Hvis du først er på utkikk etter en aktivitetsmåler fremfor en pulsklokke, så er Fitbit Charge 4 sannsynligvis den mest komplette aktivitetsmåleren på markedet.

Fitbit er nesten synonymt med aktivitetssmålere, og har i mange år tilbudt produkter som har til hensikt å gjøre deg og meg litt sprekere. Charge 4 er deres mest påkostede aktivitetsmåler, og her har Fitbit virkelig levert varene så det holder.

Design og funksjon

Fitbit Charge 4 er relativt liten, lett og gjør ikke mye ut av seg. Armbåndet legger seg fint rundt armen og sitter der nesten umerkelig gjennom hele dagen, selv om tykkelsen gjør at det blir noe mer merkbar om natten enn for eksempel Fitbit Inspire 2, men det er prisen du må betale for å få en aktivitetsmåler med mye mer krefter. Den svart-hvite OLED-skjermen er stort sett lett å lese, men sliter litt i sterkt sollys. Betjeningen foregår enkelt ved å sveipe sideveis og opp/ned på skjermen i tillegg til en haptisk knapp på venstre side (brukes stort sett som tilbake-knapp). Menyene er enkle, og tar deg gjennom all informasjonen klokken har registrert om deg i løpet av dagen og menyvalgene for aktivitet, innstillinger, vær, kalender, m.m.. Det eneste vi savner med skjermen er muligheten for å stille den til «alltid på». Synes du den standard urskiven er kjedelig, kan du velge blant over 20 ulike urskiver i Fitbit appen.

Til tross for at klokken er liten så kan Fitbit Charge 4 imponere med opptil 7 dagers batteritid. Dette reduseres i takt med bruk, og spesielt dersom du trener mye, men det er uansett svært bra. Charge 4 måler tross alt puls, kaloriforbruk, skritt, etasjer, estimert distanse, søvn, og alt du foretar deg 24/7. I vanlig klokkemodus måler Charge 4 pulsen hvert femte sekund, mens det øker til hvert sekund under trening. Fitbit Charge 4 er vanntett ned til 50 meter og kan blant annet brukes til svømming der den automatisk registrerer bassenglengder.

Fitbit Charge 4 har begrensede smartfunksjoner, men den gjør det viktigste som å vise smartvarsler, værmelding, aktivere stoppeklokke og nedtelling. Har du en Android-telefon kan du sette opp forhåndsskrevne varsler i appen som du kan svare med via klokken.

Pulsmåling og oksygenmetning (SpO2)

Den innebygde PurePulse-sensoren er den samme som vi finner i Fitbit Inspire 2, men Charge 4 har i tillegg en SpO2-sensor som måler oksygenmetningen i blodet slik som den nyeste PurePulse 2.0 sensoren vi så i både Fitbit Sense og Fitbit Versa 3. Ved lansering utførte Charge 4 SpO2-målinger kun om natten mens du sov, men en nylig oppdatering gjorde det mulig å utføre SpO2-målinger når du selv ønsker. Resultatene fra målingene etter den automatiske målingen om natten, får du presentert i Fitbit appen. Ved å måle oksygennivået i blodet ønsker Fitbit å kunne avsløre tilstander som søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander. Det er viktig å påpeke at dette ikke er et medisinsk verktøy, men kan være med på å avsløre sykdomslignende tilstander.

PurePulse gjør en grei jobb med å måle pulsen, men når ikke helt opp til den presisjonen vi har sett hos Apple Watch Series 6 eller de nyere Garmin klokkene. Det er likevel greit å vite at ingen klokker med denne formen for måling (optisk pulsmåling) i stand til å måle 100% riktig puls. Presisjonen ved optisk pulsmåling er også svært individuelt ettersom optisk pulsmåling lar seg påvirke av en rekke faktorer som blant annet hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc., og da sier det seg selv at det ikke vil fungere like godt for alle. Vi gir uansett godkjent stempel til pulsmålingen i Fitbit Charge 4, men ikke forvent presisjonen du finner på de beste klokkene i dag.

Fitbit Charge 4
Den innebygde pulssensoren i Fitbit Charge 4 gjør en helt grei jobb.

 

GPS og NFC-chip

Fitbit Charge 4 har (endelig) fått innebygget GPS, så du er ikke lenger avhengig av mobilen for å registrere lengden på treningsturen. Når du aktiverer GPS på klokka reduseres batteritiden til fem timer, men du kan også benytte assistert GPS via mobilen dersom du ønsker å forlenge batteritiden. Velger du dette, må du sørge for at Fitbit appen er åpen i bakgrunnen og at klokka er tilkoblet. Fitbit Charge 4 gir deg også muligheten til å bruke funksjonen «dynamisk» som gjør at den automatisk veksler mellom å bruke den innebygde GPS-en og assistert GPS for å gi best mulig batteritid og målinger.

