Garmin Forerunner 45 er Garmin sin rimeligste pulsklokke, men setter funksjon og ytelse sammen til en liten kraftpakke som kan gi deg virkelig mye treningsglede.

Garmin Forerunner 45 ble lansert sammen med Garmin Forerunner 245, Forerunner 245 Music og Forerunner 945 tidlig i våren 2019, og erstattet dermed Garmin Forerunner 35 som var amerikanernes rimeligste pulsklokke til da.

Garmin Forerunner 45
Garmin Forerunner 45 test

Product Name: Garmin Forerunner 45

MPN: 2399

  • Brukervennlighet - 90%
    90%
  • Treningsfunksjoner - 70%
    70%
  • Batteritid - 70%
    70%
  • Programvare (nett/mobil) - 100%
    100%
  • Verdi for pengene - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 92%
    92%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
84%

Konklusjon

Garmin Forerunner 45 gir deg mye i «lite». Vi kan ikke si den overrasker med ekstremt mange funksjoner, men den har det som er grunnleggende for en pulsklokke, og den gjør jobben sin bra. At Garmin har produsert klokken i to ulike størrelser gjør at den burde passe alle typer håndledd- store som små, og det er helt avgjørende for å få gode pulsmålinger med den innebygde pulsmåleren. Og her er selve hovedargumentet for å kjøpe Garmin Forerunner 45: Den gir deg meget god pulsmåling direkte på håndleddet, og samtidig en imponerende bra 24/7 sporing av aktivitetsnivået ditt.

Ønsker du en enkel klokke som gjør det den skal; måler pulsen, distansen og hastigheten på løpeturen din eller hva du nå foretar deg, så er Garmin Forerunner 45 en super klokke.

Pros

  • Meget god pulsmåling på klokka!
  • Liten og lett!
  • Kommer i to ulike størrelser (38mm og 42mm).
  • God nøyaktighet på aktivitetsmåleren/skrittelleren.
  • God nøyaktighet på GPS-en, og rask til å finne signalene.
  • Svært enkelt brukergrensesnitt.
  • God app og nettjeneste.
  • Garmin Coach er veldig motiverende.
  • Mulige til å endre innstillinger rett fra klokka.
  • Smartvarsler og mulighet til å styre musikken på telefonen.
  • Ny kondisjonsberegner.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

 

Cons

  • Savner mer info på skjermbildene under trening.
  • Litt få aktivitetsprofiler…?
  • Vanskelig å konkurrere med mer avanserte modeller som har falt i pris.
  • Mangler støtte for Bluetooth-kompatible sensorer.
  • Garmin kunne aktivert PulseOX-sensoren når de først har integrert den.

Design

Garmin Forerunner 45 kommer i to utgaver; Garmin Forerunner 45S og Garmin Forerunner 45. I prinsippet er det nøyaktig samme klokke, men «S»-modellen er litt mindre og tilpasset person med små håndledd, eller de som bare ønsker en mindre og lettere klokke. 45S måler 39mm, mens den «vanlige» 45 modellen måler 42mm. Til tross for størrelsesforskjellen koster klokkene det samme (2399kr).

Garmin Forerunner 45 test
Garmin Forerunner 35 til venstre. Garmin Forerunner 45 til høyre.

Tidligere har Garmins rimligste klokker vært designet med en firkantet skjerm, mens Forerunner 45 nå kommer i samme runde form som resten av produktlinjen til Garmin. Dette får klokken til å fremstå langt mer moderne, og det gjør den også kompatibel med flere av Garmins urskiver som du kan laste ned gratis fra Connect IQ Store butikken. Du kan altså tilpasse klokken selv i langt større grad enn før. Skjermen har også høyere oppløsning enn forgjengeren Forerunner 35, og byr på en god og kontrastrik skjerm som er lett å lese av selv i sterkt dagslys. Og ja, det er fargeskjerm. I motsetning til Forerunner 245 og Forerunner 945 som benytter Gorilla Glass, har Garmin valgt kjemisk forsterket glass for å dekke skjermen. I utgangspunktet vil dette være mer utsatt for riper, men det virker likevel veldig sterkt. Har du «ripe-angst» kan du bare bestille en billig skjermbeskytter til 20kr på eBay.

En annen detalj det er verdt å merke seg er at klokken nå har 5 knapper i motsetning til 4 knapper som den hadde tidligere. Dette er det samme som du finner på de dyrere modellene og det gjør navigeringen i menyen veldig enkel og forståelig.

Reimen er av silikon og sitter komfortabelt, og den lave vekten og kompakte størrelsen gjør at klokken nærmest er umerkelig på armen.

 

Batteritid

Den kompakte størrelsen burde sette en kraftig begrensning på batteritiden, men Forerunner 45 imponerer faktisk på dette området. Garmin opplyser om at Forerunner 45 vil vare opptil 7 dager i smartklokkemodus (kontinuerlig aktivitetssporing og smartvarsler aktivert), og opptil 13 timer i GPS-modus. Dette stemmer veldig bra, og du kan nok klare å presse enda et dag eller to ut av den dersom du kun benytter den som smartklokke og aktivitetsmåler. Bruker du klokken til løping på tredemølle, spinning eller annen innendørs trening, kan du velge å skru av GPS-en, og batteritiden vil vare lengre enn tilsvarende timer med trening du gjennomfører utendørs med GPS-en aktivert.

Batteritiden er på linje med den tidligere modellen, men lagringskapasiteten for antall registrerte økter har økt betraktelig. Der Forerunner 35 hadde minne for kun 7 tidligere registrere økter, tilbyr Forerunner 45 hele 200 timer med minne. Du får dermed en mer oversiktlig treningshistorikk på klokka.

 

Treningsfunksjoner

Garmin Forerunner 45 innehar de mest grunnleggende treningsfunksjonene, og som alltid har de rimeligere modellene arvet noen av funksjonene fra de tidligere mer kostbare modellene. Forerunner 45 har langt færre aktivitetsprofiler installert enn de andre Forerunner-modellene, men så er klokken først og fremst rettet mot løpere også. Av aktivitetsprofiler finner vi.

  • Løping inne/ute
  • Sykling inne/ute
  • Tredemølle
  • Trappegåing
  • Ellipsemaskin
  • Utholdenhet
  • Yoga

For hvert skjermbilde har du mulighet til å vise tre ulike datafelter, og du kan enkelt endre datafelter direkte på klokke. En ting som er greit å være klar over er at du må selv huske hvilke verdier du har endret til, for i motsetning til alt annet vi har testet av pulsklokker, så står ikke navnet på verdien opplyst når vi starter treningsøkten. Altså, dersom du har et skjermbilde med feltene «distanse», «puls» og «hastighet», så viser skjermen kun tallverdiene for disse tre målene, og du må selv huske at det er disse verdiene du har stilt inn. Akkurat dette kunne Garmin ha sørget for at var på plass, selv om det er en rimelig modell.

 

Garmin Forerunner 45 gir deg mulighet til å legge inn rundevarsler og tempovarsler, men du får ikke mulighet til å trene med Virtual Partner, en favoritt blant mange mosjonister og treningsentusiaster. I prinsippet lar Virtual Partner deg konkurrere mot en tidligere treningsøkt ved at klokka hele tiden viser deg hvor langt foran/bak du ligger din tidligere registrerte tid på ruta. Denne funksjonen finner du på de mer avanserte Garmin-modellene.

Nytt for Garmin Forerunner 45 er kondisjonsberegneren. Denne har kun vært forbeholdt de dyrere modellene, og fungerer ved at den bruker informasjonen fra treningsøktene dine, til å gi deg et estimat for kondisjonstallet ditt (maksimalt oksygenopptak, VO2 maks). Dette vil endre seg i takt med om du blir i bedre/dårligere form. Du vil få to estimater, et for løping og et for sykling, og disse kan være forskjellig.

