Marit Årdalsbakke er en velmerittert vektløfter med hele 7 NM-gull, tre sølv fra nordisk mesterskap og tre EM-deltakelser. I år skal hun konkurrere i EM og VM i vektløfting.

Foto: Trygve Duun

Fra bygda til storbyen

Marit er 28 år og kommer fra bygda Jølster på Vestlandet, men jobber i dag som hovedtrener på et treningssenter kun for kvinner i Dubai! Hun er utdannet med en bachelor i fysioterapi og idrett grunnfag fra Norges Idrettshøgskole, og hun er sertifisert kostveileder.
– I jobben min er fokus på styrketrening, personlig trening og oppfølging på ernæring og veiledning for å skape gode vaner i hverdagen. Jeg fikk en sjanse til å flytte til varmere strøk, der forholdene lå godt til rette for å trene mer og ha fullt fokus på idretten i et varmt klima. Fordi jeg er veldig sosial og lett sier ja til å finne på ting med venner, og ikke si nei til aktiviteter, er det også en mulighet til å ikke ha like mange «forstyrrelser» rundt meg.
– Jeg flyttet fra Oslo, der jeg hadde studert og jobbet noen år som fysioterapeut, til Dubai. Her er kunnskapsnivået om helse og trening lavt, og jeg får ofte spørsmål som jeg tenker er allmennkunnskap i Norge. Jeg jobber både med personlig trening og rehabilitering, så jeg har god bruk for utdannelsen min, noe som er veldig fint.

motivasjon

Foto: «One kilo»

Lang idrettskarriere

Marit har alltid vært aktiv. Hun har spilt fotball i 12 år, og volleyball i tre år. Friidrett var noe hun holdt på med til hun var 23 år gammel, men det hun endte opp med å drive med var det hun startet med sist, nemlig vektløfting. Marit konkurrerer for det norske landslaget, og har konkurrert i hele 12 år!

Store idrettsøyeblikk

Det er ikke bare en haug med NM-titler Marit har i bagasjen, hun har også flere norske rekorder.
– Men det som er aller mest stas og ærefullt er å få lov til å representere landet mitt på flere EM og VM. Det er noe helt eget å få lov til å løfte med flagget på brystet. EM på hjemmebane i Førde i 2016 er definitivt ett av høydepunktene i min idrettskarriere.

Oppkjøring mot EM

Nå er Marit i en oppkjøringsfase til sitt fjerde EM, og intensiteten i treningsprogrammet er høy og volumet litt lavere.
– Det er den beste følelse i verden når treningene går bra i denne perioden! Å klare å fullføre dagens program med vektene som er planlagt eller teknikken er bra gir godfølelse resten av dagen. Og så er det motsatt når det ikke går som planlagt, noe som også skjer relativt ofte. Jeg prøver så godt jeg kan å ta med noe positivt fra hver eneste økt, men av og til er det vanskelig å dytte bort det som var negativt.

Hva er målet ditt med treningen?
– 
Nå er målet å bli så sterk og god i vektløfting som mulig. Det kommer nok en tid der fokuset endrer seg og rettes mer mot helseaspektet og trening for moro skyld, men jeg er rimelig sikker på at jeg alltid kommer til å løfte tunge vekter fordi det gir så mye glede og mestring.

Dropper ingen økter

– Det skal mye til for at jeg dropper en økt, uansett hvor lite lyst jeg har. Ofte er det de dagene jeg ikke har lyst til å trene som ender opp med å være noen av de beste treningsdagene. Og følelsen etter en treningsøkt er alltid bedre enn om jeg dropper en økt. Dette går på rutiner, dedikasjon og vaner.

Kosthold mot EM

Fordi den spreke fysioterapeuten er på oppkjøring mot EM, og hun må inn i riktig vektklasse, er fokus nå på å ha oversikt over kaloriinnaket.

