Fitbit Charge 5 er sannsynligvis den kraftigste og mest avanserte aktivitetsmåleren i sin klasse. Men er den bra nok til å fortsette suksessen for Fitbit?
Siden Fitbit Charge 4 ble lansert våren 2020 har den rukket å bli en de mest populære aktivitetsmålerne på markedet. Regner vi med samtlige Charge-modeller som selskapet har solgt siden introduksjonen i november 2004, snakker vi rundt 40 millioner enheter. Fitbit anslår at for hver tredje aktivitetsmåler de selger, så selges det en Charge.
Charge 4 ble umiddelbart en suksess da den vartet opp med en detaljert aktivitets- og søvnanalyse, en rekke nyttige treningsfunksjoner, innebygd GPS og NFC-chip for Fitbit Pay, musikkontroll for Spotify, støtte for smartvarsler og mye mer. Nå er Fitbit Charge 5 klar til å overta tronen som selskapets nye storselger, men spørsmålet er om den leverer bra nok.
Kort oppsummert kan vi si at Fitbit Charge 5 er en fin aktivitetsmåler for deg som ser etter aktivitetsmåler som i hovedsak skal brukes til å måle aktiviteten i hverdagen, av og til brukes til noen enkle treningsøkter, samt gjøre minst mulig ut av seg. Er du derimot på jakt etter en klokke som skal brukes mye til trening, så finnes det bedre alternativ.
Product Name: Fitbit Charge 5
Brand: Fitbit
MPN: 1799
Currency: NOK
Konklusjon
Fitbit Charge 5 viderefører det beste fra en selskapets mest populære aktivitetsmåler, og putter inn en hel haug av sensorer som gjør at den skiller seg ut fra andre enheter i denne klassen. Samarbeidet med Google åpner opp for spennende oppdateringer i fremtiden, og med et så imponerende kraftig arsenal av sensorer som Charge 5 besitter, er den i stand til å måle både det ene og det andre.
Daily Readiness Score er en av de store nyhetene for Charge 5, men ettersom denne ikke er tilgjengelig enda, har vi ikke fått testet den. Funksjonen virker dog lovende, men baserer seg på at du får relativt nøyaktige pulsmålinger med klokka. Vår erfaring er at pulssensoren ikke leverer så bra vi skulle ønsket, men til daglig bruk fungerer den bra.
Ellers gir Fitbit deg en solid og velbygget aktivitetsmåler som gjør en god jobb med å måle aktiviteten din døgnet rundt, inkludert alt fra skritt, søvn, stress, puls, oksygenmetning og mye mer. Til trening fungerer den greit, men her dersom du primært ser etter en klokke som kan brukes til trening, så bør du velge noe annet. Er du derimot på jakt etter en aktivitetsmåler som i hovedsak skal brukes til å måle aktiviteten i hverdagen, av og til brukes til noen enkle treningsøkter, og samtidig gjøre minst mulig ut av seg? Da kan Fitbit Charge 5 være et godt alternativ – spesielt med den motiverende Premium-plattformen selskapet har bygget opp. Her får du så mange gode og inspirerende treningsøkter at det nesten er umulig å ikke bli motivert!
Pros
Cons
Fitbit Charge 5 er tro mot formen og fortsetter med det samme slanke og avlange designet med en rektangulær skjerm som går i ett med båndet. Denne gangen dropper de fullstendig knapper til fordel for en ny og fargerik AMOLED-skjerm som blant annet har blitt 10% større og over 2 x mer lyssterk (fra 200 nits til 500 nits). I testen av Fitbit Charge 4 påpekte vi at den monokrome OLED-skjermen kunne være vanskelig å lese i direkte sollys, mens den nye AMOLED-skjermen retter opp i dette. Nytt er også muligheten for å benytte «always-on display» slik at du til enhver tid kan benytte ulike pene og informative urskiver til å holde deg oppdatert. Som alltid kan du velge mellom en rekke forskjellige urskiver (24 forskjellige) som viser ulike data, og enkelte av disse er riktig så pene takket være den nye fargeskjermen. Prisen har økt med 100kr til 1799kr.
Batteritiden er den samme «opptil 7 dager», men dette gjelder uten «always-on display (AOD)» og SpO2-sensoren aktivert (mer om det senere). Med «always-on display» oppgir Fitbit inntil 2 dagers batteritid, og det stemmer godt med våre erfaringer. I løpet av testperioden har vi stort sett benyttet klokken med AOD, brukt klokken aktivt til trening, og ladet annenhver dag, og enkelte ganger hver dag. Batteritiden reduseres kraftig ved bruk av GPS, så dersom du benytter GPS-sporingen kontinuerlig, vil batteriet være tomt i løpet av 4-5 timer. Ladetiden er ca. 2 timer.
Fitbit har ikke sagt noe om hvorvidt pulssensoren er den samme (vi har våre mistanker om at noen er endret), men den er nå bedre integrert i selve klokkehuset slik at den ikke stikker like mye ut som tidligere. Selve enheten er også 10% tynnere enn Charge 4, og de nye «Infinity» armbåndene som vi blant annet har sett på Fitbit Luxe, gjør at Charge 5 ligger mye bedre på håndleddet enn tidligere. Helhetsinntrykket er med andre ord langt mer appellerende enn tilfellet for forrige generasjon, og Fitbit Charge 5 fremstår mer moderne, slankere og penere. Vi skulle likevel ønsket at Fitbit utnyttet skjermarealet bedre ettersom en stor del av rammen rundt den synlige delen skjermen kun er svart.
Mens vi er inne på reimer så følger det med både en kort og en lang reim, og den originale reimen kan enkelt byttes ut til reimer i ulike materialer og farger. Fitbit lanserer samtidig en kolleksjon med lette silikonbånd, pustende sportsbånd, løkkebånd og håndlagde Horween-lærbånd. Selve enheten er tilgjengelig i tre ulike farger; Svart/Graphite Stainless Steel, Lunar White/Soft Gold Stainless Steel og Steel Blue/Stainless Steel. Du kan ikke benytte reimene fra Charge 4.
Har du brukt en Fitbit-klokke tidligere, så vil du føle deg hjemme umiddelbart, den eneste forandringen er fraværet av en fysisk knapp, eller den haptiske knappen som fantes på Charge 4. Betjeningen foregår ved å sveipe sideveis og opp/ned på skjermen, og et raskt dobbelttrykke for å gå tilbake til hjemskjermen. Skjermen responderer bra, men er vanskelig å betjene med våte fingre. Menyene er enkle, men kanskje litt for enkle. Du kan bla deg gjennom informasjon som puls, søvn og oksygenmetning, men for å få en dypere innsikt i dataene må du besøke Fitbit appen. Her kunne Fitbit med fordel gjort det mulig å se mer informasjon rett på klokken ved å trykke på hver enkelt fane.
Ellers viser klokken deg all informasjon den har registrert om deg i løpet av dagen, og menyvalgene for aktivitet, alarmer, tidtakere, innstillinger, Fitbit Pay, vannlås (hindrer unødvendige trykk dersom du svømmer/dusjer med klokken). Fitbit har faktisk fjernet støtten for å styre Spotify spillelistene dine direkte fra klokka, og heller ikke vær-widgeten er å finne. Vi håper dette kommer tilbake i en senere oppdatering, og forventer det nesten nå som Google er så tungt inne i selskapet.
Fitbit Charge 5 skiller seg fra selskapets mer avanserte aktivitetsmålere Fitbit Sense og Fitbit Versa 3 ved å ha et slankere og mer «armbåndlignende» design. Dette medfører også at skjermen er mye mindre, og dermed ikke har plass til like mye informasjon. Med den nye fargeskjermen er teksten krystallklar og enkel å lese, men det kan være litt frustrerende at det er så begrenset med informasjon for hvert skjermbilde. Dette gjelder spesielt under trening der hver enkelt dataskjerm viser ett stort datafelt. Det er heller ingen mulighet til å endre datafeltene, eller fjerne/legge til dataskjermen for å gjøre navigeringen enklere.
Fitbit Charge 4 var allerede en godt utstyrt aktivitetsmåler og vi kronet den med «anbefalt» emblem da vi testet den tidligere i år. Siden lanseringen av Charge 4 har Fitbit slått seg sammen med Google, og sammen har de lovet en rekke spennende nyheter for tiden som kommer. I den forbindelse lanseres også en del nye Premium-funksjoner som finner sted til flere av selskapets andre aktivitetsmålere, og tjenesten utvides ytterligere i tiden som kommer. Mer om dette senere i testen.
Fitbit Premium abonnementet koster i utgangspunktet 99 kr måneden, eller 799 kr dersom du kjøper for et helt år. Heldigvis følger det med 6 måneder gratis Fitbit Premium ved kjøp av Fitbit Charge 5 (gjelder både nye og tilbakevendende kunder), noe som nesten bare skulle mangle for en såpass dyr aktivitetsmåler. Konkurrentene Garmin, Coros og Polar tilbyr allerede en rekke treningsøkter og treningsprogrammer uten kostnad til sine klokker.
