Både kondisjonstrening og styrketrening har sine klare fordeler, men avhengig av hva målsetningen din er, bør du prioritere en´ av treningsformene mer enn den andre.

Hva er forskjellen på kondisjonstrening og styrketrening?

Kondisjonstrening

Kondisjonstrening har til hensikt å vedlikeholde eller forbedre den generelle kondisjonen og kroppens evne til å opprettholde hardt arbeid over tid. Denne treningsformen innebærer som regel de store muskelgruppene i kroppen som vi finner i beina, armene, rygg og buk. Kondisjonstrening styrker hjertet, lunger og gir bedre blodflyt. Det bidrar også til å styrke skjelettet og forebygger for en rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk, slag, m.m.
Eksempler på kondisjonstrening er rask gange, jogging/løping, sykling, roing og aerobic.

I tillegg til en rekke gunstige helseeffekter vil kondisjonstreningen sørge for økt fettforbrenning. Fettforbrenningen er på sitt høyeste når kroppen jobber på lav til middels intensitet, og gjerne over lengre tid. En lang gåtur eller sykkeltur er derfor en svært god måte å starte fettforbrenningen på.

Motbakkeløp, eller bare rask gange i motbakke, er en svært effektiv form for kondisjonstrening. 

 

Styrketrening

Styrketrening har til hensikt å vedlikeholde eller styrke musklene i kroppen. I tillegg har det svært gunstig effekt på skjelettet, og bidrar til å forebygge belastningsskader og beinskjørhet. Styrketrening styrker også hjerte og lunger, men ikke i like stor grad som kondisjonstrening. På samme måte som for kondisjonstrening har styrketrening en forebyggende effekt mot en rekke sykdommer som slitasjegikt, ryggsmerter, fedme, hjerte- og karsykdom, depresjon og diabetes.

Styrketrening over tid (utført riktig) vil føre til større muskelmasse som igjen sørger for høyere forbrenning. Trening med vekter vil forbrenne energi i seg selv, men den generelle forbrenningen, (hvileforbrenningen), vil øke som følge av at musklene trenger energi for å fungere. Fettforbrenningen er ikke like høy som for kondisjonstrening.

Hvilken treningsform er best?

All trening er god trening, men om du ønsker å bli spesielt god i en spesiell idrett eller øvelse, bør du rette treningen mot den aktiviteten. Hvis du ønsker å trene for å ha en god helse og sunn kropp, vedlikeholde muskelmassen og ha minimalt med kroppsfett, bør du trene kondisjonstrening og styrketrening relativt likt fordelt. Nøkkelen ligger i å balansere de to slik at ikke treningsformene ødelegger for hverandre, noe du kan risikere dersom du ikke tar enkelte hensyn. Mer om dette kan lese her: Hvordan påvirker styrketrening og kondisjonstrening hverandre?

Legg opp til tre til fire styrkeøkter i uken, og to til tre kondisjonsøkter. Hvis dette er for mye kan du kjøre to av hver økt. Trenger du gode tips og motivasjon for å komme i gang med treningen finner du flere gode treningsprogrammer her: Gratis treningsprogrammer.

 

Ha en klar målsetting med treningen

Svært mange trener kondisjonstrening som jogging og sykling uten å ha noe mål med treningen. For mye av slik trening hvor treningen hele tiden foregår i samme intensitet og med samme varighet, kan faktisk være med på å motarbeide treningsframgangen du jobber for. Mye kondisjonsbasert vedlikeholdstrening kan nemlig bidra til muskeltap. Dersom du hovedsakelig trener kondisjonsbasert, kan det være en fordel å legge inn litt variasjon i treningen. Eksplosive bevegelser vil aktivere de sterkeste muskelfibrene og gir noe av den samme effekten som styrketrening. Forsøk med noen korte til mellomlange sprinter, motbakkeløp, intervaller eller fartslek.

Hvis målet er å øke den aerobe kapasiteten (forbedre kondisjonen), bør du prioritere muskulær utholdenhetstrening når du trener styrke. Dette gjør du ved å løfte 12-15+ repetisjoner per sett. To til tre ganger i uken kan du legge inn en kondisjonsøkt som løping, sykling, romaskin eller annet som får opp pulsen. Forsøk å hold det gående i minimum 30 minutter, men gjerne opp mot en´ time. Antall styrkeøkter bør ligge på to økter.

Om målsettingen din er å øke muskelstyrke, bør antall styrkeøkter alltid være høyere enn antall kondisjonsøkter. Den gjentakende påvirkningen av løping, monotone bevegelsen av sykling, svømming og roing, og de gjentagende repetisjonene av den samme bevegelsen, kan føre til at bevegelsesutslaget reduseres og at du ender opp med muskel- og leddplager. Et godt gjennomtenkt treningsprogram med fokus på motstandstrening kan bidra til å redusere uønskete effekter fra monoton kondisjonstrening, men med muskelvekst som hovedfokus bør du sørge for å bruke kondisjonstrening som et supplement til styrketreningen.

 

Kilder
1.Kondisjonstrening. NHI. NHI.no
2.Styrketrening. NHI. NHI.no
3.Boyce, Lee. Trainer Q&A: Cardio vs. weight training. Mensfitness.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Styrketrening

Treningsøkt: Bygg massive bein

Bygg massive bein med en effektiv og gjennomtenkt treningsøkt for beina.…
Dato: Feb 22, 2021
Kondisjon & løping

Guide: Slik finner du makspuls

Trener du med et mål om å bli i bedre form,…
Dato: Feb 19, 2021
Styrketrening

Markløft – dette må du vite om teknikk!

Øvelsen er en av de mest grunnleggende bevegelsene som mennesker har…
Dato: Feb 16, 2021
Styrketrening

Hjemmetrening: Styrk bryst og triceps

Styrk bryst og triceps med denne enkle treningsøkta. Alt du behøver…
Dato: Feb 15, 2021
Styrketrening

Apparatet som gir deg følelsen av eget treningssenter i hjemmet

Du trenger ikke gå til innkjøp av enorme mengder treningsutstyr for…
Dato: Feb 13, 2021
Styrketrening

Derfor bør du trene hele kroppen hver økt

De fleste som har erfaring med styrketrening, har nok kjennskap til…
Dato: Feb 11, 2021
Styrketrening

Hvor lenge bør du følge et treningsprogram?

"Consistency is King" er et uttrykk som gjerne går igjen. For…
Dato: Feb 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Fullkropp for muskelvekst

Muskelvekst! Dette fullkroppsprogrammet tar sikte på 2-3 treningsøkter per uke, og…
Dato: Feb 08, 2021
Styrketrening

Benkpress – dette må du vite om teknikk!

Benkpress er en av de mest populære styrkeøvelse som de fleste…
Dato: Feb 05, 2021
Styrketrening

Tips: Russisk push-ups, en fullkroppsøkt!

Hvis du ikke synes trening med egen kroppsvekt er godt nok,…
Dato: Feb 04, 2021
Styrketrening

Skulderpress på en ny måte

Skulderpress er og blir en favoritt, men ingenting er bedre for…
Dato: Feb 03, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: 3 x 45 minutters splittprogram for hele kroppen

Det er på tide med noe nytt - et skikkelig godt,…
Dato: Feb 02, 2021
Nybegynnere

10 råd til deg som er nybegynner på treningssenter

Etter nyttår er det ofte høysesong på treningssentrene. Mange har nyttårsforsetter…
Dato: Feb 01, 2021
Kondisjon & løping

Slik responderer kroppen på trening i kulden

Det er mange som ikke har tilgang på treningssentre og annen…
Dato: Jan 28, 2021
Styrketrening

Kjør dype knebøy – bygg mer styrke

En barn som akkurat har lært å gå gjør det hele…
Dato: Jan 27, 2021
Treningsøkter

Fullkroppsøkt på 15 minutter

Kjenn hjertepumpa jobbe på høygir med denne effektive treningsøkten som trener…
Dato: Jan 26, 2021