Mat som inneholder negative kalorier og gjør at du går ned i vekt. Fleip eller fakta? Hvis dette stemmer, så er det i så fall en drømmesituasjon.

De aller fleste som ønsker å gå ned i vekt er klar over at energiregnskapet må være negativt dersom vektpila skal gå ned. Kalorier er målet på hvor mye energi som ligger lagret i maten eller i ulike vev i kroppen. De vanlige rådene for vektreduksjon er 1; å innta færre kalorier, og 2; å forbrenne flere kalorier ved å øke aktivitetsnivået, eller 3, som er en kombinasjon av disse.

Enkelte matvarer har blitt populære i flere slankedietter ettersom de visstnok skal inneholde «negative kalorier», altså at du kan redusere vekten ved å spise de. Her får du svaret på negative kalorier faktisk eksisterer, og om de kan hjelpe deg ned i vekt.

 

Hva er negative kalorier?

All mat inneholder kalorier (næring) i en eller annen form, og de tre hovedformene for energi finner vi i form av karbohydrater, fett og proteiner. Kroppen bruker noe energi for å fordøye disse kaloriene, og mengden energi som går med vil variere ut fra matvarene du inntar.

Begrepet negative kalorier refererer gjerne til mat som visstnok krever mer energi å fordøye enn energien de inneholder. Hvis disse matvarene finnes, vil du i teorien miste vekt etterhvert som du spiser de.

 

Typiske negative matvarer

Typiske matvarer som trekkes frem som produkter med negative kalorier er ulike frukter og grønnsaker med høyt vanninnhold. Her er noen konkrete eksempler:

 • Selleri: 14 kcal per 100g, 95% vann
 • Gulrot: 36 kcal per 100g, 89% vann
 • Isbergsalat: 12 kcal per 100g, 96% vann
 • Brokkoli: 28 kcal per 100g, 90% vann
 • Grapefruit: 34 kcal per 100g, 89% vann
 • Tomat: 18 kcal per 100g, 94% vann
 • Agurk: 10 kcal per 100g, 96% vann
 • Vannmelon: 35 kcal per 100g, 90% vann
 • Epler: 50 kcal per 100g, 86% vann

Andre lignende frukter og grønnsaker som sitron, kål, squash og ulike bær, regnes også som matvarer med negative kalorier. Ettersom alle disse matvarene inneholder energi, er spørsmålet om kroppen bruker mer energi på å forbrenne de enn de den får tilført gjennom de samme matvarene.

 

Det finnes ingen negative kalorier i mat

Alle matvarene som er nevnt ovenfor er næringsrike og kalorifattige, men ingen av de inneholder negative kalorier. Det skal riktignok gode gjøres å spise seg overvektig på kål og isbergsalat, men så lenge maten inneholder kalorier, så er det umulig å si at de gjør deg slank av å spise de.

 negative kalorier

Vi bruker kalorier når vi tygger

Når vi tygger bruker vi kjevemusklene og kroppen må sette igang er rekke indre muskler og organer som bidrar i fordøyelsesprosessen. Energimengden som brukes er likevel forsvinnende liten, og den lille forskningen som finnes på området, har anslått at kaloriforbruket gjennom de få minuttene med tygging koster deg rundt 11 kcal i timen. Mengden kalorier som forbrennes kontra mengden kalorier vi får i oss er derfor ubetydelig liten.

 

Vi bruker kalorier når vi forbrenner mat

Kroppen bruker også noe kalorier på å fordøye og prosessere maten vi spiser. Etter et stort og tungt måltid har du sikkert hørt mye rare lyder fra mageregionen, og det er tegn på at fordøyelsesorgangene jobber på høygir. Likevel, mengden energi som går med til fordøyelsen er svært lav. Det interessante er at kroppen bruker mest energi på å fordøye proteiner, ca. 20-30% av energien de inneholder. Fett er det lettest fordøyelige og kroppen bruker ikke mer enn 0-5% av energiinnholdet i maten, mot rundt 5-10% for karbohydrater.

De fleste matvarer som omtales som negative kalorier har et høyt innhold av vann og karbohydrater, og inneholder nesten ikke fett og proteiner. Det er lite sannsynlig at energiforbruket under fordøyelsen skal overstige næringsinnholdet i maten. Hvis vi setter hele bildet i et evolusjonært perspektiv, så er det egentlig utenkelig.

 

Hva med «zero calorie» produkter?

På samme måte som negative kalorier fremstilles «zero calorie» produkter som for eksempel iskaldt vann, som produkter som skal øke forbrenningen. Enkelte studier har gjort funn som tyder på en liten økning i forbrenningen i en kort periode rett etter at man inntar iskald vann. Likevel, mengden er så liten, mellom 3-24 kcal i løpet av en time, at den er ubetydelig. Dette gjelder også det å tygge tyggegummi. Enkelte hevder at du kan «tygge deg slank», men faktumet er at kroppen bruker svært lite energi på å holde kjeften gående i timesvis.

negative kalorier
Både frukt og grønnsaker er gjerne næringsrike med et svært høyt innhold av vitaminer og mineraler, samtidig som de inneholder få kalorier.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Det finnes mange næringsrike og kalorifattige matvarer

Selv om det ikke finnes negative kalorier, finnes det en rekke matvarer som er næringsrike og kalorifattige. På grunn av det lave kaloriinnholdet og høye vanninnholdet, kan du gjerne spise en større andel av disse uten å få i deg store mengder kalorier. I tillegg til matvarene vi listet opp tidligere, er alle disse fruktene og grønnsakene næringsrik og kalorifattig.

 • Grønnkål: 36 kcal per 100g, 85% vann. Inneholder vitamin A, K og vitamin C, samt mange typer mineraler.
 • Blåbær: 51 kcal per 100g, 83% vann. Inneholder vitamin C og K, mineralet magnesium og mange ulike antioksidanter.
 • Poteter: 72 kcal per 100g, 78% vann. Inneholder mye vitamin B6 og vitamin C i tillegg til kalium.
 • Bringebær:  29 kcal per 100g, 87% vann. Inneholder vitamin C og magnesium.
 • Spinat: 22 kcal per 100g, 91% vann. Inneholder vitamin K og A, i tillegg er det rikt på flere ulike vitaminer og mineraler.

Når det gjelder proteinrike matvarer- her er en oversikt over næringsrike og kalorifattige matvarer:

 • Laks: 182 kcal per 100g, hvorav 19,7g protein, 0g karbohydrat, 11,5g fett. Inneholder rikelig med sunne omega-3 fettsyrer og vitaminer.
 • Kylling (uten skinn, rå): 107 kcal per 100g, hvorav 20g protein, 0g karbohydrat, 3g fett.
 • Gresk yoghurt: 70 kcal per 100g, hvorav 7,7g protein, 8,2g karbohydrat, 1,8g fett.
 • Egg:  72 kcal per egg, hvorav 6g protein, 0g karbohydrater, 5g fett.

Sunne fettsyrer finnes i mange av de proteinrike matvarene i oversikten over, så vell som i sunne oljer og en rekke andre matvarer.

Ettersom fett inneholder flere kalorier per gram enn både proteiner og karbohydrater, er kildene til sunt fett gjerne svært kaloritette. Uansett, fett er viktig for oss og helt nødvendig for mange av kroppens funksjoner.

 negative kalorier
Kylling er en matvare med høyt næringsinnhold og relativt få kalorier.

 

Velg sunne fullkornsprodukter og næringsrike matvarer

Et kosthold rikt på variert og næringsrik plantebaserte produkter er ofte godt egnet for de som ønsker seg ned i vekt og som ønsker å opprettholde en god helse. Det er mange fordeler med å spise råkost og uprosessert mat. Råkost inneholder er rekke vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer som vi ikke finner i prosessert mat. Disse stoffene kan bidra til en lengre og sunnere liv, og ikke minst bruker kroppen mer energi på å fordøye råvarer enn ferdig prosessert mat.

En studie fant at 20% av kaloriene i råvarer ble brukt til å fordøye og prosessere maten, sammenlignet med kun 10% for måltider bestående av prosessert mat.

Det er også viktig å huske at dersom du utelukkende fokuserer måltidene dine rundt mat fra «negative kalorier» listen, så vil du gå glipp av mange viktige næringsstoffer som blant annet fett og proteiner.

 

Konklusjon

Såkalte negative kalorier krever mer energi å spise, fordøye og prosessere enn de tilfører kroppen. Disse matvarene er typisk kalorifattige grønnsaker og frukter med et høyt vanninnhold. Likevel, det er svært lite sannsynlig at disse matvarene faktisk er virkelig negative kalorier, men de kan være en viktig del av en sunn og næringsrik diett.

Istedenfor å fokusere på spesifikke matvarer som visstnok skal lure kroppen din til å forbrenne flere kalorier enn du inntar, forsøk heller å nyte et variert utvalg av næringsrike matvarer.

 

Kilde
Tinsley, Grant. (2018). Do negative-calorie foods exist? Fact vs fiction?. Healthline.com

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

5 tegn på at du spiser for mye sukker

Har du noen gang tenkt på om du spiser for mye…
Dato: Okt 27, 2020
Ernæring

Den skjulte sideeffekten av å spise for mye feit mat

I tilfellet du trengte enda en grunn til å styre unna…
Dato: Okt 26, 2020
Ernæring

Spis mer av dette – reduser risikoen for kreft

Det er ingen tvil om at kostholdet er med på å…
Dato: Okt 23, 2020
Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Det finnes utallige måter å slanke seg på. Alt fra dietter,…
Dato: Okt 20, 2020
Oppskrifter

Oppskrift på digg bananbrød

Bananene ligger der, på kjøkkenbenken, litt halv-brune og valget mellom å…
Dato: Okt 19, 2020
Oppskrifter

Sunt og godt bananbrød

Dette herlig saftige og smakfulle bananbrødet kommer nesten garantert til å…
Dato: Okt 16, 2020
Ernæring

Sunt snacks med under 100 kalorier

Snacks er ofte forbundet med noe usunt og ikke minst velsmakende.…
Dato: Okt 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

3 grunner til å spise havregryn hver dag

Havregryn er for mange en nøkkel-rett både til frokost, lunch eller…
Dato: Okt 12, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020