Middelhavsdietten er kåret til verdens beste diett flere ganger, og kan bidra til å gi deg et lengre og sunnere liv. Her er alt du trenger å vite.
Middelhavskosten er den best dokumenterte dietten i forhold til sine helsegunstige og livsforlengende egenskaper. Forskning viser at mennesker som bor rundt Middelhavet lever lengre, og har lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer.
Middelhavsdietten er faktisk en veldig enkel diett og følger prinsippet om mye smak og farger, uten mye bearbeidelse av råvarene. Olivenolje, grønnsaker, fisk og grovt korn står sentralt i kostholdet, samtidig med et moderat inntak av rødvin. Andre nøkkelprodukter er; hvitløk, nøtter, frø, yoghurt, ost, sopp, belgfrukter, urter og krydder.
Den kjente legen Fedon Lindberg er en svoren tilhenger av Middelhavskost, og han prater varmt om at kosten skal være i balanse. Her mener han at det skal være en naturlig balanse mellom langsomme karbohydrater, proteiner og sunne fettstoffer i kostholdet. Når vi klarer å gjennomføre det, vil blodsukkeret stabiliseres og hormonbalansen forbedres. Dette gir igjen en rekke helsegunstige fordeler som bedre immunforsvar, mindre leddsmerter, friskere hud og bedre yteevne både fysisk og mentalt.
Middelhavsdietten har også høstet annerkjennelse for å være den beste dietten for de som ønsker vektnedgang. Det finnes dietter som er mer effektive på kort sikt, men denne dietten har vist seg effektiv over lengre tid i tillegg til at den er enkel å opprettholde. Alle som har forsøkt å følge en diett vet at dette er svært krevende arbeid og er vanskelig å følge over tid. En diett er gjerne et midlertidig program som skal følges over en kortere periode for å nå målet om vektreduksjon, men middelhavsdietten er et kosthold som kan følges «evig». Det er også viktig å være klar over at middelhavskosten IKKE er en garanti for å bli slank, men den kan bidra til et balansert kosthold og en sunn helse med mindre risiko for livsstilssykdommer.
Middelhavsdietten baserer seg på enkle ingredienser og består av produkter som er typiske for landene rundt Middelhavet. Matvarene består hovedsakelig av proteiner, fiber og sunt fett, og karbohydratene skal være langsomme (lavglykemiske). Her er noen sentrale ingredienser:
Fettinntaket i et middelhavskosthold består av mindre mengder rødt kjøtt, fete oster og andre fete meieriprodukter, og inneholder større mengder av fet fisk, olivenolje, avokado og nøtter. I tillegg baserer kostholdet seg på magre proteinkilder som bønner og linser, magre oster og melkeprodukter, magert kjøtt og mye fisk.
Dagens kosthold er preget av et høyt inntak av sukker og fett. Det mange ikke tenker over er at det finnes ulike typer fett, og ikke alle typer er usunne. I dag spises det for mye mettet fett og ”trans”-fett, fett av den usunne typen. Disse fettkildene bidrar til økt ”skadelig” LDL- og lavere ”godt” HDL-kolesterol. Dette forbindes med høyere forekomst av hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, fedme og diabetes type 2.
Middelhavskosten derimot, viser seg å beskytte mot hjerte- og karsykdommer, selv om den er relativt fettrik. Innholdet av mettet fett er lavt, og kosten er rik på omega-3-fettsyrer. Omega-3-fettsyre er en av de viktigste fettsyrene, og vi er avhengig av å få tilført omega- 3 gjennom kosten siden vi ikke klarer å produsere denne selv.
Helsefordelene er så mange at det ikke finnes noen god grunn til og ikke følge den. Her er noen av fordelene:
Sammenlignet med det vestlig kostholdet er det stor forskjell i næringsinntak og næringsstoffer. De siste tiårene har det norske kostholdet, i likhet med trendene ellers i vesten, ført til en større andel overvektige og usunne matvaner. Våre største utfordringer i dag er:
En anbefaling dersom du ønsker å prøve Middelhavsdietten er å starte med en ferdigpakket fra Dinhelsemat. Her får du skreddersydde pakker levert på døren til en god pris.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Vi har satt opp en komplett kostholdsplan for en hel uke. Planen inneholder oversikt over frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Oppsettet er relativt ”strengt” og sparsommelig på kalorier, men skal likevel være greit å følge. Matvarene er valgt ut med bakgrunn i middelhavsdietten, og inkluderer en god del sunne fettsyrer og proteiner som bidrar til god metthetsfølelse.
Det anbefales å gjøre individuelle tilpasninger ut fra aktivitetsnivået ditt. Dersom du trener mye, kan du med fordel innta noe større porsjoner. Det er svært viktig at du forstår at denne planen tar utgangspunkt i et lavt aktivitetsnivå, og at vi anbefaler et høyere kaloriinntak jo mer aktiv du er. Trener du flere økter i uken og inntar så begrenset med kalorier som er oppgitt i dette programmet, så kan det ha negativ effekt på både muskelmasse og vekt. Dersom du vet med deg selv at du er en aktiv person som trenger mer enn disse kostholdsplanene, anbefaler vi å ta kontakt med fagpersoner som tilbyr personlig veiledning.
For den som synes det er vanskelig å følge planen slavisk, er det satt opp en liste med ulike mellommåltider som alle inneholder mellom 80-200 kalorier. Mellommåltidene bør inntas mellom frokost og lunsj, og eventuelt mellom lunsj og middag (tilpasses etter eget behov). Her er noen forslag til gode mellommåltider og kaloriinnhold:
Totale kalorier: 407
Fett: 20,3
Proteiner: 24
Karbohydrater: 30,4
1 Skyr
40 g mandler
1 eple
Gresk salat bestående av tomater, agurk, paprika, rødløk, fetaost og oliven.
Totale kalorier: 468
Fett: 29,5
Proteiner: 11
Karbohydrater: 14
3 tomater
1/3 agurk
½ paprika
1/3 rødløk
50 g fetaost
8 oliven
1 ss olivenolje
Pasta pesto
Totale kalorier: 580
Fett: 42
Proteiner: 13,5
Karbohydrater: 37,9
1 stor neve basilikumblader
1 moden avocado
20g valnøtter
1 ss saft fra en sitron
3 hvitløksfedd
1/2 ts salt
1/8 kopp med olivenolje
8 cherrytomater
50g fullkorn pasta
Pepper og salt
Bland alle ingrediensene utenom pasta, tomat og oljen i en foodprosessor og kjør til det er fint kuttet. Tilsett oljen og kjør til det blir en jevn masse. Kok opp pastaen og hell av vannet. Bland inn pestorører og server med cherrytomater til.
Totale kalorier: 258
Fett: 15
Proteiner: 21,7
Karbohydrater: 2,8
2 egg
100g sopp (for eksempel champignon)
1 tomat
1/4 rødløk
Litt basilikum/persille/oregano
10g jarlsberg
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 1 Skyr yoghurt | 93 | 0,3 | 16 | 6,4 |
40g Mandler | 234 | 20 | 8 | 4 | |
1 Eple | 80 | 0 | 0 | 20 | |
Sum | 407 | 20,3 | 24 | 30,4 | |
Lunsj | 3 Tomat | 34 | 0 | 2 | 5 |
1/3 Agurk | 22 | 0 | 1 | 5 | |
1/2 Rød paprika | 7 | 0 | 0 | 1,5 | |
1/3 Rødløk | 10 | 0 | 0 | 2,5 | |
50g Fetaost | 134 | 11 | 8 | 0 | |
8 Oliven | 50 | 5 | 0 | 0 | |
1ss Olivenolje | 119 | 13,5 | 0 | 0 | |
Sum | 376 | 29,5 | 11 | 14 | |
Middag | Basilikumblader | 1 | 0 | 0 | 0 |
1/2 Avokado | 125 | 12 | 1,5 | 1,5 | |
20g Valnøtter | 138 | 13 | 3 | 1,4 | |
3 Hvitløksfedd | 15 | 4 | 1 | 1 | |
1ss Olivenolje | 119 | 13,5 | 0 | 0 | |
8 Cherrytomat | 15 | 0 | 2 | 0 | |
50g Pasta, fullkorn | 175 | 1 | 6 | 34 | |
Sum | 588 | 43,5 | 13,5 | 37,9 | |
Kveldsmat | 2 Egg | 188 | 12 | 14 | 0 |
100g Champignon | 16 | 0 | 2,7 | 0,3 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
Persille | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
1/4 Rødløk | 5 | 0 | 0 | 1 | |
10g Jarlsberg | 35 | 3 | 3 | 0 | |
Sum | 258 | 15 | 21,7 | 2,8 | |
Sum kalorier | 1629 | 108,3 | 70,2 | 85,1 |
Totale kalorier: 470
Fett: 34
Proteiner: 8
Karbohydrater: 30
To skiver fullkorns brød ristet i olivenolje.
2 ss olivenolje
8 oliven
Fordel 1 ss olivenolje over hver skive. Rist skivene lett i en varm stekepanne et par minutter på hver side.
Totale kalorier: 210
Fett: 2
Proteiner: 8
Karbohydrater: 36
2 skiver fullkorns brød
125g yoghurt naturell (et lite beger)
1/3 agurk
½ fedd hvitløk
2 reddik, i skiver
Salt og pepper
Riv agurken på et rivjern. Ha den revne agurken over i et kaffefilter og sil av væsken. Finhakk hvitløken og bland med yoghurt og agurken. Smak til med salt og pepper. Fordel tzatziki over skivene og pynt med reddik.
Bakte tomater
Totale kalorier: 321
Fett: 27
Proteiner: 15
Karbohydrater: 4
2 tomater (må være store og faste)
½ kopp parmesan ost (ca.50g)
1 ts oregano
2 ts olivenolje
Pepper og salt
Forvarm ovnen til 200 grader.
Kutt av toppen på tomatene og grav ut innholdet slik at tomatene blir hule. Bland noe av innholdet sammen med parmesan, oregano, salt og pepper, og hell over olje. Legg lokket på tomatene på plass og stek de i ovnen i ca. 15 min.
Ønsker du å servere med ris som tilbehør, eller blande ris i de fylte tomatene, så bruk fullkorns ris. Du kan da koke opp 60g ris. Dette tilfører om lag 200 kalorier.
Totale kalorier: 373
Fett: 18
Proteiner: 15,2
Karbohydrater: 38,5
To skiver grovt brød
½ avokado
1 tomat
3 skiver jarlsberg
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 2 skiver Fullkornsbrød | 180 | 2 | 8 | 30 |
2ss Olivenolje | 240 | 27 | 0 | 0 | |
8 Oliven | 50 | 5 | 0 | 0 | |
Sum | 470 | 34 | 8 | 30 | |
Lunsj | 2 skiver Fullkornsbrød | 180 | 2 | 8 | 30 |
125g yoghurt naturell | 86 | 4 | 5 | 7 | |
1/3Agurk | 26 | 0 | 0 | 5 | |
1/2 Hvitløksfedd | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
2 Reddik | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
Sum | 296 | 6 | 13 | 43 | |
Middag | 2 Tomat | 26 | 0 | 1 | 4 |
50g Parmesan | 215 | 18 | 14 | 0 | |
2ts Olivenolje | 80 | 9 | 0 | 0 | |
Sum | 321 | 27 | 15 | 4 | |
Kveldsmat | 2 skiver Grovt brød | 188 | 3 | 6 | 36 |
1/2 Avokado | 125 | 12 | 1,5 | 1,5 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
3 skiver Jarlsberg | 48 | 3 | 5,7 | 0 | |
Sum | 373 | 18 | 15,2 | 38,5 | |
Sum kalorier | 1460 | 85 | 51,2 | 115,5 |
Totale kalorier: 240
Fett: 6,5
Proteiner: 18
Karbohydrater: 24
To grove knekkebrød (gjerne med mye frø/nøtter)
Mager cottage cheese (ca.100g)
Litt paprika (10g)
Litt agurk (10g)
4 oliven
1 tomat
Pepper og eventuelt annet krydder, for eksempel basilikum.
