Mosjonister og treningsentusiaster benytter i større og større grad naturen som et alternativ til det tradisjonelle treningsstudioet.

Utendørstrening har fanget interessen vår, og det er absolutt ikke uten grunn.

Treningen i naturen gir nemlig noen helt andre muligheter enn trening i et treningssenter, og så er det samtidig med på å løfte motivasjonen og lysten til å trene. Ut over dette er det en fantastisk måte å oppnå mosjon og frisk luft på samme tid, og skape variasjon i ens vanlige styrketrening.

I denne artikkelen lærer om hva utendørstrening er, hvordan du kommer i gang med det, og viktigst av alt; hvordan du får mest mulig ut av det.

Utendørstrening – hva er det, og virker det?

Utendørs trening er i virkeligheten bare, som navnet antyder, trening utført utendørs. Det er meget enkelt, og det ligger ingenting skjult i navnet.

Mer konkret antydes det typisk til funksjonell styrketrening og kondisjonstrening i naturen, når det snakkes om utendørstrening.

Men det er forskjell på utendørstrening og effektiv utendørstrening, og det er i virkeligheten det denne artiklen handler om. For som med all annen trening, så må det naturligvis gjøres korrekt og strukturert for å gi optimale resultater.

«Utendørs trening – fungerer det?»

Ja det gjør det. Det er ingenting magisk ved trening i treningsstudio, og du får samme utbytte av å trene ett hvilket som helst annet sted – så lenge treningen din er riktig planlagt og strukturert.

Det er imidlertid noen få begrensninger ved utendørs trening i forhold til for eksempel treningsutstyr, men det kommer jeg tilbake til senere. Det er til gjengjeld en lang rekke av fordeler som virkelig gjør utendørstrening til noe spesielt. og utendørstrening fungerer, det er også grunnen til at mange personlige trenere benytter naturen som et redskap, når de skal skape resultater for klientene sine.

girls-performing-fitness-exercises_1920x1200_618-wide

Fordelene ved å trene i naturen

Den helt store fordelen ved å dyrke fitness i naturen er for mange at det er motiverende og spennende. Det er et opphold i den tradisjonelle treningen, og det er noe som mange finner tiltalende og ytterst motiverende – noe som uten tvil er en av forklaringene på hvorfor trening i det fri er blitt så populært.

I tillegg til dette er det en måte for deg å komme ut i naturen og få frisk luft på, noe du sannsynligvis trenger, men aldri finner tid til. Ved å kombinere mosjon og natur, er det altså som å slå to fluer med et smekk – og det er ganske lurt.

Videre gir naturen noen helt andre muligheter for å trene og mosjonere, som du ikke finner i ditt lokale treningssenter. Ute finner du nemlig bakker, benker, trær samt masse plass, noe som med garanti er en mangelvare påtreningssenteret. Naturen gir deg altså mulighet for å bevege deg over større avstander, samt bruke annet utstyr enn du er vant til. Hvis du løper større avtander kan det være lurt å ha med seg en GPS-tracker. Da kan du, i fred og ro hjemme, etter treninga se igjennom løypa du tok, på en PC eller på nettbrettet. Og du kan legge opp løyper på forhånd. Løper du samme løypa hver gang så kan du sammenligne resultater, hvor lang tid du brukte på visse strekninger m.m.

Så er det naturligvis verdt å nevne at det er helt og aldeles gratis å trene ute. Samtidig er det svært få regler å følge, og du har sjelden andre i nærheten du må ta hensyn til – så du er i større grad fri til å gjøre det som passer deg der og da!

Og nettopp fordi naturen alltid, eller hvert fall nesten alltid, er tilgjengelig, så er det også et godt valg for deg som gjerne vil i gang med å trene eller mosjonere.

 

Begrensningene og ulempene ved trening i det fri

Utendørstrening er selvfølgelig ikke uten begrensninger. På samme vis som at trening innendørs har sine begrensninger, så har trening ute i det fri det samme.

Den første ulempen som naturligvis kan være til stede ved trening utendørs er været, og det er det ikke mye å gjøre med. Hvis det regner, snør eller på annen måte er dårlig vær, så er det plutselig ikke så morsomt å trene i naturen. Det er hvert fall langt fra så motiverende, som det vanligvis er hvis været er fint.

Naturen har heller ikke til rådighet det samme utstyret som du finner på treningssenteret. Treningsbenker, stativer, maskiner og lignende er noe du må se langt etter, og dermed er det også noen øvelser, som du ikke kan gjøre.

Det er også vanskelig å trene tungt i naturen, med mindre du tar med deg en masse vekter og stenger. Tung styrketrening er derfor lettest å utføre på et treningssenter, mens lettere styrketrening samt kondisjonstrening er velegnet i naturen.

Men du trenger ikke gå på kompromiss – gjør begge deler
Både trening i naturen og trening i treningsstudio har begrensninger – men hvem sier at du trenger dedikere deg utelukkende til den ene eller den andre typen trening? De to formene for trening utelukker på ingen måte hverandre, og du kan godt benytte begge mulighetene, og dermed oppnå fordeler fra begge typer trening.

Om sommeren kan du gjøre en stor del av treningen din ute, og benytte treningssenteret bare når været ikke er bra nok. På den måten får du det beste fra begge verdener og samtidig oppnår du en fin avveksling og variasjon i treninga di!

Du kan godt velge å basere hele treningen din på enten utendørstrening eller trening på treningsenter, eller du kan velge å bruke hver av dem som supplement til det andre.

Mange mennesker finner stor glede i å bruke begge deler, og nettopp å gjøre begge deler er en god måte å sørge for at treningen din forblir interessant og motiverende.

André M. Hefner

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Styrketrening

Fordeler med hjemmetrening

I over ett år har mange av oss trent hjemme på…
Dato: Jul 28, 2021
Styrketrening

Tips: Markløft som bygger muskler

Styrk hamstrings og gjør kroppen mer robust mot potensielle skader med…
Dato: Jul 27, 2021
Trening

Tren interaktivt med noen av Norges beste trenere! Gratis i 14 dager!

Nå kan du trene interaktivt med Norges beste trenere. Tren med…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Styrketrening med kettlebells – film av spesialøvelser!

Det er mange som har gått til anskaffelse av treningsutstyr til…
Dato: Jul 26, 2021
Styrketrening

Kom deg ut og tren magemusklene med denne 7 minutters økta!

Sol, varme og sommer! Hva passer bedre enn en effektiv utendørs…
Dato: Jul 23, 2021
Nybegynnere

De 6 verste tingene du kan gjøre for større biceps

Går du med en drøm å bygge store og sterke biceps…
Dato: Jul 22, 2021
Kondisjon & løping

Slik velger du riktig løpesko!

Å finne den perfekte løpeskoen blant en jungel av ulike sko…
Dato: Jul 20, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Stagnering- Slik unngår du at treningen stopper opp!

Enten du trener styrke eller kondisjon, vil du på ett eller…
Dato: Jul 20, 2021
Styrketrening

Styrketrening i utendørs treningspark – øvelser uansett nivå!

Det er fortsatt noen måneder igjen av årets utetreningssesong. Det dukker…
Dato: Jul 19, 2021
Styrketrening

Toveis Wrist-Curl for effektiv underarmstrening!

Utfordre deg selv med å trene underarmene. Denne toveis trist-curl´n er perfekt…
Dato: Jul 15, 2021
Kondisjon & løping

Derfor bør du trene intervaller om du ønsker å komme i form raskt!

Ingenting er så effektivt for oksygenopptaket og kondisjonen som intervalltrening. Det…
Dato: Jul 12, 2021
Styrketrening

Sterkere armer helt uten vekter!

Denne økta med utelukkende kroppsvektsøvelser er langt tøffere enn den ser…
Dato: Jul 12, 2021
Gratis Treningsprogram

15 minutters treningsøkt for styrke, kondisjon og fettforbrenning!

Hører du til blant de som tror at styrketrening ikke kan…
Dato: Jul 08, 2021
Sponset

Dette produktet har flere positive helseeffekter enn de fleste er klar over. Og ja, de er dokumentert og vitenskapelig bevist!

Styrketrening

Slik blir du råsterk i knebøy!

De siste årene har det blitt mer og mer populært å…
Dato: Jul 07, 2021
Styrketrening

Arnold Schwarzenegger 21´s og front knebøy

Bygg muskelstyrke og holdning med denne tøffe øvelsen inspirert av selveste…
Dato: Jul 06, 2021