Charge 5 er i likhet med sin forgjenger utstyrt med en innebygd GPS slik at du kan legge ut på treningstur uten å måtte ha med deg mobilen for å spore ruta, en NFC-chip som lar deg betale trådløst med Fitbit Pay, lyssensor som sørger for å justere lysstyrken automatisk til omgivelsene, samt dimme lyset under søvnperioden og om natten, og så klart daglig aktivitetssporing med alt det dette måtte innebære. Det eneste klokka egentlig mangler, er et dedikert altimeter som sørger for å måle høyde. Mangelen på dette gjør at Fitbit Charge 5 ikke vil telle trapper/etasjer i løpet av dagens aktiviteter slik som Charge 4 var i stand til, eller Fitbit Versa 3 og Fitbit Sense. Under trening vil den fremdeles registrere høyde ettersom den benytter GPS-informasjonen for å estimere høyden.
I tillegg til den nevnte AMOLED-skjermen, 2 x lysstyrke og AOD-skjerm, bringer Fitbit Charge 5 med seg følgende nyheter.
EDA-sensoren har vi allerede sett på Fitbit Sense. Denne estimerer stressnivået ditt ved å måle elektriske impulser og svette fra huden. EDA-sensoren sitter i metallrammen rundt skjermen, og aktiveres ved at du trykker på EDA appen på klokken og holder fingrene på metallringen rundt skjermen. En økt varer i 3 minutter, og scoren blir tilgjengelig i Fitbit-appen. I følge Fitbit sine undersøkelser blant brukerne i 2020, reduserte rundt 70% av brukerne pulsen sin i løpet av denne økten.
Fitbit har også inngått et nytt partnerskap med Calm, en av de mest populære appene for søvn, avslapping og meditasjon. Sammen med Calm vil Fitbit gi tilgang til mer enn 300 ulike avslapping- og meditasjons øvelser som samsvarer med stress-scoren fra EDA-målingen. Dersom du benyttet deg mye av de guidede puste- og avslappingsøvelsene som fantes på Charge 4, så må vi dessverre skuffe deg å fortelle at de nå er borte.
Fitbit Charge 5 huser imponerende nok en EKG-sensor, selv om den i skrivende stund ikke er aktivert for bruk i Norge. EKG-sensoren finnes også i Fitbit Sense som ble lansert høsten 2020, men ble først i sommer godkjent for bruk i Norge. EKG-sensoren brukes til å skanne hjerterytmen din for deretter å kunne avsløre tegn på arytmier (hjerterytmeforstyrrelser) som kan indikere atrieflimmer (Afib). EKG er ikke i stand til å avsløre hjerteinfarkt eller andre hjertesykdommer.
Ettersom denne funksjonen ikke er tilgjengelig i dag, har vi naturlig nok ikke fått testet den. Men slik den skal fungere, vil følgende gjelde:
For å gjennomføre en EKG trenger må du først gå gjennom en raskt vurdering/test av hjerterytmen i Fitbit appen, før du åpner EKG appen på klokken. Sørg for at du sitter rolig og uforstyrret, og plasser en finger på hvert hjørne av klokken. Testen skal ta 30 sekunder å gjennomføre, og umiddelbart etter testen vil du få resultatet i form av en av tre tilbakemeldinger; normal sinus, tegn på atrieflimmer eller usikker.
Den samme sensoren benyttes for å overvåke hjertevariabiliteten (HRV). HRV (Heart Rate Variability), eller hjertevariabilitet, defineres som «tiden mellom hvert pulsslag» og måles i millisekund. Mer utfyllende forklart måler HRV aktiviteten i det autonome nervesystemet (består av det sympatiske- og parasympatiske nervesystemet), og kan være en god indikator på hvor godt kroppen er restituert, om man brygger på sykdom, er stresset, eller er overtrent. HRV er en nyttig måling som både aktive og mindre aktive utøvere kan ha nytte av. En stor variasjon i HRV indikerer god helse og form, mens en liten variasjon i HRV er et tegn på at hjertet opplever mer stress og ikke er i sin «optimale tilstand».
Fitbit Charge 5 registrerer automatisk hvor lenge du sover, tid i de ulike søvnfasene (våken, lett søvn, dyp søvn og REM), oksygenmetning i blodet, puls i løpet av natten og laveste hvilepuls under søvn. Denne informasjonen bruker klokken til å gi deg en søvnscore fra 0 til 100.
I Fitbit appen vil du få en dypere innsikt i nattens søvn. Ønsker du full innsikt kan du trykke deg inn på de ulike fasene å se ytterligere informasjon, og med Fitbit Premium vil du kunne se trender over lengre tid.
Følsomheten på søvnregistrering kan settes til «normal» eller «følsom». Da vi testet Charge 4 merket vi at «normal» gav unøyaktige målinger, og det samme gjaldt/gjelder for Fitbit Charge 5. Med «normal» registreres det for mye våkentid, mens «følsom» resulterer i jevnt over god søvnmåling.
Ønsker du at klokka skal vekke deg på morgenen, kan du bruke funksjonen Smart Wake som tar i bruk det Fitbit vet om søvnmønstrene dine for å vekke deg på det optimale tidspunktet på morgenen. Klokka vil da vibrere uten å gi fra seg lyd, slike t du slipper å vekke en eventuell partner ved siden av deg.
En egen hudtemperatur-sensor registrerer temperaturen i huden under søvn. Denne funksjonen er ikke ment å erstatte det tradisjonelle termometeret som benyttes i for å ta kroppstemperaturen, men skal kunne gi et overblikk av den generelle helsen din.
Målingene skjer i automatisk om natten mens du sover, og resultatene er synlig i Fitbit appen. Det kreves at du bruker klokken i tre dager slik at klokken får dannet seg et inntrykk av din grunntemperatur, før den videre vil kunne registrere om du fraviker fra denne. Temperaturendringer i huden kan være et tegn på sykdom, men er kanskje mest nyttig for kvinner som ønsker å holde oversikt over menstruasjonssyklusen. Det er nemlig et kjent fenomen at kroppstemperaturen kan stige/synke i forbindelse med menstruasjonen. Ved hjelp av hudtemperatursensoren skal Fitbit Charge 5 skal kunne være i stand til å registrere dette, og deretter spore det i appen.
Fitbit Charge 5 har også en SpO2-sensor som måler oksygenmetningen i blodet. Oksygenmetningen representerer prosentandelen av oksygen som fraktes av de røde blodcellene fra lungene til resten av kroppen. Ved å overvåke dette kan klokka bidra til å avsløre tilstander som søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander. Det er viktig å påpeke at dette ikke er et medisinsk verktøy, men kan være med på å avsløre sykdomslignende tilstander.
I likhet med andre klokker og aktivitetsmålere som måler SpO2, så benytter Fitbit Charge 5 seg av refleksive sensorer. De refleksive sensorene lyser gjennom huden din, og en egen sensor på undersiden av klokken registrerer refleksjonen som stråler tilbake. Når du måler oksygenmetning hos legen, benyttes som regel et pulsoksymeter, en slags klype som festes rundt fingeren din og som benytter en transmissiv sensor som lyser gjennom fingeren fra den ene siden til den andre. Denne typen måling skal være mer pålitelig enn det refleksive sensorer er i stand til å levere, men målingene du får med Fitbit Charge 5 er jevnt over riktige.
Denne funksjonen er per dags dato ikke klar, men Fitbit har allerede gjort det klart at Fitibit Charge 5 vil kunne spore/registrere snorking og lyder du måtte lire av deg om natten.
Uansett, når dette er på plass vil funksjonen fungere slik at under den innebygde mikrofonen på Fitbit Charge 5 (og andre Fitbit-enheter som har dette) overvåker støy, inkludert snorkelyder fra deg eller noen ved siden av deg, mens du sover. Klokken vil i løpet av natten registrere følgende:
• Lydintensitet: Klokken analyserer støynivået (hvor høyt eller stille det er) for å bestemme grunnstøynivået.
• Snorkehendelser: Klokken ser etter snorkespesifikke lyder. Når Fitbit sin algoritme oppdager en hendelse som er høyere enn det opprinnelige støynivået, utfører den en beregning for å avgjøre om det er snorking eller noe annet. Hvis støynivået i rommet er høyere enn snorkingen, er det ikke sikkert at denne funksjonen kan fange opp snorkingen.
Dersom du sover på rom sammen med noen andre, vil ikke Fitbit-enheten kunne skille mellom hvem som eventuelt snorker. Resultatene fra målingen vil presenteres som en prosentvis andel av søvnen, og viser hvor stor del av søvnen du brukte på å snorke. I appen vil du også få en oversikt over hvor høyt du snorker, og
Sannsynligvis den kraftigste aktivitetsmåleren i sin størrelsesklasse!
Da vi testet Fitbit Sense skrev vi at klokken med sin enorme bråte av ulike sensorer er full av potensiale, men mangler en måte å bruke all informasjonen på. Med Daily Readiness løser Fitbit dette «problemet», og gir brukerne enkel innsikt i hvordan de skal tolke all informasjonen som klokken samler inn.
På samme måte som Garmin har sin Body Battery funksjon som måler døgnet rundt måler kroppens energiressurser og kvantifiserer dette på en skala fra 0-100, så vil Daily Readiness ta i bruk all informasjon om aktivitetsnivå, pulsvariabilitet (HRV), søvn og trening, og hver morgen presentere en «Daily Readiness» score fra 0-100 der 100 indikerer «fulle batterier» (fullt restituert).
Daily Readiness vil med andre ord bruke informasjonen fra Charge 5 til å fortelle deg om kroppen er klar for å trene, og ikke minst i hvilken grad den er i stand til å motta trening. Har du sovet dårlig, vært mye i aktivitet i løpet av en dag og kanskje stresset ekstra mye på jobb, så vil sannsynligvis scoren være lav og du er lite mottakelig for hard trening. Dette vil vises i appen som en lav score, samtidig som du får en forklaring på hva som forårsaker den lave poengsummen.
Poengsummen som er synlig i appen består av tre ulike komponenter; Aktivitet, Søvn og HRV. Fitbit har også vært «smarte nok» til å ta hensyn til mer enn kun siste natts søvn, og klokka vil bruke søvninformasjonen fra de siste tre nettene når den gjør beregningene.
Fitbit vil også gi deg forslag til treningsøkter, eventuelt restitusjon, basert på dagens Daily Readiness. Dersom du har fått en høy score som indikerer at du er godt restituert vil Fitbit foreslå et mål for aktivitetssoneminutter, som egentlig betyr aktiviter som får opp pulsen din slik som en treningsøkt. Dersom poengsummen skulle være lav, altså indikere behov for restitusjon, vil du få et mål på Recovery. Recovery kan innebære meditasjonsøkter, yogaøkter, tøyeøvelser, etc..
Noe av det som gjør Daily Readiness ekstra interessant, er hvor mange parametre den tar med i beregningene. Garmin har som nevnt sin Body Battery, men til tross for at denne scoren skal ta høyde for HRV, stress og aktivitet for å gi en score som reflekterer kroppens energiressurser, så er det likevel en ting som mangler hos Garmin. I tillegg til Body Battery har Garmin også en egen «Training Load» som angir treningsbelastningen og restitusjonstiden etter en bestemt treningsøkt. Etter en hard økt kan denne være svært høy, og restitusjonstiden kan være mangfoldige timer. Body Battery vil også tappes, men påvirkes ikke i like stor grad av treningen som det generell aktivitetsnivået gjennom dagen, samt søvn- og stressmålingen. Body Battery vil med andre ord kunne fylles opp relativt raskt, mens restitusjonstiden etter treningsøkten egentlig er mye lengre. Det vi sitter igjen med er egentlig to mål på belastning som står litt i konflikt med hverandre.
Her virker Daily Readiness mer ferdig. Scoren du hver dag får presentert tar nemlig høyde for all aktivitet, stress, søvn, etc., og gir deg treningsforslag basert på dette. MEN, det som er helt 100% avgjørende for at denne funksjonen i det hele tatt har noen verdi, er at den optiske pulssensoren gir relativt nøyaktige målinger. Dersom klokken ikke klarer å registrere pulsen riktig, så vil dataen som klokken fores med føre til «følgefeil» i hele systemet, og Daily Readiness blir feil, treningsforslagene blir feil, og alt blir egentlig bare bortkastet.
Erfaringene med optisk pulsmåling på tidligere Fitbit-enheter har vært så-som-så, mens Garmin har kanskje de beste optiske pulssensorene på markedet. Dette gjør at rådataene som Garmin bruker i algoritmene sine for å beregne Body Battery og Training Load, stort sett er veldig gode. I tillegg kan Garmin klokkene kobles til eksterne pulssensorer som gir enda mer nøyaktige målinger, mens Fitbit ikke har mulighet til det. Akkurat dette skulle vi gjerne sett var mulig, ettersom høyintensive aktiviteter og styrketrening sjelden gir gode pulsmålinger når det benyttes optisk pulsmåling på håndleddet.
Daily Readiness lanseres på Fitbit Charge 5, Sense, Versa 3, Versa 2, Luxe og Inspire 2 i løpet av høsten.
Fitbit Charge 5 er først og fremst en aktivitetsmåler, men fungerer også greit til trening. Klokka registrerer automatisk skritt, tilbakelagt distanse, kalorier, puls, aktivitetssone minutter og søvn. Du kan velge å sette mål for hvor langt du ønsker å gå i løpet av en dag, antall skritt du skal tilbakelegge, eller min/maks puls slik at klokken gir deg beskjed når du har nådd skrittmålet eller havner utenfor en pulssone.
Pulsmåling på måling håndleddet (optisk pulsmåling) kan være ekstremt utfordrende, noe vi har skrevet mye om her. Tidligere har vi hatt relativt gode erfaringer med klokkene fra Fitbit, men det ser ut til at det nye designet med en pulssensor som sitter dypere inn i klokkehuset ikke leverer like presist som tidligere. Det som gjør det ekstra kjedelig, er at Fitbit ikke lar seg koble til eksterne pulssensorer som ellers ville ha gitt mye bedre målinger. Fitbit Charge 5 er i utgangspunktet en utrolig kraftig enhet, og mates den med riktig data så vil den kunne gi deg utrolig mye god innsikt i egen helse. Men når dette ikke skjer, så vil alt fra treningseffekt, kondisjonsberegning, kaloriforbruk, og ikke minst den nye Daily Readiness funksjonen, totalt miste sin hensikt.
I vårt tilfelle har pulsmålingen til tider fungert bra, mens andre ganger faller den helt ut. Det er dog viktig å påpeke at denne formen for pulsmåling ofte varierer mye fra person til person, og at andre vil kunne oppleve mye bedre målinger. For vår del klarer vi ikke å stole på verdiene som Fitbit Charge 5 leverer under trening, men som en aktivitetsmåler til daglig bruk for å holde oversikt over skritt, estimert distanse, hvilepuls, hjertevariabilitet, oksygenmetning, stress, søvn, m.m., så fungerer den strålende. Skritteren er nemlig meget godt, og søvnmålingen leverer også jevnt over godt.
Ønsker du et spark bak for å være mer aktiv, kan Charge 5 sende deg påminnelser om å bevege deg (kan skrues av/på), og vil da minne deg på å gå minimum 250 skritt per time, mens kvinner ved hjelp av Fitbit appen har mulighet til å spore menstruasjonssyklusen, registrere symptomer å beregne estimert vindu for fertilitet.
Noe annet vi savner med Fitbit Charge 5 er muligheten til å benytte egendefinerte pulssoner. De fleste pulsklokker og aktivitetsmålere i dag lar deg sette en øvre pulsgrense, og deretter definere fem-seks pulssoner basert på dette. Fitbit gir deg mulighet til å sette en makspuls, men bruker sine egne «soner» som begrenser seg til «fettforbrenning», «kardio» og «peak». Betegnelsen på disse skal gjøre det enklere for deg og meg å forstå hvordan treningen påvirker oss. Når du pusher deg selv inn i en ny sone, eller slipper foten av gassen og havner utenfor en gitt sone, vil klokken vibrere og vise et skjermbilde av hvilken sone du er i.
For noen vil nok dette være en fin funksjon, men det kan også være frustrerende og ikke ha mulighet til å benytte de tradisjonelle pulssonene som ofte brukes i treningssammenheng. Skjermbilde med «sonevisningen» vises også så lenge på skjermen at det oppleves mer forstyrrende, enn som en fordel.
Fitbit Charge 5 lar deg velge mellom mer enn 20 ulike aktivitetsprofiler, hvorav disse er tilgjengelige:
Sykkel, bootcamp, sirkeltrening, ellipsemaskin, golf, fottur, intervalltrening, kickboksing, kampsport, pilates, løp, spinning, trapper, svømming, tennis, tredemølle, tur, vekter, trening og yoga.
Fitbit har satt en begrensing som gjør det mulig å ha kun seks ulike aktivitetsprofiler på enheten samtidig, og disse må velges på forhånd i appen. Du kan når som helst bytte ut en aktivitet, men ikke ha flere enn seks. Glemmer du å starte en treningsøkt vil SmartTrack sørge for å registrere aktiviteten å lagre den i appen. SmartTrack benytter det innebygde akselerometeret og skrittlengden+antall skritt til å registrere økta, og nøyaktigheten og mengden informasjon klokka registreres vil ikke bli like god som når du registrerer økta manuelt, men absolutt godkjent. Merk at du ikke får opp ruta på kartet, men du får fremdeles informasjon som tid, distanse, gjennomsnitts- og maks puls, tid i pulssoner, kaloriforbrenning, intensitetsminutter og skritt. SmartTrack fungerer for aktivitetene gange, løp, sykling utendørs, sykling innendørs, sport (generelt), aerobic og svømming. Som standard vil registreringen starte etter 10 minutter, men du kan selv justere dette til opptil 90 minutter.
Istedenfor «antall skritt» som mål på aktivitet, benytter Fitbit såkalte » Activity Zone Minutes». Activity Zone Minutes tar hensyn hva du gjør, og hvor lenge du gjør denne aktiviteten. Mer intensiv aktivitet gir deg flere aktivitetssone minutter. For eksempel vil 1 minutt i fettforbrenningssonen (lett/middels intensitet) gi 1 poeng, mens 1 minutt i «peak zone», altså mer intensiv trening, vil gi 2 poeng. Bruker du Strava kan du Fitbit Charge 5 automatisk laste opp treningsøktene dine etter not økt, men det er ingen enkel måte å få dataen overført til Apple Health eller Google Fit.
Noe av det som virkelig gjorde Charge-serien så populær for noen år siden, var den innebygde GPS-chippen som gjorde det mulig for klokken å spore treningsøkten uten behovet for å bruke assistert GPS via telefon. Dette gjorde at Fitbit Charge var relativt alene om å tilby en «komplett» aktivitetsmåler som kunne måle både distanse og hastighet basert på GPS data samlet inn fra klokka.
Hvor nøyaktig slike små enheter er, vil variere ut i fra type GPS-chip, programvare, antennedesign og en del andre faktorer. Etter å ha testet Charge 5 i en rekke ulike situasjoner, ser vi tydelig at klokka har det med å konsekvent overestimere avstanden, og dette bare øker med totaldistansen på økta. Den ekstra lengden skyldes i hovedsak at GPS sporet «drifter» ut til sidene for den opprinnelige løypa, og dermed teller ekstra meter der den egentlig skal gå en kortere linje rett frem.
I eksempelet under sammenligner vi Fitbit Charge 5 (i rødt) med Garmin Forerunner 6 Pro (i blått). Her benytter Charge 5 den innebygde GPS-en.
Bruken av den innebygde GPS-chippen gjør også at batteritiden synker drastisk, og med kontinuerlig bruk vil klokken være tom for strøm etter kun 5 timer. En ting som er greit å være klar over, er at klokken automatisk vil benytte assistert GPS dersom du har mobilen med deg og tilkoblet. Assistert GPS betyr at klokken vil koble seg til telefonen, for så å benytte GPS-signalet fra telefonen isteden for sitt eget. Dette skal i utgangspunktet spare batteri, men vi opplevde ingen stor forskjell her. Presisjonen er derimot litt bedre.
I eksempelet under sammenligner vi Fitbit Charge 5 (i rødt) med Garmin Forerunner 6 Pro (i blått). Her benytter Charge 5 assistert GPS via en iPhone 13 Pro.
Når Charge 5 benytter assistert GPS vil den vise et ikon av liten mobil mobiltelefon øverst på skjermen sammen med symbolet av en satellitt. Dersom bare den innebygde GPS-chippen er i bruk, vil du se et ikon en satellitt og en klokke.
Appen til Fitbit har etterhvert blitt virkelig omfattende, men er fremdeles enkel og oversiktlig i bruk. Her finner du all informasjon klokka har registrert om deg i løpet av døgnet, inkludert skritt, distanse tilbakelagt, kaloriforbrenning, puls, hvilepuls, hjertevariablitet, oksygenmetning, hudtemperatur, søvn, m.m..
Etter en treningsøkt vil et intensitetskart ved hjelp av ulike farger vise hvor i økta du har trent hardt/lett for stedene du har anstrengt deg hardt/lite.
Fitbit har også en nettjeneste med bedre oversikt over den samme informasjonen du finner i appen. Du kan tilpasse siden, eller «dashbordet» etter eget ønske, og tjenesten fungerer svært bra.
En av faktorene bak Fitbit sin suksess, er det store miljøet/samfunnet de tilbyr gjennom Fitbit Premium. Som et ledd i Fitbit og Google sitt tette samarbeid, utvider samtidig selskapet tilbudet til Premium abonnenter. Basert på resultatene fra Daily Readiness vil du kunne velge blant mer enn 500 ulike trenings- og meditasjonsøkter på klokken og i Fitbit appen. Fitbit har også inngått et spennende partnerskap med treningsgiganten LES MILLES, som lar deg velge mellom en rekke ulike treningsøkter. En annen spennende nyhet er at Fitibt har fått med seg Will Smith som global ambassadør. Will Smith vil blant annet lage innhold til Fitbit Premium som ulike treningsøkter, etc..
Fitbit Premium byr på alt fra dedikerte treningsprogrammer for styrketrening, løpetrening, bevegelighetstrening til programmer for avspenning. Det er til og med egne programmer som skal hjelpe deg å få kontroll på søtsuget og kostholdet. I tillegg til de guidede programmene vil du finne et hav av ulike treningsøkter som spilles av som videoer i Fitbit appen, eller egne «lyd økter» som du kan lytte til mens du trener. Her er det noe for alle.
Med Fitbit Premium får du også muligheten til å utfordre venner og andre Fitbit-brukere. Her kan du ta del i gruppeutfordringer der det handler om å tilbakelegge flest skritt i løpet av en dag, en uke, måned, etc..
Til slutt, mens det tidligere har vært vanskelig å vite hvilke tjenester som er gratis, og hvilke som er forbeholdt Premium-abonnenter, har Fitbit nå laget følgende oversikt:
Fitbit Charge 5 eruten tvil en fullspekket og god aktivitetsmåler, men Fitbit har gjort noen valg vi ikke helt skjønner oss på. Først og fremst er fraværet av et dedikert altimeter noe vi savner. Deretter skulle vi likt å se en form for musikkontroll på klokka. Designet er langt bedre enn på forgjengeren, spesielt skjermen og reimen(e), men mangelen på en knapp er umulig å fornekte.
Ettersom verken Daily Readiness eller EKG-funksjonen enda er tilgjengelig i Norge, får vi ikke testet Fitbit Charge 5 til det fulle, men vi kommer til å oppdatere artikkelen når dette blir mulig skulle vi gjerne sett bedre presisjon på både pulsmålingen og GPS-sporingen. Førstnevnte er relativt individuelt, og der vi opplever unøyaktige målinger, kan det hende at du opplever noe helt annet.
GPS-presisjonen er dog knyttet til selve produktet, og her kan for eksempel en programvareoppdatering øke nøyaktigheten. Det skal sies at vi er ganske kravstore til produktene vi tester ettersom vi er vant til pulsklokker som ligger i en helt annen prisklasse, og er tiltenkt et helt annet bruk. For de aller fleste som ser etter en enkel aktivitetsmåler, så vil nok Charge 5 levere mer enn bra nok.
De største konkurrentene til er åpenbart Garmin Vivosmart 4 som vi har testet her som også byr på avansert aktivitessporing, en bedre pulssensor og god batteritid. Vivosmart 4 har derimot ikke innebygd GPS, og du er dermed avhengig av å ta med telefonen for å få sporet økta. Blant Fitbit sine egne aktivitetsmåler er Charge 4 fremdeles en veldig god aktivitetsmåler. I testen vår av Fitbit Charge 4 gav vi den en score på 90/100, og det fremstår fremdeles som et godt produkt. Charge 4 har mange av de samme funksjonene, en mer nøyaktig GPS, innebygd altimeter som gjør at klokken teller etasjer, og ikke minst musikkontroll for å styre musikken fra Spotify. Ellers vil vi trekke frem Fitbit Luxe som et meget godt alternativ. Denne har ikke like mange funksjoner som Charge 5, men har jevnt over bedre pulsmåling, et slankere design og gjør en veldig god jobb med å spore aktivitet og søvn døgnet rundt. Luxe har dog ikke innebygd GPS.
Ellers er Fitbit Charge 5 ganske alene om å tilby en aktivitetsmåler med innebygd GPS i sin størrelsesklasse. Prisen har økt noen hundre kroner fra forgjengeren, og begynner nå å bli farlig høy for en så enkel enhet. Velger du for eksempel en Garmin Forerunner 55 til noen hundre kroner mer, får du en langt mer avansert klokke, men da også et helt annet design og type klokke.
Product Name: Fitbit Charge 5
Brand: Fitbit
MPN: 1799
Currency: NOK
Konklusjon
Fitbit Charge 5 viderefører det beste fra en selskapets mest populære aktivitetsmåler, og putter inn en hel haug av sensorer som gjør at den skiller seg ut fra andre enheter i denne klassen. Samarbeidet med Google åpner opp for spennende oppdateringer i fremtiden, og med et så imponerende kraftig arsenal av sensorer som Charge 5 besitter, er den i stand til å måle både det ene og det andre.
Daily Readiness Score er en av de store nyhetene for Charge 5, men ettersom denne ikke er tilgjengelig enda, har vi ikke fått testet den. Funksjonen virker dog lovende, men baserer seg på at du får relativt nøyaktige pulsmålinger med klokka. Vår erfaring er at pulssensoren ikke leverer så bra vi skulle ønsket, men til daglig bruk fungerer den bra.
Ellers gir Fitbit deg en solid og velbygget aktivitetsmåler som gjør en god jobb med å måle aktiviteten din døgnet rundt, inkludert alt fra skritt, søvn, stress, puls, oksygenmetning og mye mer. Til trening fungerer den greit, men her dersom du primært ser etter en klokke som kan brukes til trening, så bør du velge noe annet. Er du derimot på jakt etter en aktivitetsmåler som i hovedsak skal brukes til å måle aktiviteten i hverdagen, av og til brukes til noen enkle treningsøkter, og samtidig gjøre minst mulig ut av seg? Da kan Fitbit Charge 5 være et godt alternativ – spesielt med den motiverende Premium-plattformen selskapet har bygget opp. Her får du så mange gode og inspirerende treningsøkter at det nesten er umulig å ikke bli motivert!
Pros
Cons