Liten, lett, men likevel full av funksjoner. Garmin sin rimeligste løpeklokke har fått en real overhaling og fremstår som en meget attraktiv pulsklokke for en enda bredere brukergruppe. Her er Garmin Forerunner 55.

Garmin herjer på pulsklokkemarkedet om dagen, og selv om det finnes mange sterke rivaler med gode produkter, så er det Garmin som selger mest og tjener best. Forerunner har tradisjonelt vært klokke-serien som er rettet mot løpere, men har etterhvert fått støtte for en langt større brukergruppe.

I 2019 introduserte Garmin de tre modellene Forerunner 45, Forerunner 245 (og Forerunner 245 Music) og Forerunner 945. Førstnevnte var den rimeligste og enkleste varianten, mens Forerunner 245/Music (Forerunner 245 kommer i to utgaver; med og uten musikk) ble raskt en favoritt takket være enormt mange funksjoner til en god pris.

Nye Garmin Forerunner 55 er ikke bare en liten oppdatering av den rimeligste modellen, men en real overhaling som nærmest fusjonerer det beste fra Forerunner 245 og putter det i skallet til Forerunner 45. Dette er med andre ord en klokke som fremstår perfekt til deg som ønsker din første treningsklokke, trener et par ganger i uken, eller til gutt-/jentungen som ønsker en enkel pulsklokke for å følge med på treningen.

Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55

Product Name: Garmin Forerunner 55

Brand: Garmin

MPN: 2299

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%
92%

Konklusjon

Enten du skal kjøpe din første pulsklokke, eller bare ønsker en fullverdig og god pulsklokke som er enkel i bruk og som gjør det den skal med stor nøyaktighet, så bør Garmin Forerunner 55 være en selvskreven kandidat. Klokken gjør ikke bare det den skal veldig godt, men den kan også hjelpe deg og bli en bedre løper og generelt bare sprekere, gjennom nyttige verktøy som Daglige treningsforslag og personlig tilpassede treningsprogram. Skjermen er lett å lese/se selv i kraftig sollys, og klokken er enkel i bruk sammen med en god partner-app.

Vi er imponert over hvor avansert en så enkel og rimelig klokke kan være, og likevel fremstå så brukervennlig og attraktiv. Sterkt anbefalt.

Pros

  • Liten, lett og komfortabel passform.
  • Lettlest og pen skjerm.
  • Lang batteritid.
  • Nøyaktig GPS og pulsmåling.
  • Detaljert og nøyaktig aktivitetssporing.
  • Mange aktivitetsprofiler og mulighet til å tilpasse dataskjermer.
  • Connect IQ-støtte åpner for større individuell tilpasning av klokken.
  • Svært god app med mye informasjon.
  • PacePro og Sluttid er supre verktøy for løpere.
  • Daglige treningsforslag med daglig tilpassede treningsøkter.
  • Gratis treningsprogram via Garmin Coach.
  • Widget Glance gjør informasjon på klokka lett tilgjengelig og oversiktlig.
  • Mye for pengene.

Cons

  • Savner Garmin Pay (betalingsmuligheter).
  • Ikke innebygd lagring for musikk.
  • Teller ikke etasjer/trapper.

Oversikt

Design og batteritid

– Materiale: Kjemisk forsterket glass
– Størrelse: 42 x 42 x 11,6 mm
– Vekt: 37 gram
– Skjerm: 1,04″ (208×208 px) fargeskjerm
– Batteritid: Opptil 14 dager i smartklokkemodus. Opptil 20 timer i GPS-modus.
– Vanntett: 5 ATM (50 meter)

Garmin Forerunner 45 kom i to størrelser (39mm og 42mm), mens Garmin Forerunner 55 kommer kun i en størrelse (42mm) og beholder den samme skjermstørrelsen. Klokkene er nesten identiske, men Garmin Forerunner 55 er 2mm tykkere og veier 1 gram mer. Fargeskjermen på 1,04″ er relativt liten, men kontrasten og lesbarheten er god, og tallene er enkle å lese av selv under aktivitet. Reimen er fremdeles i myk og behagelig silikon og kan i motsetning til tidligere byttes ut til hvilken som helst 20mm reim med hurtiglås.

Sammenlignet med Forerunner 45 har Garmin Forerunner 55 doblet batteritiden i smartklokkemodus og skal holde i opptil 14 dager, mens bruk av GPS i beste modus har økt fra 13 timer til 20 timer. Garmin benytter den samme ladekontakten som tidligere slik som nesten samtlige Garmin-klokker gjør i dag.

 

Treningsfunksjoner

– Pulsmåling på håndleddet: Garmin Elevate 3.0 pulssensor
– 18 ulike aktivitetsprofiler: 
Nye profiler inkluderer Baneløp, Virtuelt løp, Basseng svømming, Pilates, HIIT og Pusteøvelser.
– Restitusjonstid og VO2 maks beregner
– Intervallfunkjsoner
– PacePro og Sluttid
– Daglige treningsforslag
– Tilpassbare urskiver og datafelter
– Avanserte treningsøkter og gratis treningsprogrammer

Garmin Forerunner 45 fremsto som er meget godt utstyrt løpeklokke, mens Garmin Forerunner 55 tar dette enda noen steg videre og er på mange måter både en bedre løpeklokke og en bedre treningsklokke på generelt grunnlag. Nytt for Forerunner 55 er introduksjonen av treningsverktøyene PacePro og Sluttid. I tillegg har klokken fått noen nye aktivitetsprofiler som definitivt vil komme til nytte for ivrige løpere.

Garmin Forerunner 55 har også fått en bedre VO2-maks beregner som blant annet brukes til å estimere sluttiden din på distansene 5km, 10km, 21km og 42km. Tidligere benyttet klokken kun VO2-maks for å beregne sluttiden, mens den nå bruker VO2 Max i tillegg til å se på hvor mye trening du har gjort for ulike distanser og intensitetssoner den siste tiden. I tillegg vil klokken etter hver treningsøkt gi deg en restitusjonstid som viser hvor mange timer du har igjen til du er ferdig restituert.

For deg som er glad i intervaller kan du benytte deg av intervall funksjonen som lar deg stille tiden og antall drag og pauser. Du kan også registrere manuelle intervaller ved å trykke på runde-knappen.

Garmin Forerunner 55 inkluderer på langt nær like mange aktivitetsprofiler som de dyrere klokkene, men du finner likevel nok til å skulle dekke de fleste aktiviteter. Hvis du ikke finner en aktivitetsprofil som passer det du driver med, kan du benytte «annet». De nye aktivitetesprofilene inkluderer Baneløp, Virtuelt løp, Basseng svømming, Pilates, HIIT og Pusteøvelser. 

Den komplette listen med aktivitetsprofiler er:
Løping, innendørsløping, tredemølle, virtuelt løp, baneløp, gå, gå innendørs, utholdenhet, trappemaskin, elliptisk maskin, sykling, sykling inne,, svømming i basseng, pilates, yoga, pustetrening, HIIT, annet.

For hver aktivitetsprofil kan du tilpasse opptil fire ulike skjermbilder med opptil fire ulike datafelter hver, og i tillegg er det dedikerte skjermer for pulssoner, trening og tid. Nytt for Forerunner 55 er muligheten til å legge inn et Connect IQ datafelt. Dette betyr at du blant annet kan bruke Garmin Forerunner 55 sammen med en kraftmåler som for eksempel Stryd, og dermed få informasjonen rett på klokka.

Baneløp er en genial funksjon låser GPS signalet til en bestemt bane på en friidrettsbane. Etter å ha løpt et par runder for å kalibrere klokka, vil den sporet nesten 100 % nøyaktig hver eneste runde. Fordelen er ikke bare at du får helt riktig distanse, men du får også en mye bedre «instant pace», altså hastigheten du løper med akkurat der og da. Du kan selv velge hvilken bane du ønsker å løpe (gjøres manuelt på klokka), alt du trenger å gjøre er å starte og stoppe klokka.

Virtuelt løp er en nyttig funksjon dersom du løper mye innendørs på tredemølle. Men virtuelt løp vil klokka automatisk sende pulsen, stegfrekvens, og andre relevante data, til en app som for eksempel Zwift dersom du bruker det til å løpe med. Zwift vil da motta puls og de respektive dataene rett fra klokka slik at du får det på skjermen på for eksempel PC-en eller et nettbrett. Garmin Forerunner 55 er også i stand til å sende puls til andre enheter, slik at du kan bruke klokka som erstatning for et pulsbelte dersom du trener med en ekstern app, på en romaskin, spinningsykkel, etc..

Enda bedre til løping

Garmin Forerunner 45 var/er allerede en god løpeklokke, og Garmin Forerunner 55 tar det enda noen steg videre. I tillegg til funksjonene vi allerede har nevnt, har Garmin Forerunner 55 de to populære funksjonene PacePro og Sluttid. PacePro har eksistert en stund allerede, men ikke på en så rimelig klokke som Forerunner 55. Sluttid er helt ny og vil etterhvert komme til flere Garmin-modeller. Det du går glipp av fra de mer påkostede modellene er «finn tilbake til start», «navigering», «Virtual Partner» og noen andre treningsverktøy.

Ønsker du å bruke klokken til fjellturer og gåturer vil dette fungere helt fint med aktivitetsprofilen «gå», men du vil ikke få noen typiske navigeringsverktøy, mulighet til å lagre posisjoner, kompass, termometer eller barometer.

PacePro lar deg legge opp en forhåndsbestemt løpsstrategi som gjør det enklere å oppnå mål om å fullføre på en bestemt tid. PacePro-strategien kan opprettes på klokka eller i Connect appen for en ønsket distanse, eller en allerede eksisterende løype. Det siste alternativet gir deg flere muligheter til å justere tempoet og innsatsen underveis for motbakker/nedoverbakker.

Sluttid er en helt ny funksjon som er like enkel som den er genial. Under den valgte aktivitetsprofilen går du inn på innstillinger og velger sluttid. Velg distansen du ønsker å løpe, og bestem en sluttid. Klokka vil da vise et dedikert skjermbilde med felter som viser «gjenværende distanse, estimert sluttid og gjennomsnittlig tempo».

Garmin Forerunner 55 støtter også bruk av ekstern fotsensor slik at du får frekvensen på løping. Du vil det derimot ikke få den avanserte løpsdynamikken som du får ved bruk av et kompatibelt Garmin-pulsbelte og en av de mer avanserte løpeklokkene.

Svømming, sykling, HIIT, m.m..

Garmin Forerunner 55 kan så klart mer enn å bare være med deg på løping. Klokken har en egen aktivitetsprofil for basseng svømming, og vil registrere lengder, avstand, tempo, antall tak, tempo for tak og kalorier, samtidig som den gjenkjenner svømmestilen din. Du kan også opprette varsler for tid eller distanse. Og ja, den innebygde pulssensoren fungerer også under vann, selv om vi anbefaler å bruke pulsbelte for best mulig målinger. Garmin Forerunner 55 har ingen egen aktivitetsprofil for svømming utendørs da dette er forbeholdt de dyrere modellene.

For sykling utendørs registrert klokka de vanlige dataene som hastighet, distanse, tid, puls, kalorier, etc., og du kan koble til en hastighets- og kadenssensor. Sistnevnte er også støttet for innendørs sykling. Du har mulighet til å opprette varsler når du når en bestemt tid, distanse, pulssone eller kalorier.

Gjennom HIIT aktivitetsprofilen kan du enklere logge treningsøkten din ved hjelp av dedikerte «timere» som lar deg spore HIIT-økter som AMRAP, EMOM, Tabata og egendefinerte økter. Still inn antall runder, tid for arbeidsperioder/hvile, intervaller og mer. Det er tre ferdig konfigurerte HIIT økter lagret på klokka dersom du ønsker å komme i gang raskt og enkelt, og flere økter er tilgjengelig i Garmin Connect.

Yoga og pilates gir deg mye av den samme muligheten som med HIIT, og etter å ha lastet ned en treningsøkt fra Garmin Connect og sendt videre til klokka, vil den veiledede deg gjennom økta. Merk dog at du ikke får den samme veiledningen som på de mer påkostede modellene der øktene blant annet er beskrevet ved hjelp av en animert figur som viser utførelsen av hver enkelt øvelse. Der er heller ingen egen aktivitetsprofil for styrketrening.

Og ja, Garmin Forerunner 55 er kompis med de fleste tredjeparts tjenester og laster økta automatisk opp til Strava, Apple Health, Wikiloc, Komoot og en rekke andre tjenester. Bruker du MyFitnessPal vil du kunne knytte sammen tjenestene slik at kaloriforbruket som registreres i Garmin Connect blir trukket fra i MyFitnessPal.

Daglige treningsforslag og treningsprogrammer

Daglige treningsforslag er et flott tilskudd som gir deg daglige treningsforslag direkte på klokka. Funksjonen ble først introdusert i Garmin Edge 1030 Plus sykkelcomputeren, og har senere kommet til en rekke klokker. Tanken bak daglige treningsforslag er at du hver dag skal få presentert en treningsøkt som er tilpasset din dagsform og treningsstatus. Introduksjonen av den forbedrede søvnsporingen og Body Battery algoritmen har ført til at daglige treningsforslag nå er enda bedre enn da det kom til Forerunner 745 i høst. Dersom du en natt sover dårlig, vil dette reflekteres både for Body Battery og i treningsforslaget for den aktuelle dagen. Garmin vil også ta hensyn til den totale treningsbelastningen og treningsstatusen din når den kommer med forslagene.

Se for deg at du har vært våken en hel natt fordi du passer en gråtende baby, eller av andre årsaker du ikke får sove. Dette vil føre til at Body Battery reduseres (ikke fylles opp fullstendig i løpet av natten) og gjenspeiler seg i et forslag om en lett treningsøkt eller fullstendig hvile. Har du derimot trent godt i en lengre periode, hvilt en dag og i tillegg sovet godt, kan klokken komme med et forslag om en tøffere treningsøkt med intervaller eller en lang tur. Daglige treningsforslag gjelder for løping og sykling både innen- og utendørs.

Når du velger en av de nevnte aktivitetesprofilene over, vil daglige treningsforslag dukke opp automatisk som det første du ser (du kan deaktivere dette dersom du ønsker det). Dersom du ikke får opp et forslag, går du bare inn på menyen på den angitte aktivitetsprofilen, velger «trening», og deretter «daglige treningsforslag». Du kan åpne økta å se hva den innebærer trinn for trinn før du bestemmer deg om du ønsker å følge den eller ikke.

Garmin Coach

I tillegg til daglige treningsforslag kommer med Garmin Forerunner 55 med støtte for Garmin Coach. Garmin Coach er personlige tilpassede treningsprogrammer, helt gratis, som skal hjelpe deg til å nå målene du setter deg. Det unike med Garmin Coach er at treningsprogrammene er adaptive, altså det vil tilpasse seg treningsfremgangen din etterhvert som du blir i bedre form.

Treningsprogrammene begrenser seg til løping og distansene du kan velge å trene mot er 5km, 10km, halvmaraton og maraton. Først velger du en distanse du ønsker å gjennomføre, deretter oppgir du litt info om din nåværende fysiologiske tilstand, hvor mye du trener, når eventet du trener frem mot går av stabelen og hvor raskt du sikter mot å løpe. Til slutt velger du blant tre ulike trenere som gir deg en personlig tilpasset treningsplan frem mot datoen du har oppgitt som mål. Treningsplanen synkroniseres til klokka slik at du får all informasjon om gjennomføring av økta rett på klokka når du trener.

Et lite savn…

Dette er kanskje en bagatell for noen, men de fleste av Garmin sine klokker lar deg gå tilbake til hovedmenyen og å bla gjennom widgetene underveis i en treningsøkt. Dette er foreløpig ikke mulig på Garmin Forerunner 55, og vi vet ikke Garmin rett og slett har «glemt» det, eller om de bevisst har utelatt det. Dette håper vi de kan rette opp, for det er umåtelig kjekt å kunne sjekke flere av widgetene underveis på en lang tur – for eksempel værmelding, oversikt over smartvarsler, etc..

Aktivitetsmåling

– Døgnkontinuerlig sporing: Skritt, kalorier, puls, stress, respirasjonsrate, søvn, Body Battery.
– Avansert søvnsporing.
– Body Battery
– Menstruasjonssporing
– Estimert kondisjonsalder
– Varsel om unormal hjerterytme.
– TrueUp og MoveIQ

Garmin Forerunner 55 måler det meste som kan måles og med god presisjon. Den innebygde Garmin Elevate 3.0 pulssensoren er den samme som sitter i tidligere modeller (ikke den nye som kommer i Garmin Forerunner 945 LTE) og legger grunnlaget for mye av informasjonen som hentes inn. Vår erfaring med denne pulssensoren er svært god, og det kompakte designet og den lave vekten bidrar til stabile og gode målinger.

Klokka måler puls, skritt, kalorier (skiller mellom forbruk under «aktivitet» og «hvile»), respirasjonsrate, stress, Body Battery, menstruasjonsporing og søvn. Du kan stille varsler som sørger for at klokken varsler deg med vibrasjon og lyd dersom hjerterytmen din er unormalt lav eller høy, og du kan aktivere varsler som gjør at klokken minner deg på når det er på tide å bevege deg dersom du har vært lenge inaktiv. Skrittelleren er imponerende nøyaktig og brukes blant annet til å beregne hvor langt du går i løpet av en dag. Det er dessverre ingen barometer i Forerunner 55, så den vil ikke telle etasjer/trapper.

Garmin Forerunner 55 har fått en ny og oppdatert søvnsporing (same som Garmin Venu 2) som er lang mer nøyaktig og omfattende enn tidligere. (Erfaringsmessig er søvnsporingen til Garmin blant de beste i klassen). Søvnsporingen skjer helt automatisk uten at du behøver å trykke på noen knapper før du legger deg eller når du våkner. I motsetning til Venu 2 vil du ikke få en egen søvn-widget som viser deg søvnen direkte på klokka, og heller ikke den daglige søvnscoren som måler søvnkvaliteten på en skala fra fra 0 til 100 (100 indikerer bedre søvnkvalitet). Her får du «basic´n» og du finner informasjonen fra søvnsporingen i Garmin Connect. Klokka deler opp søvnen i tre faser; lett, dyp og REM, samtidig som den registrer tiden du er våken og hvor mye du beveger deg i løpet av natten.

Body Battery er også oppdatert og fremstår mer realistisk enn tidligere. Body Battery er et mål på hvor mye energi du har tilgjengelig til enhver tid. Ideelt sett starter du dagen på 100 og tallet reduseres utover dagen desto mer aktiv og stresset du er. God søvn og hvile lader batteriene, mens dårlig søvn, aktivitet og stress kan føre til lavere verdier.

Garmin Forerunner 55 er også i stand til å måle stressnivået ditt døgnet rundt. Stressmålingen gjøres ved å måle hjertevariabiliteten, tiden mellom hvert enkelt pulsslag, og klokka kan automatisk sende deg varsler om at det er på tide å roe ned dersom du er unormalt stresset.

Respirasjonssporingen er ny for Garmin Forerunner 55 og måler enkelt og greit pustefrekvensen din døgnet rundt bortsett fra under trening. Dette er ingen enorm nyhet per i dag, men tanken er at en unormal respirasjonssporing skal kunne avsløre sykdomstegn.

Menstruasjonssporingen lar kvinner loggføre symptomer på klokken eller i Connect appen. Du vil deretter kunne få trenings- og ernæringsråd på bakgrunn av dette.

TrueUp er en genial funksjon som gjør det lettere å veksle mellom flere Garmin-enheter dersom du benytter det. For eksempel, dersom du benytter en Garmin-sykkelcomputer når du sykler og Garmin Forerunner 55 til alt annet, så vil relevant informasjon som registrerer på klokka være tilgjengelig på sykkelcomputeren og omvendt. Det samme gjelder dersom du benytter en kraftigere klokke til lange fjellturer (f.eks. Fenix 6 Pro), eller en mer elegant klokke (Lily) til hverdags, og kun ønsker å bruke Garmin Forerunner 55 til trening. Informasjon som skritt, søvn, treningsstatus, etc. vil da synkroniseres mellom de to enhetene.

Dersom du aktiverer MoveIQ vil klokken automatisk kunne gjenkjenne ulike former for aktiviteter å starte en tidtaking som registrer disse i Garmin Connect. For at funksjonen skal tre i kraft krever det at du er i bevegelse i mer enn 10 minutter sammenhengende, og er tilgjengelig for aktivitetsprofilene sykling, løping, gåing, svømming og ellipsemaskin. Merk at verken tid eller distanse blir like nøyaktig som når du starter en økt manuelt, men det er en fin funksjon dersom du glemmer å starte klokka før en aktivitet. Move IQ øktene dukker ikke opp i nyhetsfeeden/kalenderen som en vanlig treningsøkt, men står oppført som en egen aktivitet i grå farge som indikerer en Move IQ-aktivitet.

Garmin Forerunner 55 lar deg også sette personlige mål som du hver dag må jobbe for å oppnå. Dette kan være å gå et visst antall skritt, forbrenne X antall kalorier eller være i aktivitet en bestemt lengde i løpet av dagen. Du kan justere dette manuelt, eller sette det til «automatisk» slik at klokka lærer seg å kjenne aktivitetsnivået ditt og justerer målene deretter. I likhet med flere aktører benytter Garmin det de kaller intensitetsminutter som i større grad enn skritt tar høyde for intensiteten på aktiviteten du utfører. or eksempel vil løping i 1 minutt gi 2 intensitetssoneminutter, mens 1 minutt rask gange gir 1 intensitetssoneminutt. Rusler du rolig med lav puls, vil du ikke opparbeide deg noen intensitetssoneminutter. Denne måten å «måle aktivitet» på er mer ærlig og riktig enn å forholde seg til kunn skritt.

Pulsmåling og GPS

Garmin Forerunner 55 benytter den samme Garmin Elevate 3.0 pulssensoren som vi finner i nesten alle Garmin-klokker som er lansert de siste årene. Denne pulssensoren har vist seg å være svært god, og vi anser denne som den beste pulssensoren for utenom den vi finner i Apple Watch Series 6. Det er likevel viktig å påpeke at optisk puls måling (den type pulsmåling som brukes blant annet ved å måle på håndleddet) er svært individuelt. Det er enormt mange feilkilder som kan skape interferens med målingene og dermed gi helt feil pulsverdier. Mer om hvordan optisk pulsmåling fungerer kan du lese her. Merk at Garmin Forerunner 55 ikke har en PulseOX-sensor for å registrere oksygenmetningen i blodet.

Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55 benytter Garmin Elevate 3.0 pulssensoren som er en av de beste vi har testet. Denne utgaven har ikke SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

Uansett, denne typen pulsmåling har med årene blitt svært god, og Garmin har klart å lage både hardvare og softvare som viser stor nøyaktighet. Generelt vil optisk pulsmåling fungere best for typiske «steady state aktiviteter», mens mer intensiv trening som intervaller, HIIT og styrketrening, kan være utfordrende å fange opp for pulssensoren. For denne typen aktiviteter anbefaler vi å bruke et pulsbelte.

Det som er greit å tenke på, er at Garmin Forerunner 55 en klokke som er beregnet for nybegynnere, de som kanskje trener et par ganger i uken og primært ønsker å holde oversikt over trender over tid, og ikke er ekstremt kresen på om pulsen er nøyaktig på pulsslaget. For denne brukergruppen så er pulsmålingen i Garmin Forerunner 55 kanskje god nok. Skulle ikke den optiske pulsmåling fungere for deg, kan du heldigvis pare klokken med nesten hvilken som helst pulssensor ettersom Garmin Forerunner 55 støtter både Bluetooth og ANT+.

GPS nøyaktighet

GPS-nøyaktigheten er så klart en viktig del av en god pulsklokke, og heller ikke her vil du bli skuffet over Garmin Forerunner 55. Med den nye Baneløp aktivitetsprofilen vil du også få perfekte målinger når du løper på bane. Garmin Forerunner 55 støtter satellittsystemene GPS, GLONASS og GALILEO, og du kan velge mellom å benytte kun GPS, GPS+GLONASS eller GPS+GALILEO. Den første gangen du starter klokka eller befinner deg på et helt nytt sted, vil den bruke litt tid på å søke opp satellittene. Når kontakten først er etablert, vil den være mye raskere ved neste anledning. Dersom du synkroniserer klokka med Garmin Connect appen jevnlig, vil klokka hente inn informasjon om satellittenes fremtidige posisjon en´ uke frem i tid, å lagre denne slik at det går mye raskere å søke opp satellittene ved neste anledning.

Ønsker du å lese mer om hvordan klokkene fungerer i samarbeid med de ulike satellittsystemene for å gi deg best mulig målinger, kan du lese mer om GNSS her.

Smartklokkefunksjoner

– Smartvarsler: Speiler varslene fra mobilen.
– Connect IQ støtte: Brukerdefinerte urskiver, last ned apper, datafelter og widgeter.
– Widget Glance og nytt grensesnitt
– Nyttige verktøy: Værmelding, kalender, «finn telefonen», stoppeklokke, nedtelling, etc..
– Musikkstyring: Styr musikken på telefonen.
– Bluetooth og ANT+ støtte
– Sikkerhets- og 
sporingsfunksjonen

Garmin Forerunner 55 er først og fremst en treningsklokke, men Garmin er antageligvis den produsenten av treningsklokker som i størst mulig grad integrerer smartfunksjoner i klokka. Selv om de er relativt begrenset for Forerunner 55, finner vi likevel noen nyttige funksjoner. Du kan verken sende meldinger eller ringe med noen av Garmin-klokkene, men Forerunner 55 speiler samtlige varsler fra mobilen og lar deg lese selv svært lange meldinger. Du kan også slette varslene på mobilen direkte fra klokka.

Har du en Android-telefon vil du faktisk kunne svare på meldinger med forhåndsskrevne meldinger opprettet i Garmin Connect. Dette gjelder dessverre ikke for iPhone-brukere på grunn av Apple sine strenge restriksjoner om å tillate andre klokkeprodusenter «smarte funksjoner» som de begrenser til Apple Watch.

Gjennom Connect IQ-store kan du laste ned ulike urskiver, widgeter og datafelter som lar deg tilpasse og personliggjøre klokken i langt større grad enn det som var mulig med Forerunner 45. På forhånd kommer Forerunner 45 med en widget som viser været for nåværende dag og de neste fire dagene, samt en kalender-widget. Her kan du legge til mange andre nyttige widgeter gjennom Connect IQ-Store.

Nytt for Garmin Forerunner 55 er widget glance som gir deg en mye mer ryddig og oversiktlig fremstilling av dataene fra de ulike widgetene. Med widget glance ser du tre ulike widgeter i hvert skjermbilde når du scroller gjennom listen, og det gir en mye bedre oversikt enn tidligere der du måtte bla gjennom en og en widget. Åpner du en app eller widget, vil du kunne dykke dypere inn i informasjonen som er registrert. Egentlig kan det nye grensesnittet oppsummeres med at Garmin lar deg se mer data direkte på klokken uten å måtte lete gjennom Garmin Connect appen for å finne det du ønsker.

Garmin Forerunner 55 har ingen støtte for offline streaming musikk eller lagring av musikk direkte på klokka, du kan heller ikke betale med den ettersom den ikke har Garmin Pay. Garmin Forerunner 55 er med andre ord som vi skrev i starten, en treningsklokke med smartfunksjoner. Ikke omvendt. Det du derimot kan, er å bruker klokka til å styre musikken som spilles av fra telefonen. Dette fungerer veldig bra, og du kan både starte/stoppe, skifte sang å endre volum rett fra klokka. Navnet på låta og artisten vises på klokka.

Sikkerhets- og sporingsfunksjonen er et område Garmin har valgt å satse myte på og som virkelig gjør seg synlig i den nylig lanserte Garmin Forerunner 945 LTE. Men, også Foreunner 55 har innebygd sikkerhets- og sporingsfunksjonen, dog er det nødvendig at du bærer med deg mobilen for at det skal fungere. Sporingsfunksjonen gjør det mulig å sende en «sporingslink» til utvalgte kontakter slik at de kan følge deg underveis på en treningstur og til enhver tid vite hvor du er. Dette kan brukes som både en ekstra trygghet og ikke minst som et nyttig/moro tilskudd i vennegjengen, eller sammen med en trener.

Sikkerhets funksjonen er kanskje enda mer genial og åpner for at klokken kan sende en nødmelding til utvalgte kontakter dersom du kommer ut for at uhell (forutsetter tilkobling til mobilen). Klokken starter da en «live tracking»

Denne funksjonen utløses enten ved at du brått stopper opp under en treningstur, som for eksempel dersom du krasjer på sykkel eller faller under et løp, eller ved at du aktiverer den manuelt ved å holde inne øverste venstre knapp til den aktiveres og begynner å telle ned.. Klokken vil begynne å pipe og vibrere mens den teller ned fra fem. I løpet av den tiden kan du avbryte dersom du vet at du har kontroll. Dersom du ikke avbryter, vil klokken sende posisjonen din til de utvalgte kontaktene (bestemmes i Garmin Connect appen) og samtidig starte en «live tracking» som gjør at kontaktpersonene til enhver tid kan se hvor du befinner deg. Skulle du bli plukket opp av en ambulanse, eller i verste fall kidnappet når du løper i byen, så vil vedkommende kunne følge med på at du forflytter deg.

 

Garmin Connect

En av de store fordelene med å være en «Garmin-bruker», er det store nettverket og tjenestene du får gjennom Garmin Connect. Garmin Connect er selskapets «treningsplattform» der du får full oversikt over all treningen og aktiviteten din, kan planlegge turer, opprette eller delta i treningsprogrammer og konkurranser, utfordre venner eller andre Garmin Connect kontakter, m.m…

Garmin Connect finnes som både app og i et større format som en nettside. Kommer du fra Polar Flow eller Suunto App, så kan Garmin Connect ved første øyekast virke litt overveldende, men du vender deg raskt til det. Appen er utrolig rik på informasjon, og du kan selv velge hva som skal vises og hva som skal være skjult. I våre øyne er Garmin Connect en veldig god og informativ tjeneste, og selve synkroniseringen med klokka skjer pirkefritt og raskt. Når der gjelder synkronisering mellom klokke og app, er dette et område Garmin er bedre på enn både Polar og Suunto. For det første skjer det lynraskt, men du kan også bruke klokken samtidig som dataene overføres (ikke mulig for de to andre merkene).

Garmin Forerunner 55 støtter ikke WiFi som de mer påkostede modellene, og all synkronisering skjer dermed via appen på mobilen før det automatisk lastes opp i Garmin Connect og på nettsiden.

Konkurrenter/Alternativer

– Coros Pace 2
– Polar Igntite 2
– Garmin Forerunner 45

Den åpenbare konkurrenten i dette prissegmentet er Coros Pace 2 – verdenes letteste multisportklokke. Coros Pace 2 er en fullverdig multisportklokke i den forstand og kommer med støtte for triatlon og mutlisport. Klokken har også imponerende god batteritid med opptil 20 dager i smartklokke modus og opptil 30 timer i beste GPS-modus. Den store mangelen til Coros har frem til nå vært mangelen på en større og bedre plattform/integrering mot app og økosystem. For en kort tid siden lanserte Coros et samarbeid med EvoLab som fremover vil gi Coros mye av de samme trenings- og restitusjonsanalysene som Garmin får fra Firstbeat.

Coros Pace 2 tar uten tvil et veldig stort steg når de får programvaren fra EvoLab. Pace 2 har også den geniale funksjonen at den beregner løpskraft direkte fra håndleddet, i tillegg til å tilby full integrasjon med Stryd kraftsensor. Løpskraft er bare en annen måte å beregne intensitet på, så dersom du ikke bryr deg om dette og heller ønsker å benytte puls som et mål på intensiteten, så er ikke løpskraften på Pace 2 noe å tenke på. En annen ting du bør tenke over med Pace 2, er at betjeningen foregår via en dreibar krone likt som på Apple Watch. Dette fungerer greit til daglig, men er ikke like brukervennlig under aktivitet som knapper.

Polar har sin Polar Ignite 2, men dette er egentlig en helt annen klokke som kanskje i større grad fokuserer på fitness-markedet enn den jevne mosjonist. Ignite 2 er utrolig pen, har en skarp og fin fargeskjerm, men batteritiden er begrenset til opptil 5 dager i smartklokke modus og 20 timer med beste GPS (ikke alltid-på skjerm). Polar har en veldig fin og lettforståelig plattform/app som fremstår attraktiv for enhver bruker, men selve treningsfunksjonene på klokka er noe mer begrenset enn på Garmin Forerunner 55. Forerunner 55 kan yppe med PacePro, Sluttid og ikke minst widget glance som gir deg mye god informasjon rett på klokka. Betjeningen med knapper fremfor touchskjerm er også mye enklere.

Fitbit har Versa 3, men her går går vi ikke en gang inn på detaljer ettersom det i større grad er en aktivitetsmåler enn en ren treningklokke. Ønsker du å lese mer om Fitbit Versa 3, finner du testen vår av klokken her.

Til slutt må vi nevne forgjengeren til Garmin Forerunner 55, altså Forerunner 45. Dette er fremdeles en meget god klokke, og både Garmin og en rekke forhandlere selger klokken til redusert pris. Enkelte steder kan du finne denne til under 2000 kr, noe som må sies å være en meget god «deal». Ønsker du deg en enkel og god klokke til lavest mulig pris, er Forerunner 45 en sterk anbefaling. Her kan du lese test av Garmin Forerunner 45.

Konklusjon

Garmin Forerunner 55
Garmin Forerunner 55

Product Name: Garmin Forerunner 55

Brand: Garmin

MPN: 2299

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 90%
    90%
  • Programvare (nett/mobil) - 95%
    95%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Optisk pulsmåling - 90%
    90%
  • GNSS (Nøyaktighet på sporing) - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%
92%

Konklusjon

Enten du skal kjøpe din første pulsklokke, eller bare ønsker en fullverdig og god pulsklokke som er enkel i bruk og som gjør det den skal med stor nøyaktighet, så bør Garmin Forerunner 55 være en selvskreven kandidat. Klokken gjør ikke bare det den skal veldig godt, men den kan også hjelpe deg og bli en bedre løper og generelt bare sprekere, gjennom nyttige verktøy som Daglige treningsforslag og personlig tilpassede treningsprogram. Skjermen er lett å lese/se selv i kraftig sollys, og klokken er enkel i bruk sammen med en god partner-app.

Vi er imponert over hvor avansert en så enkel og rimelig klokke kan være, og likevel fremstå så brukervennlig og attraktiv. Sterkt anbefalt.

Pros

  • Liten, lett og komfortabel passform.
  • Lettlest og pen skjerm.
  • Lang batteritid.
  • Nøyaktig GPS og pulsmåling.
  • Detaljert og nøyaktig aktivitetssporing.
  • Mange aktivitetsprofiler og mulighet til å tilpasse dataskjermer.
  • Connect IQ-støtte åpner for større individuell tilpasning av klokken.
  • Svært god app med mye informasjon.
  • PacePro og Sluttid er supre verktøy for løpere.
  • Daglige treningsforslag med daglig tilpassede treningsøkter.
  • Gratis treningsprogram via Garmin Coach.
  • Widget Glance gjør informasjon på klokka lett tilgjengelig og oversiktlig.
  • Mye for pengene.

Cons

  • Savner Garmin Pay (betalingsmuligheter).
  • Ikke innebygd lagring for musikk.
  • Teller ikke etasjer/trapper.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024