– Generelt har jeg et balansert kosthold. De to siste månedene før EM må jeg har kontroll over kaloriene og sammensetningen av makronæringsstoffene i kostholdet. Vanligvis teller jeg ikke kalorier, men prøver alltid å passe på at jeg får i meg nok proteiner hver dag. Jeg må innrømme at jeg skeier ut litt i alle fall en dag i uken, og det synes jeg at alle bør unne seg. Man skal jo leve også! Jeg lever godt på 80/20-regelen, der 80 prosent av maten er «clean» og resterende 20 prosent kan gå til utskeielser.

– Jeg bruker multivitamin, omega 3 og kreatin. En sjelden gang bruker jeg proteintilskudd, men jeg er veldig glad i mat og klarer stort sett å få i meg nok protein gjennom måltidene mine uten å bruke kosttilskudd. Men, jeg spiser en Barebells-bar daglig, det er ingen som slår den på smak og det er som en daglig sjokolade. Ellers spiser jeg gjerne tre ruter sjokolade daglig. Har jeg smågodt tilgjengelig så forsvinner det fort. Det hamstrer jeg når jeg er i Norge, for det er det jeg savner mest!

Hvilke matvarer har du alltid hjemme?

– Havregryn, melk og kylling.

Trenings- og kostholdsfilosofi

Det er helt grunnleggende ting Marit nevner når hun blir spurt om hvordan hun kan oppsummere sine tanker om trening, kosthold og bærekraftig livsstil.

– Tren det som gir deg glede og mestring, og spis det som får deg til å føle deg bra. Spis sunt og balansert, men ikke vær redd for å skeie ut en gang iblant.

– Det hjelper ikke å ha lyst på sprettrumpe, six-pack eller å ville se ut som en supermodell. Hvis dette er dine mål så lover jeg at du ikke kommer til å holde ut lenge. Finn en aktivitet eller idrett som gir deg en indre glød, mestring og selvtillit. Skal du holde ut og fortsette med trening som en livsstil for å leve ditt beste liv må du ha en indre motivasjon og glede med det du gjør.

motivasjon

Inspirasjon fra vektløfting og familie

– Mine medutøvere på landslaget er store motivatorer og inspirasjonskilder. Det at vi nå er så mange jenter som er jevne og pusher hverandre gjør at vi alle blir bedre, og gjør at vi presterer på vårt beste. Sarah Davies, som er en britisk vektløfter, er et enormt forbilde. Mamma og pappa er selvsagt også store forbilder, og kommer alltid til å være det for meg. De har lært meg verdier og holdninger som jeg setter uendelig stor pris på!

Du kan følge Marit på Instagram: @maritaardalsbakke

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Intervjuer

Comeback i bikinifitness åtte måneder etter fødsel!

Trebarnsmoren Tina er en sterk og strukturert dame med mange jern…
Dato: Apr 28, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Fysisk og psykisk helse

Så mye forbrenner du av å gå 10 000 skritt om dagen

10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange,…
Dato: Apr 22, 2021
Intervjuer

Sondre Nordstad Moen – høye ambisjoner for OL i Tokyo!

Sondre sin favorittdistanse er maraton, og han sikter på å ta…
Dato: Apr 21, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Annonse

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Intervjuer

Ingrid: fra rus og vonde følelser til livsenergi!

Ingrid Nedrebø har vært igjennom en tøff reise fra bruk av…
Dato: Apr 15, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – april 2021!

April måned er her, og våren er enda et skritt nærmere.…
Dato: Apr 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Smil! Optimister lever lengre!

Er du en person som tenker positivt? I så fall har…
Dato: Apr 07, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Motivasjon

3 enkle triks for treningsmotivasjonen

Det er ikke alltid treningsmotivasjonen er på topp. Her får du…
Dato: Apr 06, 2021
Intervjuer

Sykepleieren Anne Marte: helse er mer enn en veltrent kropp!

Anne Marte Hvalen Grønfur er bare 27 år gammel, men har…
Dato: Mar 31, 2021