Om ikke Norges mest spiste måltid på lørdager, så er pizzaen høyt å listen over det vi liker å kose oss med. Så hvor sunn er den egentlig?

Svaret er egentlig enkelt: Det er umulig å svare på om pizza er sunt eller ikke. Det blir som å si at alle retter med jordbær i oppskriften er sunn. Du kan spise jordbær rå eller med lettmelk- begge deler sunt og godt. Eller du kan dynke jordbær med krem og sukker, noe som er langt i fra så sunt. Det samme gjelder for pizza. Det er ikke foruten grunn at det finnes tusenvis av pizza varianter, og stadig dukker nye opp. Sleng noen vilkårlige ingredienser på en bunn laget av en eller annen deig, og vipps du har en pizza. Skalldyr pizza, sjødyr pizza, vegetar pizza, ostepizza, sjokolade pizza frukt pizza, og mye, mye mer.

Men ser vi på pizzaen slik det produseres tradisjonelt, så består den av en bunn basert på mel, salt og vann, kanskje noe krydder, en saus basert på tomater og krydder, og masse herlig topping. Hva slags ingredienser du velger for pizzaen din, er helt avgjørende for om pizzaen kan regnes som sunn eller ikke. Vi har null problemer med å kalle en pizza for sunn dersom den består av de riktige ingrediensene, men vi har heller ikke problemer med å klassifisere den som usunn dersom den er basert på usunne ingredienser.

sunn pizza
Pizzaen kan med enkle grep forvandles til et sunt og velsmakende måltid!

Er du veldig glad i pizza og spiser dette flere ganger i uken, så kan det være greit å tenke over hvordan du lager den og hva du kan gjøre for å lage den litt sunnere. I gjennomsnitt spiser en amerikaner 46 pizzastykker i året! Tenk litt på hvor mange du spiser, og forsøk å se for deg hva du har i og på den.

Kalsium

Pizza kan være en fin måte å øke kalsium inntaket på. Ost er en av våre beste kilder til kalsium, og de fleste pizzaer inneholder en del ost. I tillegg er tomaten rik på kalsium, og dette er også en vanlig ingrediens i de fleste pizzaer- ikke bare som topping, men i sausen. For å øke kalsium innholdet i pizzaen kan du legge på litt spinat, brokkoli eller sjømat ettersom disse også inneholder rikelig med kalsium. Kalsium er viktig for å vedlikeholde skjelettet og for å opprettholde normal funksjon i blodårer, nerver og muskler.

 

Proteiner

For mange er kjøtt en naturlig ingrediens på pizzaen. Velger du riktig type kjøtt, vil dette være en god kilde til proteiner som er nødvendige for muskelvekst og vedlikehold av annet vev i kroppen. Selv om også ost er en god kilde til proteiner, vil kjøttet helt klart være en bedre kilde til protein av høy kvalitet. Velger du kjøtt av feil type derimot, så kan det være med på å øke fettinnholdet i pizzaen betraktelig. Ulike typer salamier og pepperoni pølser inneholder mye fett, og gjerne av den usunne typen mettet fett. Kylling, kalkun, rent kjøtt fra vilt eller kjøtt fra sjømat og skalldyr, er proteinkilder av høy kvalitet som du med fordel kan bruke. Forsøk å begrense mengden ost ettersom ost også inneholder mye fett, og bruk kjøtt som primærkilden for proteiner.

sunn pizza
Pizza med mye friske grønnsaker sørger for påfyll av viktige vitaminer, mineraler og fiber.

Grønnsaker

Til tross for at helsemyndighetene råder oss til å innta minimum fem frukt og grønt hver dag- noe som virkelig ikke er mye- så er det langt fra alle som oppfyller kravene. Å inkludere mer grønnsaker på pizzaen kan være en enkel og ikke minst god måte å øke inntaket av grønnsaker på. Går du for den lettvinte varianten og velger en kjøpepizza, trenger du ikke annet enn å kutte opp litt ekstra grønnsaker som du legger over pizzaen.

Velg noe du liker. Prov med sopp, ananas, cherry tomater, paprika, oliven, brokkoli, asparges, løk eller hva du måtte ønske. Grønnsaker er viktige kilder til en rekke vitaminer og mineraler, inneholder lite kalorier, og mye fiber som bidrar til god metthetsfølelse, jevnere blodsukker og bedre fordøyelse.

 

Bunn av fullkorn

For mange er en luftig og god bunn nesten viktigere enn hva som er oppå pizzaen. Selv om det vanligste er å få servert pizzaen med en tynn bunn laget på hvetemel eller durumhvete, så kan du enkelt lage din egen pizzabunn- eller kjøpe en- som er laget på fullkornsmel og som er betraktelig sunnere. En bunn laget av grovere meltyper inneholder mer fiber, gjerne dobbelt så mye som vanlig hvetemel. I tillegg til fiberets egenskaper som nevnt ovenfor, så sørger fiberet for å senke kolesterolet, som igjen reduserer risikoen for en rekke hjerte- og karsykdommer.

sunn pizza
Dessert pizza med frukt, yoghurt og honning!

Enkle valg

Følger du de enkle tipsene ovenfor, vil du kunne nyte en sunn og velsmakende pizza med god samvittighet! Pizzaen kan faktisk nesten bli en liten salat i deg selv, men gjerne inkluder noen friske grønnsaker sammen med pizzaen. Små valg kan forandre en dårlig utgangspunkt til et godt resultat, men det kan også gå andre veien, så bruk fornuften.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 matvarer som øker risikoen for inflammasjon

Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal…
dato: Jul 08, 2020
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020
Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020
Ernæring

Så mange nøtter skal du spise for å gå ned i vekt!

Enten det er valnøtter, pistasjnøtter, paranøtter eller mandler, så kommer vi…
dato: May 06, 2020
Oppskrifter

Den perfekte snack: Tranebær- og mandelbiter!

Er du lysten på noe godt, men samtidig sunt? Da skal…
dato: Apr 27, 2020