Klokken gir deg et anslag for kondisjonstallet ditt.

Til tross for at du ikke får den mest avanserte løps- og treningsanalysen, så kan Garmin Forerunner 45 pares med en Foot Pod slik at du får nøyaktige målinger når du løper innendørs, og i tillegg får informasjon om løpsfrekvensen. Bruker du klokken til sykling kan du pare den med en hastighets/kadens-sensor for å få tilsvarende informasjon under syklingen. Det er verdt å merke seg at Garmin Forerunner 45 kun støtter ANT+ sensorer og ikke Bluetooth slik de dyrere modellene gjør (i tillegg til ANT+).

 

Garmin Coach og egne treningsøkter

En annen ting som er nytt for den rimeligste modellen til Garmin er at du kan velge å følge en treningsøkt, enten en ferdiglagd økt du har lastet ned fra Garmin Connect, eller en du har opprettet selv. Garmin tilbyr meget gode treningsprogrammer i det de kaller Garmin Coach, som er ferdiglagde programmer fra dyktige trenere Garmin samarbeider med. Treningsprogrammene er dynamiske i den forstand at de endres ettersom du tar nye steg og blir i bedre form, eller dårligere… Du velger selv en distanse du ønsker å sikte deg inn på, enten 5km, 10km eller 21km (halvmaraton). Etter å ha oppgitt informasjon om egne treningsmål og treningstilstand, vil Garmin foreslå et treningsprogram som passer for deg i jakten på nye mål. Du kan også velge selv blant ulike coacher og hvilke programmer du ønsker å følge. Det som gjør Garmin Coach svært motiverende er at du ved et par tastetrykk sender det enkelt til klokka slik at all informasjonen om hvordan økta skal gjennomføres, ligger lagret på klokka. Når du skal ut på neste treningsøkt, velger du å følge programmet, og du blir guidet hele veien for å gjennomføre økta som beskrevet. Dette fungerer utmerket.

Garmin Coach lar deg laste inn skreddersydde treningsprogrammer direkte på klokka.

 

GPS og nøyaktighet

Garmin Forerunner 45 benytter det samme nye GPS-chipsettet som Forerunner 245 og Forerunner 945. Dette skal sørge for mer nøyaktige målinger og bedre batteritid. Foreunner 45 støtter GPS, GLONASS og Galileo, og du har valget mellom innstillingene:

  • GPS
  • GPS + GLONASS
  • GPS + Galileo

Dette er de samme valgene du får med de dyrere modellene, men du får ikke mulighet til å sette klokken til UltraTrack, som er en modus for utvidet batteritid. Danne funksjonen er forbehold de mer påkostede klokkene.

Nøyaktigheten er uansett svært god. Ettersom vi allerede har positive erfaringer med dette etter å ha testet Garmin Forerunner 245 Music og Garmin Forerunner 945, og begge disse leverte svært gode GPS målinger, så er det heller ikke overraskende at Forerunner 45 gjør det samme. Klokken finner raskt satellittene og vi har tilgode å miste signalet selv i tett skog.

Smartklokke funksjoner

Garmin Forerunner 45 fungerer også ypperlig som en enkel smartklokke. Dette er først og fremst en pulsklokke/aktivitetsmåler, og kan ikke sammenlignes med en ren Android-basert smartklokke eller en Apple Watch, men du får mulighet til å lese varsler fra mobilen rette på klokka, fjerne varslene på mobilen rett fra klokka, svare/legge på telefonsamtaler, og ikke minst- dersom du har en Android telefon (fungerer ikke på iPhone), kan du svare på meldinger med forhåndsskrevne meldinger, kun ved et par tastetrykk. I tillegg bruker Forerunner 45 Bluetooth sammenkoblingen med telefonen til å hente informasjon om været og du kan styre musikken på telefonen din rett fra klokka. Om disse funksjonene bør omtales som «smart» eller ikke, skal vi ikke si noen sikkert om, men det er i hvert fall veldig praktisk!

