Det er ingen tvil om at nøtter smaker godt, og til tider kanskje for godt. Har du først tatt en nøtt eller to, så kan det være vanskelig å stoppe. Vi kjenner til over 50 typer ulike nøtter, og velger du de sunneste variantene, kan du spise med god samvittighet.

Nøtter ble tidligere sett på en matvare man helst burde unngå på grunn av det høye fettinnholdet. Dette var da oppfatningen var at høykarbo burde prioriteres foran lavkarbo, og det ledet blant annet til millioner av amerikanere este utover på 1980 tallet.

I dag vet vi mer om hvor viktig fett, ikke minst riktig type fett, er i kostholdet. Fett er viktig for å opprettholde god helse og normale kroppsfunksjoner og kan samtidig bidra til å redusere fettmengden i kroppen. Det ”sunne” fettet, enumettet fett, kan bidra til økte testosteron nivå for menn., og det har en rekke dokumenterte helseeffekter.

 

Generelt bør du holde deg til nøtter som er ubehandlet. Nøtter som er saltet, ristet, trukket i sjokolade eller yoghurt, inneholder karbohydrater og tomme kalorier som ikke nødvendigvis er sunt for helsen på samme måte som kaloriene og næringsstoffene som du får fra de rene produktene. De salte nøttene er i tillegg ofte ristet i billige oljer, og høy temperatur under stekingen kan påvirke noen av fettsyrene, vitaminene og antioksidantene negativt.

Tar en håndfull av en´ av nøttetypene som vi lister opp her, er du sikret å få i deg viktige næringsstoffer. Spis de rå, bland de i salaten, yoghurten, middagen eller hva du måtte ønske.

 

Mandler

Av alle nøttene er mandelen den sunneste. ”Konge-nøtten” er relativt rik på proteiner, og halvparten av karbohydratene kommer fra fiber. I tillegg inneholder mandlene enumettet fett (den sunneste typen fett), vitamin E og magnesium, stoffer som er bra for hjertefunksjon. Mandler har også et svært høyt innhold av kalsium og passer derfor bra for deg som ikke drikker melk, eller tåler melk.

Forskning viser at inntak av mandler faktisk kan bidra til fettreduksjon. En gruppe mennesker som inntok drøyt 40 gram nøtter daglig fikk redusert midjemålet, magefettet og fettmengden på beina, betydelig mer enn personer som inntok samme mengde kalorier basert på komplekse karbohydrater.

For at mandlene skal regnes som sunne bør du unngå mandler som er tilsatt sukker, honning, smak, etc.. Spis de naturlig slik de er ment.

Næringsinnhold per servering mandler (ca. 42,5 gram):

 • 164 kcal
 • 6 g proteiner
 • 6 g karbohydrater
 • 14 g fett
 • 3 g fiber

 

Valnøtter

Valnøtter er den eneste nøtten som inneholder rikelige mengder av den viktige fettsyren alfa-linolensyre. Dette er planteverdenens svar på omega-3. Til tross for at ALA er en omega-3-fettsyre, må den likevel konverteres i kroppen til de to omega-3 formene EPA og DHA) som kroppen kan benytte seg av. ALA har heller ikke de samme dokumenterte helseeffektene som mange andre omega-3-fettsyrer. Fisk vil derfor være en viktig del av kostholdet selv om du skulle spise rikelig med valnøtter.

Valnøtter er også godt for hjerte. De bidrar til å øke kroppens produksjon av nitrogenoksid som er helt nødvendig for å vedlikeholde blodårene å bevare en gunstig kolesterolnivå.

Et tips hvis du ikke liker smaken av valnøtter, som kan være noe bitter, er å blande de i salaten eller frokostblandingen.

Næringsinnhold per servering valnøtter (ca. 42,5 gram):

 • 185 kcal
 • 4 g proteiner
 • 4 g karbohydrater
 • 19 g fett
 • 2 g fiber

 

Peanøtter

Peanøtter er en super kilde til enumettet fett som kan bidra til å øke testosteronnivået. De inneholder også mer proteiner enn andre nøtter, er fattige på karbohydrater og bidra til økt energiomsetning på grunn av innholdet av tiamin og niacin. Peanøtter er nøtten som bidrar til økt muskelmasse og redusert fettmengde.

Dersom du er på lavkarbo diett så er peanøttsmør et produkt du med trygghet kan spise. Velger du den naturlige varianten vil du få i deg mye gode næringsstoffer uten tilsatt sukker.

Næringsinnhold per servering peanøtter (ca. 42,5 gram):

 • 161kcal
 • 7 g proteiner
 • 5 g karbohydrater
 • 14 g fett
 • 2 g fiber

 

Paranøtt

Paranøtter er rikere på fett enn mange andre nøtter, men samtidig inneholder den mindre karbohydrater. De få karbohydratene som finnes er stort sett fiber, og paranøtten er med andre ord en god nøtt til snacks og mellommåltider. Paranøtten er også rik på selen (ca. 90 mikrogram per nøtt). Selen er et mineral som bidrar skjoldbruskkjertelen med å kontrollere metabolismen, og det er også viktig for å kontrollere immunforsvaret. Forskning viser at selen også kan være avgjørende for å opprettholde muskelstyrke.

To paranøtter er nok til å gi dekke anbefalt dagsdose selen.

Næringsinnhold per servering paranøtter (ca. 42,5 gram):

 • 184 kcal
 • 4 g proteiner
 • 19 g karbohydrater
 • 3 g fett
 • 2 g fiber

 

Cashew

Cashewnøtten er en av de mest populære nøttene takket være en deilig mild og god smak. Selv om cashewnøtten inneholder en grei mengde proteiner, så bør det ikke være nøtten det spises mest av. Cashew inneholder nemlig mindre av de sunne fettsyrene, og har et høyt innhold av karbohydrater. Så lenge karbohydratene kommer fra fiber, så er det ikke så farlig, men cashewnøtten inneholder bare 1 gram fiber per porsjon.

Næringsinnhold per servering (ca. 42,5 gram):

 • 157 kcal
 • 5 g proteiner
 • 9 g karbohydrater
 • 12 g fett
 • 1 g fiber

 

Kilder

Stoppani, Jim (2017). The 5 Nus Fit People EatBodybuilding.com

Andreassen, Katrine (2015). Her er de sunneste nøttene. abcnyheter.no

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022