Norgesmesteren i triatlon har tatt bevisste valg og laget seg en livsstil med jobb, studier og trening som hun føler at hun ikke trenger fri fra. Nå trener hun mot å få delta i den samme konkurransen for tredje året på rad.

Selvstendig og kunnskapssøkende

29 år gamle Therese Ødegaard er utdannet personlig trener ved Norges Idrettshøgskole og har en rekke videreutdanninger innen blant annet ernæring og rehabilitering. I dag studerer hun bachelor i idrettsvitenskap. Hun har jobbet som personlig trener fra 2011 til 2019, og jobber i dag deltid innen helsesektoren i kombinasjon med studiene.
– Egenutvikling, mestring og selvstendighet er viktig for meg. Derfor er jeg ekstra stolt av å ha kommet dit jeg er i dag, selv om jeg tror jobben jeg kommer til å ha livet ut ikke eksisterer den dag i dag. Som person er jeg trygg i meg selv, vet hva jeg kan og er ikke redd for å si nei. Jo eldre jeg har blitt og jo mer jeg lærer, jo mer ydmyk og lærevillig har jeg blitt. Samtidig har jeg «alltid» hatt flere baller i luften som innebærer selvstendig jobb kombinert med noe skole.

motivasjon

Introvert og glad i å jobbe med mennesker

Noe Therese brenner for er å gjøre en forskjell, enten i andres eller egen utvikling. Hun synes at å bidra til at andre oppnår mestringsfølelse er like tilfredsstillende som å oppnå egen.
– Jeg er egentlig nokså introvert av person og trives i eget selskap, men har valgt å jobbe tett og personlig med andre mennesker – ironisk nok. Det tror jeg også er grunnen til at jeg trives så godt med idretten jeg utøver, den er allsidig og variert, utfordrende og det finnes sjelden en grunn for å ikke trene på en ferdighet.

Les også: Unngå beinhinnebetennelse med disse tipsene!

Fra fitness til triatlon

Therese har flere pallplasseringer i bodyfitness fra da hun konkurrerte i tidsrommet 2009 til 2014. Siden da har hun byttet ut fitness med løp og triatlon, der hun også har hevdet seg med pallplasseringer.
– Den siste og beste prestasjonen var da jeg ble norgesmester i olympisk distanse i triatlon i 2018. I sommer gjennomførte jeg en egen triatlon helt alene som kompensasjon for avlyste konkurranser. Det var en halv Ironman, som består av 1900 meter svømming, 90 km sykkel og 21 km løping. Ellers har jeg en konkurranse jeg skulle ha gjennomført i 2019, en fulldistanse ekstremtriatlon i Sveits som heter Swissman. Men jeg brakk kragebeinet to uker før sesongstart, og fikk utsatt konkurransen til 2020. Alle konkurranser i 2020 ble avlyst, så da trener jeg mot den samme konkurransen på tredje året!

motivasjon

Trening for triatlon

Treningsuken består av sykkel, løping, styrketrening og svømming fordelt på 16 til 20 treningstimer.
– Jeg har en trener som periodiserer treningen min og det frigjør en del kapasitet og planlegging, selv om jeg innimellom må ommøblere litt som følge av at jeg tar på meg mer jobb eller skole enn det som var planlagt i utgangspunktet.

Hvilke økter gir deg skikkelig godfølelse?
– Nøkkeløkter der jeg treffer på planlagt eller estimert belastning og intensitet, med mål som pace, watt, puls og følelse.

Liker du best å trene alene eller sammen med andre?
– I all hovedsak alene, men det er nok fordi jeg stort sett alltid har trent alene og er vant til det. Samtidig har jeg stor grad av indre motivasjon som gjør at å planlegge og utføre trening faller meg naturlig. Da jeg var yngre prøvde jeg lagidrett, men der fant jeg meg ikke helt til rette.

Les også: Derfor kan løping gi deg et lengre liv!

Veien til målet

Treningsmålet til Therese er å bli så god som hun kan bli.
– Hvis jeg blir lei før jeg kommer dit så har jeg gjort noe feil med hvordan jeg skal komme dit. Det er en klisje, men «veien er målet» er faktisk veldig sann. På veien ønsker jeg også å lære og erfare mest mulig, som også innebærer å takle motgang og gjøre det beste jeg kan med de mulighetene jeg har.

Motivasjon

– Jeg har høy grad av indre motivasjon, men lar meg inspirere av kunnskapsrike og allsidige personer. Å være toppidrettsutøver, men ikke ha innsikt eller forståelse for «hva og hvorfor» fordi en har et støtteapparat som serverer deg løsningen, er langt mindre imponerende enn de som står bak all prestasjonsjobben. Selve mekanikerne til den menneskelige maskinen, de inspirerer meg! Jeg har selv en trener og opplever en stor trygghet i å kunne ha en som har den overordnende kontrollen, for ikke å snakke om å fungere som sparringspartner.

Vanlig mat

Therese sier at hun er glad i helt vanlig mat, og går så og si aldri lei. Det er derfor stort sett de samme matvarene som går igjen, med litt variasjon. Hun bruker ingen kosttilskudd.
– Fordi jeg bor alene kan jeg spise middag til lunsj, frokost til middag eller kveldsmat til frokost, det varierer ut ifra hva jeg skal og hvor jeg er. På dager jeg trener tidlig og er på jobb eller skole blir kostholdet litt annerledes enn om jeg kan spise alle måltidene hjemme uten å lage de på forhånd. Typisk frokost kan være grøt, bananpannekaker eller frukt og yoghurt med diverse frokostblanding, lunsj er ofte brød med pålegg, middag er et større måltid med mye grønnsaker og en proteinkilde. Jeg inkluderer gjerne noen brødskiver med pålegg til middag fordi jeg elsker brødmat. Kveldsmat kan være en mindre variant av frokosten eller brødskiver, avhengig av hva jeg hadde til middag.

