Ønsker du en pulsklokke som bare varer og varer og som like gjerne kan ta deg fra Grünerløkka til Asker som fra Basecamp til toppen av Mount Everest. Her er Suunto 9 Baro.

Suunto 9 Baro

Product Name: Suunto 9 Baro

MPN: 5999

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 80%
  80%
 • Treningsfunksjoner - 75%
  75%
 • Batteritid - 95%
  95%
 • Programvare (nett/mobil) - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 75%
  75%
 • Optisk pulsmåling - 50%
  50%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 93%
  93%
79%

Konklusjon

Suunto 9 Baro setter strek over ordet «batteriangst», og sørger for å være med deg selv på de lengste turene i krevende terreng. Suunto 9 Baro leverer glimrende GPS-målinger og de viktigste dataene du trenger fra enhver treningsøkt. Til tross for sin størrelse og vekt sitter den godt på armen, og har en skjerm som er lett å lese av i høyt aktivitet. Den kan ikke måle seg med Garmin sine toppmodeller når det gjelder funksjonalitet, enten det er trening eller navigasjon, men til gjengjeld har den imponerende god batteritid og presise satellittmålinger.

Suunto 9 Baro passer best til deg som ønsker en venn du kan dra ut i stormen med, og som tar deg sikkert tilbake igjen. Vi skulle ønske synkroniseringen med Suunto appen var litt smidigere, og at klokken håndterte smartvarsler litt bedre, men i bunn og grunn er en pulsklokke- ikke en smartklokke.

Velger du Suunto 9 Baro som din neste treningsklokke har du mye moro i vente. Bare sørg for å teste ut Heatmaps!

Pros

 • Fantastisk god batteritid!
 • Mange ulike aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Klar og tydelig skjerm.
 • Touchskjerm fungerer utmerket.
 • Suunto Heatmaps fungerer strålende.
 • Meget presis GPS måling.
 • Enkelt å navigere etter brødsmule-visningen.
 • Finnes i mange fine fargekombinasjoner, og kan i tillegg designes selv.
 • «Bombesikker» og robust!
 • Enkelt oppsett av aktivitetsprofiler i Suunto appen.
 • Oversiktlig og god app.
 • Kompatibel med en rekke 3.partstjenester.
 • Oppdateres stadig med nye funksjoner gjennom SuuntoPlus.

Cons

 • Litt stor og tung.
 • Upresis optisk pulsmåler.
 • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
 • Mangler like avanserte treningsfunksjoner og restitusjonanalyse som Garmin toppmodellene.
 • Skulle gjerne hatt en «tilbake»-knapp.
 • Suunto 9 (uten Baro) er ikke like stødig på å måle totale antall høydemeter.

Suunto befestet et solid grep i markedet for pulsklokker da de lanserte sin 4.generasjon pulsklokke Suunto Ambit, men allerede i 1998 var de ute med sin første Outdoor-fokuserte klokke- den første klokken med ABC-funksjoner- det vil kjenner som «Altimeter/høydemåler, Barometer og Compass/Kompass».

Suunto er med andre ord ikke ukjent med å levere solide produkter, og med et økende fokus på timeslange ultraløp i røff natur, så har Suunto satt seg som mål å være «batterikongen».

Hvem er Suunto 9 Baro for?

Kort oppsummert kan vi si at Suunto 9 Baro er for deg som:

 • Løper langt og lenge.
 • Tilbringer mye tid på lange turer ute (hiking, kajakk, sykkel, etc.).
 • Glemmer å lade klokker, mobiler, etc..
 • Ønsker et solid navigeringsverktøy.
 • Absolutt vil ha touchskjerm.
 • Ønsker det «enkelt og greit».
 • Vil ha det samme som de beste ultraløperne i verden.
 • Ha mulighet til å enkelt oppdage nye ruter gjennom Suunto Heatmaps.
 • Ønsker en klokke som ser ut som «en million»!

 

Suunto 9 Baro – klasseledende design

Rett på sak. Suunto 9 kommer i to versjoner. Suunto 9 Baro og Suunto 9. Både designmessig og funksjonsmessig er klokkene like, men kun førstnevnte har innebygd barometer. Barometeret bidrar først og fremst til mer nøyaktig høydemåling og GPS sporing, men kommer også til nytte når det oppstår værendringer. Når barometeret oppfatter større trykkendringer som følge av lav-/høytrykk, så gir den deg beskjed i form av ett stormvarsel. Kanskje ikke noe du tenker over trygt hjemme i stua, men en veldig fin fuksjon når du står et par mil inne på fjellet og lurer på om du skal fortsette eller snu.

Det meste i denne testen gjelder derfor likt for begge modellene, men alle funksjoner som inkluderer barometeret, er forbehold Suunto 9 Baro.

Når det er sagt, Suunto 9 Baro er en stor og relativt tung klokke. Denne gjør seg bemerket på håndleddet, både positivt og negativt. Det er uungåelig og ikke legge merke til at du har klokken rundt håndleddet, selv om du raskt blir vant til å ha den der. Suunto har flere pulsklokker i produktsortimenentet sitt, og funksjonsmessig er det ikke altfor mye som skiller Suunto 9 Baro fra Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro modellen. Sistnevnte er både slankere og lettere, og kan være et godt alternativ for de som synes Suunto 9 Baro blir for stor.

Suunto 9 baro test
De fem første klokkene er standard modeller av Suunto 9 Baro. Klokken med lime-farget reim er enkelt laget gjennom Suunto sin hjemmeside.

