Det er mange som opplever at de blir dårlige av å spise mat som inneholder gluten. Her kan du lese om hva gluten egentlig er, om sykdommen som gjør at noen ikke tåler gluten og hvordan man bør tenke når man skal spise glutenfritt.
Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, rug, spelt og bygg, som er våre vanligste kornslag. Gluten er med på å gi luftig og godt bakverk ved at det danner nettverk av små bobler som holder gass og vanndamp inne i deigen. Det fungerer som «limet» i deigen og gjør den lettere å jobbe med.
Et kosthold uten gluten utelukker hvete, rug, bygg, triticale (en hybrid mellom hvete og rug) og spelt. I utgangspunktet inneholder ikke havre gluten, men på grunn av forurensning fra andre kornslag bør havre merket med «glutenfri» velges.
Cøliaki er en kronisk autoimmun tilstand der det blir en immunreaksjon mot glutenproteinet. På grunn av en betennelsesreaksjon blir tarmtottene i tynntarmen ødelagte når gluten kommer i kontakt med tarmslimhinnene. Behandlingen av cøliaki innebærer glutenfri kost resten av livet. Diagnosen stilles ved vevsprøve fra tynntarmslimhinnen.
Symptomene kommer når personen spiser glutenholdig mat. Det er ulikt når sykdommen utvikles, den kan komme når barnet begynner med fast føde, eller komme først i voksen alder. Symptomene kommer fra mage- og tarmsystemet i form av diaré, kronisk forstoppelse, magesmerter eller oppblåsthet og luftansamlinger. Mange har jernmangel med eller uten blodmangel. Andre symptomer kan være påfallende trøtthet, nedstemthet og angstsymptomer. Noen kan også ha benskjørhet som eneste symptom.
De som har cøliaki, må unngå gluten for å ikke få betennelsesreaksjoner. Friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten fordi glutenholdige produkter bidrar med gode kilder til viktige næringsstoffer i kostholdet.
Malt skal ikke inngå i en kost naturlig fri for gluten. Matvarer som inneholder malt, som f.eks. corn flakes eller øl, buljongpulver eller buljongterninger, kan inneholde små mengder gluten.
Glutenfri matlaging er ikke noe problem med enkelte forholdsregler og enkelte spesialprodukter. Mye matlaging kan også foregå uten gluten og med helt vanlige oppskrifter. For å være sikker på at maten ikke forurenses med gluten er det nødvendig å ta visse forhåndsregler, som for eksempel å bruke egen skjærefjøl og brødrister for glutenfritt brød, eller egen smørskål for å unngå smuler fra glutenholdig brød.
Kilder
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene