Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å holde et stabilt blodsukker. Det vil igjen gi et stabilt humør, god fordøyelse, en god forbrenning og jevn energi og overskudd. Et dårlig regulert blodsukker over tid kan føre til overvekt, betennelsestilstander, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. Det makronæringsstoffet som påvirker blodsukkeret vårt er karbohydrater.

Du har kanskje hørt at du ikke bør spise for mye raske karbohydrater, men hva betyr det egentlig?

Karbohydrater deles gjerne inn etter om kroppen kan fordøye de eller ikke. Sukker og stivelse fordøyes og gjøres om til glukose som kan tas opp i kroppen, mens kostfiber er langsomme, komplekse karbohydrater som ikke kan fordøyes og som da heller ikke gir noe særlig energi.  Noen matvarer inneholder noe som kalles resistent stivelse, som vil si at den ikke brytes ned i tarmen til glukose, slik som vanlig stivelse gjør. Resistent stivelse vil derfor ikke påvirke blodsukkeret.

Karbohydratrike matvarer som da også har en høy andel fiber er da og foretrekke, både for metthetsfølelsen og blodsukkerreguleringen. I tillegg bør disse matvarene helst være satt sammen i et måltid med proteiner og fett. De vil være med på å bremse opptaket av glukose og det vil holde deg mett lenger. I tillegg vil store svingninger i blodsukkeret gjøre deg irritabel, trøtt og uopplagt.

Du kan lese mer om de tre typene karbohydrater her.

glykemisk indeks (GI)

Har du hørt om glykemisk indeks i matvarer?

Glykemisk indeks (GI) er et mål på hvor raskt karbohydratene fordøyes og tas opp i blodet. Jo lavere glykemisk indeks, jo bedre er det for blodsukkeret. Det vil også hjelpe å spise karbohydrater sammen med proteiner og fett. Disse vil være med på å bremse fordøyelsesprosessen slik at at det blir en jevnere blodsukkerstigning og en en mer langvarig metthetsfølelse. Da unngår du også de store svingningene i blodsukkeret som kan gjøre deg trøtt, irritabel og uopplagt og du blir raskt sulten igjen. Det er lettere å spise mer enn hva du har behov for om du spiser mye energitett mat som inneholder raske karbohydrater.

Insulinresistens

Et dårlig sammensatt kosthold med mye raske karbohydrater vil gi store svingninger i blodsukkeret. Når vi spiser vil nivået et av glukose i blodet stige og stimulere til utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen til blodet. Jo mer glukose vi har i blodet jo mer insulin vil det produseres. Insulinet virker slik at det frakter glukosen fra blodet og over i celler og vev, som gjør at blodsukkeret stabiliserer seg. Kroppen lagrer glukose i musklene og leveren som glykogen. Når disse lagrene er fulle vil den overflødige glukosen omdannes til fett. Så økt insulin aktivitet vil skru ned fettforbrenningen.

Over tid vil et stadig høyt blodsukker i kombinasjon med lite fysisk aktivitet og gjerne også overvekt, gjøre at insulinet ikke virker som det skal. Det vil gjøre det vanskeligere for insulinet å frakte glukosen over i celler og vev. Dette vil gjøre at blodsukkeret ikke kommer ned igjen på normalt nivå. Vedvarende insulinresistens kan føre til diabetes type 2, høyt blodtrykk og åreforkalkninger.

Det er derfor viktig å:
  • Spise regelmessige måltider gjennom dagen
  • Redusere mengden raske karbohydrater og spise mer av de mer komplekse typene som inneholder fiber
  • Spise sammensatte måltider som består av både proteiner, karbohydrater og fett
  • Unngå overvekt
  • Være i regelmessig fysisk aktivitet

Så hvilken matvarer bør du velge?

