Det anbefales at inntaket av mettet fett reduseres hos både barn og voksne, fordi vi spiser for mye av dette i Norge. Her kan du lese om ulike typer fett og hva som ligger til grunn for anbefalingen om å redusere inntaket av det mettete fettet.
Fett har flere viktige oppgaver i kroppen. Et begrenset inntak av riktig type fett kan både senke kolesterolet og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre typer fett i for store mengder kan derimot øke risikoen for sykdom.
Det anbefales fra myndighetene at det totale fettinntaket i kosten er på 25 til 40 prosent av det daglige energiinntaket, og at maksimalt én energiprosent bør komme fra transfettsyrer. De fleste matvaretyper inneholder flere ulike typer fett, både mettet og umettet fett. Det er hva slags type fett det er mest av som avgjør om matvaren havner i kategorien mettet eller umettet.
I kroppen transporterer fett de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Fett i form av kroppsfett bidrar til å beskytte de indre organene. Det er en konsentrert kilde til energi gjennom maten og inneholder mer energi per vektenhet enn protein og karbphydrat.
I matlagingen bidrar fett til at maten smaker bedre. Fett inneholder essensielle fettsyrer, som kroppen ikke klarer å lage selv og som må bli tilført utenfra. Disse essensielle fettsyrene har positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvar.
Det mettete fettet blir vanligvis hardt i romtemperatur. Vanligvis kommer denne typen fett fra animalske kilder. Det er altså fett som finnes i hardt margarin, meierismør, ost og det hvite fettet på kjøtt. Mettet fett finnes også i kaker, kjekt, potetgull og så videre. Denne typen fett er det anbefalt å spise mindre av fordi det øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke kolesterolet.
Transfett i mat finnes der enten naturlig, eller så er det kunstig framstilt. Naturlig forekommer dette i tarmene hos noen dyr. Matvarer fra disse dyrene, som kjøtt- og melkeprodukter, inneholder små mengder transfett. På innholdsfortegnelsen til matvarer som inneholder transfett kan det stå at produktet inneholder «delvis herdet vegetabilsk fett».
Transfett finnes ofte i kaker, muffins, kjeks og liknende. Ved å tilsette transfett holder matvarene seg «ferske» lengre ved lagring, og kan ha lengre holdbarhetstid. Det er billig å bruke og produsere, og det gir matvaren en attraktiv smak og tekstur. Dette er den verste typen fett å spise fordi det øker det dårlige kolesterolet, og senker det gode!
Både enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen, og er sunnere enn mettet fett. Enumettet fett bør bidra med 10 til 20 energiprosent av det daglige kostholdet. Umettet fett i kosten kan bidra til å senke det dårlige kolesterolet, som er en risikofaktor for hjertesykdom. Det er vanligvis flytende i romtemperatur, og kommer stort sett fra vegetabilske kilder. Kilder til enumettet fett er blant annet nøtter, avokado, oliven, olivenolje og rapsolje.
Flerumettet fett finnes i de fleste vegetabilske oljer, som maisolje, soyaolje, solsikkeolje og så videre. Olivenolje og rapsolje regnes som de sunneste matoljene. Enumettete og flerumettete fettkilder reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer fordi det reduserer det ugunstige kolesterolet og øker det gode kolesterolet. Totalt sett bidrar det til å redusere kolesterolnivået.
De fettsyrene som er essensielle, og som kroppen ikke klarer å lage selv, er omega 6 og omega 3. Omega 3 finnes i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sardiner. Det finnes også i linfrø, olivenolje og valnøtter. Omega 6 kommer hovedsakelig fra planter og kjøttmat, og særlig soyaolje, maisolje og solsikkeolje har et høyt innhold. Det anbefales at minst tre energiprosent av kostholdet bør bestå av disse fettsyrene, hvorav minst en halv prosent er omega 3.
Mange spiser både for mye fett og for mye mettet fett. Store mengder mat med høyt energiinnhold kan føre til overvekt og fedme. Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, som diabetes, gallestein, hjerte- og karsykdom, ulike typer kreft, søvnapnè og slitasjegikt. Mye mettet fett og transfett kan øke kolesterolnivåene i kroppen, som igjen kan føre til at blodårene som forsyner hjertet blir tette.
Det er altså gunstig å basere den største delen av fettinntaket på enumettet og flerumettet fett, og forsøke å redusere inntaket av mettet fett og transfett.
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene