Hormonet insulin har i flere år fått skylden for å årsake vektoppgang, eller forhindre vektnedgang hos personer som slanker seg. Dette er en påstand som ikke holder vann, men som mange likevel velger å tro på. Her kan du lese om hva insulin er, og hvilke effekter det faktisk har i kroppen!

Hva er insulin?

Hovedjobben til insulin er å senke blodsukkeret etter vi har spist. Hormonet skilles ut fra spesialiserte celler i bukspyttkjertelen og fungerer som en nøkkel som slipper sukker fra blodet inn i cellene i kroppen.

Sukker kan også bli tatt opp av muskelvev og i leveren, der det blir brukt som energi eller lagret som energi, og blodsukkeret synker.

Insulinrelaterte sykdommer

Alle må ha insulin for å leve! Diabetes type 2 er en sykdom der kroppen ikke lager nok insulin til å senke blodsukkeret til et normalt nivå, eller så virker ikke insulinet som det skal. Dette er en såkalt livsstilssykdom som kan utvikles ved dårlig kosthold, overvekt og lite mosjon over tid.

Ved diabetes type 1, som i de fleste tilfeller utvikler seg i ung alder og er arvelig betinget, slutter kroppen helt å lage insulin. Disse personene må selv tilføre insulin for å regulere blodsukkeret. Dette er en alvorlig kronisk sykdom.

Farene ved høyt blodsukker

Insulin er livsnødvendig fordi høyt blodsukker over tid kan skade kroppen alvorlig. Høyt blodsukker skader blodkar og nerver, og de vanligste følgene av høyt blodsukker er hjerte- og karsykdommer i hjerte og hjerne og skader på føtter, øyne, nyrer, seksuelle plager, smerter og plager i ledd og sener og infeksjoner i munnen.

Insulin er dermed ikke et hormon som gjør skade, heller tvert om, det hjelper til med å regulere blodsukkeret slik ar vi unngår alvorlig sykdom og tidlig død.

kosthold

Insulin og vektoppgang

Myten om at insulin fører til vektoppgang kan komme fra effektene man ser når diabetespasienter begynner med insulinbehandling. En person som utvikler diabetes, kan blant annet oppleve å gå kraftig ned i vekt fordi kroppen ikke produserer nok insulin til å ta opp og lagre sukkeret fra karbohydratholdige matvarer.

Når diabetessykdommen blir oppdaget og pasienten begynner å bruke insulin i forbindelse med måltider vil han eller hun antakeligvis oppleve en vektoppgang fordi kroppen nå klarer å fjerne sukkeret fra blodbanen.

Spiser man mer karbohydrat enn kroppen trenger i løpet av en dag vil overskuddet lagres som fett, noe som gjelder for alle personer, diabetes eller ei.

Lavkarbo og insulin

For personer som har diabetes som må reguleres med medisiner kan det være en fordel å ha et kosthold som gir et forutsigbart og jevnt blodsukker. Det vil gjøre det enklere og mer forutsigbart å justere mengden insulin som må tilføres i forbindelse med måltider flere ganger om dagen.

Friske personer derimot trenger ikke å bekymre seg for høyt blodsukker og insulinutskillelse! De som ikke har diabetes, har et system i kroppen som håndterer blodsukkersvingninger uten problem.

Karbohydrater og insulin

Når det er snakk om slanking, blir ofte insulin nevnt sammen med karbohydrater. Ofte handler det om at det er nødvendig å spise lite karbohydrater for å holde insulinnivåene nede. En seiglivet myte er nemlig at insulin stopper forbrenningen, eller at insulin tar blodsukker fra blodårene og omdanner det til fett slik at kroppsvekten øker.

Det påstås også at mye insulin vil gjøre at man blir mer sulten, og spiser mer og dermed også lagrer mer kroppsfett. Dette er ikke riktig! Det er ikke hvor mye eller lite karbohydrater du spiser, eller hvor høyt eller lavt blodsukkeret ditt er som avgjør om du går opp eller ned i vekt.

Det er vist i studier at det er lite sammenheng mellom insulin og matinntak. Generelt er det et mye mer komplisert samspill mellom organer og hormoner som kommer frem i forenklete forklaringsmodeller. Mange faktorer spiller inn, og det er vanskelig å isolere og studere enkeltfaktorer.

kosthold

Kosthold for å gå ned i vekt

Den største årsaken til overvekt og fedme er altså ikke for mye karbohydrat og påfølgende høye nivåer av insulin. Det er heller for mye fett og karbohydrat i kosten, og for mye energi totalt. Smakfull fet og karbohydratrik mat er lett å spise for mye av, og dermed er det mange som fortsetter å spise selv om de egentlig er mette.

Det er mange forskjellige måter å redusere kroppsvekten på. Å følge kostrådene fra Helsedirektoratet er en god start. Lavkarbokosthold kan være en god metode for å gå ned i vekt på.

Det viktigste ved vektnedgang er å ha et kosthold som du klarer å opprettholde over så lang tid at du både klarer å gå ned ønsket antall kilo, men også klarer å opprettholde den nye kroppsvekten så lenge det er ønskelig. Derfor bør ikke kostholdet være for ekstremt på den ene eller andre måten, og det bør være noe man trives med og har lyst til å fortsette med i lang tid.

Kilde

Diabetesforbundet

Forskning.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024
Motivasjon

Oppnå varig livsstilsendringer – Nøkkelfaktorer for suksess!

Å gjøre varige endringer i livsstilen krever en kombinasjon av innsats,…
Dato: Mar 16, 2024