Ser ut som en million…

Likevel, Suunto 9 Baro SER veldig bra ut. Klokken kommer i flere fargekombinasjoner, både hvit, svart, gull og kobber, og reimene lar seg enkelt bytte ut. Velger du å kjøpe klokken gjennom Suunto sine hjemmesider, kan du i tillegg velge ditt eget design, og da snakker vi farge og materiale på både reim, knapper, ladekabel, bezel (ringen rundt glasset), selve klokkehuset og på materialet på glasset. Det utrolige er at dette ikke koster noe ekstra med mindre du ønsker å oppgradere noe- faktisk kan du velge kombinasjoner som er såvidt rimeligere enn standardutgaven. Selv den «vanlige» utgaven leveres med et klokkehus i kraftig glassfiberforsterket polyamidplast med en bezel i rustfritt stål og tilnærmet ripesikkert safirglass.

Suunto beviser nok en gang at de behersker design til det fulle, og du trenger ikke skjemmes over å stille i et kongelig bryllup med Suunto 9 Baro på armen.

Sammenligner vi klokken med for eksempel Garmin Fenix 5-modellene, ser vi at Suunto 9 Baro er nokså lik Garmin sin største modell.

Suunto 9 BaroFenix 5S PlusFenix 5 PlusFenix 5X Plus
Mål50×50×16,8mm42×42×15,4mm47×47×15,8mm51×51×17,5mm
Vekt81g65g86g96g
ift.Suunto-8×-8×3,5mm-3×-3×1mm+1×+1×0,7mm
ift.Suunto-16g+5g+15g

Nydelig skjerm – enkel navigering

Pulsklokker benyttes ofte når aktiviteten er høy, og da gjelder det å ha en skjerm som er lett å lese av i fart. Suunto 9 har en stor og tydelig fargeskjerm som er lett å lese av, og du står fritt til å velge kontrasten selv (hvit/sort bakgrunn). Tallene er klare og teksten er passe stor. Når smartvarslene er aktivert og det tikker inn lange meldinger, kan det likevel være noe vanskelig å lese alt uten å stanse opp. Suunto skal ha kudos for å klare å presse inn så mye informasjon på skjermen, men det går til gjengjeld ut over hvor lett det er å lese de små bokstavene.

Suunto 9 Baro benytter touchskjerm for å navigere gjennom menyene. På klokkehuset finner vi kun 3 knapper i motsetning til Garmin Fenix og Forerunner modellene der de fleste klokkene har 5 knapper. Alle knappene sitter på høyre side, og mens du logisk nok bruker den øverste og nederste knappen til å bla deg opp og ned i menyen, så fungerer knappen i midten som en «OK» knapp, eller «velg funksjon». Du har også mulighet til å sveipe opp/ned eller til siden på skjermen for å manøvrere deg gjennom menyen. Skal du tilbake i menyene er faktisk det eneste alternativet ditt å sveipe til høyre. Akkurat her skulle vi ønske det var en egen knapp for å gå tilbake.

Selve touchskjermen er lett å betjene og passe følsom. Det slåes automatisk på en «skjermlås» som hindrer deg fra å komme borti skjermen i tide og utide, og alt du trenger å gjøre for å deaktivere låsen er å trykke inn en av knappene.

 

Menyer og aktivitetsprofiler

Menyene er enkle å forstå. Fra hovedskjermen kan du sveipe eller bla deg nedover, og du finner informasjon som puls, søvn, kaloriforbruk, skritt, høydemåler, barometer, temperatur, etc.. Blar du oppover finner du menyen for trening, navigasjon, historikk og helt vanlig tidtaker. Under «trening» finnes det et hav av ulike aktivitetsprofiler. Suunto lar deg faktisk velge mellom hele 80 forhåndsinstallerte aktivitetsprofiler hvor hver og en har skjermbilder tilpasset med de feltene Suunto mener er mest nyttig i disse aktivitetene.

I tillegg har du mulighet til å opprette din egen aktivitetsprofil dersom du ikke finner noe som passer. Dessverre får du ikke mulighet til å endre på noen av de forhåndsinstallerte profilene, så her må du sette opp alt selv. Det er likevel fort gjort og tar kun noen minutter før du har alt overført og klart på klokka. For de som er ute etter mest mulig informasjon på et enkelt skjermbilde, så er det greit å vite at Suunto tillater maksimalt fire skjermbilder hvorav ett bilde er forbeholdt navigasjonen og brødsmule-kartet. For de tre andre skjermbildene kan du tilpasse hvert enkelt bilde med fire felter. For de fleste vil dette være nok, men vi skulle gjerne sett at det var mulig å legge til flere datafelter i et skjermbilde.

Uansett, Suunto 9 Baro passer til alle former for aktivitet og kan tilpasses etter eget ønske. Det den mangler sammenlignet med de nyeste Garmin klokkene, er avansert støtte for styrketrening. Suunto 9 Baro har innebygget gyroskop og har all hardvare som skal til for å foreta beregningene, den har i tillegg en aktivitetsprofil for styrketrening, men den er ikke fullt så avansert som Garmin sine klokker som klarer å regne ut hvor mange reps du utfører av en bestemt øvelse. Det skal vel legges til at styrketrening ikke er det største fokuset til Suunto, og du kommer langt med å bruke den innebygde aktivitetsprofilen for «gym».

Suunto 9 Baro tåler også å havne på dypt vann, og er vanntett til 100 meters dybde. Som nesten samtlige pulsklokker på markedet, vil den ikke den innebygde pulsmålingen registrere puls når du svømmer, men du kan få pulsregistrering ved å benytte Suunto sitt eget Smart Sensor pulsbelte. Det viktigste er likevel at klokken registrerer både hastighet, distanse, svømmetype, antall tak, effektivitet (SWOLF), m.m.. I basseng vil klokken også registrere hvor mange lengder du har svømt. Effektiviteten måles i SWOLF, en verdi som beregnes ved å tiden og antallet tak du bruker på å svømme en bassenglengde (25m). Bruker du 30 sekunder og 10 tak på en bassenglengde, tilsvarer dette en SWOLF på 40. Jo mer effektivt du svømmer, desto lavere SWOLF verdi.

Suunto 9 Baro lar deg endre aktivitetsprofil underveis i økta og kan derfor fint brukes til for eksempel duathlon eller triatlon. Du får også mulighet til å stille inn varsler for ulike pulssoner, intervaller, etc., som kan guide deg gjennom treningsøkten, og alt kan utføres direkte på klokke.

 

Treningseffekt og restitusjon

I likhet med Garmin samarbeider Suunto med Firstbeat, en av de ledende foretakene innen analyse av fysiologiske målinger. Suunto 9 Baro bruker dataene fra treningsøkten og aktivitetetssporingein til å anslå kondisjonsnivået og restitusjonstiden din. Firstbeat bruker informasjonen fra klokka og estimerer treningseffekten og restitusjonstiden. Etter en treningsøkt får du opp informasjon om hvor stor belastning treningsøkten har påført kroppen. Suunto 9 Baro gir deg tilbakemelding i form av PTE og EPOC.

PTE (Peak Training Effect) måler effektiviteten på treningsbelastningen på en skala fra 1-5 der 5 er hardest. Skalaen «favoriserer» langvarig og intensiv trening slik at lange og harde økter får en høy PTE verdi, mens kortere og mindre intensive økter får en lavere PTE verdi. Enda lavere verdier får du for langvarige økter i rolige tempo. Det betyr ikke at treningsøkten har vært dårlig, men at stresset som er påført kroppen, er minimalt. Se bare for deg at du løper en 10 km i maksimal hastighet av det du klarer. PTE verden vil antageligvis være høyere etter denne økta enn for en halvmaraton i rolig tempo.

EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Treningseffekten blir beregnet ut fra EPOC. EPOC er hvor mye ekstra oksygen kroppen din trenger når den restituerer seg etter en hard treningsøkt. Opprinnelig tenkte man på EPOC som det mange omtaler som «oksygen gjeld» etter en hard treningsøkt etter at man har opparbeidet mye laktat.

Se for deg at du kjører en lang tur med bilen din. Etter kjøreturen vil motoren være varm en god stund selv etter at den er avslått- det tar tid å avkjøle den. Det samme skjer med kroppen din etter en treningsøkt. På samme måte som at bilens motor forblir varm etter at den slåes av, bruker kroppen din tid på å komme tilbake til vanlig modus etter trening, og den vil fortsette å forbrenne kalorier i et høyere tempo enn tidligere. Jo større belastningen har vært på kroppen, desto høyere vil EPOC være, og du vil ha en høyere forbrenning i tiden etter treningsøkten er avsluttet.

Suunto 9 Baro gir deg også tilbakemelding om restitusjonstid. Restitusjonstiden er den tiden kroppen din trenger for å samle kreftene igjen etter trening. Tiden er anslått i timer og baserer seg på varigheten og intensiteten til de registrerte aktivitetene dine, samt total helhetlig tretthet (PTE og EPOC). Restitusjonstiden er et resultat av alle de ulike aktivitetene dine, både korte og lange. Selv om restitusjonstiden skulle vise 15 timer, betyr det ikke at du ikke kan trene noe som helst, men at du kanskje bør unngå veldig intensiv trening. Tiden er kumulativ over treningsøkter, så hvis du trener igjen før tiden har utløpt, legges den nyakkumulerte tiden til resterende tid fra forrige treningsøkt.

Suunto 9 test
Restitusjonstiden vises i antall timer og tar høyde for all tidligere aktivitet registrert med klokka.

Restitusjonstiden vises ved ved at du fra urskiven sveiper oppover eller trykk på den nedre høyre knappen inntil du ser trenings- og restitusjonsdisplayet. Trykk for å bytte mellom trening og restitusjon.

sunnto 9 Baro
Etter endt treningsøkt får du mulighet til å vurdere selv hvordan du følte økta gikk.

 

Sensorer

Suunto 9 Baro støtter det meste av Bluetooth-kompatible sensorer, blant annet:

 • Pulsbelte
 • Foot POD (frekvensmåler for løping)
 • Bike POD (hastighets- og frekvensmåler for sykkel)
 • Kraftmåler (wattmåler)

Sunnto har egne pulsbelter, men du kan også benytte Bluetooth-kompatible sensorer fra andre merker.

 

SuuntoPlus

Suunto lanserte sommeren 2020 en tjeneste, eller funksjon, de kaller SuuntoPlus på Suunto 9 og Suunto 5. SuuntoPlus er en egen seksjon i klokken som inneholder en rekke  spennende funksjoner samlet på ett sted. Suunto hevdet umiddelbart at de med SuuntoPlus ville introdusere en rekke nye funksjoner som kan hjelpe deg med å forbedre ytelsen din. Med september-oppdateringen ble denne seksjonen ytterligere utvidet, og det begynner etterhvert å ble mange fine «verktøy» du kan ha glede av i treningen. Det store ankepunktet er at SuuntoPlus er noe som må aktiveres hver gang før en treningsøkt, og du kan kun ha en´ av de mange tjenestene aktive samtidig.  Du kan med andre ord ikke veksle mellom to ulike skjermbilder, som for eksempel Strava Relative Effort og Climb funksjonen som viser masse nyttige data om stigning i ett skjermbilde. Støtte for dette skal heldigvis komme.

Suveren batteritid!