Nøyaktigheten på sporingen er jevnt over god, og sammenlignet med klokker vi av erfaring kan stole på, så er det gjerne snakk om (opptil) kun noen få prosent avvik.

En annen godbit er altimeteret som sørger for at Charge 4 teller trapper/etasjer. Sammen med GPS-chippen bidrar dette til at Fitbit Charge 4 virkelig nærmer seg et mer komplett treningsverktøy. (Fitbit Charge 4 støtter faktisk også GLONASS).

Charge 4 har også NFC-chip som støtter Fitbit Pay og trådløs betaling – fantastisk praktisk i disse dager der det oppfordres til å betale trådløst overalt.

Du får ikke innebygd musikklagring eller offline streaming, men du kan bruke Fitbit Charge 4 som kontroll for Spotify på mobilen dersom du har et premium abonnement.

 

Trening og aktivitetssporing

Fitbit Charge 4 er først og fremst en aktivitetsmåler, men gjør også en god jobb med å registrere trening. Klokka registrerer automatisk skritt, tilbakelagt distanse, kalorier, puls, aktivitetssone minutter og og søvn. Du kan velge å sette mål for hvor langt du ønsker å gå i løpet av en dag, antall skritt du skal tilbakelegge, eller min/maks puls slik at klokken gir deg beskjed når du har nådd skrittmålet eller havner utenfor en pulssone. Fitbit Charge 4 leverer godt på dette området, og både skritteller og søvnmåling er relativt nøyaktig.

Når det gjelder trening lar Fitbit Charge 4 deg velge mellom mer enn 20 ulike aktivitetsprofiler, hvorav disse er tilgjengelige:
Sykkel, bootcamp, sirkeltrening, ellipsemaskin, golf, fottur, intervalltrening, kickboksing, kampsport, pilates, løp, spinning, trapper, svømming, tennis, tredemølle, tur, vekter, trening og yoga.

Klokken har plass til kun seks ulike aktivitetsprofiler på enheten samtidig, så du bør velge ut dine favoritter på forhånd i appen. Glemmer du å starte en treningsøkt vil SmartTrack sørge for å registrere aktiviteten å lagre den i appen. SmartTrack benytter det innebygde akselerometeret og skrittlengden+antall skritt til å registrere økta, og nøyaktigheten og mengden informasjon klokka registreres vil ikke bli like god som når du registrerer økta manuelt. Funksjonen fungerer for aktivitetene gange, løp, sykling utendørs, sykling innendørs, sport (generelt), aerobic og svømming.

Fitbit deler inn treningen i ulike soner, og måler aktiviteten i Activity Zone Minutes. Activity Zone Minutes tar hensyn hva du gjør, og hvor lenge du gjør denne aktiviteten. Mer intensiv aktivitet gir deg flere aktivitetssone minutter. For eksempel vil 1 minutt i fettforbrenningssonen (lett/middels intensitet) gi 1 poeng, mens 1 minutt i «peak zone», altså mer intensiv trening, vil gi 2 poeng. For Strava-brukere vil Fitbit Charge 4 laste opp treningsøktene dine automatisk.

Charge 4 kan også sende deg påminnelser om å bevege deg (kan skrues av/på), og vil da minne deg på å gå minimum 250 skritt per time, mens kvinner ved hjelp av Fitbit appen har mulighet til å spore menstruasjonssyklusen, registrere symptomer å beregne estimert vindu for fertilitet.

Søvnsporing og hudtemperatur

Fitbit Charge 4 registrerer automatisk hvor lenge du sover, tid i de ulike søvnfasene (våken, lett søvn, dyp søvn og REM), oksygenmetning i blodet, puls i løpet av natten og laveste hvilepuls under søvn. Denne informasjonen bruker klokken til å gi deg en søvnscore fra 0 til 100.

I Fitbit appen vil du få en dypere innsikt i nattens søvn. Ønsker du full innsikt kan du trykke deg inn på de ulike fasene å se ytterligere informasjon. Nøyaktigheten på søvnsporingen er jevnt over god.

Vi må også legge til at i to nylige oppdateringer (våren 2021) har Fitbit gjort det mulig for Charge 4-brukere å utføre spot-sjekker av oksygenmetningen, samt at klokke registrerer temperaturen i huden under søvn på samme måte som Fitbit Sense. Denne funksjonen er ikke ment å erstatte det tradisjonelle termometeret som benyttes i for å ta kroppstemperaturen, men skal kunne gi et overblikk av den generelle helsen din. Klokken måler altså ikke kroppstemperaturen på linje med et termometer, men vil ut bra en baselinje angi om du fraviker fra den normale hudtemperaturen.

Målingene skjer automatisk om natten mens du sover, og resultatene finner du i Fitbit appen. Temperaturmålingen krever at du bruker klokken i tre dager før den gir deg de første resultatene. Etter tre dager vil klokka ha dannet seg et inntrykk av din grunntemperatur, og deretter vil den kunne registrere om du fraviker fra denne. Temperaturendringer i huden kan være et tegn på sykdom, men er kanskje enda nyttigere for kvinner som ønsker å holde oversikt over menstruasjonssyklusen. Det er nemlig et kjent fenomen at kroppstemperaturen kan stige/synke i forbindelse med menstruasjonen, og Fitbit Charge 4 skal kunne være i stand til å registrere dette, og deretter spore det i appen.

Oversiktlig app og Inspirerende Fitbit Community

Fitbit appen er oversiktlig og fin, og gir deg akkurat passe mye informasjon uten at du blir overveldet. Her finner du treningsdata, søvn, og aktivitetssporingen registrert gjennom hele døgnet. Etter en treningsøkt vil du også kunne se hvor i økta du har trent hardt/lett ved å se på et intensitetskart som viser ulike farger for stedene du har anstrengt deg hardt/lite.

Vi kan også legge til at Fitbit har en nettjeneste med god oversikt over den samme informasjonen du finner i appen. Du kan tilpasse siden, eller «dashbordet» etter eget ønske, og tjenesten fungerer svært bra.

Fitbit
Fitbit tilbyr en nettjeneste der du får tilgang til denne samme informasjonen som du finner i appen.

Fitbit Premium

Et av områdene der Fitbit virkelig har sterkt fotfeste, er det store miljøet/samfunnet de tilbyr gjennom Fitbit Premium. Dette er en betaltjeneste som i utgangspunktet koster 10 dollar i måneden, eller 799kr for et år dersom du ønsker å binde deg for 12 måneder. Dette er i våre øyne for dyrt, men heldigvis får du med 3 måneder gratis når du kjøper en ny Charge 4.

Fitbit Premium byr på alt fra dedikerte treningsprogrammer for styrketrening, løpetrening, bevegelighetstrening til programmer for avspenning – totalt 16 ulike programmer. Det er til og med egne programmer som skal hjelpe deg å få kontroll på søtsuget og kostholdet. I tillegg til de guidede programmene vil du finne et hav av ulike treningsøkter som spilles av som videoer i Fitbit appen, eller egne «lyd økter» som du kan lytte til mens du trener. Her er det virkelig noe for alle.

En annen virkelig inspirerende del av Fitbit Premium er muligheten til å utfordre venner og andre Fitbit-brukere. Her kan du ta del i gruppeutfordringer der det handler om å tilbakelegge flest skritt i løpet av en dag, en uke, måned, etc..

Konklusjon

Fitbit Charge 4
Fitbit Charge 4

Product Name: Fitbit Charge 4

Brand: Fitbit

MPN: 1699

Currency: NOK

90%

Konklusjon

Fitbit Charge 4 leverer en totalpakke som virkelig gir deg valuta for pengene. Du får en aktivitetsmåler som sitter nesten umerkelig på armen, har lang batteritid, innebygget GPS, altimeter og Fitbit Pay-betalingsfunksjon. Pulssensoren gjør en helt grei jobb, og skrittelleren og søvnmålingen leverer mer enn godkjent.

Er du av typen som trener mye, bør du vurdere en klokke som kan kobles til et pulsbelte og som ikke minst har en «alltid på skjerm», men er du mer opptatt av å ha en liten klokke som registrerer alt du gjør, som du kan betale med, og som du slipper å lade i hytt og gevær, så er Fitbit Charge 4 utvilsomt en god investering.

Pros

 • Liten, lett og diskré.
 • Innebygd GPS og altimeter.
 • NFC-chip for Fitbit Pay betaling.
 • Oversiktlig og innholdsrik app.
 • God batteritid.
 • SmartTrack registrerer trening automatisk.
 • Fitbit Premium med mange treningsprogrammer, utfordringer og konkurranser.
 • Relativt nøyaktig skritteller og søvnmåling.
 • Måler oksygenmetningen (SpO2) og hudtemperatur.

Cons

 • Fitbit Premium er kostbart.
 • Ikke mulig med «alltid på skjerm».
 • Middels god pulsmåling.
 • Musikkontroll krever Spotify Premium abonnement.
 • Skjermen kan være vanskelig å lese av i direkte sollys.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022