Er du en av dem som stadig prøver å gå ned i vekt, men kanskje ikke lykkes? Eller kanskje er du en av dem som bare er mer interessert i å lære om hvordan man skal fordele kalorier mellom måltider? Uansett hvilken av typdene; Det finnes mange regler, og å orientere seg kan være utfordrende. Her får du enkelt forklart hvordan du bør fordele antall kalorier mellom måltidene dine på en oversiktlig måte!

Finn ditt behov

Beklageligvis er det ikke sånn at man kan sette en som kalorier du skal innta i løpet av en dag. Hvor mange kalorier hver person trenger avhenger av mange faktorer. Vekt, mål, treningsmengde og ikke minst utgangspunkt. For vektnedgang er det ideelle et lite kaloriunderskudd, men ikke så mye at kroppen går i forsvarsmodus. For muskeløkning er et kalorioverskudd viktigst – men igjen, ikke så mye at du legger på deg altfor mye fett i tillegg. Man sier enkelt og greit at man bør ligge et sted mellom 1700 og 2500 kalorier om dagen, skikkelig lett å forholde seg til, eller hva? Hvordan skal man fordele kalorier mellom måltider?

Fordelingen

Dersom du vet hvor mange kalorier som er rett for deg å innta, er neste spørsmål hvordan du skal fordele kaloriene mellom måltider. Her er reglene mange, og noen mer diffuse enn andre. Det enkle svaret er smag og behag, og ikke minst hva målet ditt er.

Frokost

Tror du at ved å skippe frokost går du fortere ned i vekt? Eller fordi du har hørt at det kan gjøre at du kan spise mer senere på dagen? Det siste er strengt tatt korrekt men ikke et argument for å unngå frokost. Start dagen med et proteinrikt måltid som holder seg lenge i magen. Dette gjør at du unngår å småspise mellom frokost og lunch. Ha som utgangspunkt at frokosten din skal være 1/5 av kaloriene du skal innta i løpet av en dag.

Lunch

Lunch er ofte et hellig måltid for mange, da det typisk kan gi et avbrekk i arbeidshverdagen. I lunchen kan du gjerne spise litt fler kalorier enn til frokost. Og sannsynligheten for at denne må holde deg mett lengre enn frokosten er stor, da ditt neste store måltid er middag. Vi kaller derfor lunch for «lillemiddag». Spis godt, proteinrikt, gjerne med innslag av både fett og karbohydrater. Fordelingen av antall kcal skal være ca 1,5/5

Middag

Kanskje er middagen enda mer hellig enn lunchen? Dette måltidet skal være et fullverdig måltid i form av karbohydrater, fettkilder og ikke minst en god proteinkilde. Den typiske fordelingen av grønnsaker, kjøtt og tilbehør. Dette kan godt være fordelt med 2/5 av kaloriene du skal innta. Altså større enn lunchen og dermed dagens største måltid

Kveldsmat

Kveldsmat er et måltid mange glemmer bort. Ofte går tiden fort på kveldstid og mye skal gjøres. Det er dermed enda viktigere at du prioritere å gi kroppen din litt ekstra energi på kveldstid. Dette skal ikke være et stort måltid, gjerne mindre enn frokosten din. Ta utgangspunkt i 0,5/5 av dine kcal. Maten kan gjerne være lett og lett fordøyelig da du mest sannsynlig skal innta sengen i etterkant. Det gir alikavel kroppen din litt å jobbe på ila natten, da det foregår mange skjulte prosesser da.

Det enkle svaret finnes ikke

Kanskje du ble klokere av dette, forhåpentligvis. En «så mye av ditt totale inntak» fordeling er den enkleste måten å forklare det på, da det blir feil å gi eksempler i konkrete tall ettersom alle har et ulikt kcal behov. Det viktigste er å spise NOK og ofte. Det er jo fort en bonus dersom du spiser sunt i tillegg. Sunn mat som frukt og grønnsaker er også relativt kalorifattig så mengdene du kan spise er større en dersom du kun ernærer deg på sjokolade …

Kilder

  1. Timesofindia.com
  2. Helsenorge.no

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Ernæring

5 tegn på at du spiser for mye sukker

Har du noen gang tenkt på om du spiser for mye…
Dato: Okt 27, 2020
Ernæring

Den skjulte sideeffekten av å spise for mye feit mat

I tilfellet du trengte enda en grunn til å styre unna…
Dato: Okt 26, 2020
Ernæring

Spis mer av dette – reduser risikoen for kreft

Det er ingen tvil om at kostholdet er med på å…
Dato: Okt 23, 2020
Ernæring

Så mange kilo kan miste ved å bytte til magre produkter

Det finnes utallige måter å slanke seg på. Alt fra dietter,…
Dato: Okt 20, 2020
Oppskrifter

Oppskrift på digg bananbrød

Bananene ligger der, på kjøkkenbenken, litt halv-brune og valget mellom å…
Dato: Okt 19, 2020
Oppskrifter

Sunt og godt bananbrød

Dette herlig saftige og smakfulle bananbrødet kommer nesten garantert til å…
Dato: Okt 16, 2020
Ernæring

Sunt snacks med under 100 kalorier

Snacks er ofte forbundet med noe usunt og ikke minst velsmakende.…
Dato: Okt 14, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

3 grunner til å spise havregryn hver dag

Havregryn er for mange en nøkkel-rett både til frokost, lunch eller…
Dato: Okt 12, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Ernæring

Kalorier i frukt vs 100g sjokolade

Hvor mye kan du kose deg med frukt i forhold til…
Dato: Sep 28, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020
Ernæring

Rask guide til proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers!

Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene,…
Dato: Sep 08, 2020