Battertiden er selve høydepunktet på Suunto 9 Baro. For de som tidligere har slitt med å få batteriet tid å være gjennom lange konkurranser og treninger, har Suunto løst dette ved å gi deres nyeste tilskudd en «smart batterihåndtering» og FusedTrack, som sammen sørger for opp mot 120 timer batteritid! Dette er nok også grunnen til at klokka er såpass stor, men for de som har behov for laaaang batteritid, er dette utvilsomt løsningen. Selv om det kanskje ikke virker unikt med 120 timer- Spartan (eldre modell) varte jo over 140 timer, så er det spesielle med denne klokken at den gir 120 timer med nøyaktig sporing. Der de fleste klokker tilbyr utvidet batteritid ved å redusere antallet registreringen som GPS-en foretar til en registrering per minutt eller andre minutt, så bruker Suunto 9 en algoritme som kombinerer GPS (en registrering hvert 60. sekund), akselerometer, gyroskop og kompass, til å lage en nøyaktig sporing.

GPS og FusedTrack

Når du løper i ulendt terreng med mange små svinger, vil kun en GPS-sporing per minutt tegne en rett linje mellom registreringspunktene, og distansen og høydemetrene som klokken teller vil være langt mindre enn det du i realiteten har tilbakelagt. FusedTrack-funksjonen benytter alle de innebygde sensorene til å registrere avstanden du tilbakelegger mellom registrenreingspunktene til GPS-en, noe som sørger for en overlegent fra tracking selv i utvidet batterimodus! Ønsker du enda større nøyaktighet kan du velge å stille GPS-en til en´ registrering per sekund, og likevel ha 25 timer batteritid.

Videoen under viser godt hvordan FusedTrack fungerer i praksis:

Suunto 9 Baro gir deg 3 ulike alternativer for batterimoduser:

 • Performance (1-sekund intervaller mellom registrering)
 • Endurance (60-sekunders intervaller mellom registrering)
 • Ultra (120-sekunders intervaller mellom registrering)

Ingeniørene hos Suunto har lagt til en veldig hendig detalj når det gjelder batteritiden. I det du skal starte en økt, så begynner klokka å søke opp satellitter og pulsbelte, men samtidig gir den deg en oversikt over hvor lenge batteriet vil vare. Dersom du vet at du skal ut på en 5 timers tur, og klokka viser at du får maks 3 timer batteri i beste batterimodus, så endrer du til utvidet batteritid ved kun ett enkelt trykk på den øverste knappen. Vipps så har du over det dobbelte av batteritid å leke deg med- nok til både kaffestopp og 14 selfies.

 

GPS – nøyaktighet

Ikke overraskende fremstår Suunto 9 Baro en av de mest nøyaktige GPS-klokkene på markedet. Med sin FusedTrack teknologi, og ikke minst støtte for både GPS, Glonass, Galileo, Beidou og QZSS, så har klokken alt av hardvare som skal til for å gi presise målinger. Det mange glemmer er at halve jobben ligger i å produsere en programvare som står i stil med selve klokken. Her har Suunto gjort en god jobb, og klokken leverer gode og nøyaktige sporinger både i åpent fjell landskap og i tett skog. Vi har faktisk til gode å miste kontakten med satellittene i løpet av testperioden.

Nesten samtlige pulsklokker fra Suunto har levert svært presise GPS målinger siden de kom på markedet for 20 år siden. Flere dedikerte ultraløpere har sverget til Suunto som sin trofaste venn på grunn av nøyaktigheten som klokkene leverer. Da Garmin lanserte sin nye Garmin Forerunner 945 i vår, byttet Garmin til samme GPS chipset som Suunto har benyttet i lengre tid, på lik linje med både Polar og Coros. Denne GPS chippen bruker mye mindre strøm enn tidligere og skal gi mer presise målinger. Utfordringen ligger i å kombinere software og algoritmene som skal regne ut nøyaktige avstander basert på informasjonen fra GPS-er, akselerometer, gyroskop, etc., så eventuelle feilmålinger trenger ikke nødvendigvis og skyldes dårlige mottaksforhold for GPS-en.

Som outdoor-klokke krysser Suunto 9 Baro av på de fleste punkter. Fra menyen er det enkelt tilgang til ABC-funksjoner som høydemåler, barometer og kompass, og det er enkelt å velge om du ønsker å navigere til et POI (point of interest) du allerede har lagret, om du vil følge en rute du har registrert tidligere, eller om du vil følge en rute som du har lagt inn på klokke gjennom Suunto-appen. Når du bruker navigeringsfunksjonen vil klokken vise deg en skjermbilde med såkalte «brødsmuler». Her er ruten du skal følge tegnet inn som en stiplet linje som er enkel å navigere etter.

Du finner også en god oversikt over høydemetrene du enten har foran deg, eller er heldig å ha tilbakelagt.

 

Suunto 9 Baro vs Suunto 9

En ting som er viktig å merke seg ved disse modellene er hvordan klokkene beregner høydemeter. Prismessig er det kun 1000kr som skiller modellene fra hverandre hva gjelder veiledende pris, men Suunto 9 selges ofte til nesten halve prisen av Suunto 9 Baro i en rekke butikker. Det er det en grunn til.

Når Suunto 9 beregner høydemeter, gjør den dette basert på intervaller på 7 meter. Dette betyr at klokka må registrere at du beveger deg 7 meter oppover før den noterer dette som tilbakelagte høydemeter. Dersom du løper en rute på 10 km der du hver 50 meter løper en motbakke på 3 høydemeter og 3 meter ned igjen, vil ikke klokka registrere noe som helst. Etter avsluttet økt vil du stå igjen med 0 høydemeter. Suunto 9 Baro måler dette annerledes. Den registrer høyde i 3 meters intervaller, noe som betyr at den teller 3 høydemeter hver gang du klatrer en motbakke på 3 meter eller mer.

I løpet av en lengre tur i kuppet terreng kan dette utgjøre vanvittig mye! Og opplever du å stå igjen med 30% færre høydemeter enn det du faktisk har tilbakelagt, så er det lov å være oppgitt. Heldigvis korrigerer 3.parts appen som Strava for dette direkte i appen, men det er kjedelig å få feil data i Suunto App.

 

Heatmaps- oppdag nye stier

Heatmaps er et fantastisk verktøy som viser de mest populære rutene som er brukt av personer som bruker Suunto klokker over hele verden. Rutene er basert på millioner av registreringer, og nye ruter kommer til hver dag. Du kan planlegge dine egne ruter ved hjelp av detaljerte topografiske kart, og deretter enkelt overføre de til klokken via Suunto-appen. Det geniale med denne funksjonen, er at i motsetning til nesten samtlige ruteplanleggere på markedet, så følger Suunto-appen automatisk stien som er avmerket på kartet. Dette gjør oppregningen av ruten i appen MYE lettere, og det er rett og slett utrolig inspirerende å utforske nye områder. Når du har trykket på et «start» og «stopp» punkt, og eventuelt kan tinn noen mellompunkter, så trykker du «avslutt», og appen tegner opp ruta for deg. Du får også opp en oversikt over total avstand og antall høydemeter og estimert varighet (du kan justere gjennomsnittshastigheten selv). Via et par enkle tastetrykk deler du ruten trådløst til klokken. Når du så ønsker å følge ruten, kan du enten velge å følge den under profilen «navigasjon» eller i en aktivitetsprofil. Førstnevnte vil stort ett vise deg veien og ikke lagre turen som en treningsøkt, mens velger du å følge ruten gjennom en av aktivitetsprofilene, enten det er sykkel, løp, ski eller gange, så blir hele turen registrert som en treningsøkt.

 

Under ser du skjermbilde av Heatmaps i Suunto appen.

Android brukere kan i tillegg glede seg over en funksjon som ikke iOS brukere har- foreløpig. Under «kart»-tjenesten er det på Android mulig å se andre treningsøkter som er registrert i samme område, noe som ikke er mulig på iOS. Legg merke til forskjellen på bildene under.

 

 

Pulsmåling på håndleddet (optisk pulsmåling)

Suunto 9 Baro benytter tre led dioder for å måle pulsen på håndleddet. To av disse er grønne, mens den siste er gul. Flere farger skal i følge Suunto gjøre målingene mer nøyaktig ettersom fargetonen i huden kan påvirke målingene, og flerfarget lys vil redusere feilmarginen. Suunto kvidde seg lenge for å inkludere optisk pulsmåling i klokkene sine, og det forstår vi egentlig godt. Optisk pulsmåling er gjenstand for mye diskusjon, og det er enormt utsatt for ulike feilkilder. Akkurat hvor nøyaktig målingen er vil variere fra person til person, og det er et hav av faktorer som spiller inn, blant annet hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc.. Generelt er blodgjennomstrømningen større ut til ekstremitetene i høyere temperaturer, og større blodgjennomstrømning vil gi utslag i mer pålitelige målinger. Høyere temperatur og fuktig luft kan gi mer nøyaktige målinger, mens lav temperatur og tørr luft gir stører feilmåling.

En annen svakhet ved optisk pulsmåling er at den fanger opp stegfrekvensen din og mistolker dette som en del av pulsen. Til tross for at du jogger rolig nedoverbakke med en puls på 90-100, så kan klokken fint finne på å vise puls på 160-170. Her dobles nærmest pulsen som følge av denne feilkilden. Jo større og tyngre klokken er, desto mer vil den også bevege seg på håndleddet. Dette fører til enda mer unøyaktige resultater. Det er ikke overraskende at Suunto 9 Baro for undertegnedes del ikke er i nærheten av å vise reelle pulsverdier, men nå er også håndleddene mine ekstremt tynne og klokken har en diameter som er større enn selve håndleddet. Med andre ord, det er ikke sagt at klokken viser like unøyaktige verdier hos alle, og de med større håndledd vil antageligvis få mer presise målinger. Det er også viktig å påpeke at de som velger Suunto 9 Baro, ikke gjør det fordi de vil ha presis optisk pulsmåling. De ønsker seg best mulig batteritid og en bombesikker klokke!

Suunto 9 baro test
Pulsen (sammen med mye annen info) målt gjennom klokkens innebygde pulsmåler. I varmen er blodgjennomstrømningen ut til ekstremitetene større enn under lavere temperaturer, og målingene ble derfor overraskende bra.

Oversikten under viser en lett fjelltur der vi brukte den optiske pulsmåleren på Suunto 9 Baro og Garmin Forerunner 945, samt et Polar H10 pulsbelte paret med iPhone som referanseverdi. Suunto 9 Baro. Turen startet med en bratt motbakke og pulsen gikk raskt opp. Den optiske målingen på både Suunto 9 og Forerunner 945 henger litt etter, men følger kurven til Polar H10 veldig bra. Deretter faller pulsen for alle tre enhetene, men Suunto 9 Baro faller tydelig mye lavere enn de andre, før den lenge etter ha ligget i kjelleren en stund, stiger noe voldsomt. Dette er en tydelig feilmåling, og du ser at den raskt faller rett til bunns igjen. Garmin Forerunner 945 er relativt stabil og følger Polar H10 nærmest hele veien.

Suunto 9 Baro har en god periode mellom ca. 15 minutter ut i økta til 45 minutter, deretter er det fullstendig krise. Garmin Forerunner 945 leverer imponerende resultater nesten hele veien, og ender opp med omtrent samme gjennomsnittspuls som Polar H10 beltet.

