I dette innlegget skal vi gå igjennom det som blir sett på som the king of lifts – Støt. Vi skal også gå litt inn på hvordan dette utførelsen og selve innlæringen av øvelsen. Støt er en av hovedøvelsene som utføres under de olympiske leker.

Konkurranser innenfor vektløfting har eldgamle tradisjoner og kom med på det olympiske programmet i 1896. Men øvelsesutvalget på den tid var svært forskjellig fra øvelsene vi kjenner til i dag, og på 1920 tallet omfattet konkurransene en arms rykk, enarmsstøt med motsatt arm, toarms press, toarms rykk og toarms støt. Etter de olympiske lekene i 1924 ble enarmsøvelsene utelatt og under de olympiske lekene i Munchen  i 1972 var presselmentet med for siste gang.

I dag består vektløfting av støt og rykk, og olympiske løft må ikke forveksles med styrkeløft (konkurranser i knebøy, benkpress og markløft), som ikke inngår i det olympiske programmet.

 

Støt (Power clean and jerk)

Mange regner støt som «the king of lifts» fordi det er denne øvelsen som tillater de tyngste løftene over hodet. Øvelsen er kompleks og krever lang læringstid, som de fleste av de olympiske løftene krever det mye teknikk for å utføre øvelsen riktig.

Øvelsen består av to deler: Frivending og overstøt som kan utføres og trenes som en sammensatt øvelse. I frivending løftes stangen først fra bakken til bryst der den holdes midlertidig i ro. I overstøt støtes stangen i en bevegelse rett opp til strake armer over hodet.

 

Del 1. Frivending

Frivending er en krevende og teknisk øvelse som krever lang innlæringstid. Øvelsen setter store krav til løfteteknikken, balanse, smidighet osv. Om øvelsen gjøres med feil eller dårlig teknikk er treningseffekten liten og sjansen for skade er stor. Med riktig løfteteknikk er øvelsen imidlertid blant de beste for å trene muskelstyrke og kraft i beina.

Frivending er å løfte stanga i en bevegelse rett opp fra bakken til en holder stanga foran på brystet som i utgangsstillingen for front knebøy. Selve utrettingsfasen i frivending ligner på markløft, forskjellen er at belastningen er vesentlig mindre og kravet til å utvikle størst mulig hastighet på stanga er større.

Utførelse

Stå med skuderbreddes avstand mellom føttene. Hold overtak på stangen og så bredt grep at hendene er på utsiden av føttene. Trekk stangen tett inntil leggene, senk setet til ryggvinklen er omtrent 45º mot bakken, og fokuser blikket på et punkt 1 til 2 meter foran kroppen. Overkroppen rotert så langt fremover at skulderne er rett over eller litt foran stangen, og armene henger tilnærmet rett ned. aktiver buk- og ryggmusklene for å stabilisere overkorppen og for å holde ryggen naturlig rett.

Start bevegkesen som isolert utrettning i kneleddet, og forsett løftet som en kraftfull, synkron utrettning i kneleddet og hofteleddet når stangen passerer kneet. Idet kroppen er tilnærmet fullt utstrakt, høyt på tå, fullfører du første fase ved å dra skulderene helt opp «opp under ørene». Poenget med denne fasen er å utvikle størst mulig vertikal hastighet på stangen ved å bruke de største og sterkeste muskelgruppene i kroppen – knestrekkerne og hoftestrekkerne. For å overføre kraften fra beinmuskulaturen til stangen må armene være helt utstrakt gjennom dragfasen.  Utføres draget derimot med bøyde armer, den aller mest vanlige feilen hos nybegynnere, begrenses motstanden mer av armstyrken enn av beinstyrken, I vendingsfasen kobles armene inn og aktiveres i et forsøk på å bevare vertikal hastighet på stangen, og du faller raskt under stangen – faller på fot. Denne foregår ved å dra føttene opp og kan feilaktig oppfattes som et hopp.

Frivendig regnes som en av de viktigste øveslene for å utvikle eksplosiv styrke i strekkapparetet, og det anbefales å starte innlæring av riktig løftetiknikk tidlig. Utdøvere som ikke behersker riktig løftetiknikk i frivendig vil få god effekt av å trene eksempelvis hopp med vekt.

 • De vanligste feilene
  Noen løfter med rund rygg, presser knærne framover og kipper stangen ut fra kroppen, armene kobles inn før kroppen er fullt utstrakt, og de utelater å dra skuldrene opp til ørnene.
 • De viktigste muskelene
  Strekkapparatet i beina, skuldermusklene, bukmusklene og ryggmusklene

 

nicole_hpc

Innlæring av løfteteknikk

 1. Innlæring av løfteteknikk trenes med lett vekt (kosteskaft, hockeykølle).
 2. Lær riktig utgangsstilling. Hold rumpa tilbake og overkroppen fremoverbøyd slik at armene henger rett ned og stanga holdes rett over kneet. Skuldrene skal være rett over stanga.
 3. Dra stanga rett opp tett inntil kroppen, ved å rette ut i kne- og hofteledd. Bevegelsen skjer primært i hofteleddet dvs. rumpa må føres godt tilbake før løftet starter. Fullfør bevegelsen ved å dra ”skuldrene opp under øra”, men fortsatt uten å bruke armene. Gjør bevegelsen langsomt – det er derfor en bruker så lett vekt.
 4. Gjenta øvelse nr. 3, men fortsett å dra stanga rett opp ved hjelp av armene. Fortsett å gjøre bevegelsen langsomt. Albuene føres ut til siden og høyt.
 5. Gjenta øvelse nr. 4, men fullfør vendingen ved å gå under stanga samtidig som en starter å dra med armene. Denne timingen må stemme når en begynner å løfte tyngre vekter. Fortsett å gjøre bevegelsen langsomt.
 6. Gjenta øvelse nr. 5, men med stadig større hastighet.
 7. Gjenta øvelse nr. 6, men med stadig større belastning. Etter hvert kan en dra stanga enda lenger opp ved å gå helt opp på tå før en faller under stanga igjen.
 8. Faller du riktig under stanga (falle på fot) hører du et markert klakk-lyd fra underlaget.
 9. Bruk tilstrekkelig tid på å automatisere alle deløvelsene.

 

Del 2. Overstøt

Det siste elementet av støt er overstøt. Overstøt er samme nesten samme øvelse som kickstøt om dere har kjennskap til det, hovedforskjellen er at i overstøt holdes stanga foran på skuldrene (som i front knebøy) og ikke bak på skuldrene som i kickstøt.

Utførelse

Stå oppreist med stangen fremme på skulderne og hold litt bredre enn skulderbreddes avstand mellom hendene. Hold overarmene tilnærmet vannrett for å sikre at stangen hviler godt på skulderene, og for å gjøre det enklere å løfte med naturlig rett rygg. Buk- og ryggmusklene er aktivert for å stabilisere overkroppen og for å holde ryggen rett.

Svikt raskt til knevikelen mellom 90 til 120º, hold overkroppen tilnærmet loddrett og mobilsier strekkapparet i beina maksimalt både i bremse og skyvfasen for å opparbeide størst mulig vertikal hastighet på stangen. Når kroppen er fullt utstrakt, og muskulaturen i beina ikke lenger bidrar med kraft, reduserers hastigheten på stangen. Nå er det om å gjøre å falle på fot samtidig som skyvet med armene fortsetter til du holder stangen på strak arm over hodet. slopp stangen ned igjen og brystet og time demoingen for å gjøre landingen skånsom.

I overstøt splittes beina i landingen med et bein god foran det andre. Mange gjenomfører overstøt feilaktig ved å aktivere musklene i skulderne og armene fremfor strekkaparatet i beina. En svært vanskelig deløvelse er å legge stangen på skulderne mens du holder armene rett framover. Skap størst mulig hastighet på stangen bare ved å rette ut beina uten at armene er i kontakt med stangen. Idet stangen er på vei over hodet, faller du på fot og griper om stangen i toppunktet. Denne øvelsen anbefaler vi naturligvis å trene under kyndige veileding.

SplitJerk

 • De vanligste feilene
  Armene kobles inn for tidlig. Stangen holdes fritt i luften fremfor på skulderne grunnet nedsatt bevegelighet i skulderleddet. Det er naturligvis vanskelig å lære riktig teknikk når redusert bevegelighet begrenser handlingen
 • De viktigste muskelene
  Strekkaparatet i beina, skuldermusklene, bukmusklene, ryggmusklene og triceps

Når du har lært deg begge de to del øvelsene kan du sette de sammen til en øvelse og du kan uføre et olympisk løft.

 

Kilde:
Olympiatoppen
Raastad, T. m.fl.: Styrketrening – i teori og praksis. Oslo, Gyldendal forlag

André M. Hefner

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kondisjon & løping

Tren kondisjon og styrke ved hjelp av boksing!

Du trenger ikke nødvendigvis å være bokser for å dra nytte av treningen…
Dato: Jun 10, 2021
Styrketrening

Tips: Tren sidehev hver dag for sterkere skuldre

Bruk denne enkle, men effektive øvelsen hver dag for å bygge…
Dato: Jun 09, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Bygg større muskler med hypertrofitrening

Ønsker du å bygge større muskler? Da bør du først forstå…
Dato: Jun 07, 2021
Kondisjon & løping

Er dette verdens tøffeste jobb? Du kan teste deg selv.

Å jobbe som brannkonstabel krever bedre fysikk enn de aller fleste…
Dato: Jun 04, 2021
Styrketrening

Tips: Fordeler og ulemper med Andersons Squats

Høye eller dype knebøy? Vet du hvilken som er best for…
Dato: Jun 03, 2021
Kondisjon & løping

HIIT-øktene som får deg i toppform!

HIIT er en av de desidert beste treningsmetodene for å komme…
Dato: Jun 03, 2021
Styrketrening

«Dragon walk» – den ultimate øvelsen for kjerne- og magemusklene

Dragon walk er så hardt at du kommer til å få…
Dato: Jun 02, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Helse og livsstil

Treningsformene som forlenger livet mest!

Trening og aktivitet er gull for helsa! Men er du klar…
Dato: Mai 31, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Nybegynnere

Tips: Goblet squat test!

Er du sterk nok til å gjennomføre knebøy med vektstang? Denne…
Dato: Mai 27, 2021
Kondisjon & løping

Slik påvirker kondisjonstrening og styrketrening hverandre

Påstanden om at kondisjonstrening har negativ effekt på styrketreningen har reversert…
Dato: Mai 26, 2021
Nybegynnere

4 feil folk gjør når det kommer til hjemmetrening

De fleste som ønsker å ha en sunn og aktiv livsstil…
Dato: Mai 26, 2021
Styrketrening

Dette er olympisk vektløfting!

Vektløfting har økt i popularitet de siste årene, og det har…
Dato: Mai 25, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Styrketrening

Grunnen til at du bør utføre nøyaktig 28 reps i neste treningsøkt

Denne enkle treningsmetoden kan være det som skal til for å…
Dato: Mai 21, 2021
Styrketrening

Pull ups – dette må du vite om teknikk

Pull ups og chins blir sett på som kongen av baseøvelser…
Dato: Mai 20, 2021