For første gang har MR-skanning blitt brukt for å kartlegge endringer i fettvev ved ulikelangtidsdietter, og hvordan livsstilen påvirker resultatet. Funnene kan hjelpe oss å forstå forholdet mellom vekt og helse bedre.

Enkelte fettsyrer er vi helt avhengig av å få i oss gjennom maten vi spiser, men ettersom fettet er svært næringsrikt, bør inntaket begrenses. Det fettet som legger seg rundt mage og innvoller, er definitivt ikke bra oss og kan bidra til helseplager, betennelsesreaksjoner i kroppen, alvorlige sykdommer og i verste fall død.

En nylig gjennomført langtidsstudie i USA benyttet MR-skanninger for å kartlegge hvordan fettet i kroppen fordeler seg i ulike organer og hvordan det endrer seg gjennom 18 måneder på middelhavsdiett/lav-fett og lav-karbo diett, med og uten moderat fysisk aktivitet. Målet for forskningsgruppen var å undersøke hvordan ulike livsstilsstrategier vil innvirke på bestemte fett-sammensetningen i kroppen.

Ved tidligere undersøkelser der målet har vært å kartlegge hvordan fettfordelingen i kroppen påvirkes av trening og kosthold, har det blitt brukt vanlig vekt og blodprøver, men slike målinger har ikke vist seg gode nok. Den nye MR-undersøkelsen viser at moderat trening kombinert med en middelhavsdiett/lav-karbo diett, kan bidra til å redusere mengden visceralt fett selv om ikke den totale kroppsvekten går ned.

Les også: Komplett kostholdsguide- Middelhavdiett

 

Undersøkelsen

Den 18 måneder lange studien inkluderte 278 stillesittende voksne på et isolert arbeidssted der lunsjen daglig ble overvåket og kontrollert. Deltakerne ble tilfeldig delt i to grupper der den ene gruppen fulgte en middelhavsdiett/lav-karbo diett hvor de i tillegg inntok 28 g valnøtter daglig, mens den andre gruppen fulgte en lav-fett diett. Begge gruppene ble deretter delt i to nye grupper der den ene delen var stillesittende mens den andre gruppen gjennomførte en moderat hard treningsøkt minst tre ganger ukentlig.

Deltakerne bestod av moderat overvektige menn og kvinner, og det ble gjennomført MR-skanning av hele kroppen for å kartlegge fettprosenten og hvor fettet konsentrerte seg på kroppen. Målingene ble gjentatt etter seks- og 18 måneder.

Overflødig fett kan bidra til økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

Resultater

Deltakerne ble fulgt opp i en fire-årsperiode etter at de 18 forsøks-månedene var gjennomført: Funnene var positive også etter lengre tid, og de som hadde fulgt middelhavsdietten/lav-karbo hadde økt forbrenningen og redusert faren for aterosklerose (blodpropp). Basert på disse funnene, har forskerne kommet fram til at til tross for et relativt likt vekttap for de to diettene, så har middelhavsdietten er mye bedre innvirkning på fettfordelingen i kroppen. Forskerne kom også fram til at reduksjonen i leverfett og abdominalt fett hadde spesifikke helsegunstige fordeler, blant annet forbedret kolesterolnivå og bedre følsomt for insulin.

Middelhavsdietten/lav-karbo er helt klart overlegen lav-fett dietten når det kommer til å redusere den totale mengden fett på kroppen, deriblant visceralt fett, leverfett, hjertefett og bukspyttkjertel fett. Det som ikke så ut til og påvirkes av livsstil og som krever vektnedgang, var fettlagrene vi finner i nyrene, enkelte muskelgrupper i beina og i nakken.

De ulike fettlagrene viste svært ulik respons på de forskjellige handlingene som testpersonene foretok seg. Den største reduksjonen i fett var leverfett (-29%), visceralt fett (-22%) og hjertefett (-11%). Fettet rundt bukspyttkjertelen og i de store muskelgruppene i beina, hadde en mindre reduksjon på kun 1-2 %.

 

Konklusjon

Forskningen viser tydelig at kombinasjonen av riktig kosthold og regelmessig mosjon har positiv innvirkning på helsen, og at det reduserer risikoen for opphopning av usunt fett rundt indre organer. Dette vises ikke nødvendigvis gjennom vektnedgang, men har en stor helsegunstig effekt og kan redusere faren for hjerte- og karsykdommer.

En middelhavsdiett som inneholder mye umettede fettsyrer og lite karbohydrater, er mer effektiv enn en lav-fett diett i kampen om å bekjempe sykelige store fettmengder.

Les også: Komplett kostholdsguide- Middelhavdiett

 

Kilde
Worried about holiday weight gain? Your scale isn’t giving you the whole picture. (2017). ScienceDaily

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020
Motivasjon

Kan aktivitetsmålere føre til at vi er mer aktive?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmåler har skutt i været i løpet av…
dato: Jun 25, 2020
Fysisk og psykisk helse

Ikke dropp frokosten! Dette er forklaringen

Du har kanskje hørt at frokosten er "dagens viktigste måltid"? Denne studien…
dato: Jun 23, 2020
Motivasjon

Ny forskning: En stort antall kvinner unngår treningssenteret i frykt for å bli dømt

I følge en ny undersøkelse unngår 65% av kvinnene treningssenteret som…
dato: Jun 12, 2020
Fysisk og psykisk helse

Grilling kan føre til at du drikker mer

Hører du til de som elsker å finne frem grillen uansett…
dato: Jun 08, 2020
Fysisk og psykisk helse

Denne aktiviteten bedrer din mentale helse!

Det er ikke bare trening og fysisk aktivitet som booster den…
dato: Jun 04, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Vet du forskjellen på “fitness” og “helse”?

Vi hører ordene hver eneste dag. Fitness og helse. Men vet…
dato: Jun 03, 2020
Motivasjon

Utendørs aktivitetene som forbrenner flest kalorier!

Nå som sommeren er her er det perfekt å tilbringe dagene…
dato: Jun 02, 2020
Skadeforebyggende

Tips: Tøy denne muskelen og føl deg bedre

Sitter du mye i ro på jobben? Da vil både rumpe-…
dato: May 27, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik har COVID-19 pandemien påvirket søvn- og treningsvanene våre

Pulsklokkeselskapet Polar har på bakgrunn av COVID-19 pandemien foretatt en undersøkelse…
dato: May 26, 2020
Fysisk og psykisk helse

Den skjulte kostnaden av å bo i en forurenset storby

Du vet antageligvis allerede at forurenset luft er skadelig for lungene dine. Men…
dato: May 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Det viktigste for å oppnå bedre restitusjon

Uten tilstrekkelig med restitusjon vil du aldri bli godt trent. Her…
dato: May 20, 2020