Tallene lyver ikke: Kvinner lenger lengre enn menn. Kanskje er det ikke så dumt å være litt mer «forsiktig» og oppmerksom på egen kropp?

I gjennomsnitt lever amerikanske menn til de er 76 år, mens kvinnen lever til hun er 81 år. Og selv om begge kjønn lever til de er godt opp i årene, så er kvinnenes «ekstra» leveår preget av å være sunne og gode år.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har en indeks (HALE index) som anslår hvor mange år en mann eller kvinne kan leve uten en alvorlig sykdom eller skade. I følge HALE vil en amerikansk mann kunne forvente 67 «friske» år, mens kvinnene kan vente seg 70 år med god helse.

 

Ingen nyhet, men ulike forklaringer

At kvinner lever lengre enn menn er ingenting nytt. Til og med evolusjonen har forsøkt å gjøre noe med dette fra naturens side, og det fødes derfor litt flere gutter enn jenter for å forsøke og jevne ut forskjellen.

Men hvorfor er det slik at kvinner lever lengre enn menn? Det finnes et par ulike teorier- noen forklart med biologi, andre med oppførsel.

Menn har lettere for å røyke, drikke store mengder alkohol og å være overvektige. Menn er også senere ute med å oppsøke lege dersom de føler seg syke, og mister dermed også muligheten til å kunne oppdage en eventuell sykdom på et tidlig stadium. I tillegg er også menn mer tilbøyelig til å avbryte medisinering/behandling for en sykdom. På toppen av dette, så har mannfolka større risiko for å delta i livsfarlige hendelser som slagsmål, gjeng oppgjør og skyteepisoder.

menn tidlig død
Kanskje kan mennenes testosteronnivå være noe av forklaringen til at de i snitt dør tidligere enn kvinner. Menn er i hvert fall tilbøyelige til å ta flere og større risikofylte sjanser.

Testosteron gir økt risiko og lavere immunforsvar

En annen teori går ut på at mennenes tidligere død kan skyldes biologiske årsaker, som de naturlige høye verdiene av testosteron. Testosteron er det mannlige kjønnshormonet og er ansvarlig for alt fra kjønnsdrift til muskelvekst, men det kan også føre til økt nivå av aggresjon og risiko. Flere eksperter mener at testosteron kan være medvirkende til at mennene tar flere risikofylte sjanser og oppdrag enn det kvinner gjør, og at det kan forklare noe av den lavere gjennomsnittsalderen.

Det har også blitt gjort studier som tyder på at testosteron har en direkte virkning på å redusere immunforsvaret og at det kan øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. I 2012 ble det gjennomført en studie der forskerne undersøkte dødsårsaken til 81 koreanske evnukker (menn som var kastrert som barn), og som derfor hadde stoppet å produsere testosteron. De fant at evnukkene i snitt levde 14 til 19 år lengre enn ikke-kastrerte menn som delte den samme sosioøkonomiske statusen.

Til tross for at den siste teorien om at testosteron kan redusere immunforsvaret ikke er 100% bevist, så ser det ut til at testosteron kan blokkere frigjøringen av forsvarsceller i immunforsvaret som ellers skulle ha tatt opp kampen mot skadelige bakterier i kroppen. På den annen side finnes det studier som viser at lave nivåer av testosteron er knyttet til hjerte sykdommer og dårlig helse hos menn, så sammenhengen mellom testosteron og helse er komplisert.

kvinner lever lengre enn menn
I evolusjonært perspektiv er det kvinnen som har måtte oppdra og passe på barnet. Kvinnens kropp har gjennomgått en tøff prosess med svangerskap og fødsel, og har måtte bygd seg opp til å tåle mer.

Østrogen kan være livsforlengende

Det trenger ikke nødvendigvis å være mennenes testosteron som er skyld i tidligere i død, men tvert i mot kvinnenes kjønnshormon -østrogen, som sørger for at damene får flere leveår. Østrogen har vist seg å være  beskyttende og å ha en rolle tilsvarende antioksidanter. En 2013-studie publisert i tidsskriftet International Journal of Endocrinology fant bevis for at østrogen kan motvirke den typen DNA skader som fører til sykdom. Den samme studien fant også beviser for at østrogen kan bidra til å opprettholde god helse og normal celxefunksjon.

Men hvorfor har evolusjonen «favorisert» kvinnene og ikke mennene?

Alt er spekulativt, men det kan skyldes kvinnenes historiske rolle som barneoppdrager/barnepasser. Umiddelbart etter at barnet er født, er mennene «fri» til å stikke av, mens barnet er helt avhengig av morens sterke og friske kropp. En kvinnes kropp må gå gjennom en voldsom prøvelse gjennom svangerskapet og fødselen, samtidig som den må slå tilbake etter selve fødselen. Og selv etter at fødselen er over, er kvinnen ansvarlig for å mate barnet gjennom amming, mens mannen kropp ikke utsettes for noe.

Dette kan altså være noe av forklaringen på at kvinner i dag lever lengre enn menn, for selv om dagens samfunn heldigvis har endret seg når det kommer til kjønnsfordeling, så er det ikke like lett å snu den evolusjonære utviklingen.

 

Kilde
Time.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Intervjuer

Comeback i bikinifitness åtte måneder etter fødsel!

Trebarnsmoren Tina er en sterk og strukturert dame med mange jern…
Dato: Apr 28, 2021
Helse og livsstil

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Helse og livsstil

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Fysisk og psykisk helse

Så mye forbrenner du av å gå 10 000 skritt om dagen

10 000 skritt om dagen er et populært mål for mange,…
Dato: Apr 22, 2021
Intervjuer

Sondre Nordstad Moen – høye ambisjoner for OL i Tokyo!

Sondre sin favorittdistanse er maraton, og han sikter på å ta…
Dato: Apr 21, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Annonse

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Intervjuer

Ingrid: fra rus og vonde følelser til livsenergi!

Ingrid Nedrebø har vært igjennom en tøff reise fra bruk av…
Dato: Apr 15, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – april 2021!

April måned er her, og våren er enda et skritt nærmere.…
Dato: Apr 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Smil! Optimister lever lengre!

Er du en person som tenker positivt? I så fall har…
Dato: Apr 07, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Motivasjon

3 enkle triks for treningsmotivasjonen

Det er ikke alltid treningsmotivasjonen er på topp. Her får du…
Dato: Apr 06, 2021
Intervjuer

Sykepleieren Anne Marte: helse er mer enn en veltrent kropp!

Anne Marte Hvalen Grønfur er bare 27 år gammel, men har…
Dato: Mar 31, 2021