31 år gamle Tonje Melheim Næss har et par ekstremt tøffe tilbakelagte kapitler i livet sitt. I dag er hun en kunnskapsrik, velutdannet og sprek dame med mange jern i ilden!

Kunnskapsbank

Med en bachelorgrad i ernæring, en bachelorgrad med videreutdanning i osteopati og pågående masterutdanning i folkehelsevitenskap og kurs i endringsledelse kan man trygt si at Tonje er en vandrende kunnskapsbank innen helse. I tillegg til disse utdannelsene er hun også sertifisert mental og fysisk trener. Til daglig jobber hun som osteopat, og fysisk og mental trener.

Håndtering av vanskelige situasjoner

Tonje har en fortid der hun strevde med spiseforstyrrelsen ortoreksi. På grunn av denne sykdommen måtte hun slutte med fotball etter å ha spilt i 11 år på grunn av en skade. Hun har også opplevd både psykisk og fysisk vold i et tidligere kjæresteforhold. At hun har kommet seg gjennom dette gjør at hun sitter på mange viktige erfaringer. Kombinert med kunnskapen hennes om fysisk og mental helse har hun derfor en stødig plattform for refleksjoner og anbefalinger.
– Jeg brenner for å være utendørs og å være i bevegelse i en hektisk hverdag. Dette tror jeg virkelig på at gjør at vi kan håndtere stress og press på en god måte, og tilrettelegger for å ta smarte valg i utfordrende situasjoner. Det kan gi en trygghet og ro i oss selv som er viktig for å ha det bra over tid.

Trening for å ha det bra

Nå når treningssentrene har vært stengt synes Tonje at det har vært utfordrende å trene hjemme, men hun har fått til både hjemmetrening innendørs og trening utendørs i form av skiturer.
– Tenk at jeg som har jobbet med trening i 11 år synes det er vanskelig med hjemmetrening! Da kan jeg ikke forestille meg hvor utfordrende det kan være for personer som ikke jobber i treningsbransjen. Jeg er imponert over alt folk har fått til i disse koronatider! Målet med treningen er å fungere godt i hverdagen og sortere livet bedre – enkelt og greit. Derfor dropper jeg sjeldent bevegelse i hverdagen. Aktivitetene jeg gjør tilpasses overskuddet jeg har, totalbelastningen og behov for restitusjon.

All trening hjelper

– De aller fleste treningsøktene gir meg egentlig veldig mye. Jeg føler meg alltid bedre etter jeg har beveget meg i form av at jeg får litt mer «space» i hodet og trygghet i meg selv, og klarer å sortere tanker og problemer bedre.

Crossfit

Til vanlig liker Tonje å trene crossfit på et crossfitsenter. Der har hun de aller beste treningsøktene til høy musikk, med tunge vekter og omringet av rå mennesker.
– Der elsker jeg å være! Det er så mange utfordringer, men samtidig mye mestringsfølelse. Jeg liker å gjøre min greie i mitt tempo der jeg kan fokusere på det jeg ønsker å bli bedre på. Det er ekstra fint når jeg kan gjøre det og sparre med andre samtidig. Derfor treffer crossfit meg så godt – vi jobber i eget tempo ut ifra eget utgangspunkt, side ved side. Vi står sammen i det, og kommer i mål sammen.

Alle er rå på sin måte

Tonje finner inspirasjon og motivasjon overalt.
– Jeg blir inspirert av alle! Kjæresten min, familien min, venner og bekjente. Alle er jo rå, på sin måte. Vi har ulike ting som driver oss, og dette er noe jeg synes er så spennende å lete etter hos andre. Hva jeg kan lære av hvem er det som inspirerer meg.

motivasjon

Enkelt og næringsrikt

Når hun får spørsmålet om hvordan kostholdet ser ut svarer Tonje at hun spiser mat som smaker godt, som gir mest næring og som tar kort tid å lage. Hun gjør det enkelt for seg selv og deler tallerkenen i tre, og velger gode kilder til å fylle de tre plassene. Næringstett mat blir høyt prioritert, som en god proteinkilde, en karbohydratkilde som passer til og som inneholder mye fiber, samt grønnsaker til minst ett av dagens måltider.
– Jeg syne det er litt kjedelig å lage mat, og liker bedre å spise den, he he! Det går mye i proteinpannekaker, havregrøt med cottage cheese, chiafrø og nøttesmør, hjemmelaget pizza og hamburger, grønnsaksmoser og salater. Maten vi putter i oss vil være avgjørende for i hvilken grad kroppen håndterer stress og henter seg inn igjen.

Mening og stolthet i en ny hverdag

– Akkurat nå er jeg skikkelig stolt av at jeg holder på rutiner i hverdagen. Jeg er permittert fra jobb, treningssentrene er stengt og vi skal være minst mulig sosiale. Jeg syns det er utrolig utfordrende. Identiteten min er satt kraftig på prøve når jeg ikke kan gå på jobb, som er det som gir meg en stor dose mening i livet. Min store arena som ivaretar sosial tilhørighet og mestring, den er stengt. Jeg har virkelig fått kjenne på følelsen av å være alene, opplevd frustrasjon og andre skikkelig kjipe følelser. Jeg er veldig stolt av at jeg har lett etter ting å fylle dagene med for å gi meg retning, og for at jeg står opp tidlig og jobber med ting som gir meg verdi.

Helse – mer enn trening og kosthold

For å ivareta sin egen helse er Tonje mye ute i naturen, hun leser bøker, beveger seg hver dag og snakker med de hun er glad i.
– Jeg prøver å huske på å gjøre de tingene som gjør at jeg ler mye, blir kreativ og sterkere. Også spiser jeg mat med masse farger. Når det kommer til hva som er helse så er dette utrolig komplekst. Helse er jo mye mer enn kosthold og trening. Det er også hva vi gjør, hvem vi er med og alt som fyller oss som mennesker.

Helse er mening og tilhørighet

Tonje anbefaler at vi forsøker å leve oss inn i livet og situasjonen vi er i akkurat nå, og leve aktivt og tilstedeværende. Da blir det kanskje lettere å hente ut mening fra hver dag, i stedet for å bare krysse av enda en dag i kalenderen.

Det kan være vanskelig å filtrere alt fra alle inntrykkene rundt oss. Dette kan man øve på, i følge den kunnskapsrike 31-åringen! Hun forteller at man kan trene på å være til stede, fokusere på de tingene du ikke fokuserer på til vanlig og bruke tid på menneskene rundt deg.
– I likhet med meg, er det kanskje mange som kjenner på litt utfordrende følelser for tiden, som mangel på mestring, mening, tilhørighet og rett og slett at man føler seg litt nummen og «lost». Siden vi mennesker er spesialiserte på å være i kontakt med og kommunisere med andre mennesker føles det kanskje meningsløst for noen av oss å være alene.

– Det er veldig viktig å ta initiativ, oppsøke, legge til rette for og bygge relasjoner med andre mennesker. Og i dag, kan det oppleves ganske vanskelig. Det som gir oss mennesker følelsen av «suksess» eller «lykke», er nettopp en mening og en tilhørighet i hverdagen. Mange finner den på jobb eller ved å være i bevegelse, og for mange, er dette begrensede arenaer for øyeblikket.

Bruk verdiene for å komme på rett spor

– Jeg oppfordrer alle til å se etter løsninger der dere kan, opprettholde gode vaner og rutiner, og til å legge inn fysisk aktivitet der dere kan, med det dere har. Jo mer vi mister den røde tråden fra våre indre verdier og ytre gjøremål og ambisjoner, jo mer «tomt», meningsløst og bokstavelig talt verdiløst vil det oppleves. Det er nesten som om underbevisstheten drar i nødbremsen for å gi oss bakkekontakt, og her kan vi i aller høyeste god bruke verdiene våre til å komme på rett spor igjen. Hent inspirasjon fra hjemmetreningsøkter, planlegg dagene dine og få kontroll på din egen hverdag i alt kaoset!

Du kan følge Tonje på Instagram: @tonjemnaess

Har du tips til personer med en historie å fortelle innen trening, kosthold og helse? Noen som inspirer? Har oppnådd noe, eller har satt seg et bestemt mål? Tips oss på redaksjonen@hardworkout.no

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Intervjuer

Comeback i bikinifitness åtte måneder etter fødsel!

Trebarnsmoren Tina er en sterk og strukturert dame med mange jern…
Dato: Apr 28, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Fysisk og psykisk helse

Så mye forbrenner du av å gå 10 000 skritt om dagen

10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange,…
Dato: Apr 22, 2021
Intervjuer

Sondre Nordstad Moen – høye ambisjoner for OL i Tokyo!

Sondre sin favorittdistanse er maraton, og han sikter på å ta…
Dato: Apr 21, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Annonse

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Intervjuer

Ingrid: fra rus og vonde følelser til livsenergi!

Ingrid Nedrebø har vært igjennom en tøff reise fra bruk av…
Dato: Apr 15, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – april 2021!

April måned er her, og våren er enda et skritt nærmere.…
Dato: Apr 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Smil! Optimister lever lengre!

Er du en person som tenker positivt? I så fall har…
Dato: Apr 07, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Motivasjon

3 enkle triks for treningsmotivasjonen

Det er ikke alltid treningsmotivasjonen er på topp. Her får du…
Dato: Apr 06, 2021
Intervjuer

Sykepleieren Anne Marte: helse er mer enn en veltrent kropp!

Anne Marte Hvalen Grønfur er bare 27 år gammel, men har…
Dato: Mar 31, 2021