Polar Grit X Pro tar det beste fra toppmodellen og pakker det inn i en robust, elegant innpakning med god batteritid og strålende GPS-sporing og pulsmåling. Grit X er multisport- og outdoor klokken til Polar-folket.

De har laget helt siden pulsklokker siden 1977 og var de første til å gjøre teknologien brukbar for hvemsomhelsten som ønsket å måle pulsen. Siden har finnene utviklet de små og enkle klokkene til å bli avanserte computere som i dag regnes som selve referansen hva gjelder presisjon i pulsverdenen.

Polar ledet lenge løpet før den amerikanske giganten Garmin kom jagende som Northug på oppløpet under 5-mila i Falun og tok over ledelsen. Men selv om mange mener Polar har stagnert, så viser de gang på gang at de er tro mot det de faktisk skal være gode på.

Polar Grit X Pro er likevel et bevis på at Polar ønsker å utvide sortimentet og funksjonaliteten på klokkene sine. Dette er ikke klokkene som gir deg flest funksjoner, muligheter for å laste ned apper, betale med klokka, streame offline musikk fra Spotify, besvare meldinger, navigere etter kart, etc.. Dette er klokker som i bunn og grunn er 100% fokusert på treningsfunksjonaliteten, på å måle puls og den daglige aktiviteten best mulig, gi deg informasjon om hvordan formen din utvikler seg over tide hvordan du restituerer, og hvordan trening og restitusjon henger sammen for å hjelpe deg å bli den beste utgaven av deg selv.

Polar Grit X Pro – laget for å vare

Polar Grit X Pro ligner i stor grad på sin forgjenger Grit X som ble lansert i fjormen har blitt enda litt tøffere, oppgraderes med samtlige funksjoner fra toppmodellen Vantage V2 i tillegg til å introdusere noen helt nye funksjoner fra Polar. Designmessig er Grit X Pro relativt lik Grit X, men har fått en mer forseggjort bezel (ringen rundt skjermen) med DLC-coating (diamantlignende karbonbelegg) og et enda mer ripesikkert safirglass.  I tillegg lanseres det en titaniumutgave der bezelen er laget i titanium som er enda sterkere og lettere (veier 73 gram vs 79 gram) enn rustfritt stål. Titaniumutgaven leveres med to reimer; en perforert skinnreim, og en fullstendig vanntett FKM-reim. Prisen på denne er 5999kr, mot 4999kr på Grit X Pro.

Den relativt kraftige og tykke klokken laget i rustfritt stål og glassfiberforsterket polymerom, vitner om en klokke som er laget for å tåle juling. Grit X Pro skal tåle bruk under ekstreme temperaturer som spenner seg mellom minus 20 grader til pluss 50, og er samtidig vanntett ned til 100 meter.

Enkel betjening og oversiktlige menyer

Betjeningen foregår via fem knapper og en touchskjerm, og selv om responsen fra skjermen kan være noe treg, så er det fint at Polar åpner for muligheten til å benytte begge deler. Fargeskjermen er relativt enkel, men er lett å lese både innen- og utendørs uansett lysforhold. Nytt er muligheten til å stille lysstyrken til «lav, middels eller høy», samt velge og aktivere lys kun ved bruk av knapper. I likhet med samtlige Polar-klokker lansert det siste året kan du nå velge å tilpasse hjemskjermen, eller «dashbordet» som Polar kaller det, med de appene/klokkevisningene du selv ønsker å se.

Menyene er enkle å forholde seg til, og er uforandret fra det Polar har benyttet de siste årene. Bla deg gjennom de ulike klokkevisningene for et rask overblikk, og trykk på de for å dykke dypere inn i statistikken. Polar Grit X har fått bedre støtte for «mer innsikt rett på klokka» slik at du slipper å åpne appen hver gang du skal analysere en treningsøkt, eller se hvor mye du har trent den siste uken.

Batteritiden er som før, med 7 dager i smartklokkemodus og opptil 40 timer i beste GPS-modus. Ved redusere samplingfrekvensen (hvor ofte GPS-en henter signaler) kan batteritiden utvides i intervaller fra 40 timer til 60, 65 og 100 timer. Klokken støtter GPS, Glonass, Galileo og QZSS, og benytter A-GPS for raskere posisjonsbestemmelse. Presisjonen har i løpet av vår testperiode vært upåklagelig, og det samme gjelder batteritiden. Laderen er den samme som benyttes på Vantage-familien, Ignite og forrige generasjon Grit X.

Merk av Polar Grit X Pro utelukkende benytter Bluetooth som overførigsstandard, og støtter ikke ANT+ enheter som enkelte pulsbelter eller sykkelruller benytter. De fleste nyere pulsbelter benytter Bluetooth, men mangelen på ANT+ kan være et savn for de som benytter seg av interaktive sykkelruller. Derimot kan Polar Grit X Pro sende puls til andre enheter slik at du kan bruke klokken som en ekstern pulssensor for andre Bluetooth-kompatible enheter.

Polar Grit X Pro
Polar grit X Pro kommer i fargene Black DLC, Arctic Gold, Nordic Copper og en sølvfarget titaniums utgave.

Nye urskiver/dashboard

Nytt for Polar Grit X Pro er to nye «urskiver», eller klokkevisninger (kommer også til Vantage V2) som har enda større fokus på outdoor-funksjonaliteten til klokken. Den ene urskiven viser «daggry-soloppgang/solnedgang-skumring», mens den andre viser «høyde, GPS-informasjon og kompass». Det er også en egen urskive som gir deg værvarselet for 3 dager frem i tid. Aktiverer du treningsmodus får du nå mulighet til å legge til en dataskjerm som viser en grafisk fremstilling av stigning de siste 6 timer, oversikt over totale antall høydemeter opp/ned i løpet lav økta, samt stigning i prosent. Velger du å bruke rutenavigeringen vil du kunne se hvordan du ligger ann underveis ved at du forflytter deg bortover profilen på ruta.

Som vanlig kan du sette opp inntil åtte ulike dataskjermer med fem ulike felter for hver aktivitetsprofil, noe det finnes mer enn 130 stykker av. Oppsettet gjøres i Polar Flow appen og er en superenkel prosess som forklarer seg selv.

Grit X Pro har også fått den klokkevisningen/urskjermen «ukentlige sammendrag» som gir en rask oversikt over treningsuken din, med total treningstid, tilbakelagt distanse, antall treningsøkter, kaloriforbruk, pulssone fordeling og både gjennomførte og planlagte treningsøkter for uken.

Fullspekket av funksjoner

Som tidligere får du tilgang til et hav av treningsfunksjoner, en nøyaktige GPS, en av de beste optiske pulssensorene på markedet, løpskraft rett på hånden, funksjoner som Hill Splitter som automatisk registrer antallet oppover- og nedoverbakker og gir deg detaljerte data om opp- og nedstigning etter hver økt, Energy Sources som gir detaljert innsikt over energiforbruket etter avsluttet økt, FuelWise som minner deg på å innta drikke og mat underveis på lange treningsøkter/konkurranser, og ikke minst ruteplanlegging i Polar Flow, eller med tredjepartsappen Komoot. Du kan også importere en vilkårlig GPX-fil, men klokka vil ikke da gi deg sving-for-sving veiledning slik du får med de to førstnevnte tjenestene. Dersom du har et premium abonnement på Strava, vil du kunne synkronisere segmenter direkte til klokka slik at den varsler deg i forkant av et segment.

Funksjonen pstempo hjelper deg å holde en jevn hastighet på en bestemt distanse/mål. Bestem et tidsmål for en distanse, for eksempel 25 minutter for en 5 km, og følg med på hvor langt bak eller foran skjemaet du ligger. Klokken viser tempoet/hastigheten som kreves for at du skal nå måltiden.

Bedre ruteplanlegging

Da Polar innførte ruteveiledning med lanseringen av Polar Grit X, var dette et uferdig prosjekt der ulike valgmuligheter var spredt utover en rekke undermenyer. Dette er nå rettet opp i, og Grit X Pro har samlet både navigeringsfunksjonene under en egen «ruter» meny der du får bedre oversikt over den aktuelle ruta, en høydeprofil, en tegning av løypen, samt mulighet for å legge til energi- og drikkepåminnelser. Nytt er også muligheten til å velge om du ønsker å starte navigeringen fra start, revers, eller fra midt på ruten. Det siste alternativet kan være nyttig dersom du ombestemmer deg underveis og ønsker å returnere til start, eller om du tilfeldigvis havner innpå ruten underveis på tur.

En av de tingene vi setter størst pris på, er muligheten for å avslutte navigeringen av en rute underveis, for så å velge en annen. Tidligere var det nødvendig å avslutte økta, for så å starte navigeringen av den alternative ruten. I tillegg får du nå opp valget opp «track back/følg rute» når du ønsker å returnere til start. Dette alternativet vil følge den tilbakelagte ruten din slavisk tilbake til startpunktet, i motsetning til den tidligere «finn tilbake» funksjonen som kun viste luftlinjen mellom deg og startpunktet.

Personlig trener på hånden

Polar har brukt mye ressurser på å forstå hvordan kroppen fungerer som en helhet, hvordan søvn, trening og restitusjon henger sammen. Med Sleep Plus Stages og Nightly Recharge får du markedets kanskje beste og mest omfattende søvnmåling, mens FitSpark gir deg daglige personlige treningsøkter tilpasset hvor godt restituert du er og ditt nåværende kondisjonsnivå. FitSpark er kort forklart som å ha en personlig trener på hånden, og den bruker all informasjon klokka har samlet inn om deg, til å gi deg 3-5 daglige treningsøkter som tar sikte på å gjøre deg litt sprekere hele tiden. Sover du og restituerer dårlig, foreslår FitSpark en lett økt. Har du sovet som Tornerose og er proppa full av Totenflak, så kan den foreslå en mer intensiv økt.

Med Training Load Pro tar Grit X Pro den «personlige treneren» et steg videre og sørger for å gi deg detaljert innsikt i hvordan hver enkelt treningsøkt har belastet kroppen din, og hvor lengde du har trent i de ulike intensitsetssonene. Recovery Pro gir deg en helhetlig oversikt over hvordan kroppen din reagerer på treningen og hvor restituert du er til enhver tid. Isteden for at du skal lure på om treningen er produktiv eller ikke ved å tolke deg i hjel på data, oppsummerer klokka og appen det hele ganske så enkelt i enten «underbelastet, opprettholdt, produktiv eller overbelastet«.

Omfattende tester viser form og utvikling

Polar Grit X Pro får også de samme omfattende testene som finnes hos Polar Vantage V2, disse inkluderer en dedikert test for å finne de beste puls-, hastighets-, og kraftsonene under aktiviteter som sykkel og løp, og en ny restitusjonstest som hjelper deg å vite når beina dine er klare for mer trening. Begge disse testene er tiltenkt brukere som tar treningen virkelig seriøst og ønsker å få maksimalt ut av hver minste økt. I tillegg finnes to mer «normale» tester som hvemsomhelst kan ha bruk for. Dette er kondisjonstesten PolarOwnIndex som viser anslått VO2-maks med pulsmåling fra håndleddet under hvile, og Running Index som viser hvordan løpsytelsen (VO2-maks) utvikler seg og estimerer sluttiden for 5km, 10km, halvmaraton- og maratonløp basert på fremgangen din over tid.

Gjennom Polar Løpeprogram kan du benytte deg av personlig tilpassede løpeprogrammer for 5km, 10km, 21km eller 42km, slik at du sikrer riktig progresjon underveis i treningen. Programmene justeres automatisk etter ditt personlige treningsnivå og ambisjoner.