Garmin Forerunner 945 / Polar H10 / Suunto 9 Baro

Det skal sies at denne målingen antageligvis var svært dårlig, altså gjentstand for ett eller annet som gikk galt for Suunto 9 Baro. Vi har hatt flere økter der pulsen har vært mye mer lik den reelle pulsen, men måtte ta med denne siden den også er gjengitt i testen av Garmin Forerunner 945.

I oversikten under ender gjennomsnipttpulsen på det nesten det samme etter en kort 20 minutters spinningøkt. Her er Garmin Foreunner 945 referanseverdien ettersom den ble brukt med pulsbelte, mens Suunto 9 Baro benytter optisk pulsmåling. Det merkelige er at pulsmålingene på Suunto 9 Baro ofte går både høyt og lavt, men det skjer så ofte, og i tydeligvis i et slags system, som gjør at gjennomsnittspulsen likevel fremstår relativt riktig.

Garmin Forerunner 945 vs. Suunto 9 Baro
Garmin Forerunner 945 / Suunto 9 Baro

 

For deg som ønsker mest mulig utbytte av klokka og treningsdataene som den produserer, så anbefaler vi likevel et pulsbelte. Suunto 9 Baro kan kobles sammen med hvilket som helst Bluetooth-pulsbelte, enten det er Suunto sitt eget Smart-belte, eller et Bluetooth-lkompatibelt belte fra Polar, Garmin, Wahoo, etc..

 

Smartklokke og aktivitetsmåler

Pulsmåleren på Suunto 9 Baro kan stilles inn til å måle pulsen din 24/7, og samtidig registrer klokken skritt, kalorier forbrent, og laveste puls registrert i løpet av dagen. Hvor nøyaktig slik 24/7 måling er, må taes med klype salt, men over tid vil det gi deg en god indikasjon på aktivitetsnivået ditt og forbrenningen. Favoritt funksjonen vår med denne formen for pulsmåling er muligheten til å registrere pulsen om natten. Om natten når du forholder deg relativt i ro, så måler den optiske pulsmåleren svært nøyaktig. Å kunne holde øye med hvilepulsen og hvordan den endrer seg over tid, er svært praktisk og kan brukes til å spore formutvikling, eventuell overtrening, sykdom, stress, etc..

Unøyaktig skritteller

For alle som ønsker seg en mulig nøyaktig skritteller, så må vi skuffe med å si at dette ikke er Suunto sin sterkeste side. Skrittelleren i samtlige Suunto-modeller er heller unøyaktig, og den er ikke i stand til å skille mellom faktiske skritt og bare en brå håndbevegelse. Enkelte brukere kan i løpet av en oppleve å ha altfor mange skritt, mens andre opplever at det er for få skritt. Dette har faktisk variert ut i fra programvareoppdateringene til Suunto, og mengden skritt i løpet av en dag kan plutselig ha økt/sunket drastisk etter en ny oppdatering, uavhengig av om aktivitetsnivået er det samme som tidligere. Ønsker du en mest mulig nøyaktig skritteller så er det Garmin som gjelder.

Smartklokke

Suunto 9 Baro fungerer også som en enkel smartklokke i den fortstand at den kan kommunisere med mobilen. Når du mottar et varsel på telefonen, så får du opp dette på klokka. Meldingen skal være rimelig lang for at du ikke får lest hele, men Suunto har ikke klart å løse dette like bra som Garmin. På Garmin klokkene har du nemlig mulighet til å lese hele meldingen, og i tillegg vil du i det du sletter varselet på klokka, fjerne det fra telefonen også. Dette er ikke mulig på noen av Suunto klokkene. Suunto-klokkene har i tillegg slitt med at varslene forblir på klokka selv om du har slettet de på telefonen, akkurat som om det har vært en «bug» i selve Suunto-appen. Heldigvis har de nå klart å rette opp i dette i september 2020 oppdateringen, og varslene du sletter på telefonen, fjernes nå fra klokka. Du kan derimot ikke slette andre veien. Alt i alt fungerer Suunto 9 Baro helt greit som en smartklokke, men er på langt nær like funksjonell som Garmin, eller sin egen smartklokke Suunto 7.

 

Suunto appen

Hvis du skaffer deg Suunto 9 Baro kan du umiddelbart laste ned Suunto App fra App Store eller Google Play. Denne appen er helt avgjørende for at du skal få synkronisert klokken din med mobilen, motta smartvarsler å laste opp treningsøktene dine. Suunto har trøblet litt med akkurat denne løsningen, men ser ut til og endelig være på riktig spor. Suunto-appen håndterer alt av informasjon som utveksles via Bluetooth tilkoblingen mellom klokke og telefon. Her får du oversikt over treningsøktene dine, skritt, kalorier, søvn, etc.. Det er også her du får også mulighet til å legge til egne aktivitetsprofiler, opprette nye ruter og å sende de trådløst til klokken.

I Suunto appen får du også mulighet til å legge til egne aktivitetsprofiler og å opprette nye ruter som enkelt overføres til klokken. Det som lenge forvirret og frustrerte mange ,er overgangen fra den gode gamle Movescount-appen som Suunto brukte på tidligere klokker. Movescount var i utgangspunktet en webtjeneste som fungerte som en forløper til dagens Suunto-app, men i det Suunto lanserte den nye appen, ble ikke treningsøktene fra den gamle webtjenesten automatisk overført til den nye appen. Det skapte en del frustrasjon blant Suunto-brukere og det var en periode vanskelig å vite hvilken app man skille forholde seg til. Suunto har nå fullstendig faset ut Movescount, og alle filer er overført (eller blir det når du selv velger det) fra den gamle tjenesten til den nye Suunto appen.

Suunto-appen er uansett enkel og oversiktlig. Her får du egentlig fem valg:

 • Hjemskjerm: Viser oversikten over den siste ukens aktiviteter.
 • Dagbok: Mer detaljert oversikt over alle aktivitetene dine. Her får du alt du trenger av informasjon, enten det er distanse, hastighet, høyde, puls, kalorier, søvn, etc..
 • Leaderboard: Konkurrer du mot noen av vennene dine? I så fall kan du enkelt se hvordan du ligger ann.
 • Kart: Opprett nye ruter, eller oppdag nye ruter. Her finner du også Suunto Heatmaps.
 • Profil: Her kan du endre profilen din, koble til 3.parts tjenester som Suunto, Endomondo, TrainingPeaks, SportTracks, etc.

Suunto-appen gjør jobben godt. Det er verdt å merke seg at den faktisk er bedre på Android enn på iOS. Under «kart»-tjenesten er det på Android mulig å se andre treningsøkter som er registrert i samme område, noe som ikke er mulig på iOS.

En liten ting som kan være frustrerende er at klokka automatisk begynner å synkronisere med appen i det du åpner den. Det er forsovet en bra ting, men det gjør at du ikke får gått inn i for eksempel «aktivitetsprofiler» for å endre et skjermbilde eller noe annet. På Garmin har du mulighet til å gjøre endringer selv når klokka synkroniseres, og vi trenger aldri å «vente» på at Garmin klokka skal bli ferdig å synkroniser før vi kan foreta oss noe i appen. Heldigvis er synkroniseringen mellom Suunto 9 Baro og Suunto appen relativt rask.

Og ja, Suunto kan automatisk laste opp treningsøktene dine til 3.parts tjenester som Strava, Endomondo, TrainingPeaks, Runalyze, Adidas, Relieve, SportTracks, Biwel og Xhale.

Den siste 3.parts tjenesten som ble tilgjengelig med Suunto er Wikiloc. Wikiloc er et enormt nettsamfunn med millioner av ruter som andre bruker har tilbakelagt. Så lenge du har aktivert synkronisering mellom klokken din og Wikiloc, så vil ruten fra hver økt du har tilbakelagt automatisk lastes opp på nett. Dersom du har en offentlig profil (altså ikke privat), så kan alle andre bruker se denne å velge og følge ruten. Det gir muligheten for å utforske nye ruter enkelt og greit, og er enormt mye større enn «bare» Suunto App alene ettersom Wikiloc samler ruter fra alle mulige enheter. Når du har funnet en rute du ønsker å følge i Wikiloc, åpner du ruten og finner knappen som sier «Send til min Suunto». Og vipps, på noen få sekunder har du ruten på klokka og er klar til å bli guidet videre.

Suunto 9 Baro vs. andre pulsklokker

Markedet for pulsklokker har tatt fullstendig av, og kampen om å bevare gamle brukere, for ikke å snakke om å vinne NYE brukere, er mer presset enn noen gang. Garmin har seilt på en bølge av innovasjon og et bredt produktsortiment i mange år, mens Polar har vunnet kunder ved å tilby enkle og brukervennlige produkter. Suunto har egentlig kjørt sin egen greie. Isteden for å forsøke å bli best på alt mulig, har finnene valgt å fokusere på noen viktige områder som de ønsker å gjøre best mulig. Suunto klokkene har ikke flest funksjoner, men de funksjonene som er der fungerer i hvert fall. Greit, de har trøblet med overgangen fra Movescount til Suunto appen, men beslutningen om å endre på noe så grunnleggende som hele treningsplattformen måtte taes, og det ser ut til at de er i ferd med og lykkes.

Suunto har ikke klokker som gir deg mulighet til å streame «Sommerkroppen» eller» «Danza Kuduro» rett fra klokka, og du kan ikke betale bollene dine med trådløs betaling på Ullevålseter. Du får heller ikke like avansert treningsanalyse og restitusjonsrådgiver som Garmin tilbyr i Forerunner 945 og flere av klokkene sine, men du får likevel en helt ok en. Uansett, samme hvor smart klokka blir, så blir den ikke smartere enn kroppen din- og du bør alltid kjenne etter dagsformen din selv.

MEN, det Suunto gir deg er det samme verktøyet som flere av verdens beste ultraløpere benytter- en bombesikker klokke som viser puls, distanse, hastighet, høydemeter, navigasjon, gir stormvarsler, smartvarsler, og mulighet til å opprette POI (interessepunkter), 24/7 aktivitetsmåling, søvnsporing, oversiktlig treningsinnsikt og ikke minst muligheten til å legge inn nye ruter fra Suunto appen raskt og lettvint- dag etter dag etter dag, takket være den fantastisk gode batteritiden. Og til slutt, du får en klokke som er stor, men som rett og slett er veldig pen.

 

Suunto 9 Baro vs. Garmin Fenix 5 Plus og Garmin Forerunner 945

Fordeler med Suunto 9 Baro:

 • Lengre batteritid.
 • Større skjerm og bedre oppløsning.
 • Smartere batterihåndtering.
 • FusedTrack gir meget gode GPS målinger i terreng der GPS-en normalt sliter.
 • Touchskjerm (for de som liker det).
 • Suunto Heatmaps

Fordeler med Garmin Fenix 5 Plus:

 • Kart på klokka.
 • Bedre navigasjonsmuligheter.
 • Musikk lagring og streaming muligheter.
 • Garmin Pay (mulighet til å betale med klokka).
 • Større frihet til å gjøre innstillinger direkte i klokka.
 • Flere trenngsfunksjoner.
 • Live Tracking.
 • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.
 • ClimPro (viser hvor lang/antall høydemeter hver enkelt motbakke på ruta er).
 • Bedre tilpasset for smartvarsler.
 • Mulighet til å tilpasse klokka med egne apper (datafelter, widgeter, watchface).
 • VirtualPartner + mulighet til å konkurrere mot tidligere aktiviteter.
 • Tilpassede treningsprogram.

