Veganer eller vegetarianer- et kosthold uten kjøtt. Hvordan i alle dager får man proteiner til å bygge store og sterke muskler? 

Undertegnede har vært vegetarianer i ti år og lever et sjeldent aktiv liv. Hvordan er det mulig uten å få i seg store nok mengder proteiner uten å spise kjøtt og fisk? Det spørsmålet har dukket opp i mange sammenhenger… For å gi deg et enkelt svar, må vi først forklare enkelt hvordan musklene er bygget.

Under en treningsøkt

Når det gjelder trening, er styrketrening det som har størst påvirkning på muskelveksten. Når en muskel bli belastet ut over sitt normale arbeidsområde og settes under høy spenning, blir muskelfibrene skadet og nedbrutt.

Etter en treningsøkt

Etter en treningsøkt er avsluttet vil kroppen reparere eller erstatte de skadede muskelfibrene gjennom en prosess der den slår sammen muskelceller og danner nye og sterkere muskelfibre. Under denne prosessen er det avgjørende for kroppen å få tilført tilstrekkelig med proteiner som kan fungere som byggesteiner under reparasjonen og som kan stimulere hormonproduksjonen som trigger muskelproteinsyntesen- prosessen som cellene bruker til å danne nye proteiner.

 

Proteinets betydning

Proteiner er selve reisverket i alle kroppens vev, og spesielt i musklene. Proteiner består av aminosyrer, og mens noen kan produseres av kroppen selv, er vi avhengig av å få i oss resten gjennom kosten. Uten aminosyrer ville det vært umulig å bygge nye muskler, eller reparere skadede muskler eller andre celler.

veganer proteiner
Veganske kilder til proteiner.

Hvor får en veganer proteiner fra?

For de aller fleste vil den primære kilden til proteiner komme fra inntak av kjøtt, men det finnes en rekke plantebaserte alternativer som er fylt til randen med proteiner. Faktisk så har det etterhvert blitt relativt vanlig i idrettsmiljøet å spise plantebasert, særlig blant utøvere innen svært tøffe konkurranseidretter som triatlon, ultraløp og sykling.

Men så kan vi stille oss et interessant spørsmål. «Hvor får dyrene vi spiser proteinene sine fra?». Alle proteiner vi får i oss fra dyr, er enkelt og greit «resirkulerte» proteiner. De som velger en plantebasert kosthold, velger egentlig bare bort et mellomledd. Veganere får varene sine over internett, rett fra leverandøren, mens kjøtteteren må skaffe de til veie fra butikken som igjen har fått varene fra den samme leverandøren.

proteiner veganer
Bønner, linser og frø er svært gode veganske kilder til proteiner.

Så hvis du ikke skal spise kjøtt, hvor kan man da få i seg proteiner? Enkelt. Bønner, linser, erter, frø, nøtter, soya, brokkoli (!!!), asparges, korn, etc…. Svaret er så enkelt som at det er mer enn nok kilder til å få i seg den mengde proteiner som kreves for å bygge muskler. En stor fordel med de fleste av disse produktene, er at de også inneholder store mengder vitaminer, mineraler og antioksidanter som kan bidra til å øke muskelveksten, motvirke infeksjoner, styrke immunforsvaret, å redusere risikoen for en rekke sykdommer. Dersom du velger et plantebasert kosthold, men ikke tar det helt ut og blir veganer, kan du fint spise produkter som er basert på melk. En slik løsning kan gi deg det beste fra to verdener, og du vil ha svært gode proteinkilder i melk, ost, yoghurt, etc..

 

Proteinpulver kan være nyttig

Selv om du skulle spise sunt og næringsrikt, kan du oppleve at det er vanskelig å få i deg alle proteinene du trenger hver eneste dag. Når aktivitetsnivået er høyt, må kaloriinntaket øke i takt med energiuttaket. Kommer du til kort med kaloriene, vil muskelveksten stoppe opp. Proteinpulver har aldri blitt laget for å erstatte sunn og næringsrik kost, men det er et veldig godt supplement til et vanlig og sunt kosthold. Undertegnede bruker selv proteinpulver, og det var først etter at dette ble tatt i bruk, at muskelveksten skjøt fart. Proteinpulver er stort sett basert på myse og kaseiner som utvinnes fra melka, men det finnes også veganske varianter.

I artikkelen med test av de beste proteinpulverene finner du en god og detaljert oversikt over dette.

Best i test proteinpulver!

proteintilskudd muskelvekst

Dersom du vurderer å legge om kostholdet til mer plantebasert kost, anbefaler vi deg å lese artikkelen dette bør du tenke på før du blir veganer!

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022