40-årene er for mange en balansegang mellom karriere, familie og personlig velvære. I denne hektiske hverdagen kan trening for nedprioriteres, spesielt styrketrening. Likevel er styrketrening avgjørende for god helse og livskvalitet etter fylte 40 år. 

Livet etter fylte 40 år kan være den beste perioden, men også den verste. Mange kan oppleve sykdom, skader og en kropp som er mindre mobil. En av årsakene til at mange opplever endring, er at musklene gradvis taper seg. Noe som gjerne starter etter fylte 40 år.

Flere studier påpeker at mange eldre voksne får begrenset mobilitet og styrke. For det første opplever 30 prosent av voksne over 70 år utfordringer med å gå, reise seg fra en stol eller gå i trapper. For det andre opplever flere eldre utfordringer med hverdagslige gjøremål. Dette skyldes begrensninger knyttet til mobilitet. Av den grunn økes også risikoen for fall, kronisk sykdom eller tidlig innleggelse på sykehjem.

For å unngå dette kan man etter fylte 40 år gjøre tiltak som bidrar til en bedre liv.

Les mer her: Helsegevinster med styrketrening

Styrketrening etter fylte 40 år

Reduksjon av muskelkraft og ytelse

30 til 35 år er kjent for å være alderen hvor muskelmasse og -styrke er på sitt høyeste punkt. Etter dette avtar muskelkraft og ytelse sakte, men sikkert. Når kvinner passerer 65 år, skjer reduksjonen enda raskere. Mens det samme gjelder etter fylte 70 år for menn. Med andre ord er styrketrening noe alle bør prioritere etter fylte 40 år. På den måten kan du opprettholde god helse etterhvert som du blir eldre.

Selv om den biologiske klokken vår ikke kan stoppes, kan styrketrening likevel bremse nedgangen av styrke og kraft. For voksne over 40 år er derfor regelmessig styrketrening med vekter en billett til et sunnere liv. Men også en mer levende fremtid. For det første vil det å bevare muskelmassen gi økt stoffskifte og bedre helse. For det andre vil en sterkere kropp bidra til bedre helse etter hvert som du eldes.

Bevar muskelmasse med styrketrening

På grunn av naturlig nedgang i produksjonen av hormoner som påvirker muskelvekst, mister man gradvis muskelmasse og -styrke etter fylte 40 år. Regelmessig styrketrening vil derfor bidra til å bygge og vedlikeholde muskelmassen. I tillegg til å sikre økt styrke og bevegelighet. Ved å trene tyngre styrketrening med vekter kan du derfor øke muskelmasse og bli sterkere, selv om du blir eldre.

Økt metabolisme og forbrenning

I takt med at vi blir eldre, blir også metabolismen langsommere. Kort forklart er metabolisme kroppens prosess for å omdanne mat til energi. Av den grunn opplever mange aldre utfordringer knyttet til vekt. På den annen side kan regelmessig styrketrening øke stoffskiftet og dermed forbrenningen. Noe som skyldes at styrketrening gir økt metabolisme ved å bygge muskelmasse.

For det første krever muskler mer energi for å opprettholde seg selv. For det andre vil økt muskelmasse bidra til å forbrenne flere kalorier, også i hviletilstand. På den måten blir det også enklere å ha kontroll på vekten.

Les mer her: Hvordan planlegge treningen i en travel hverdag

styrketrening for eldre etter fylte 40 år

Reduserer risikoen for kroniske sykdommer

Regelmessig styrketrening har gjennom forskning vist seg å redusere risikoen for en rekke kroniske sykdommer. Blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og osteoporose (benskjørhet). Benskjørhet er også noe mange eldre opplever. I tillegg kan styrketrening gi bedre blodtrykk, kolesterol og et mer stabilt blodsukker. Også dette gjør at styrketrening er noe voksne over 40 år bør prioritere. Spesielt hvis du allerede har en helse med økt risiko for disse tilstandene.

Forebygg skader og smerter med styrketrening

Med alderen blir også leddene og ligamentene våre mer mottakelige for skader og smerter. Riktig styrketrening kan derimot bidra til å styrke musklene som støtter disse strukturene. Dermed reduseres risikoen for skader. I tillegg blir leddene sterkere og smerter lindres ved å styrke musklene rundt leddene. På den annen side kan styrketrening gi bedre holdning og balanse. To viktige faktorer som forebygger fall og relaterte skader hos eldre.

Bedre mental helse

Et fellestrekk for fysisk aktivitet generelt, er at det påvirker vår mentale helse. Når det gjelder styrketrening, kan dette derfor ha positiv effekt på din mentale helse og velvære. 40-årene er gjerne en alder der stress og mentale utfordringer er en stor del av hverdagen for mange. Likevel kan styrketrening være en verdifull måte å styrke både kropp og sinn på. I tillegg har fysisk aktivitet vist seg å redusere symptomer på angst og depresjon. Men også søvnkvaliteten kan bedres med styrketrening. Summen av dette vil derfor gi bedre mental helse i voksen alder.

Praktiske råd for å komme i gang etter fylte 40 år

Hvis du er 40 år, men enda i gang med styrketrening, er det ingen fare. Det er aldri for sent å begynne. Likevel bør du prioritere å komme i gang. For å hjelpe deg på veien har vi samlet noen praktiske råd før du starter.

  1. Det første du kan vurdere er å søke veiledning. Spesielt om du har helseproblemer. For å unngå skader og samtidig få hjelp til øvelser, kan det derfor være nyttig å rådføre seg med en personlig trener.
  2. Et godt råd for å skape og bevare motivasjonen, er å definere et klart treningsmål. På den måten vet du tydelig hva du skal jobbe mot. Noe som også kan gi treningsglede og -lyst.
  3. Gode rutiner er alltid viktig. Når det gjelder trening anbefales en balansert rutine og program. Det betyr at du hver uke bør sørge for at alle de store muskelgruppene blir trent.
  4. Er du nybegynner eller ikke trent styrke på en stund, er en sakte start smart. Det vil si å trene med lettere vekter i starten, og etter hvert øke. Du kan også vurdere å bruke powerbands (strikker). Med en rolig start kan du også forebygge skader.
  5. Jo tyngre styrketrening du trener, jo viktigere er det å utføre øvelsene riktig. Det er derfor avgjørende å lære seg teknikk. For noen kan det også være nyttig å søke hjelp fra en personlig trener.
  6. Kontinuitet er nøkkelen til god helse og en sterkere kropp. For å sikre de beste resultatene på lang sikt, anbefales derfor to til tre faste økter i uken. Og gjerne med variasjon i hvilke kroppsdeler du trener på hver økt.
  7. Til slutt er rådet om å lytte til kroppen. Dette gjelder i trening, så vel som i hverdagen. Kjenner du smerter eller ubehag, bør du derfor justere.

Kilder: 

How can strength training build healthier bodies as we age? – National Institue on Aging

The benefits of resistance training as you get older – Ultimate Performance

The Power of Strength Training for Adults Over 40 – Forever Active Personal Training

Emma Kristine Skjerstad

Jeg er satsende idrettsutøver som brenner for å formidle, engasjere og veilede "vanlige" mennesker til treningsglede og en aktiv hverdag. Har en bachelor i journalistikk, i tillegg til bachelor og mastergrad i idrettsvitenskap. Jobber som frilansjournalist, treningsveileder og online-PT. Stor lidenskap, interesse, kunnskap og erfaring innen trening, med en fysiologisk, psykologisk og motiverende tilnærming. Enten det er gjennom skriving eller å jobbe med mennesker som vil ha hjelp til å nå målene sine.
Nybegynnere

Nybegynner? – Slik setter du opp et treningsprogram

Som nybegynner kan det å sette opp et treningsprogram virke vanskelig.…
Dato: Jun 28, 2024
Slanking & forbrenning

Fettforbrenning: Tre viktige faktorer som påvirker kroppens forbrenning

Fettforbrenning er et komplekst tema. Hvor flere årsaker er med på…
Dato: Jun 27, 2024
Kondisjon & løping

Kondisjonstrening – Hva bør man tenke på og hvilke alternativer finnes?

Kondisjonstrening er en viktig del av en sunn og aktiv livsstil.…
Dato: Jun 26, 2024
Gratis Treningsprogram

Beste øvelser for en sterk kjernemuskulatur – Med treningsprogram!

Selv om du også får trent kjernemuskulatur gjennom store baseøvelser, er…
Dato: Jun 25, 2024
Kondisjon & løping

Intervalltrening: De viktigste forskjellene mellom korte og lange intervaller

Intervalltrening er kjent for å være en effektiv metode for å…
Dato: Jun 24, 2024
Gratis Treningsprogram

Don’t skip legday – Øktplan for bein og rumpe!

Selv om det er kult med store biceps og et muskuløst…
Dato: Jun 24, 2024
Styrketrening

Styrketrening for gravide – hvor starter man, og hva bør man ta hensyn til?

Det er mange fordeler ved å trene styrke under svangerskapet. Selv…
Dato: Jun 21, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Nybegynnere

Styrketrening for hypertrofi – Slik bygger du muskler!

Du har sikkert hørt ordet hypertrofi når det er snakk om…
Dato: Jun 20, 2024
Gratis Treningsprogram

Styrketrening – Treningsprogram for muskulær utholdenhet!

Hensikten med å trene styrke for muskulær utholdenhet er å forbedre…
Dato: Jun 19, 2024
Kondisjon & løping

Hvorfor bruke pulsmåling når du trener kondisjon og utholdenhet?

Hjertefrekvens er et tall som forteller mye om din generelle helse.…
Dato: Jun 19, 2024
Nybegynnere

Intervalltrening for nybegynnere: noen enkle råd for å komme i gang

Intervalltrening er en populær treningsform som kombinerer perioder med trening på…
Dato: Jun 18, 2024
Kondisjon & løping

Løping gir deg bedre helse – her får du alle fordelene

Løping er en av de mest populære formene for trening, og…
Dato: Jun 14, 2024
Gratis Treningsprogram

5-dagers treningsprogram – En muskelgruppe per økt!

Trenger du nytt treningsprogram? Har du noen års erfaring med styrketrening…
Dato: Jun 13, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Kondisjon & løping

Slik får du bedre kondisjon

Løping er en effektiv måte å forbedre kondisjonen på, både for…
Dato: Jun 11, 2024
Motivasjon

Hvordan få mest mulig ut av treningen?

For å sikre optimale resultater av treningen er det flere elementer…
Dato: Jun 10, 2024