 

Holder oversikt over aktivitet

Er du opptatt av å se hvor aktiv du er i hverdagen vil Polar Grit X Pro kunne gi deg dypere innsikt i hvor aktiv du er og ikke minst når du er aktiv. Klokken registrer pulsen din 24/7 og bruker dette til å estimere hjertehelse, kaloriforbrenning, stressnivå, hvilepuls, makspuls, etc.. Grit X Pro er også i stand til å registrere HRV (hjertevariabilitet), et av de viktigste  målene for å måle om kroppen får den restitusjonen den trenger. I tillegg registreres antall skritt, estimert tilbakelagt distanse, antall timer i aktivitet, kalorier, og som nevnt en omfattende søvnanalyse.

HRV brukes også til å overvåke stress, og ved hjelp av Serene pusteøvelse kan du gjennom veiledete pusteøvelser få hjelp til å slappe av. Serene er en guidet pusteøvelse som hjelper deg å slappe av i kropp og hode, og kan tilpasses til å vare fra alt mellom 2 til 20 minutter.

Det eneste Polar Grit X Pro ikke kan er å gjenkjenne en aktivitet og å registrere denne automatisk uten at du behøver å start noe som helst.

 

Dette liker vi

Polar Grit X satte en standard for hva som er mulig å få til, uten at det koster skjorta. Polar Grit X Pro viderefører dette, og gir deg enda litt mer for kun 700kr ekstra. I år er klokken enda litt røffere, enda penere, og enda litt mer fokusert mot det Polar faktisk forsøker å jobbe mot – nemlig den økende interessen for friluftsliv. De nye funksjonene er ikke bare gimmick, men velkomne funksjoner som kommer til nytte i mange situasjoner.

Pulssensoren til Polar Grit X Pro er blant de bedre i klassen, og selv om det er store individuelle forskjeller på hvor nøyaktig optisk pulsmåling fungerer, så er Polar Precision Prime sensoren blant de beste på markedet. Vi setter også stor pris på den integrerte wattmålingen, selv om det ikke blir like nøyaktig som å løpe med en Stryd-sensor (egen wattsensor), så er målingene konsekvente over tid, noe som gjør det enklere å spore utviklingen.

GPS-målingene har vist seg å være presise i nesten all slags terreng og omgivelser, og klokken er rask til å søke opp satellittsignaler i det du trår ut døra.

Polar har truffet blink med designet, og Grit X Pro fremstår som en bunnsolid klokke som er såpass elegant at den kan brukes til hverdags like godt som trening.

Dette savner vi

Polar Grit X Pro byr på mange nyttige funksjoner, men det er fremdeles ting vi savner. For det første må Polar gjøre det mulig å benytte de såkalte «outdoor-funksjonene», eller «dashbordene» som værmelding, soloppgang/solnedgang, og altimeter-urskiven når klokken faktisk er i bruk og registrerer en aktivitet. I likhet med forrige generasjon Grit X forsvinner muligheten til å sjekke værmeldingen, eller å gå tilbake til standard urskive så lenge klokken brukes til å logge en økt.

Vi ønsker også å se at Polar gjør det mulig å motta smartvarsler under trening, ikke bare når klokken fungerer som en vanlig klokke. Videre kunne vi ønsket støtte for streaming av musikk fra tjenester som Spotify, Deezer, etc., og ikke minst betalingsfunksjon.

Polar har valgt og ikke integrere kart i klokka, og det er for så vidt greit, i hvert fall til denne prisen, men de har enda litt å jobbe med når det gjelder navigeringsfunksjoner. Ruteplanlegging i Komoot er vell og bra, men det er nok enda flere som benytter Strava ruteplanleggeren og ville hatt nytte av denne. Komoot er en betalingstjeneste på linje med Strava, og dersom du ønsker å benytte deg av Strava Segmenter på klokka, må du uansett ha et premium abonnement på tjenesten.

Konkurrenter

Polar Grit X Pro er lik toppmodellen Polar Vantage V2, og dette er naturlig nok en klokke du bør ta med i vurderingene dersom du er nysgjerrig på funksjonene til Grit X Pro. Kort forklart kan vi si at du bør velge Vantage V2 dersom du ønsker en tynn og lett klokke som gjør minst mulig ut av seg, mens Grit X Pro er det åpenbare valget om du foretrekker en robust klokke som tåler juling. Alle de nye funksjonene som finnes på Polar Grit x Pro, kommer også til toppmodellen Polar Vantage V2.

Blant andre klokker finner vi Garmin Fenix 6-serien, samt Coros sin Apex, Apex Pro og Vertix-modeller. De fleste forbinder Fenix-serien med kart og støtte for offline streaming av Spotify-spillelister, men dette gjelder kun Pro- og safirglas-utgavene. Prisen på disse starter på 7499kr (veiledende), og legger seg dermed i en annen prisklasse. Velger du modellen uten disse funksjonene vil du også få flere funksjoner enn Polar Grit X Pro, men disse starter fremdeles på 1350kr mer enn Grit X Pro.

Coros er en sterk utfordrer med sin gunstig prisede Apex, og ikke minst Apex Pro, men du får ikke en like velutbygd plattform som Polar tilbyr gjennom Polar Flow, de mange testene, omfattende søvnanalysen, og musikk kontroller. Coros-klokkene har dog sine styrker, som blant annet lang batteritid, et enkelt brukergrensesnitt, og gode navigeringsmuligheter.

Suunto lanserte i sommer sin Suunto 9 Peak som har batteritid som en av sine store salgsargumenter, og legger seg ganske likt som Polar hva gjelder funksjonalitet. Vi mener likevel at Grit X Pro tilbyr mer, ikke minst med tanke på Polar Flow og den brede plattformen.

Konklusjon

Polar Grit X Pro
Polar Grit X Pro

Product Name: Polar Grit X Pro

Brand: Polar

MPN: 4999

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 90%
    90%
  • Treningsfunksjoner - 85%
    85%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 92%
    92%
  • Verdi for pengene - 90%
    90%
90%

Konklusjon

Vi kronet Polar Grit X med «anbefalt» merke da den kom på markedet i fjor, og med Polar Grit X Pro, kan vi ikke annet enn å gjøre det samme i år. «Pro»-modellen har ikke bare blitt enda litt røffere og penere, men får også en rekke velkomne oppdateringer i form av bedre rutenavigering, flere nyttige outdoor-funksjoner, mer brukervennlig display takket være muligheten for å justere lysstyrken, samt en rekke nyttige tester som kan hjelpe deg å trene og å restituere bedre.

Polar Grit X Pro legger seg på samme pris som toppmodellen Vantage V2, får de samme funksjonene, men tåler langt mer takket være den kraftigere byggekvaliteten. Dette går på bekostning av økt vekt og tykkelse, så hvilken av disse klokkene du bør velge, er kun opp til deg selv.

Polar Grit X Pro gir deg uansett valuta for pengene, og er en klar anbefaling.

Pros

  • Robust, pent design.
  • Komfortabel reim, ligger godt på hånden.
  • Enkelt betjening (knapper + touch).
  • Enkelt oppsett av dataskjermer og datafelter.
  • Omfattende aktivitetssporing og søvnanalyse.
  • Polar Flow appen gir enkel og god innsikt i dataen som registreres.
  • God batteritid i beste GPS-modus.
  • God GPS-presisjon og pulssensor.
  • Kraftmåling direkte i klokka.
  • Musikkstyring (kun musikk spilt på mobilen).
  • Brødsmulenavigering med sving-for-sving navigering.
  • FitSpark gir deg daglige tilpassede treningsøkter. Polar Løpeprogram hjelper deg til å fullføre ulike løpsdistanser.

Cons

  • Mangler betalingsmuligheter, offline streaming av musikk, samt kart.
  • Fremdeles ikke mulig å benytte dashboard-verktøyene som værmelding, soloppgang/solnedgang, etc. mens klokka registrer en aktivitet.
  • Ingen ANT+ støtte.
  • Økta må pauses for at du kan gjøre innstillinger for aktiviteten.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022