Ellers kan du tilpasse klokken med ulike urskiver som er lagret på klokken, eller som er tilgjengelig gjennom Connect IQ Store. I likhet med Forerunner 245 og Forerunner  945 har du mulighet til å endre på fargen på urskivene, men ikke hvilke datafelter som skal vises.

Forerunner 45 lar deg også styre musikken på telefonen. Du får muligheten til å starte/pause sanger, justere volumet og skifte sanger. Denne funksjonen er veldig kjekk.

 

Pulsmåling og aktivitetsmåling 24/7

Garmin Forerunner 45 har den nye optiske pulsmåleren Garmin Elevate, som registrer både puls og oksygenmetning i blodet, MEN, for Forerunner 45 er ikke PulseOX-sensoren (den som måler oksygenmetning) aktivert. Likevel, det vikitigste er selve pulsmålingen, og denne sensoren har vi allerede fått testet grundig gjennom flere uker og mange treningsøkter med Garmin Forerunner 945 og Garmin Forerunner 245 Music, og samme hvor skeptisk vi noen gang har vært til optisk pulsmåling, så ble vi svært positivt overrasket over denne. Til daglig bruk fungerer den faktisk svært bra. Med en gang du begynner med mer intensiv trening som for eksempel intervall trening, Tabata eller HIIT trening, så blir pulsen hengende etter slik som er vanlig på optiske pulsmåler, men til mer «steady state» trening som løping, spinning, sykling, gåturer, fjellturer, etc., fungerer den optiske pulsmålingen veldig bra. Erfaringsmessig gjennom utallige timer med testing og en hel haug av ulike pulsklokker, så blir målingene mer nøyaktig når klokken er liten og lett. Når klokken blir større og tyngre slik som for eksempel Suunto 9 Baro som vi testet tidligere, vil klokken i langt større grad bevege seg på armen, og dette vil føre til forstyrrelser på pulsmålingen. Som en ren aktivitetsmåler er Forerunner 45 helt super, og du merker heller ikke at du har den på deg når du sover.

Og ja, Garmin Forerunner 45 registrer pulsen din når du sover, og den sporer hvor lenge du sover, hvor dypt du sover, og deler opp søvnen i ulike faser, hvorav; dyp, lett, REM og våken. For å gjøre dette krever det at den kan registrere små bevegelser du foretar, samt hjerterytmen din 24/7. I tillegg til GPS og pulssensor har Forerunner 45 en innebygd akselerasjonsmfler som hjelper til med dette. Dette er den samme sensoren som bidrar til at klokken kan estimere distansen du løper når du løper inne på tredemølle.

NB: Ønsker du i tillegg til klokken å bruke et pulsbelte kan vi anbefale Garmin HRM Run.

 

Stressnivå og Body battery-enerimåling

Garmin Forerunner 45 måler også stressnivået ditt gjennom hele døgnet, samt Body battery. Body battery er et slags mål på hvor mye energi du har tilgjengelig til enhver tid. Du starter dagen på 100 (fulladede batterier) og tallet reduseres utover dagen desto mer aktiv og stresset du er. Dersom du i en periode forholder deg lenge i ro, som for eksempel at du slapper av en time i sofaen, vil batteriet lades.
Det er ikke helt lett å forstå hvordan den virker, men utrolig nok så stemmer det ganske bra med opplevd energinivå. I løpet av testperioden var undertegnede på reisefot noen dager, og disse dagene var preget av langt mindre bevegelse enn normalt, men de var også langt mer stressende og slitsomme. Body battery har faktisk ikke vært lavere noen gang, og det var fascinerende å registrere.

Klokken har også innebygd en egen funksjon form stressmåling. Denne registrer stressnivået ditt 24/7 og gir deg en tilbakemelding om hvor høyt stressnivå du har gjennom dagen. Vi har ikke helt sett nytteverdien i dette, annet enn den innebygde modusen for å hjelpe deg å puste riktig for å slappe mer av. Dette er en enkel sak som guider deg til å puste roligere, og det tar 1-2 minutt å gjennomføre.

Sikkerhets- og sporingsfunksjon

I likhet med de de andre nyhetene fra Garmin, har Forerunner 45 en innebygd “sikkerhets- og sporingsfunksjon”. Så lenge klokken er koblet til mobilen din gjennom Bluetooth, vil denne være tilgjengelig. Dersom du skulle falle når du er ute på løpetur, sykkeltur, fjelltur, eller hva det måtte være, eller noe annet oppstår som gjør at du trenger hjelp, trenger du ikke annet ett å holde inne lysknappen til klokken begynner å vibrere tre ganger (hold inne ca. 5 sek). Dette aktiverer assistansefunksjonen, som diskret sender en melding med posisjonen din i sanntid til de forhåndsinnlastede nødkontaktene dine. På den måten blir det enklere å finne deg. Samtidig startes en “live tracking” som gjør at kontaktpersonen kan se hvor du til enhver tid befinner deg. Skulle du bli plukket opp av en ambulanse og kjørt til sykehuset, så vil vedkommende kunne følge med på at du forflytter deg i ambulansen.

Strava, MyFitnessPal, Nike+, Endomondo +++

Garmin Forerunner 45 vil i likhet med andre Garmin klokker automatisk laste opp treningsøktene dine til tredjeparts tjenester som Strava, Endomonda, Nike+, MyFitnessPal, etc.. (Den støtter ikke Strava Live Segments som finnes på de dyrere modellene). Så lenge du har koblet disse tjeneste opp mot klokken, så synkroniseres alle treningsøktene, kaloriforbruk, etc., med de gjeldende tjenestene. Når du logger en treningsøkt med Forerunner 245 og har forbrent 400 kcal, så vises dette MyFitnessPal.

 

Garmin Connect

Det første du bør gjøre hvis du anskaffer Garmin Forerunner 45 er å laste ned Garmin Connect appen på telefonen din. Garmin Connect er nødvendig for at du skal få synkronisert klokken med telefonen, og for å få fullt utbytte av klokken. Her får du mer detaljert informasjon om treningen din, det generelle aktivitetsnivået og en søvnanalyse. Det er også her du finner det estimerte kondisjonstallet ditt. Ønsker du enda mer detaljer og statistikk fra treningskalenderen din, så kan du logge inn på Garmin Connect nettsiden på en PC. Stort sett klarer du deg godt med det du finner i appen, og det er svært sjeldent behov for å koble klokka til maskinen.

 

Bør du kjøpe Garmin Forerunner 45?

Garmin Forerunner 45 er Garmin sin rimeligste pulsklokke i Forerunner-serien, og er en klar oppgradering fra forgjengeren Forerunner 35. Utfordringen til Garmin ligger i å konkurrere ut sine egne modeller som nå er både ett og to år gamle, men som var blant de mest avanserte pulsklokkene på markedet da de ble lansert og fremdeles er meget gode klokker. Pulsklokker faller raskt i pris når det kommer nye modeller, og ser vi på Garmin Forerunner 235 og Garmin Forerunner 735XT, så finner du begge dise klokkene til rundt 2000kr. Disse klokkene har en eldre pulsmåler enn Forerunner 45 og er på langt nær like nøyaktige. Forerunner 45 skilter derimot med en bedre optisk pulsmåler, en meget pen fargeskjerm og ikke minst et nyere grensesnitt/menysystem som er veldig lett å bruke. Likevel, det blir litt opp til deg selv å velge hva du ønsker å prioritere. Dersom du for det meste løper eller ønsker en klokke med mest mulig nøyaktig 24/7-sporing, så anbefaler vi klart Garmin Forerunner 45. Den nye Garmin Elevate-sensoren er rett og slett meget god og kan gi deg mye glede av klokken selv uten pulsbelte.

Ønsker du en klokke med litt flere funksjoner som du ikke «vokser» ut av dersom du ønsker å ta treningen et nivå videre, så kan vi varmt anbefale Garmin Forerunner 245 Music som vi har testet tidligere. Her får du i langt mer avansert treningsanalyse og restitusjonsrådgiver, mulighet til å streame musikk rett fra klokk, langt flere aktivitetsprofiler, enda mer nøyaktig 24/7 sporing, en litt større skjerm, og langt flere tilpasningsmuligheter av aktivitetsprofiler, skjermbilder, etc.. Et steg videre oppover i systemet finner du Garmin Forerunner 645 Music. Denne klokken har ikke den nyeste Elevate-pulssensoren, men den har som Garmin Forerunner 245 Music både musikk-funksjon, Garmin Pay, mer avanserte treningsfunksjoner, og i tillegg har den gyroskop og høydemåler. Driver du med flere ulike typer aktiviteter og ønsker en mest mulig allsidig klokke, vil Forerunner 645 Music være et meget godt alternativ. Men igjen, det er en mer kostbar klokke.

Et annet alternativ er den nylig lanserte Polar Ignite som i disse dager er på vei ut i markedet. Vi har denne klokken til test nå, og den ser foreløpig meget lovende ut. Polar Ignite ligger til omtrent samme pris, 2199kr.

 

Konklusjon

Garmin Forerunner 45
Garmin Forerunner 45 test

Product Name: Garmin Forerunner 45

MPN: 2399

  • Brukervennlighet - 90%
    90%
  • Treningsfunksjoner - 70%
    70%
  • Batteritid - 70%
    70%
  • Programvare (nett/mobil) - 100%
    100%
  • Verdi for pengene - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 92%
    92%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
84%

Konklusjon

Garmin Forerunner 45 gir deg mye i «lite». Vi kan ikke si den overrasker med ekstremt mange funksjoner, men den har det som er grunnleggende for en pulsklokke, og den gjør jobben sin bra. At Garmin har produsert klokken i to ulike størrelser gjør at den burde passe alle typer håndledd- store som små, og det er helt avgjørende for å få gode pulsmålinger med den innebygde pulsmåleren. Og her er selve hovedargumentet for å kjøpe Garmin Forerunner 45: Den gir deg meget god pulsmåling direkte på håndleddet, og samtidig en imponerende bra 24/7 sporing av aktivitetsnivået ditt.

Ønsker du en enkel klokke som gjør det den skal; måler pulsen, distansen og hastigheten på løpeturen din eller hva du nå foretar deg, så er Garmin Forerunner 45 en super klokke.

Pros

  • Meget god pulsmåling på klokka!
  • Liten og lett!
  • Kommer i to ulike størrelser (38mm og 42mm).
  • God nøyaktighet på aktivitetsmåleren/skrittelleren.
  • God nøyaktighet på GPS-en, og rask til å finne signalene.
  • Svært enkelt brukergrensesnitt.
  • God app og nettjeneste.
  • Garmin Coach er veldig motiverende.
  • Mulige til å endre innstillinger rett fra klokka.
  • Smartvarsler og mulighet til å styre musikken på telefonen.
  • Ny kondisjonsberegner.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

 

Cons

  • Savner mer info på skjermbildene under trening.
  • Litt få aktivitetsprofiler…?
  • Vanskelig å konkurrere med mer avanserte modeller som har falt i pris.
  • Mangler støtte for Bluetooth-kompatible sensorer.
  • Garmin kunne aktivert PulseOX-sensoren når de først har integrert den.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022