Tidligere var fermentering noe for spesielt interesserte matentusiaster, men de siste årene har det blitt supertrendy også for mannen i gata! Mye av maten vi spiser er fermentert, og det skal være gunstig både for immunforsvar og fordøyelse.

Fermentering

Opprinnelig er fermentering en urgammel konserveringsmetode for å forlenge holdbarheten på mat, og for å få mest mulig smak ut av råvarene. Det er en samlebetegnelse på metodene eddikgjæring, melkesyregjæring og alkoholgjæring.

Maten går gjennom en gjæringsprosess hvor noen typer karbohydrater langsomt brytes ned, samtidig som organiske syrer som melkesyre eller alkohol produseres. Det er syrene og alkoholen som gir matvarene den konserverende egenskapen, og som også gir den distinkte smaken.

Vanlig metode

Fermentert mat høres nytt og uvanlig ut, men det anslås faktisk at omring 30 prosent av all verdens mat er fermentert. I Norge er rakfisk, øl, vin, eddik, ost, surkål, yoghurt, salami, oliven, surdeigsbrød og kefir eksempler på fermenterte matvarer. Fermentering fremmer vekst av de fordelaktige bakteriene som er kjent under navnet probiotika.

kosthold

Helsefordeler

Det skal være flere fordeler med å spise mat som er fermentert.

Fordøyelse

De probiotiske bakteriene som dannes under fermentering kan bidra til å gjenopprette en gunstig bakteriebalanse i magen, noe som kan lette på fordøyelsesbesvær. Det er faktisk studier som tyder på at probiotika kan redusere plager ved IBS (irritabel tarm syndrom). Det kan også redusere besvær ved diaré, væskeansamling, luft i magen og forstoppelse.

Immunforsvar

Bakteriene som bor i mage- og tarmsystemet, har en innvirkning på immunforsvaret. Fermentert mat som har mye probiotika kan dermed gi immunforsvaret en boost og redusere risikoen for infeksjoner. Ved å spise matvarer som er rik på probiotika kan man også bli fortere frisk når man først er blitt syk. Den fermenterte maten er også ofte rik på vitamin C, jern og sink, som også bidrar positivt til immunforsvaret.

Letter fordøyelsen

Fermentering gjør det lettere å bryte ned næringsstoffer i mat, og gjør det lettere å fordøye enn mat som ikke er fermentert. Fordi melkesukker brytes ned til enkle sukkerarter under fermentering kan ofte personer med laktoseintoleranse spise fermenterte melkeprodukter som yoghurt og kefir. Fermentert mat bryter også ned antinutrienter, som er stoffer som forstyrrer opptaket av næringsstoffer.

Psykisk helse

Noen studier har vist at noen typer probiotika som finnes i fermentert mat kan redusere symptomer på angst og depresjon.

Vektnedgang

Noen studier har vist en sammenheng mellom noen typer probiotika og vektnedgang og reduksjon av magefett.

Hjertehelse

Å spise fermentert mat har vist seg å ha en sammenheng med redusert risiko for hjerteinfarkt. Det kan også redusere blodtrykket, og senke det farlige LDL-kolesterolet.

Trygghet og bivirkninger

Stort sett kan de aller fleste spise fermentert mat. Fordi det er et høyt innhold av probiotika i fermentert mat kan noen oppleve at de får mye luft i magen og vannansamling i kroppen, spesielt når man har spist kimchi og surkål.

Lager du fermentert mat hjemme er det viktig å følge oppskriften grundig. Feil temperatur, varighet på fermentering eller utstyr som ikke er sterilt kan ødelegge matvaren og gjøre at den ikke er trygg å spise.

kosthold

Fermentering hjemme

Det er mange forskjellige måter å fermentere mat på. Smaken varierer etter hvilken metode som er brukt. Generelt kan man fermentere på følgende måte:

  1. Klargjør grønnsakene ved å dele eller skrelle dem. Noen grønnsaker smaker bedre når de fermenteres hele.
  2. Lag en saltlake. Det letteste er å bruke en som allerede inneholder en bakteriekultur. Alternativt kan du blande mineralsalt og vann.
  3. Legg grønnsakene i en tett beholder, som et norgesglass. Dekk dem helt med saltlaken, ellers kan de mugne.
  4. La saltlaken stå et sted med stabil romtemperatur i noen dager. Når blandingen bobler eller begynner å lukte som sylteagurk er den klar. Da kan du flytte det i kjøleskapet, og maten er klar for å spises.

Kilder

Tine.no

Healthline.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kostholdsprogram

Kostholdsplan – «Høye» og «lave» dager for å booste forbrenningen!

Dette er en kostholdsplan som varierer mellom "høye" og "lave" dager,…
Dato: Mai 08, 2024
Oppskrifter

Middagstips: Hjemmelaget meksikansk gryte!

Hjemmelaget mat smaker alltid best, og da får du også en…
Dato: Mai 07, 2024
Oppskrifter

Middagstips : Hjemmelaget Biff Chop Suey!

Hjemmelaget mat smaker alltid best, og da får du også en…
Dato: Mai 03, 2024
Kostholdsprogram

Varierte dagsmenyer for muskelvekst – 2500 kalorier per dag!

Disse dagsmenyene er basert på at du skal spise ca. 2500…
Dato: Mai 02, 2024
Oppskrifter

Hjemmelaget pizza du kan spise både i ukedagene og i helgene!

Pizza er noe de aller fleste liker, men kanskje forbinder med…
Dato: Mai 02, 2024
Oppskrifter

Hjemmebakt grovbrød i jerngryte – Rikt på fiber, mettende og god på smak!

Hva smaker vel bedre en hjemmebakt brød til frokost? Grovbrød er…
Dato: Apr 30, 2024
Oppskrifter

Ovnsbakt ørret – Fiskemiddag som nesten lager seg selv!

Det er anbefalt å spise 300-450 g fisk i uken, hvorav…
Dato: Apr 30, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Kostfiber – Hvorfor du bør få i deg nok fiber!

Det er anbefalt at vi får i oss 25-35 g fiber…
Dato: Apr 29, 2024
Oppskrifter

Kjøttfri mandag? Prøvd denne pastaretten med scampi og reker!

For deg som er glad i pasta og ønsker å bytte…
Dato: Apr 29, 2024
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Oppskrifter

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Sponset

Rask brunfarge med markedets sterkeste betakaroten – Tar også vare på hud, hår og negler!

Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024