Garmin Vivosmart 4 er aktivitetsmåleren som «bare er der uten å gjøre noe ut av seg».

Vivosmart 4 har en slank og elegant profil og veier ikke mer enn 21,5 gram. Skjermen er relativt liten og viser sparsommelig med info i hvert skjermbilde, men den brukervennlige touch-skjermen gjør det enkelt å navigere gjennom menyer og funksjoner. Klokken har en innebygd lyssensor som gjør at lysstyrken justeres automatisk i takt med omgivelsene, og den er lett å lese uansett lysforhold. Vivosmart 4 har dessverre ingen «alltid på skjerm», og skrur seg relativt raskt av når du ikke har rørt den på en stund.

Vivosmart kommer i fem ulike fargevarianter og to ulike størrelser på båndene. Reimene er ikke utskiftbare, så sørg for å finne en riktig størrelse før du kjøper. Fire av modellene er str. «liten/medium», mens «stor» kun er tilgjengelig i sort.

Sporer alt du fortar deg

Garmin Vivosmart 4 sporer aktiviteten din 24/7, og for de som er opptatt av nøyaktig skrittelling og puslmåling, så er Vivosmart 4 en av de beste i klassen. Vivosmart 4 benytter siste generasjon Garmin Elevate-pulssensor som vi allerede har svært gode erfaringer med. Klokka/båndet kommer med funksjoner for avansert søvnanalyse, stressmåling, oksygenmetning i blodet, Body Battery (en egen funksjon som måler kroppens totale ressurser og holder oversikten med hvordan disse påvirkes av aktivitet/hvile gjennom dagen), og i tillegg en dedikert funksjon som hjelper deg å slappe av. De ulike dataene kan leses av på klokka ved å bla deg gjennom de ulike widgetene for de aktuelle dataene, eller få en bedre og mer oversiktlig fremstilling i Garmin Connect appen.

Garmin Vivosmart 4 gjør en god jobb med å registrere de «vanlige» helsedatene som skritt, kalorier, søvn og puls. Takket være den kompakte formen og lave vekten, så sitter båndet svært godt på armen, noe som igjen bidrar til bedre pulsmålinger som er grunnlaget for mange av målingene klokka gjør. Garmin har lenge vært best i klassen på å måle puls, skritt og kaloriforbruk, og Vivosmart 4 er der den skal være.

Søvnanalysen er også svært nøyaktig, og i tillegg til å registrere når du legger deg og står opp, vil Vivosmart 4 bryte ned søvnen i ulike søvnfaser og tiden tilbrakt i de, samt registrere hvilepuls og SpO2-nivået (kan utføres når som helst) altså oksygenmetningen i blodet. Å måle oksygenmetningen i blodet kan være et nyttig verktøy for å avsløre tegn på søvnapné og potensielle hjerteproblemer.

Vivosmart 4 har også innebygd funksjon for pusteteknikker og stressmåling. Klokka kan faktisk automatisk oppdage når du er for stresset, og deretter gi deg påminnelser om at det er på tide å ta noen minutter å slappe av med en kort pusteøvelse. For kvinner kan klokka brukes til å holde kontroll på menstruasjonssyklusen ved å loggføre symptomer i appen, og klokka vil kunne gi deg beregninger av fruktbarhet i tillegg til menstruasjonspåminnelser.

Av andre egenskaper kan vi nevne hydreringssporing som skal hjelpe deg med påminnelser om å innta nok væske i løpet av dagen, samt respirasjonssporing som registrer hvordan du puster når du sover og under pusteøvelser og yogaaktiviteter, varsler om unormal puls, samt beregning av kondisjonsalder i Garmin Connect.

 

Smartvarsler og musikkontroll

Garmin Vivosmart 4 kan motta smartvarsler fra mobilen, og dersom du bruker Android-telefon så kan du til og med svare på meldinger direkte fra armbåndet gjennom forhåndsskrevne meldinger som er lagret i Garmin Connect appen. Den lille skjermen gjør at det er begrenset hvor lett det er å lese lange meldinger, men det er i det minste mulig. Klokka kan også brukes til å kontrollere musikken du har lagret på telefonen.

Foruten om dette kan Vivosmart 4 vise værmeldingen, brukes som fjernkontroll til Garmin sine Virb actionkamera, samt brukes til å finne telefonen din dersom du har rotet den bort (må være innen rekkevidde for Bluetooth) og ikke minst benyttes som tidtaker og alarm.

Garmin Vivosmart 4
Garmin Vivosmart 4 viser deg smartvarsler fra telefonen, og kan brukes til å kontrollere musikken.

Garmin Vivosmart 4 – trening

Til tross for at Garmin Vivosmart 4 først og fremst er en aktivitetsmåler, så fungerer den også som enkel treningsklokke. Vivosmart 4 kan ikke kobles til en ekstern pulssensor, men den innebygde pulsmålingen i klokka er heldigvis imponerende god. Det største savnet er mangelen på innebygd GPS, men heldigvis har Garmin utstyrt klokken med barometer slik at den er i stand til å telle etasjer/trapper i løpet av dagen.

Dersom du ønsker ha spore treningsturen slik at du får registrert både distanse og antall høydemeter, og ikke minst få kartvisning appen, så må du benytte deg av assistert GPS – altså tilkobling av GPS via mobilen. Åpne Garmin Connect appen, sørg for at Garmin Vivosmart 4 er tilkoblet, og deretter kan du starte treningsøkta.

Assistert GPS fungerer greit, men det er utvilsomt mye lettere å bare forholde seg til klokka. Hvis du ved et uhell lukker Garmin Connect appen underveis vil også sporingen avsluttes, og distansen vil ikke bli registrert riktig. Det er fullt mulig å trene uten assistert GPS; og klokke vil da benytte seg at den innebygde akselerasjonsmåleren som beregner avstanden ut  i fra antall skritt og beregnet skrittlengde. Det fungerer middels ok, og anbefales ikke med mindre du ikke bryr deg veldig om å loggføre treningen.

Med Move IQ funksjonen vil Vivosmart 4 automatisk kunne gjenkjenne en rekke ulike aktiviteter, og dersom du glemmer å starte klokka før en treningsøkt, vil Garmin Vivosmart 4 kunne oppdage dette for så å starte registreringen automatisk. Verken tid eller distanse blir like nøyaktig som dersom du starter økten manuelt, men det er en veldig fin funksjon. Move IQ øktene dukker ikke opp i nyhetsfeeden/kalenderen som en vanlig treningsøkt, men står oppført som en egen aktivitet i grå farge som indikerer en Move IQ-aktivitet.

Du kan velge mellom en rekke aktivitetsprofiler fra Garmin Connect, men du kan kun ha syv ulike aktivitetsprofiler installert på klokka til enhver tid. Dette betyr at dersom du skal legge til en ny aktivitetsprofil, så må du inn i appen å fjerne en eksisterende profil før du kan legge til en ny.

Den komplette listen med aktivitetsprofiler er:
Gå, løping, tredemølle, kondisjonstrening, trappegåing, ellipsemaskin, sykkel, styrketrening, svømming i basseng, pilates, yoga, pustetrening, annet.

Etter en treningsøkt får du en enkel oversikt over de mest relevante dataene direkte på klokka, mens du kan dykke dypere inn i økta i Garmin Connect appen. Her finner du mer info om tid, distanse, høydemeter, tid i bevegelse, hastighet, gjennomsnittlig hastighet, puls, gjennomsnittlig puls, kaloriforbruk og estimert svettetap. Du får også detaljert info om rundetider, en grafisk fremstilling av puls og tempo, samt et flott kart som viser hvor i økta pulsen og tempoet ditt har økt/minket.

Det vi finner mest frustrerende med Garmin Vivosmart 4 som treningsklokke er at det nesten ikke er mulig å setter den på pause før den automatisk går lagrer økta og avslutter. Planlegger du en tur med innlagt pause underveis, vil du sannsynligvis måtte lagre økta som to økter – en før og en etter pausen.

Garmin Connect – mobil og nettjeneste

Garmin Connect er navnet på partnerappen og nettjenesten som Garmin benytter for å gi deg bedre oversikt over all infoen klokka registrer om deg, samt mulighet til å delta i konkurranser og utfordringer, oppdatere klokka, m.m.. Her får du full innsikt over puls, energiforbruk, stressnivå, Body Battery, skritt, søvn, respirasjonsfrekvens, aktiviteter, m.m..

Alle produsenter av smartklokke og pulsklokker har sine egne partnerapper med fokus på ulike ting, men Garmin Connect er utvilsomt appen med flest muligheter. Noen vil kanskje synes det blir for mye info, men du kan heldigvis selv bestemme hvilen informasjon som skal vises, og hva som skal være usynlig. Garmin Connect fremstår i det hele tatt ryddig og fin, og fremstiller dataene på en forståelig måte.

Så lenge klokka er tilknyttet appen, vil alt av informasjon fra klokka synkroniseres automatisk til mobilen og Garmin Connect. Dersom du synes appen blir liten og uoversiktlig, kan du finne all den samme informasjonen tilgjengelig i nettjenesten Garmin Connect.

Konklusjon

Garmin Vivosmart 4
Garmin Vivosmart 4

Product Name: Garmin Vivosmart 4

Brand: Garmin

MPN: 1199

Currency: NOK

80%

Konklusjon

Garmin Vivosmart 4 er en av de minste og mest diskre aktivitetsmålerne vi har testet, og likevel klarer den å pakke inn en rekke nyttige og spennende funksjoner. Det største savnet er uten tvil innebygd GPS, men dersom du klarer deg uten dette og er fortrolig med å koble klokka til mobilen for å spore en treningsøkt, så har Vivosmart 4 det aller meste – i hvert fall til denne prisen.

Vivosmart 4 er først og fremst en aktivitetsmåler, men fungerer også bra til enkel trening. Er du primært ute etter en liten og diskre aktivitetsmåler som faktisk måler skritt, søvn og puls med god presisjon, så krysse Garmin Vivosmart 4 på alle punktene. I tillegg kan du få bedre forståelse av egen kropp takket være nyttige verktøy som Body Battery, stressmåling og beregning av kondisjonsalder.

 

Pros

  • Liten, lett og diskre´.
  • Svært god helseovervåking med nøyatktig sporing av skritt, etasjer, søvn, etc..
  • Avansert søvnanalyse.
  • Body battery og stressmåling kan hjelpe deg til. bedre forstå egen kropp.
  • God nøyaktighet på pulssensoren. Innebygd PulseOX-sensor.
  • Garmin Conncect appen er oversiktlig og full av funksjoner.
  • Enkel betjening og responsiv touchskjerm.
  • Støtter smartvarsler og kan brukes som musikkontroll.
  • Move IQ registrerer automatisk når du er i aktivitet.

Cons

  • Mangler innebygd GPS.
  • Ingen musikk eller betalingsmuligheter.
  • Kan ikke kobles til ekstern pulssensor.
  • Ingen «alltid på skjerm».
  • Ikke mulig å sette på pause uten at økta auto-lagres.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Aura massasjepute fra IWAO

Massasje kan ha mange helsefremmende effekter på både kropp og psyke,…
Dato: Des 11, 2024
Produktomtaler

Trådløse hodetelefoner/ headset – Topp 10 – Best i test 2024!

Er du ute etter et nytt par trådløse hodetelefoner/ headset til…
Dato: Des 10, 2024
Produkttest

Løftesko – Best i test 2024 – Beste vektløftersko til styrketrening

Vi gir deg oversikten over beste løftesko på markedet i 2024!…
Dato: Des 02, 2024

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer