I en hverdag preget av konstante krav og forventninger, kan kroppen si stopp. Det å finne balanse mellom hvile og trening kan også være utfordrende. Likevel er det avgjørende å opprettholde denne balansen. På den måten kan du sikre god fysisk og mental helse.

God fysisk og mental helse krever hvile. Kroppen trenger ro for å restituere seg, men også hodet trenger hvile for å hente seg inn igjen. Hvordan finne denne balansen kan derimot være enklere sagt enn gjort. For det første er det individuelt hvordan man hviler. For det andre spiller mengden trening og hverdagens helhet en rolle.

Konsekvensen av ubalanse mellom trening og hvile er likevel den samme. I stedet for mentalt og fysisk velvære, kan man bli utbrent eller overtrent. På den annen side kan sunn balanse mellom hvile og trening fremme trivsel på flere nivåer. Enten du er idrettsutøver, supermosjonist eller nybegynner, gjelder de samme prinsippene.

Hvile og restitusjon bidrar til å opprettholde mental helse og generelt velvære. På samme måte som mangel på søvn kan gi fysiske konsekvenser som tretthet og nedsatt immunforsvar, kan det også påvirke din mentale helse negativt.

Les mer her: Når trenger du hviledag fra trening? 

mentalt velvære; Ubalanse mellom trening og hvile

Hva betyr å hvile?

Selve definisjonen av hvile er diffus og flere, men formålet det samme. Hvile kan for noen defineres som å innta en sittende eller liggende stilling, hvor man slapper helt av uten å sovne. Generelt sett kan hvile omfatte alt som gir kroppen og hjernen avkobling. I en hverdag preget av krav og forventninger, sier det seg selv at både kropp og hjerne trenger pauser.

Med andre ord; Hvile handler om å ta en pause fra rutiner, oppgaver og forpliktelser. I forbindelse med trening vil hviledager gi kroppen sjansen til å reparere og hente seg inn. Samtidig som hvile bidrar til å forhindre skader. I tillegg vil vi for mentalt velvære stenge dager hvor vi kan koble helt ut. Hvile er derfor viktig både for det mentale og fysiske.

Konsekvensen av ubalanse mellom hvile og trening

De fleste av oss har nok kjent på følelsen av å være fysisk og mentalt sliten. Velger man å ikke lytte til kroppen signaler, kan dette gjøre vondt verre. Ubalanse mellom hvile og trening kan ha flere negative konsekvenser. Både for fysisk og mentalt velvære.

  • Overtrening er en av flere konsekvenser ved for mye trening og for lite hvile. Med en slik ubalanse er risikoen for skader større, sammen med såre muskler, utmattelse og redusert ytelse på trening.
  • Mangel på tilstrekkelig hvile kan også føre til fysisk utmattelse. Konsekvensen er svekket immunforsvar og økt risiko for sykdom.
  • Ubalanse mellom hvile og trening kan som nevnt gi nedsatt ytelse. For det første vil man yte dårligere på trening. For det andre vil man yte mindre i hverdagen generelt. Typiske kjennetegn er redusert styrke, utholdenhet og konsentrasjonsevne.
  • Mentalt stress kan også oppstå ved for lite hvile. Konsekvensen er økt risiko for angst, depresjon og andre psykiske utfordringer. Med andre ord har både kropp og hjerne behov for restitusjon og hvile. På den måten vil man bygge seg opp igjen mentalt og fysisk.
  • Riktig balanse mellom hvile og trening gir bedre søvn. I motsetning til dette kan ubalanse gi søvnforstyrrelser og dårlig søvnkvalitet.
  • Redusert motivasjon og treningsglede er også en negativ konsekvens når man er i ubalanse. Dette kan igjen resultere i en dårlig spiral hvor man føler lavere motivasjon i hverdagen generelt.

Les mer her: Husk dette når du skal hvile 

balanse mellom hvile og trening

Hvordan finne balanse mellom hvile og trening?

En utfordring for mange, er å prioritere hvile i en travel hverdag. På den annen side kan det også være utfordrende å tørre og hvile. Mens noen stadig prøver å løse gåten «hvordan hviler jeg best». I tillegg er det flere som synes det er lettere å trene enn å hvile. Ironisk nok henger dette sammen. Ønsker man fremgang i treningen trenger man hvile.

Et annet tilfelle er inaktive personer som hviler for mye. Både for mye hvile uten trening og for mye trening uten hvile, vil slå negativt ut. Begge tilfellene kan redusere mentalt velvære og helse.

Kunsten er derfor å finne balanse mellom hvile og trening, basert på eget liv og egen hverdag. Selv om alle er ulike individer med forskjellige behov, er det likevel noen felles tips. Disse tipsene kan bidra til å opprettholde en sunn balanse mellom hvile og trening.

  1. Lytt til kroppens signaler og tilpass treningsrutinen deretter.
  2. Ha variasjon i treningen din. På den måten kan du unngå ensidig belastning, redusere risikoen for skader og ta vare på gleden.
  3. Planlegg og sett av tid for hvile.
  4. Prioriter nok søvn hver natt, slik at kropp og hode er uthvilt til neste dag.
  5. Praktiser en form for stressmestring. Dette kan være yoga, meditasjon eller andre avslapningsøvelser. På den måten kan du fremme avslapning og redusere mentalt stress.
  6. Til slutt: Ikke vær redd for å hvile (!).

Aktiviteter som kan gi hvile og mentalt velvære

Til tross for at søvn er grunnleggende og avgjørende for restitusjon, bør hvile på dagtid likevel prioriteres. For å finne din balanse mellom hvile og trening, kan det være lurt å prøve seg litt frem. Det er flere aktiviteter som kan gi hvile og mentalt velvære.

Meditasjon og mindfulness 

Psykiske utfordringer som stress, angst eller symptomer på depresjon kan reduseres ved meditasjon eller mindfulness. Begge deler har vist seg å påvirke det mentale positivt. Ved å rette oppmerksomheten mot øyeblikket og dyrke en følelse av bevissthet, kan du fremme avslapning og få en indre balanse.

Yoga

Ved å kombinere fysisk bevegelse og pust, gir yoga en helhetlig tilnærming til restitusjon. For det første blir fleksibiliteten bedre og muskelspenninger lindres. For det andre kan yoga gi mental hvile.

Ut i naturen

Mental hvile kan også gjøres i naturen. Flere studier viser til at det å tilbringe tid i naturen gir mentalt velvære. Dette kan være å gå tur i fjellet, langs sjøen eller bare sitte stille i skogen å se utover. Ved å koble oss på naturen senkes stressnivået og humøret bedres.

Vær kreativ

På hviledager kan kreative aktiviteter som maling, skriving eller musikk være terapi. Kreative aktiviteter kan kanalisere følelsene dine, redusere stress og gjøre at du får bedre kontakt med deg selv.

Tilbring tid med noen du er glad i 

Meningsfullt og sosialt samvær er også viktig for mentalt velvære. I tillegg kan sosialt samvær oppleves som hvile og avkobling. En fin måte å hvile på er derfor å tilbringe tid med noen du er glad i. For det første kan det å dele opplevelser og uttrykke følelser gi emosjonell støtte. For det andre kan det redusere følelsen av ensomhet.

Koble av omverden med alenetid hjemme

Enkelte dager er det kun én ting som hjelper: Koble av omverden med alenetid hjemme. Enten det er i senga eller på sofaen, er slike dager helt nødvendig. Dagen kan brukes til påfyll av god mat, lese bøker, gjøre husarbeid, lytte til musikk eller se på film eller serie.

Kilder: 

The crucial link between rest, recovery and mental well beingAustralian Institute of Fitness 

When and how to spend a rest dayMedical News Today

Emma Kristine Skjerstad

Jeg er satsende idrettsutøver som brenner for å formidle, engasjere og veilede "vanlige" mennesker til treningsglede og en aktiv hverdag. Har en bachelor i journalistikk, i tillegg til bachelor og mastergrad i idrettsvitenskap. Jobber som frilansjournalist, treningsveileder og online-PT. Stor lidenskap, interesse, kunnskap og erfaring innen trening, med en fysiologisk, psykologisk og motiverende tilnærming. Enten det er gjennom skriving eller å jobbe med mennesker som vil ha hjelp til å nå målene sine.
Fysisk og psykisk helse

Mentalt velvære og naturens positive kraft!

Mens nasjonale anbefalinger vil ha oss i fysisk aktivitet for bedre…
Dato: Jun 17, 2024
Skadeforebyggende

Skadeforebyggende tiltak for rygg og nakke: Enkle råd for alle

Smerter i rygg og nakke er vanlige helseplager som kan ha…
Dato: Jun 12, 2024
Skadeforebyggende

Hold deg skadefri! Slik forebygger du skader under trening

Forebygging av skader er viktig for å holde treningen regelmessig og…
Dato: Jun 11, 2024
Motivasjon

Hvordan få mest mulig ut av treningen?

For å sikre optimale resultater av treningen er det flere elementer…
Dato: Jun 10, 2024
Intervjuer

Fra konstant fokus på vektnedgang – Til muskler, mestring og overskudd!

I denne artikkelen skal du få bli bedre kjent med Sunniva…
Dato: Jun 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Psykisk helse og hvordan den påvirkes av din fysiske helse

Fysisk og psykisk helse er to uløselig sammenkoblede elementer i menneskets…
Dato: Jun 06, 2024
Motivasjon

10 myter om trening og kosthold du helt sikkert har hørt!

Tilgangen på informasjon når det kommer til trening og kosthold er…
Dato: Jun 05, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Motivasjon

Mister du lett motivasjonen? Er du en periodetrener?

Mange synes det er vanskelig å opprettholde motivasjonen til å trene…
Dato: Jun 04, 2024
Helse og livsstil

Alkohol og trening – Hvilken effekt har alkohol når det kommer til trening?

Alle vet at alkohol ikke har noe prestasjonsfremmende effekt når det…
Dato: Jun 03, 2024
Motivasjon

Realistiske mål for mestringsfølelse og motivasjon i treningen

Det er lite som slår følelsen av å mestre en ny…
Dato: Mai 27, 2024
Gratis Treningsprogram

Mobilitetstrening – Treningsprogram for bedre mobilitet!

Tidligere varmet man kanskje bare opp med ett kvarter på tredemølle,…
Dato: Mai 27, 2024
Fysisk og psykisk helse

Søvn og Trening: Forbedre resultater og livskvalitet med disse søvntipsene

Det er flere fordeler med tilstrekkelig mengde søvn. Gode søvnrutiner kan…
Dato: Mai 22, 2024
Skadeforebyggende

Løpeskader: Skadeforebyggende tiltak for skadefri løping

Løping er både den mest populære og belastende formen for utholdenhetstrening.…
Dato: Mai 21, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024