Les også: Den beste maten å spise før og etter trening!

Prestasjonsbasert ernæring

– Mat har ulike funksjoner, på godt og vondt. Da jeg drev med bodyfitness hadde jeg et helt annet forhold til mat enn jeg har i dag. Selv om jeg elsket mat da også, så handlet det om å få «mest ut av minst». Når man spiser og trener for å endre det en ser i speilet vil en ikke se resultater før etter en god stund, mens når en spiser og trener for å prestere kan man få ganske direkte og konkrete resultater. Å lære og erfare hva prestasjonsernæring innebar basert på ulike prestasjonsfaktorer, var langt mer spennende og motiverende enn å konstant «vente» på de fysiologiske faktorene jeg likevel ikke kunne kontrollere.

motivasjon

Trivsel for helse

Når Therese blir spurt om hva hun gjør for å ivareta helsen sin har hun fokus på hvordan hun har det i hverdagen.
– Jeg tilstreber trivsel, selv om det er hektisk til tider så varer det ikke lenge nok til at jeg føler at jeg må ha et lengre opphold fra det jeg har valgt å fylle livet mitt med. Det er et mål å ha en jobb der jeg opplever mestring og utvikling, å studere noe jeg engasjerer og interesserer meg i og opprettholde en sosial plattform som gir like mye energi begge veier. Jeg er fan av kardemommeloven, anti-janteloven og utsagnet «Den som ikke setter av tid til trening må før eller senere sette av tid til sykdom». Basert på dette etterstreber jeg trivsel, på en bærekraftig måte.

Fem kjappe

Styrketrening eller kondisjonstrening: kondisjonstrening

Sjokolademelk eller proteinshake: sjokolademelk

Bok eller TV-serie: TV-serie

Sommer eller vinter: sommer

Se på sport eller utøve sport: utøve sport

Tips for å lykkes

– Jeg heier på prestasjoner – men de må utøves. Fra syk til frisk, fra jobbsøker til gründer, fra start til slutt. Prestasjoner kan måles i alle former, det omhandler å yte, gjerne mot noe konkret og ofte progressivt. Det forteller ingenting om utgangspunkt, tid eller området. Vi er født i en kropp som vi skal ha livet ut, og hver dag tar vi tusenvis av valg der det kan lønne seg å ikke ta valg som gjør livet litt mer kjipt. Står du i en posisjon som krever endring for at du skal få det livet du trives med hver dag, finn ut av hva og hvordan du skal komme dit, ta andre valg enn du har gjort tidligere og plutselig kan det hende at du kommer dit!

Du kan følge Therese på Instagram: @triatlet_therese og @mthereseo

Har du tips til personer med en historie å fortelle innen trening, kosthold og helse? Noen som inspirer? Har oppnådd noe, eller har satt seg et bestemt mål? Tips oss på redaksjonen@hardworkout.no

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Oppskrifter

7 proteinshaker du bare må smake!

En proteinshake er en glimrende måte å få i seg etterlengtede…
Dato: Jun 11, 2021
Produkttest

Test: Garmin Forerunner 55

Liten, lett, men likevel full av funksjoner. Garmin sin rimeligste løpeklokke…
Dato: Jun 11, 2021
Kondisjon & løping

Tren kondisjon og styrke ved hjelp av boksing!

Du trenger ikke nødvendigvis å være bokser for å dra nytte av treningen…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Saucony Kinvara 12

Elsket for sitt brede bruksområde, sin lave vekt, gode løpsfølelse og…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport ypper med trådløs lyd i særklasse,…
Dato: Jun 10, 2021
Intervjuer

Ine Andersson – en av våre aller beste vektløftere!

EM i vektløfting ble arrangert i Moskva i april i år,…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Odlo ACTIVE SPINE LIGHT Long Sleeve Baselayer Top

Superlett bekledning som hjelper deg til en bedre holdning, økt oksygeninntak…
Dato: Jun 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Tips: Tren sidehev hver dag for sterkere skuldre

Bruk denne enkle, men effektive øvelsen hver dag for å bygge…
Dato: Jun 09, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Produkttest

Test: Jaybird Vista 2

Endelig er Jaybird klare med sin nye og forbedrede utgave av…
Dato: Jun 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette må du vite om alkohol, trening og og helse!

Mange som har en sunn og aktiv livsstil nyter også alkohol…
Dato: Jun 08, 2021
Ernæring

5 fakta du ikke visste om vannmelon- og derfor bør du spise mer!

Ingen annen frukt skriker "sommer" mer enn vannmelonen. Ikke bare er den…
Dato: Jun 07, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Bygg større muskler med hypertrofitrening

Ønsker du å bygge større muskler? Da bør du først forstå…
Dato: Jun 07, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Produkttest

Test: Arcteryx Norvan SL 2

Ønsker du deg noe av det letteste terrengløpesko verdenen har å…
Dato: Jun 07, 2021
Kondisjon & løping

Er dette verdens tøffeste jobb? Du kan teste deg selv.

Å jobbe som brannkonstabel krever bedre fysikk enn de aller fleste…
Dato: Jun 04, 2021