Totale kalorier: 286
Fett: 12,5
Proteiner: 15
Karbohydrater: 26
1 stort grovt rundstykke
50g fetaost, i skiver
1 tomat, i skiver
Litt basilikum
Falafel burger
Totale kalorier: 425
Fett: 11,5
Proteiner: 21
Karbohydrater: 52
Til falafelen:
¼ boks hermetiske kikerter (ca.100g)
½ grønn paprika
½ løk
1 egg
¾ ss sammalt hvete, fin
½ ss olivenolje
¼ ss hakket gressløk
Salt og pepper
½ rødløk
Noen skiver agurk
Et grovt rundstykke eller burgerbrød
Isbergssalat eller annen salat
Skyll kikertene og kutt paprikaen og løken i biter. Kjør alle ingrediensene i en food prosessor til en fast deig. La deigen hvile i ca. 20 minutter i kjøleskapet til den er så fast at du kan forme den til små kaker/boller med en skje. Er deigen for løs, kan du tilsette litt mer mel. Stek kakene i olivenolje til de er gylne, før du legger de over i en ildfast form og ettersteker de i ovnen på 200 grader i 10-12 minutter.
Kutt rødløk og agurk i fine skiver, del brødet i to, og legg en falafel over på brødet. Pynt med grønnsakene.
Totale kalorier: 258
Fett: 15
Proteiner: 21,7
Karbohydrater: 2,8
2 skiver grovt brød
5 skiver sylteagurk (ca.25g)
Litt salat
1 tomat
4 skiver kalkunpålegg
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 2 Grove knekkebrød | 120 | 2 | 3 | 20 |
100g Mager Cottage Cheese | 79 | 2 | 13 | 2 | |
10g Paprika | 3 | 0 | 0 | 1 | |
10g Agurk | 1 | 0 | 0 | 0 | |
1Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
4 Oliven | 25 | 2,5 | 0 | 0 | |
Sum | 240 | 6,5 | 18 | 24 | |
Lunsj | 1 Grovt rundstykke | 140 | 1,5 | 5 | 25 |
50g Fetaost | 134 | 11 | 8 | 0 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
Sum | 286 | 12,5 | 15 | 26 | |
Middag | 1/4 Hermetiske kikerter | 103 | 1,5 | 6 | 13 |
1/2 Paprika, grønn | 14 | 0 | 1 | 2 | |
1/2 Løk | 21 | 0 | 1 | 4 | |
1 Egg | 89 | 6 | 7 | 0 | |
3/4ss sammalt hvetemel | 22 | 0 | 1 | 4 | |
1/2ss Olivenolje | 20 | 2,5 | 0 | 0 | |
1/4ss hakket Gressløk | 3 | 0 | 0 | 1 | |
1/2 Rødløk | 10 | 0 | 0 | 2 | |
10g Agurk | 3 | 0 | 0 | 1 | |
1 Grovt rundstykke | 140 | 1,5 | 5 | 25 | |
Sum | 425 | 11,5 | 21 | 52 | |
Kveldsmat | 2 skiver Grovt brød | 188 | 3 | 6 | 36 |
25g Kalkunpålegg | 40 | 0,4 | 8,8 | 0,4 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
Hjertesalat | 2 | 0 | 0 | 2 | |
25g Sylteagurk | 18 | 0 | 0 | 4,5 | |
Sum | 260 | 3,4 | 16,8 | 43,9 | |
Sum kalorier | 1211 | 33,9 | 70,8 | 145,9 |
Totale kalorier: 281
Fett: 19,5
Proteiner: 18
Karbohydrater: 5
2 egg
2 ss vann
½ paprika i biter
50g fetaost i terninger
1 tomat, i skiver
4 oliven
Salt og pepper
Visp sammen egg og vann til en jevn røre. Tilsett litt salt og pepper og ha det over i en varm stekepanne. La røren steke ca. 1 minutt før du tilsetter paprika og fetaost. Omeletten skal være nesten gjennomstekt og stiv før du legger på tomatskivene på toppen av omeletten.
Totale kalorier: 376
Fett: 29
Proteiner: 20
Karbohydrater: 5,5
¼ rødløk
100g kyllingfilet
8 cherrytomater
20g valnøtter
Salat (valgfritt)
1 egg
Stek kyllingen på svak varme til den er gyllen på begge sider, og legg den på et fat til avkjøling. Kok egget til det er hardkokt (8-10 minutter). Skjær kyllingfileten, egget og de andre grønnsakene i biter og bland alle ingrediensene i en liten bolle/stor skål.
Laks- og grønnsaksfat
Totale kalorier: 587
Fett: 43,3
Proteiner: 25
Karbohydrater: 23,4
125g laks, tilsvarer en´ filet
50g brokkoli
½ gul paprika
½ rød paprika
100g squash (ca. 1/3 squash)
1 potet, stekt
2+2 ss olivenolje
Kutt poteten i båter og legg de i en ildfast form. Dryss over salt, pepper og olivenolje. La potetbåtene steke i 20-30 minutter. Mens potetene steker kutter du de andre grønnsaken og forbereder laksefileten med å salte og pepre den. Når potetene har stekt i 15 minutter, tar du ut formen og heller over de andre grønnsakene. Legg også fileten ved siden av grønnsakene. Fordel resten av olivenoljen ut over grønnsakene. Sett formen inn i ovnen igjen å la det stå resten av tiden, ca. 15 minutter.
Totale kalorier: 330
Fett: 14,4
Proteiner: 14,1
Karbohydrater: 56,6
1 dl yoghurt naturell, lett
150g frukt/bær
20g mandler, hakket
2ss müsli (ca. 18g)
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 2 Egg | 89 | 6 | 7 | 0 |
2ss Vann | 0 | 0 | 0 | 0 | |
1/2 Paprika | 21 | 0 | 1 | 4 | |
50g Fetaost | 134 | 11 | 8 | 0 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
4 Oliven | 25 | 2,5 | 0 | 0 | |
Sum | 281 | 19,5 | 18 | 5 | |
Lunsj | 1/2 Rødløk | 5 | 0 | 0 | 1 |
100g Kyllingfilet | 134 | 11 | 8 | 0 | |
8 Cherrytomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
20g Valnøtter | 134 | 12 | 3 | 3 | |
Salat | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
1 Egg | 89 | 6 | 7 | 0 | |
Sum | 376 | 29 | 20 | 5,5 | |
Middag | 125g Laksefilet | 224 | 16 | 20 | 0 |
50g Brokkoli | 17 | 0,2 | 1,4 | 1,5 | |
1/2 Paprika, gul | 15 | 0 | 1 | 2 | |
1/2 Paprika, grønn | 11 | 0 | 0 | 2 | |
100g Squash | 16 | 0,1 | 0,6 | 3,9 | |
1 Potet | 64 | 0 | 2 | 14 | |
2ss Olivenolje | 240 | 27 | 0 | 0 | |
Sum | 587 | 43,3 | 25 | 23,4 | |
Kveldsmat | 1dl Yoghurt naturell, lett | 69 | 3,4 | 4,1 | 5,6 |
150g Bær/frukt | 84 | 1 | 4 | 38 | |
20g Mandler | 117 | 10 | 4 | 2 | |
2ts Müsli | 60 | 0 | 2 | 11 | |
Sum | 330 | 14,4 | 14,1 | 56,6 | |
Sum kalorier | 1574 | 106,2 | 77,1 | 90,5 |
Totale kalorier: 462
Fett: 13,7
Proteiner: 34,7
Karbohydrater: 47,2
1 dl havregryn
1 beger Skyr-yoghurt
50g bær/frukt kuttet i biter
20g nøtter (mandler)
2 dl ekstra lettmelk
Litt salt
Kanel etter smak
Kok opp havregryn med melken. Tilsett de resterende ingrediensene mot slutten av koketiden.
Totale kalorier: 289,5
Fett: 7,5
Proteiner: 47
Karbohydrater: 5
150g tunfisk (1 boks)
1 stor tomat
8 oliven, sort
Salat (valgfritt)
¼ rødløk
1 egg
Hardkok egget og legg det til avkjøling. Kutt opp grønnsakene og fordel det jevnt i en stor skål. Skjær egget i båter og fordel det jevnt utover grønnsakene sammen med oliven. Legg tunfisken på toppen av salaten.
Kylling-wrap
Totale kalorier: 483
Fett: 25,5
Proteiner: 32
Karbohydrater: 33,7
100g kyllingfilet, et lite stykke
1 ss olivenolje
¼ rødløk
¼ agurk
1 tomat
Salat (valgfri)
¼ squash
¼ aubergine
Salt og pepper
30g fetaost
1 tortillalefse, fulkorn
Stek kyllingfileten i olivenolje i en varm panne, og del den i små biter sammen med grønnsakene. Varm en fullkorns tortillalefse på stekepannen, legg den over på en tallerken og fordel grønnsakene og kyllingen over.
Totale kalorier: 214
Fett: 10,1
Proteiner: 8,2
Karbohydrater: 23,7
Foto: Stabburet
1 skive grovt brød
1 porsjon makrell i tomat (ca.40g)
4 cherrytomater
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 1dl Havregryn | 126 | 2 | 5 | 20 |
1 Skyr yoghurt | 93 | 0,3 | 16 | 6,4 | |
50g Bær/frukt | 50 | 0 | 0,5 | 12 | |
20g Mandler | 117 | 10 | 4 | 2 | |
2dl Ekstra lettmelk | 76 | 1,4 | 9,2 | 6,8 | |
Sum | 462 | 13,7 | 34,7 | 47,2 | |
Lunsj | 150g Tunfisk | 163,5 | 1,5 | 36 | 0 |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
8 Oliven | 12 | 0 | 2 | 1 | |
Salat | 8 | 0 | 0 | 2 | |
1/4 Rødløk | 5 | 0 | 0 | 1 | |
1 Egg | 89 | 6 | 7 | 0 | |
Sum | 289,5 | 7,5 | 47 | 5 | |
Middag | 100g Kyllingfilet | 99 | 2 | 20 | 0,7 |
1/4 Rødløk | 5 | 0 | 0 | 1 | |
1/4 Agurk | 18 | 0 | 1 | 4 | |
1 Tomat | 12 | 0 | 2 | 1 | |
Salat | 8 | 0 | 0 | 2 | |
1/4 Squash | 3 | 0 | 0 | 1 | |
1/4 Aubergine | 9 | 0 | 0 | 2 | |
30g Fetaost | 80 | 7 | 5 | 0 | |
1ss Olivenolje | 119 | 13,5 | 0 | 0 | |
1Tortillalefse, fullkorn | 130 | 3 | 4 | 22 | |
Sum | 483 | 25,5 | 32 | 33,7 | |
Kveldsmat | 1 skive Grovt brød | 94 | 1,5 | 3 | 18 |
40g Makrell i tomat | 102 | 8,4 | 5,2 | 1,2 | |
4 Cherry tomat | 16 | 0,2 | 0 | 2,5 | |
Hjertesalat | 2 | 0 | 0 | 2 | |
Sum | 214 | 10,1 | 8,2 | 23,7 | |
Sum kalorier | 1448,5 | 56,8 | 121,9 | 109,6 |
Totale kalorier: 553
Fett: 37
Proteiner: 34
Karbohydrater: 19
1 skive grovt brød
1 ss olivenolje
2 egg
2 ts vann
70g røkt laks
Litt persille
Salt og pepper
Visp sammen egg og vann og tilsett krydder etter behov. Hell røren over i en varm stekepanne med olivenolje, og rør kontinuerlig. Ta eggerøren ut av stekepannen når røren har stivnet og legg det på en skive grovt brød. Server sammen med skiver av røkt laks og pynt med persille.
Totale kalorier: 31
Fett: 19,3
Proteiner: 20
Karbohydrater: 15,4
1 Skyr-yoghurt
20g valnøtter
1 ts honning
Gulrotsuppe
Totale kalorier: 305
Fett: 10
Proteiner: 7
Karbohydrater: 43
½ ss olivenolje
¼ løk
½ hvitløksfedd
200g gulrøtter, kuttet i skiver
4 dl grønnsaksbuljong
Litt frisk basilikum
Salt og pepper
Varm olivenoljen i en stor stekepanne. Kutt løken, knus hvitløken, og stek det sammen i oljen i 4-5 minutter. Tilsett gulrøttene og stek dette sammen i ytterligere 3-4 minutter. Pass på å røre så det ikke brenner seg. Ha i krydder etter smak, og tilsett grønnsaksbuljongen. Legg et lokk på pannen, skru ned varmen og la det småkoke i 20-30 minutter til gulrøttene er myke. Bruk en stavmikser til å knuse ingrediensene til en jevn og fin røre. Hvis røren blir for tykk kan du tilsette mer vann eller buljong.
Totale kalorier: 225
Fett: 8
Proteiner: 14
Karbohydrater: 24,5
En fullkorn tortillalefse
Revet jarlsberg, lett type (ca. 30g)
1 tomat
Hjertesalat eller annen salat
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 1 skive Grovt brød | 94 | 1,5 | 3 | 18 |
1ss Olivenolje | 119 | 13,5 | 0 | 0 | |
2 Egg | 178 | 12 | 14 | 0 | |
70g Røkt laks | 158 | 10 | 17 | 0 | |
Persille | 4 | 0 | 0 | 1 | |
Sum | 553 | 37 | 34 | 19 | |
Lunsj | 1 Skyr yoghurt | 93 | 0,3 | 16 | 6,4 |
30g Valnøtter | 201 | 19 | 4 | 4 | |
1ts Honning | 19 | 0 | 0 | 5 | |
Sum | 313 | 19,3 | 20 | 15,4 | |
Middag | 1/2ss Olivenolje | 60 | 7,5 | 0 | 0 |
1/4 Løk | 6 | 0 | 0 | 1,5 | |
1/2 Hvitløksfedd | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
200g Gulrot | 72 | 0 | 1 | 13 | |
4dl Grønnsaksbuljong | 24 | 1 | 1 | 3 | |
Basilikumblader | 1 | 0 | 0 | 0 | |
1 Grovt rundstykke | 140 | 1,5 | 5 | 25 | |
Sum | 305 | 10 | 7 | 43 | |
Kveldsmat | 1 Tortillalefse, fullkorn | 130 | 3 | 4 | 22 |
30g Jarlsberg, lett | 80 | 5 | 9 | 0 | |
1 Tomat | 13 | 0 | 1 | 2 | |
Hjertesalat | 2 | 0 | 0 | 0,5 | |
Sum | 225 | 8 | 14 | 24,5 | |
Sum kalorier | 1396 | 74,3 | 75 | 101,9 |
Totale kalorier: 275
Fett: 3,4
Proteiner: 15,2
Karbohydrater: 43,8
45g müsli (velg usøtet type med mye nøtter)
100g friske bær/frukt
2 dl ekstra lettmelk
Totale kalorier: 208
Fett: 3
Proteiner: 16
Karbohydrater: 29
2 grove brødskiver, gjerne rug
4 skiver kokt skinke (ca. 50g)
Litt paprika til pynt
Totale kalorier: 439
Fett: 33
Proteiner: 22
Karbohydrater: 9
125g seifilet
1/2 squash, i skiver
1/3 gul paprika
1/3 rød paprika
1/3 grønn paprika
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Ha olivenoljen i en varm panne og stek den skivede squashen lett på begge sider. Kutt paprikaen i biter og stek lett i resten av oljen. Legg grønnsakene til siden og stek seifileten lett i pannen til den er gyllen og gjennomstekt. Krydre etter behov. Ha alt over på en tallerken og server.
Totale kalorier: 186
Fett: 5,1
Proteiner: 11
Karbohydrater: 22,3
To grove knekkebrød
Cottage Cheese (ca.60g)
4 cherrytomater
Kalorier | Fett | Proteiner | Karbohydrater | ||
Frokost | 45g Müsli | 149 | 1 | 5 | 28 |
100g Bær/frukt | 50 | 1 | 1 | 9 | |
2dl Ekstra lettmelk | 76 | 1,4 | 9,2 | 6,8 | |
Sum | 275 | 3,4 | 15,2 | 43,8 | |
Lunsj | 2 skiver Rugbrød | 160 | 2 | 7 | 28 |
50g Kokt skinke | 44 | 1 | 9 | 0 | |
Paprika | 4 | 0 | 0 | 1 | |
Sum | 208 | 3 | 16 | 29 | |
Middag | 125g Seifilet | 160 | 6 | 21 | 0 |
1/2 Squash | 22 | 0 | 1 | 5 | |
1/3 Paprika, gul | 6 | 0 | 0 | 1,5 | |
1/3 Paprika, rød | 6 | 0 | 0 | 1,5 | |
1/3 Paprika, grønn | 5 | 0 | 0 | 1 | |
2ss Olivenolje | 240 | 27 | 0 | 0 | |
Sum | 439 | 33 | 22 | 9 | |
Kveldsmat | 2 Grove knekkebrød | 120 | 2 | 3 | 20 |
60g Cottage Cheese | 58 | 3 | 8 | 1 | |
4 Cherry tomat | 8 | 0,1 | 0 | 1,3 | |
Sum | 186 | 5,1 | 11 | 22,3 | |
Sum kalorier | 1108 | 44,5 | 64,2 | 104,1 |
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene