Nøtter høster mye skryt for å inneholde viktige vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Nå er det på tide at frøene får skinne!

Nøttene er store, frøene er små. Kanskje er dette en av årsakene til at frøene gjerne glemmes bort i et velbalansert og næringsrikt kosthold. Frøene er nemlig verdt mye mer enn sin vekt i gull!

En 2017 studie publisert i tidsskriftet Journal of the American Medical Association, fant at et lavt inntak av frø økte risikoen for død som følge av slag, hjertesykdom eller andre hjerte-relaterte problemer.

Frø er nesten den perfekte matvaren, i hvert fall om vi ser bort fra at de er svært kaloritette. Med andre ord, skal du spise frø bør du gjøre det med omhu og ikke bøtte innpå en hel skål med kun frø. Ta sikte på fem serveringer i uken hvorav en servering består av 30g frø (ca. 1/4 kopp). Bruk de som topping på yoghurten, i salaten, eller spis det som snacks eller mellommåltider. Selv om alle typer frø har sine fordeler, er det særlig seks typer vi vil anbefale.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Beskytter mot kreft

Linfrø

linfrø sunt
Linfrø finnes blant annet i mange typer knekkebrød. Linfrø har egenskaper som kan beskytte hjertet ditt.

Linfrø inneholder rikelig med det hormon-lignende substanset lignan. Lignan er et planteøstrogen med svake østrogen og anti-østrogenliknende egenskaper, og det har vist seg å kunne dempe utviklingen av enkelte kreftformer, inkludert prostatakreft. De kan også bidra til å redusere blodtrykket. 

Frøene er innkapslet i et skjell som er hardt for å kroppen og bryte ned, så velg gjerne frø som selges malt eller uten skall. Tilsett gjerne i bakverk (kan erstatte ett egg), eller bland det i en herlig smoothie!

 

Hjelper hjertet

Hampfrø

hemp sunt
Hamp frø og hampolje. Hamp beskytter blant annet hjertet.

Hampfrø er en av de beste plantebasete proteinkildene vi kjenner til ettersom det inneholder alle de essensielle aminosyrene som utgjør et komplett protein, samt at det har rikelig av to gode fettsyrer som er kjent for å ha en positiv effekt på hjertet. Frøene er i tillegg gode på smak og minner om solsikkefrø. Malte hampfrø er ypperlig til bruk i proeinshake eller smoothies. Frøene har også en perfekt balansse mellom omega-fettsyrene og inneholder rikelig med fiber.

 

Kontrollerer blodtrykket

Sesamfrø

sesamfrø sunt
Sesamfrø kan bidra til å senke blodtrykket og kolesterolet ditt.

En rekke studier har vist at sesamfrø, enten hele, malt eller som olje, kan redusere blodtrykket og kolesterolet når det inntas regelmessig. Dette skyldes antageligvis sesamin, et lignan i frøene som har vist seg å ha en rekke egenskaper som beskytter hjertet. En enkel måte å få i seg nok sesamfrø på, er å bruke tahinni, eller sesamsmør, på brødskiven/knekkebrødet/etc., istedenfor peanøttsmør eller annet pålegg. Et annet alternativ er å spise hummus sesamfrø eller tahini.

Demper apetitten

Chiafrø

chiafrø sunt
Chiafrø smaker godt og kan bidra til å redusere apetitten.

Chiafrøene smaker som nøtter og inneholder mange viktige næringsstoffer. Om lag 1/3 av frøet består av fett, og mye av dette er essensielle fettsyrer (omega-3 og omega-6). En servering på 2 spiseskjeer inneholder ca. 10g løselig fiber, den typen som bremser fordøyelsen og gjør at du føler deg mett lengre, og inneholder ca. 140 kalorier. Ellers består chiafrø av rikelig med magnesium og proteiner, for ikke å nevne vitaminer, mineraler, sen rekke sporstoffer og antioksidanter. Frøene passer godt i ulike bakverk, både brød og kaker, men kan også gjerne brukes i smoothies og salater.

 

Bygger muskler

Vannmelon

vannmelon frø sunt
Du har kanskje for vane å spytte ut vannmelonfrøene, men det bør du slutte med. Vannmelonfrøene inneholder nemlig aminosyren arginin som er viktig for å bygge muskler.

En tradisjonell snack i arabiske- og asiatiske kulturer, er en halv kopp (ca. 54g) med ristete vannmelonfrø. Disse frøene er hvite og inneholder 15 grams proteiner, tilsvarende en servering 56g kylling eller biff. I tillegg til å inneholde muskelbyggende proteiner, så har vannemlonfrø rikelig med aminosyren arginin, som bidrar til å regulere blodtrykket. Vannmelonfrø kan kjøpes enten ristet eller «rå» på ulike helsekost forretninger. Prøv også gjerne smør av vannmelonfrø. Med bare 160 kalorier per servering på to spiseskjeer, så er det også langt mindre kaloririkt enn peanøttsmør.

 

Holder huden pen

Hvetekim

hvetekim sunt
Hvetekim har egenskaper som kan bidra til å holde huden din frisk og fin.

Hvetekim er den delen av kornet som også kalles embryo, og er den mest næringsrike delen av hvetekjernen. Hvetekim kan bidra til å forbedre ulike cellevev og vedlikeholde organene i kroppen. Det inneholder også rikelig med vitamin E, som kan motvirke oksidativt stress og kan styrke cellene i store organer- inkludert hud og nyrer. I tillegg har hvetekim vært linket til lavere nivåer av kolesterol. Hvetekim inneholder ca. 20% protein, 6-7% fett (med en høy andel flerumettede fettsyrer) og ca. 50% karbohydrater. Det er spesielt rikt på jern og ulike typer vitamin B.

Tilsett gjerne en spiseskje hvetekim i en smoothie, elle bruk det istedenfor kavring når du lager kjøttboller eller andre matretter.

Kilde
Mensjournal.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022