Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å holde et stabilt blodsukker. Det vil igjen gi et stabilt humør, god fordøyelse, en god forbrenning og jevn energi og overskudd. Et dårlig regulert blodsukker over tid kan føre til overvekt, betennelsestilstander, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Det makronæringsstoffet som påvirker blodsukkeret vårt er karbohydrater.
Karbohydrater deles gjerne inn etter om kroppen kan fordøye de eller ikke. Sukker og stivelse fordøyes og gjøres om til glukose som kan tas opp i kroppen, mens kostfiber er langsomme, komplekse karbohydrater som ikke kan fordøyes og som da heller ikke gir noe særlig energi. Noen matvarer inneholder noe som kalles resistent stivelse, som vil si at den ikke brytes ned i tarmen til glukose, slik som vanlig stivelse gjør. Resistent stivelse vil derfor ikke påvirke blodsukkeret.
Karbohydratrike matvarer som da også har en høy andel fiber er da og foretrekke, både for metthetsfølelsen og blodsukkerreguleringen. I tillegg bør disse matvarene helst være satt sammen i et måltid med proteiner og fett. De vil være med på å bremse opptaket av glukose og det vil holde deg mett lenger. I tillegg vil store svingninger i blodsukkeret gjøre deg irritabel, trøtt og uopplagt.
Du kan lese mer om de tre typene karbohydrater her.
Glykemisk indeks (GI) er et mål på hvor raskt karbohydratene fordøyes og tas opp i blodet. Jo lavere glykemisk indeks, jo bedre er det for blodsukkeret. Det vil også hjelpe å spise karbohydrater sammen med proteiner og fett. Disse vil være med på å bremse fordøyelsesprosessen slik at at det blir en jevnere blodsukkerstigning og en en mer langvarig metthetsfølelse. Da unngår du også de store svingningene i blodsukkeret som kan gjøre deg trøtt, irritabel og uopplagt og du blir raskt sulten igjen. Det er lettere å spise mer enn hva du har behov for om du spiser mye energitett mat som inneholder raske karbohydrater.
Et dårlig sammensatt kosthold med mye raske karbohydrater vil gi store svingninger i blodsukkeret. Når vi spiser vil nivået et av glukose i blodet stige og stimulere til utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen til blodet. Jo mer glukose vi har i blodet jo mer insulin vil det produseres. Insulinet virker slik at det frakter glukosen fra blodet og over i celler og vev, som gjør at blodsukkeret stabiliserer seg. Kroppen lagrer glukose i musklene og leveren som glykogen. Når disse lagrene er fulle vil den overflødige glukosen omdannes til fett. Så økt insulin aktivitet vil skru ned fettforbrenningen.
Over tid vil et stadig høyt blodsukker i kombinasjon med lite fysisk aktivitet og gjerne også overvekt, gjøre at insulinet ikke virker som det skal. Det vil gjøre det vanskeligere for insulinet å frakte glukosen over i celler og vev. Dette vil gjøre at blodsukkeret ikke kommer ned igjen på normalt nivå. Vedvarende insulinresistens kan føre til diabetes type 2, høyt blodtrykk og åreforkalkninger.
Det siste punktet som er minst like viktig for blodsukkerreguleringen er fysisk aktivitet.
Fysisk aktivitet forbedrer insulin sensitiviteten, den kardiovaskulære helsen og reduserer overvekt, som alle er viktige faktorer for et stabilt blodsukker!
Kilder
Insulinresistens. Norsk helseinformatikk (NHI)
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene