Det anbefales at inntaket av mettet fett reduseres hos både barn og voksne, fordi vi spiser for mye av dette i Norge. Her kan du lese om ulike typer fett og hva som ligger til grunn for anbefalingen om å redusere inntaket av det mettete fettet.

Fett i kostholdet

Fett har flere viktige oppgaver i kroppen. Et begrenset inntak av riktig type fett kan både senke kolesterolet og redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre typer fett i for store mengder kan derimot øke risikoen for sykdom.

Det anbefales fra myndighetene at det totale fettinntaket i kosten er på 25 til 40 prosent av det daglige energiinntaket, og at maksimalt én energiprosent bør komme fra transfettsyrer. De fleste matvaretyper inneholder flere ulike typer fett, både mettet og umettet fett. Det er hva slags type fett det er mest av som avgjør om matvaren havner i kategorien mettet eller umettet.

Fett i kroppen

I kroppen transporterer fett de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Fett i form av kroppsfett bidrar til å beskytte de indre organene. Det er en konsentrert kilde til energi gjennom maten og inneholder mer energi per vektenhet enn protein og karbphydrat.

I matlagingen bidrar fett til at maten smaker bedre. Fett inneholder essensielle fettsyrer, som kroppen ikke klarer å lage selv og som må bli tilført utenfra. Disse essensielle fettsyrene har positiv effekt på hjerte- og karhelse og immunforsvar.

Mettet fett

Det mettete fettet blir vanligvis hardt i romtemperatur. Vanligvis kommer denne typen fett fra animalske kilder. Det er altså fett som finnes i hardt margarin, meierismør, ost og det hvite fettet på kjøtt. Mettet fett finnes også i kaker, kjekt, potetgull og så videre. Denne typen fett er det anbefalt å spise mindre av fordi det øker risikoen for hjerte- og karsykdom ved å øke kolesterolet.

Transfett

Transfett i mat finnes der enten naturlig, eller så er det kunstig framstilt. Naturlig forekommer dette i tarmene hos noen dyr. Matvarer fra disse dyrene, som kjøtt- og melkeprodukter, inneholder små mengder transfett. På innholdsfortegnelsen til matvarer som inneholder transfett kan det stå at produktet inneholder «delvis herdet vegetabilsk fett».

Transfett finnes ofte i kaker, muffins, kjeks og liknende. Ved å tilsette transfett holder matvarene seg «ferske» lengre ved lagring, og kan ha lengre holdbarhetstid. Det er billig å bruke og produsere, og det gir matvaren en attraktiv smak og tekstur. Dette er den verste typen fett å spise fordi det øker det dårlige kolesterolet, og senker det gode!

kosthold

Umettet fett

Både enumettet fett og flerumettet fett tilhører denne gruppen, og er sunnere enn mettet fett. Enumettet fett bør bidra med 10 til 20 energiprosent av det daglige kostholdet. Umettet fett i kosten kan bidra til å senke det dårlige kolesterolet, som er en risikofaktor for hjertesykdom. Det er vanligvis flytende i romtemperatur, og kommer stort sett fra vegetabilske kilder. Kilder til enumettet fett er blant annet nøtter, avokado, oliven, olivenolje og rapsolje.

Flerumettet fett finnes i de fleste vegetabilske oljer, som maisolje, soyaolje, solsikkeolje og så videre. Olivenolje og rapsolje regnes som de sunneste matoljene. Enumettete og flerumettete fettkilder reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer fordi det reduserer det ugunstige kolesterolet og øker det gode kolesterolet. Totalt sett bidrar det til å redusere kolesterolnivået.

kosthold

Omega 3-fettsyrer

De fettsyrene som er essensielle, og som kroppen ikke klarer å lage selv, er omega 6 og omega 3. Omega 3 finnes i hovedsak i fet fisk som laks, makrell og sardiner. Det finnes også i linfrø, olivenolje og valnøtter. Omega 6 kommer hovedsakelig fra planter og kjøttmat, og særlig soyaolje, maisolje og solsikkeolje har et høyt innhold. Det anbefales at minst tre energiprosent av kostholdet bør bestå av disse fettsyrene, hvorav minst en halv prosent er omega 3.

Økt sykdomsrisiko

Mange spiser både for mye fett og for mye mettet fett. Store mengder mat med høyt energiinnhold kan føre til overvekt og fedme. Fedme øker risikoen for en rekke sykdommer, som diabetes, gallestein, hjerte- og karsykdom, ulike typer kreft, søvnapnè og slitasjegikt. Mye mettet fett og transfett kan øke kolesterolnivåene i kroppen, som igjen kan føre til at blodårene som forsyner hjertet blir tette.

Det er altså gunstig å basere den største delen av fettinntaket på enumettet og flerumettet fett, og forsøke å redusere inntaket av mettet fett og transfett.

Kilder

Matportalen.no

Norsk Helseinformatikk

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kosthold

Dette skjer når kroppen får for lite mat!

Mange blir utålmodige når de skal ned i vekt og faller…
Dato: Jan 14, 2022
Ernæring

Væskebalansen – tips for optimal treningsprestasjon!

For å prestere optimalt på trening eller i konkurranse er det…
Dato: Des 30, 2021
Ernæring

Derfor trenger du Omega-3!

De fleste vet at det er anbefalt å regelmessig få i…
Dato: Des 30, 2021
Oppskrifter

Enkle og sukkerfrie desserter!

Enkle og sukkerfrie dessert oppskrifter på 1-2-3? Disse to dessertene peker…
Dato: Des 15, 2021
Ernæring

Kosthold for gravide!

Gravide trenger et kosthold som er variert og næringsrikt, i tillegg…
Dato: Des 10, 2021
Kosttilskudd

Black Friday – Kostilskudd, treningsklær og treningsutstyr

En ting kan vi forbrukere takke amerikanerne for, og det er…
Dato: Nov 22, 2021
Kosttilskudd

De mest populære kosttilskuddene – trenger du de egentlig?

Det er mange forskjellige produkter på markedet som lover bedre prestasjon…
Dato: Nov 08, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

De essensielle aminosyrene – dette er fordelene!

Det er ofte snakk om aminosyrer i treningssammenheng. Her kan du…
Dato: Okt 29, 2021
Ernæring

Matvarer for sunn vektoppgang!

Over halvparten av Norges befolkning regnes som overvektige, og det er…
Dato: Okt 08, 2021
Ernæring

Denne nøtten reduserer risikoen for inflammasjon!

Vi har sagt det før og sier det igjen - "Spis…
Dato: Sep 23, 2021
Oppskrifter

5 sunne alternative snacks

Ikke alt som smaker søtt trenger å være usunt, det er…
Dato: Sep 09, 2021
Ernæring

Slik kan du gå opp i vekt på en sunn og effektiv måte

Det er fler og fler som blir klassifisert som overvektige både…
Dato: Sep 02, 2021
Ernæring

Steinalderkosthold: dietten for deg?

Det finnes et hav av ulike dietter og kostholdsstrategier. Steinalderkosthold, også…
Dato: Aug 26, 2021
Sponset

Sunn mat levert på døren – Bestill i dag og få 1 000 kr rabatt fordelt på dine fem første matkasser!

Ernæring

Hvordan bygger man muskler på plantebasert kost?

Veganer eller vegetarianer- et kosthold uten kjøtt. Hvordan i alle dager får…
Dato: Aug 13, 2021
Oppskrifter

5 sunne og næringsrike smoothier!

Hva er vel mer fristende en en fargerik og frisk smoothie,…
Dato: Aug 12, 2021