Det er mange som opplever at de blir dårlige av å spise mat som inneholder gluten. Her kan du lese om hva gluten egentlig er, om sykdommen som gjør at noen ikke tåler gluten og hvordan man bør tenke når man skal spise glutenfritt.

Proteinet gluten

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, rug, spelt og bygg, som er våre vanligste kornslag. Gluten er med på å gi luftig og godt bakverk ved at det danner nettverk av små bobler som holder gass og vanndamp inne i deigen. Det fungerer som «limet» i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

Glutenfri kost

Et kosthold uten gluten utelukker hvete, rug, bygg, triticale (en hybrid mellom hvete og rug) og spelt. I utgangspunktet inneholder ikke havre gluten, men på grunn av forurensning fra andre kornslag bør havre merket med «glutenfri» velges.

Glutenintoleranse

Cøliaki er en kronisk autoimmun tilstand der det blir en immunreaksjon mot glutenproteinet. På grunn av en betennelsesreaksjon blir tarmtottene i tynntarmen ødelagte når gluten kommer i kontakt med tarmslimhinnene. Behandlingen av cøliaki innebærer glutenfri kost resten av livet. Diagnosen stilles ved vevsprøve fra tynntarmslimhinnen.

Symptomer på glutenintoleranse

Symptomene kommer når personen spiser glutenholdig mat. Det er ulikt når sykdommen utvikles, den kan komme når barnet begynner med fast føde, eller komme først i voksen alder. Symptomene kommer fra mage- og tarmsystemet i form av diaré, kronisk forstoppelse, magesmerter eller oppblåsthet og luftansamlinger. Mange har jernmangel med eller uten blodmangel. Andre symptomer kan være påfallende trøtthet, nedstemthet og angstsymptomer. Noen kan også ha benskjørhet som eneste symptom.

kosthold

Unngå gluten?

De som har cøliaki, må unngå gluten for å ikke få betennelsesreaksjoner. Friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten fordi glutenholdige produkter bidrar med gode kilder til viktige næringsstoffer i kostholdet.

Matvarer med gluten

Disse matvarene inneholder gluten

  • Mel, gryn, hele korn, kim eller kli av hvete, rug, havre, bygg, triticale og spelt
  • Vanlige brød, knekkebrød, flatbrød, kjeks, kaker og boller
  • Müsli, frokost- og kornblandinger, semulegryn, puffet hvete og puffet havre
  • Vanlig spagetti, makaroni og annen pasta
  • De fleste jevnete sauser, stuinger og supper
  • Maltholdige matvarer

Matvarer som ofte inneholder gluten

Dette er matvarer som noen ganger, men ikke alltid, inneholder gluten

  • Supper, sauser, puddinger og liknende tillaget fra pulver
  • Blandete, utspedde produkter av innmat, som blodpudding
  • Griljert og panert mat
  • Sprøstekt løk
  • Soyasaus
  • Fylt sjokolade, fylte drops, lakris, kjøpt mandelmasse, marsipan og kransekake

Av og til

Disse matvarene inneholder av og til gluten

  • Blandete, utspedde produkter av kjøtt og fisk som pølser, kjøttkaker og fiskeboller
  • Sennep og ketchup
  • Snacks og godteri, vær spesielt oppmerksom på godteri som tilbys i løsvekt
  • Visse typer dressinger, kokesjokolade, karameller og krokan kan inneholde gluten, men er som regel glutenfritt
  • Hvis ikke proteinkilde er oppgitt kan «vegetabilsk protein» inneholde gluten

Malt

Malt skal ikke inngå i en kost naturlig fri for gluten. Matvarer som inneholder malt, som f.eks. corn flakes eller øl, buljongpulver eller buljongterninger, kan inneholde små mengder gluten.

Glutenfrie matvarer

Dette er matvarer som er naturlig fri for gluten

  • Rene kjøtt-, fiske, egg- og meieriprodukter
  • Grønnsaker, poteter og ris
  • Frukt og bær
  • Olje, margarin og smør
  • Belgfrukter som søyabønner, linser, brune og hvite bønner
  • Bokhvete, hirse, quinoa, mais, maisenna, soya og potetmel
  • Linfrø, sesamfrø, solsikkefrø, gresskarkjerner og valmuefrø
  • Kokos, nøtter og mandler
  • Kakaopulver
  • Sukker og honning

kosthold

Glutenfri matlaging

Glutenfri matlaging er ikke noe problem med enkelte forholdsregler og enkelte spesialprodukter. Mye matlaging kan også foregå uten gluten og med helt vanlige oppskrifter. For å være sikker på at maten ikke forurenses med gluten er det nødvendig å ta visse forhåndsregler, som for eksempel å bruke egen skjærefjøl og brødrister for glutenfritt brød, eller egen smørskål for å unngå smuler fra glutenholdig brød.

Tips til matlaging

  • Pannekaker og vafler kan lages av glutenfri melmiks, og det er de lyse typene som egner seg best
  • Supper, sauser og stuinger kan jevnes med maisenna, arrowrot eller glutenfri melmiks
  • Glutenfritt mel eller polenta av mais kan brukes til panering
  • Farse av kjøtt og fisk kan spes med potetmel, kokte poteter eller ris
  • Du kan lage din egen glutenfrie frokostblanding av glutenfrie havregryn, hakkete valnøtter, hasselnøtter og mandler, solsikkekjerner, kokosmasse, sesamfrø, linfrø, nøytral matolje og lynghonning

Kilder

Norsk Helseinformatikk

Norsk cøliakiforening

Opplysningskontoret for brød og korn

Helsenorge.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Ernæring

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

CBD som selges i Norge – Medisinsk cannabis med fordeler på rad og rekke

Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024