Hormonet insulin har i flere år fått skylden for å årsake vektoppgang, eller forhindre vektnedgang hos personer som slanker seg. Dette er en påstand som ikke holder vann, men som mange likevel velger å tro på. Her kan du lese om hva insulin er, og hvilke effekter det faktisk har i kroppen!

Hva er insulin?

Hovedjobben til insulin er å senke blodsukkeret etter vi har spist. Hormonet skilles ut fra spesialiserte celler i bukspyttkjertelen og fungerer som en nøkkel som slipper sukker fra blodet inn i cellene i kroppen.

Sukker kan også bli tatt opp av muskelvev og i leveren, der det blir brukt som energi eller lagret som energi, og blodsukkeret synker.

Insulinrelaterte sykdommer

Alle må ha insulin for å leve! Diabetes type 2 er en sykdom der kroppen ikke lager nok insulin til å senke blodsukkeret til et normalt nivå, eller så virker ikke insulinet som det skal. Dette er en såkalt livsstilssykdom som kan utvikles ved dårlig kosthold, overvekt og lite mosjon over tid.

Ved diabetes type 1, som i de fleste tilfeller utvikler seg i ung alder og er arvelig betinget, slutter kroppen helt å lage insulin. Disse personene må selv tilføre insulin for å regulere blodsukkeret. Dette er en alvorlig kronisk sykdom.

Farene ved høyt blodsukker

Insulin er livsnødvendig fordi høyt blodsukker over tid kan skade kroppen alvorlig. Høyt blodsukker skader blodkar og nerver, og de vanligste følgene av høyt blodsukker er hjerte- og karsykdommer i hjerte og hjerne og skader på føtter, øyne, nyrer, seksuelle plager, smerter og plager i ledd og sener og infeksjoner i munnen.

Insulin er dermed ikke et hormon som gjør skade, heller tvert om, det hjelper til med å regulere blodsukkeret slik ar vi unngår alvorlig sykdom og tidlig død.

kosthold

Insulin og vektoppgang

Myten om at insulin fører til vektoppgang kan komme fra effektene man ser når diabetespasienter begynner med insulinbehandling. En person som utvikler diabetes, kan blant annet oppleve å gå kraftig ned i vekt fordi kroppen ikke produserer nok insulin til å ta opp og lagre sukkeret fra karbohydratholdige matvarer.

Når diabetessykdommen blir oppdaget og pasienten begynner å bruke insulin i forbindelse med måltider vil han eller hun antakeligvis oppleve en vektoppgang fordi kroppen nå klarer å fjerne sukkeret fra blodbanen.

Spiser man mer karbohydrat enn kroppen trenger i løpet av en dag vil overskuddet lagres som fett, noe som gjelder for alle personer, diabetes eller ei.

Lavkarbo og insulin

For personer som har diabetes som må reguleres med medisiner kan det være en fordel å ha et kosthold som gir et forutsigbart og jevnt blodsukker. Det vil gjøre det enklere og mer forutsigbart å justere mengden insulin som må tilføres i forbindelse med måltider flere ganger om dagen.

Friske personer derimot trenger ikke å bekymre seg for høyt blodsukker og insulinutskillelse! De som ikke har diabetes, har et system i kroppen som håndterer blodsukkersvingninger uten problem.

Karbohydrater og insulin

Når det er snakk om slanking, blir ofte insulin nevnt sammen med karbohydrater. Ofte handler det om at det er nødvendig å spise lite karbohydrater for å holde insulinnivåene nede. En seiglivet myte er nemlig at insulin stopper forbrenningen, eller at insulin tar blodsukker fra blodårene og omdanner det til fett slik at kroppsvekten øker.

Det påstås også at mye insulin vil gjøre at man blir mer sulten, og spiser mer og dermed også lagrer mer kroppsfett. Dette er ikke riktig! Det er ikke hvor mye eller lite karbohydrater du spiser, eller hvor høyt eller lavt blodsukkeret ditt er som avgjør om du går opp eller ned i vekt.

Det er vist i studier at det er lite sammenheng mellom insulin og matinntak. Generelt er det et mye mer komplisert samspill mellom organer og hormoner som kommer frem i forenklete forklaringsmodeller. Mange faktorer spiller inn, og det er vanskelig å isolere og studere enkeltfaktorer.

kosthold

Kosthold for å gå ned i vekt

Den største årsaken til overvekt og fedme er altså ikke for mye karbohydrat og påfølgende høye nivåer av insulin. Det er heller for mye fett og karbohydrat i kosten, og for mye energi totalt. Smakfull fet og karbohydratrik mat er lett å spise for mye av, og dermed er det mange som fortsetter å spise selv om de egentlig er mette.

Det er mange forskjellige måter å redusere kroppsvekten på. Å følge kostrådene fra Helsedirektoratet er en god start. Lavkarbokosthold kan være en god metode for å gå ned i vekt på.

Det viktigste ved vektnedgang er å ha et kosthold som du klarer å opprettholde over så lang tid at du både klarer å gå ned ønsket antall kilo, men også klarer å opprettholde den nye kroppsvekten så lenge det er ønskelig. Derfor bør ikke kostholdet være for ekstremt på den ene eller andre måten, og det bør være noe man trives med og har lyst til å fortsette med i lang tid.

Kilde

Diabetesforbundet

Forskning.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Fysisk og psykisk helse

Ortoreksi: fra sunn til syk!

Det er ingen tvil om at trening og sunt kosthold er…
Dato: Jan 07, 2022
Motivasjon

Nyttårsforsetter: hvordan lage og holde de!

Da er vi inne i det nye året, og som så…
Dato: Jan 03, 2022
Fysisk og psykisk helse

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men «mer er ikke alltid bedre»!

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men "mer er ikke…
Dato: Des 27, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette skjer med hjernen når du trener!

Regelmessig fysisk aktivitet er ikke bare viktig for muskler, ledd og…
Dato: Des 24, 2021
Intervjuer

Joanna er motivert for en ny runde med fitness!

Joanna Pedersen (33) gjorde en suksessfull debut i bodyfitness i 2019.…
Dato: Des 22, 2021
Motivasjon

8 helsetips for vinteren!

Det er ikke uvanlig å kjenne at både humøret og motivasjonen…
Dato: Des 13, 2021
Motivasjon

6 tips til å unngå vektoppgang i julebordsesongen

Det er en kjent sak for de fleste at det er…
Dato: Des 06, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Sosiale medier – dette gjør bruken med helsen din!

Bruken av sosiale medier fortsetter å øke, og det er ikke…
Dato: Nov 22, 2021
Fysisk og psykisk helse

Restitusjonstiltakene som fungerer

De fleste som trener mye, vet at restitusjon er helt nødvendig…
Dato: Nov 19, 2021
Motivasjon

Anita Hundseid – slik holder Power-vinneren seg i form!

I sommer vant Anita Hundseid NM i Power, men hun elsker…
Dato: Nov 15, 2021
Intervjuer

Elise: NM-gull i street workout og bodyfitness!

Elise Dahl-Hansen gjorde det kunststykket i høst som ingen andre har…
Dato: Nov 03, 2021
Fysisk og psykisk helse

Hvordan trene i overgangsalderen?

Overgangsalderen kan være en periode der kvinner blir plaget av kroppslige…
Dato: Okt 21, 2021
Kondisjon & løping

8 ting vi elsker med morgentrening!

Den beste tiden å trene på i løpet av døgnets 24…
Dato: Okt 11, 2021
Sponset

Royal Burner har hjulpet 50 000 nordmenn med vektnedgangen

Fysisk og psykisk helse

Senke blodtrykket? Gjør disse 4 endringene

Lider du av høyt blodtrykk bør du få med deg disse…
Dato: Okt 05, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – oktober 2021!

Kjør i gang høsten med inspirerende og god treningsmusikk! Med riktig…
Dato: Okt 04, 2021