HIIT trening er noe av det beste du kan gjøre dersom du ønsker best mulig effekt på kortest mulig tid! Disse syv beviselige faktaopplysningene fjerner enhver tvil.

HIIT trening tok for alvor av for noen år siden og seilte raskt opp på listene som rangerer de mest populære treningsformene i treningsbransjen. Toppidrettsutøvere har kjent til fordelene ved HIIT trening i mange år, men det har tatt lengre tid for allmennheten å få øynene opp for denne treningsmetoden.

HIIT betyr enkelt og greit «high intensity intervall training»  og beskriver en treningsform som veksler mellom perioder med korte, intense anaerobe øvelser med korte pauser. Ideen bak HIIT er enkel- å oppnå best mulig treningseffekt på kortest mulig tid. HIIT trening har vist seg å være så effektivt og virkningsfullt at det anbefales av en rekke forskerne og personligheter innen treningsbransjen. Her er 7 beviselige fakta som kan motivere deg til å prøve HIIT trening i tiden som kommer.

 

1.Du brenner MASSE kalorier- også etter trening!

HIIT trening brenner flere kalorier etter at treningsøkta er avsluttet enn noen annen treningsform. De intensive arbeidsperiodene gjør at energiomsetningen skyter i været, og kaloriforbrenningen øker voldsomt helt opptil to timer etter at økta er avsluttet. Det som omtales som EPOC (exercise post-oxygen consumption), kroppens naturlige evne til å returnere til homeostase etter trening, er forhøyet og kroppen vil dermed bruke mer energi i etterkant av treningen enn i normal hviletilstand.

 

2.Det er større sannsynlighet at du forsetter treningen

HIIT trening viser seg å være lettere å gjennomføre og å holde fast ved over lengre tid enn langvarige aerobe treningsformer som løping, sykling, etc.. Forskning støtter opp om at «folk liker generelt HIIT trening bedre enn både annen høy intensitets trening og moderat trening». Når trening blir mer moro og føles overkommelig, er det også større sannsynlighet for at du fortsetter med det. En annen faktor er at øktene er relativt kortvarige og passer godt inn i en travel timeplan.

hiit trening
Trappeløp kan være en svært fin form for HIIT trening.

3.HIIT trening kan øke utholdenheten

Enten du trener styrke eller foretrekker kondisjonstrening- god utholdenhet er viktig for å oppnå ditt fulle potensialet. HIIT trening har vist seg å kunne booste utholdenheten å gi en svært god effekt på helsa. Målinger viser til bedre blodgjennomstrømning, flere mitokondrier (kroppens egne «energikraftverk»), og mer blod og oksygen til kropp og hjerne. Denne økte utholdenheten vil du ha nytte av i alle former for aktiviteter og idretter, enten det er løping, svømming, styrketrening eller hverdagsaktiviteter.

 

4.HIIT trening kan øke VO2 maks

Det er ikke lett å forestille seg at en´ enkelt treningsøkt kan gjøre mye fra eller til på kondisjonen, men faktisk kan så lite som en´ økt gjøre en forskjell! En studie på personer med type 2 diabetes fikk deltakerne til å gå i et moderat tempo eller i et intervall-tempo (vekselsvis lavt-/høyt tempo) i en´ time fem ganger i uken i en måned. Resultatet: VO2 maks økte i intervall-gruppen, mens ingen forandring var synlig for gruppen som gikk i moderat tempo. Kroppsmasse og fettprosent ble redusert for deltakerne i intervall-gruppen, og de hadde også bedre glykemisk kontroll. Ingen av disse forbedrede egenskapene ble målt hos deltakerne som gikk i moderat tempo. Så lite som en enkelt treningsøkt kan bidra til å redusere glukosenivået og dermed være et effektiv verktøy i kampen mot blant annet diabetes.

 

5.HIIT trening er tidsbesparende!

Hvis du kunne velge å bruke en time på en treningsøkt, eller bare 30 minutter, og resultatene er de samme. Hva ville du ha valgt?

Med HIIT trening kan du oppnå de samme, om ikke bedre, resultatene i løpet av halve tiden av det du bruker på lav-intensitets økter som foregår over lengre tid. En studie fra 2013 publisert i Journal if Physiology, fant at sedate menn som gjennomførte 40-60 minutter sykling på 65% av maksimal innsats fem dager i uken, og de som gjennomførte sprint intervaller i mindre enn 12 minutter tre økter i uken, hadde de samme resultatene.

hiit trening
HIIT trening kan gjennomføres på mange ulike måter, blant annet intervaller på spinningsykkel.

6.HIIT trening kan gjennomføres på mange ulike måter

HIIT trening er ikke bare korte spurter avbrutt av korte pauser. Den kan gjennomføres i alle tenkelige og utenkelige former. I følge en studie publisert i The Journal of Strength and Conditioning Research, målte personer som syklet intervaller og personer som gjennomførte intervaller i form av bevegelser som burpees, de samme resultatene i form av VO2 maks og hjertefrekvens. Og både overraskende og positivt; de som gjennomførte burpees rapporterte om at det føltes lettere og mindre anstrengende enn sykling, og resultatene var likevel de samme!

 

7.HIIT trening er bra for hjertet

Fleksibilitet er undervurdert. HIIT viser seg å være bedre til å øke fleksibiliteten og elastisiteten i arteriene og venene enn aerob trening. Ettersom HIIT trening øker presset og trykket i blodårene, får også blodårene en «treningsøkt» i seg selv. HIIT trening er også lettere å gjennomføre og tolerere enn en mer moderat treningsøkt for personer med koronararteriesykdom.

 

Kilde
Shortsleeve, Casey. 7 Scientifically Proven Benefits of Interval Workouts. Mensjournal.com

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Helse og livsstil

Kardiotrening, et elsk/hat forhold

Kondisjonstrening, eller rett og slett bare «kardio» som mange kaller det…
Dato: Sep 25, 2020
Styrketrening

Styrk beina med «Kung Fu utfall»!

Er du lei av de tradisjonelle utfallene frem, tilbake eller til…
Dato: Sep 23, 2020
Kondisjon & løping

Kombinere styrke og kondisjonstrening?

Det er kjent for de fleste at løping eller kondisjonstrening kan…
Dato: Sep 22, 2020
Styrketrening

5 mageøvelser du burde teste!

Med disse 5 mageøvelsene har du garantert en sterke mage og…
Dato: Sep 21, 2020
Styrketrening

Overvurderte styrkeøvelser

Det er viktig å velge de riktige øvelsene når man skal…
Dato: Sep 18, 2020
Styrketrening

De mest undervurderte styrkeøvelsene

Det finnes et mylder av styrkeøvelser som skal gjøre deg raskere,…
Dato: Sep 15, 2020
Styrketrening

Pangstart uken med denne treningsøkten

Trening er essensielt for å ha en kropp som fungerer. Pangstart…
Dato: Sep 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram for maksstyrke – videkommende

Programmet har til hensikt å øke maksimal muskelstyrke og er beregnet…
Dato: Sep 14, 2020
Skadeforebyggende

De beste øvelsene for sterkere legger!

Har du alltid drømt om sterke, velformede, sterke legger? Prøv ut…
Dato: Sep 10, 2020
Fysisk og psykisk helse

5 tegn på at du overtrener

Vi vet alle at trening er sunt for kropp og sjel,…
Dato: Sep 09, 2020
Nybegynnere

Styrketreningsmytene du ikke må tro på!

Hva skal man gjøre for å få den beste kroppen eller…
Dato: Sep 09, 2020
Kondisjon & løping

3 HIIT økter for bedre kondisjon/styrke/økt forbrenning!

HIIT trening er noe en av de mest effektive treningsmetodene du…
Dato: Sep 07, 2020
Styrketrening

Utstyrsfritt treningsprogram

Å få innpass til trening i en hektisk hverdag er noe…
Dato: Sep 07, 2020
Kondisjon & løping

De beste styrkeøvelsene for å bli en bedre løper

Som løper utsettes kroppen for flere ganger kroppsvekten din ved hvert…
Dato: Sep 04, 2020
Helse og livsstil

Styrketrening uten å bli bulkete

Mange (spesielt jenter) vegrer seg for å trene styrke. Hovedargumentet for…
Dato: Sep 03, 2020
Styrketrening

Kan trening med egenvekt erstatte styrkerommet?

Det har den siste tiden blitt svært populært med egenvektsøvelser. Ulike…
Dato: Sep 02, 2020