Når det gjelder sammenligning av Suunto 9 Baro vs. Garmin Forerunner 945, gjelder de samme punkte som over, og i tillegg kommer disse i favør Garmin Forerunner 945:

 • Mer avansert restitusjonsrådgiver.
 • Varme- og høydeakkklimatisering.
 • Mindre og lettere.
 • Mye bedre optisk pulsmåler.
 • PulseOX sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

 

Suunto 9 Baro vs. Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro

Fordeler med Suunto 9 Baro:

 • Lengre batteritid.
 • Større skjerm og bedre oppløsning.
 • Støtter GPS, Glonass, Galilieo og QZSS
 • Smartere batterihåndtering.
 • FusedTrack gir meget gode GPS målinger i terreng der GPS-en normalt sliter.
 • SuuntoPlus gir rom for flere funksjoner i fremtidige oppdateringer.

Fordeler med Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro:

 • Mindre og lettere.
 • Noe mer nøyaktig pulsmåling på håndleddet (samme sensor, men vekten og størrelsen bidrar til mindre forstyrrelser/risting av klokka).

 

Er Suunto 9 Baro verdt pengene?

Det korte svaret er «nei». Det lange svaret er: Les alle testene av pulsklokker på siden vår, finn ut hva du har mest behov for, kjenn etter hvilken klokke som appellerer mest til deg, og være realistisk med tanke på hvilke funksjoner du har bruk for. Det virker kanskje merkelig å kjøpe en klokke som åpenbart ikke er i nærheten av å være like funksjonsrik som de mest avanserte klokkene på markedet, men Suunto har konsentrert seg om å være best på de grunnleggende tingene en pulsklokke egentlig er laget for, og ikke minst vinner de brukere på å tilby en batteritid av en annen verden. En pulsklokke er ikke bare noe som måler puls og hvor langt du løper, sykler eller hva du nå gjør, men det er en viktig motivasjonsfaktor for i det hele tatt å komme seg i aktivitet. Hvis Suunto 9 Baro er klokken som appellerer til deg aller mest, så velger du Suunto 9 Baro med visshet om at du har gjort et godt kjøp.

Dersom du har behov for musikk eller mulighet for å betale med klokka, så bør du heller ta en kikk på Garmin Fenix-modellene, Garmin Forerunner 945, Garmin Forerunner 245 Music eller Forerunner 645 Music. Alle disse modellene tilbyr streaming av musikk og mye mer, men på bekostning av kortere batteritid. De to førstnevnte Garmin klokkene har i tillegg innebygd kart.

 

Konklusjon

Suunto 9 Baro

Product Name: Suunto 9 Baro

MPN: 5999

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 80%
  80%
 • Treningsfunksjoner - 75%
  75%
 • Batteritid - 95%
  95%
 • Programvare (nett/mobil) - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 75%
  75%
 • Optisk pulsmåling - 50%
  50%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 93%
  93%
79%

Konklusjon

Suunto 9 Baro setter strek over ordet «batteriangst», og sørger for å være med deg selv på de lengste turene i krevende terreng. Suunto 9 Baro leverer glimrende GPS-målinger og de viktigste dataene du trenger fra enhver treningsøkt. Til tross for sin størrelse og vekt sitter den godt på armen, og har en skjerm som er lett å lese av i høyt aktivitet. Den kan ikke måle seg med Garmin sine toppmodeller når det gjelder funksjonalitet, enten det er trening eller navigasjon, men til gjengjeld har den imponerende god batteritid og presise satellittmålinger.

Suunto 9 Baro passer best til deg som ønsker en venn du kan dra ut i stormen med, og som tar deg sikkert tilbake igjen. Vi skulle ønske synkroniseringen med Suunto appen var litt smidigere, og at klokken håndterte smartvarsler litt bedre, men i bunn og grunn er en pulsklokke- ikke en smartklokke.

Velger du Suunto 9 Baro som din neste treningsklokke har du mye moro i vente. Bare sørg for å teste ut Heatmaps!

Pros

 • Fantastisk god batteritid!
 • Mange ulike aktivitetsprofiler å velge mellom.
 • Klar og tydelig skjerm.
 • Touchskjerm fungerer utmerket.
 • Suunto Heatmaps fungerer strålende.
 • Meget presis GPS måling.
 • Enkelt å navigere etter brødsmule-visningen.
 • Finnes i mange fine fargekombinasjoner, og kan i tillegg designes selv.
 • «Bombesikker» og robust!
 • Enkelt oppsett av aktivitetsprofiler i Suunto appen.
 • Oversiktlig og god app.
 • Kompatibel med en rekke 3.partstjenester.
 • Oppdateres stadig med nye funksjoner gjennom SuuntoPlus.

Cons

 • Litt stor og tung.
 • Upresis optisk pulsmåler.
 • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
 • Mangler like avanserte treningsfunksjoner og restitusjonanalyse som Garmin toppmodellene.
 • Skulle gjerne hatt en «tilbake»-knapp.
 • Suunto 9 (uten Baro) er ikke like stødig på å måle totale antall høydemeter.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.

PRODUKTTESTER

Produkttest

Best i test trådløse ørepropper – Beste hodetelefoner

Vi gir deg oversikten over de beste trådløse øreproppene til trening…
Dato: Mai 07, 2021
Produkttest

Guide til pulsbelter og pulsmålere

Passer den nye pulsklokka med det gamle beltet ditt? Eller det nye…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict MOD

Salomon Predict MOD er en lett og luftig  løpesko som også fungerer…
Dato: Mai 05, 2021