  1. Fullkorn. Velg kornprodukter med høyest mulig andel fullkorn. Kjøper du brød i butikken bør du finne et som er nærmest mulig 100% grovhet.
    Alt av pasta og ris fås som fullkornsvarianter, velg disse!
  2.  Spis 500 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag. Grønnsaker som brokkoli, grønne bladgrønnsaker og ulike typer kål inneholder fiber og påvirker blodsukkeret i liten grad. I tillegg inneholder de en rekke vitaminer og mineraler som blant annet kalium, kalsium og vitamin A og C. Frukt inneholder mye vitaminer men kan også ha høy GI. Så skal du passe på blodsukkeret bør du spise frukten i sammenheng med et sammensatt måltid av alle makronæringsstoffene (proteiner, karbohydrater og fett).
  3. Søtpotet! Dette er en rotgrønnsak med en litt søtlig smak som fint kan erstatte andre karbohydratkilder til middagen. Søtpoteten har en lavere GI enn vanlige poteter og er derfor bra å spise for å få en kontrollert blodsukkerstigning. Den er også rik på fiber, vitamin A og kalium. Passer godt sammen med både fisk og kjøtt.
  4. Kokte kalde poteter har lavere GI enn nykokte poteter og vil derfor gi jevnere blodsukkerstigning. Når det er sagt så spises jo gjerne poteten sammen med andre matvarer som inneholder proteiner og fett og disse vil også bidra til en langsommere blodsukkerstigning.
  5. Belgvekster. Linser, frø og bønner er gode kilder til fiber, vegetablisk protein, B-vitaminer og en rekke viktige mineraler og sporstoffer som antioksidanter, folat, jern, sink, magnesium og kalsium. De inneholder også en god del resistent stivelse, slik at de da har en lav GI. Disse matvarene kan for eksempel fint tilsettes i salater eller erstatte kjøttet til middagen, delvis eller helt.
I tillegg er det viktig å kombinere karbohydratene med gode kilder til proteiner og fett. De bidrar til en bedre blodsukkerstigning og en lengre metthetsfølelse.
  1. Magre meieriprodukter. Som for eksempel lettmelk, mager cottage cheese og fettredusert yoghurt.
  2. Magre kjøttprodukter. Som for eksempel kylling/kalkunpålegg
  3. Sunne fettkilder. 
    – Både rød og hvit fisk. Rød fisk inneholder mer av de sunne omega-3 fettsyrene.
    – Usaltede nøtter
    -Avokado

Det siste punktet som er minst like viktig for blodsukkerreguleringen er fysisk aktivitet. 

Fysisk aktivitet forbedrer insulin sensitiviteten, den kardiovaskulære helsen og reduserer overvekt, som alle er viktige faktorer for et stabilt blodsukker!

HRV hvilepuls

Kilder

Insulinresistens. Norsk helseinformatikk (NHI)

Jennie Hjortland Jensen

Jennie har rollen som Content Manager (innholdsprodusent og prosjektleder) og er ansvarlig redaktør for Hardworkout.no. Hun har en bachelor i ernæring fra Bjørknes Høyskole og er sertifisert personlig trener fra AFPT med tilleggskurset Functional Fitness Trainer. Samt et årsstudium i idrett fra Høyskolen i Hedmark. Med en brennende interesse for sunn, god og næringsrik mat laget fra bunnen av, har hun stor kunnskap både for nybegynneren og den mer erfarne. Enten målet er en livsstilsendring, forebygging av livsstilssykdommer, vektnedgang/vektoppgang eller kosthold for muskelbygging. Hun har også mange års erfaring innen styrketrening og brenner for å spre treningsglede, mestringsfølelse og bidra til at andre oppnår målene sine.
Oppskrifter

Fylt squash til middag – Sunt, godt og enkelt!

Er du usikker på hva du skal lage til middag? Prøv…
Dato: Apr 26, 2024
Ernæring

Bær – Naturens supermat!

Bær er proppfulle av næringsstoffer og inneholder mer antioksidanter enn både…
Dato: Apr 25, 2024
Kostholdsprogram

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Ernæring

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024
Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024