Du bør absolutt ta vare på immunforsvaret – kroppens eget forsvarssystem. For å gjøre det, er det viktig at du spiser mindre av dette.
Du vet det kanskje allerede, men for mye alt kan være skadelig for helsen. Å dytte i deg salt via potetgull, chips, salte frokostblandinger, popcorn, eller salt pålegg – typiske matvarer vi spiser når vi er i karantene innendørs, er ikke veldig smart. Og i hvert fall ikke ideelt når vi trenger et sterkt immunforsvar for å holde oss friske.
En studie utført ved University Hospital Bonn i Tyskland, ble både mennesker og mus satt på en høy-salt diett i en uke. Deltakerne som inntok 6 gram ekstra salg daglig, siste «antydninger til svekket immunforsvar». Enkelt forklart vil for mye salt kunne trigge nyrene dine til å stimulere til overproduksjon av hormonet glukokortikoider, som svekker immuncellene (granulocytter) som er tilstede i blodet. Dette gjør det mye vanskeligere for kroppen å bekjempe bakterier. Ikke veldig moro i en tid da et sterkt immunforsvar er viktigere enn noen gang.
I milten og leveren til dyrene som deltok i undersøkelsen, kunne forskerne telle 100 til 1000 ganger antallet sykdomsfremkallende patogener. I tillegg helbredet forekomster av urinveisinfeksjon langt saktere når musene spiste mer salt.
Spørsmålet er hvor mye salt kan vi spise? I følge Verdens Helseorganisasjon (WHO), anbefales det å innta maksimalt 5 gram salt daglig. 5 gram tilsvarer rundt en teskje. Husk også at dette inkluderer all salt, både den du tilsetter selv, og den som allerede er tilstede i maten.
5 gram salt er svært lite, så det beste du kan gjøre er å bruke litt tid til å lese bakpå emballasjen å gå gjennom næringsinnholdet. Unngå de verste saltbombene, og forsøk å bruke andre krydder enn salt når du salter maten selv. Kun 11% av saltet vi får i oss kommer fra saltbøssen, så det sier litt om hvor mye salt som er tilstede i maten vi kjøper på butikken…
Kilde
Womenshealthmag.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene