Ønsker du en pulsklokke som bare varer og varer og som like gjerne kan ta deg fra Grünerløkka til Asker som fra Basecamp til toppen av Mount Everest. Her er Suunto 9 Baro.

Suunto 9 Baro
Suunto 9 Baro

Product Name: Suunto 9 Baro

Brand: Suunto

MPN: 5999

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 50%
    50%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 70%
    70%
77%

Konklusjon

Suunto 9 Baro setter strek over ordet «batteriangst», og sørger for å være med deg selv på de lengste turene i krevende terreng. Suunto 9 Baro leverer glimrende GPS-målinger og de viktigste dataene du trenger fra enhver treningsøkt. Til tross for sin størrelse og vekt sitter den godt på armen, og har en skjerm som er lett å lese av i høyt aktivitet. Den kan ikke måle seg med Garmin sine toppmodeller når det gjelder funksjonalitet, enten det er trening eller navigasjon, men til gjengjeld har den imponerende god batteritid og presise satellittmålinger.

Suunto 9 Baro passer best til deg som ønsker en venn du kan dra ut i stormen med, og som tar deg sikkert tilbake igjen. Vi skulle ønske synkroniseringen med Suunto appen var litt smidigere, og at klokken håndterte smartvarsler litt bedre, men i bunn og grunn er en pulsklokke- ikke en smartklokke.

Velger du Suunto 9 Baro som din neste treningsklokke har du mye moro i vente. Bare sørg for å teste ut Heatmaps!

Pros

  • God batteritid.
  • Mange ulike aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Klar og tydelig skjerm.
  • Touchskjerm fungerer utmerket.
  • Suunto Heatmaps og ruteplanlegging fungerer strålende.
  • Presis GPS måling.
  • Enkelt å navigere etter brødsmule-visningen.
  • Finnes i mange fine fargekombinasjoner, og kan i tillegg designes selv.
  • «Bombesikker» og robust!
  • Enkelt oppsett av aktivitetsprofiler i Suunto appen.
  • Oversiktlig og god app.
  • Kompatibel med en rekke 3.partstjenester.
  • Oppdateres stadig med nye funksjoner gjennom SuuntoPlus.

Cons

  • Litt stor og tung.
  • Upresis optisk pulsmåler.
  • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
  • Mangler like avanserte treningsfunksjoner og restitusjonanalyse som Garmin toppmodellene.
  • Skulle gjerne hatt en «tilbake»-knapp.
  • Suunto 9 (uten Baro) er ikke like stødig på å måle totale antall høydemeter.

Suunto befestet et solid grep i markedet for pulsklokker da de lanserte sin 4.generasjon pulsklokke Suunto Ambit, men allerede i 1998 var de ute med sin første Outdoor-fokuserte klokke- den første klokken med ABC-funksjoner- det vil kjenner som «Altimeter/høydemåler, Barometer og Compass/Kompass».

Suunto er med andre ord ikke ukjent med å levere solide produkter, og med et økende fokus på timeslange ultraløp i røff natur, så har Suunto satt seg som mål å være «batterikongen».

Hvem er Suunto 9 Baro for?

Kort oppsummert kan vi si at Suunto 9 Baro er for deg som:

  • Løper langt og lenge.
  • Tilbringer mye tid på lange turer ute (hiking, kajakk, sykkel, etc.).
  • Glemmer å lade klokker, mobiler, etc..
  • Ønsker et solid navigeringsverktøy.
  • Absolutt vil ha touchskjerm.
  • Ønsker det «enkelt og greit».
  • Vil ha det samme som de beste ultraløperne i verden.
  • Ha mulighet til å enkelt oppdage nye ruter gjennom Suunto Heatmaps.
  • Ønsker en klokke som ser ut som «en million»!

 

Suunto 9 Baro – design og funksjon

Suunto 9 kommer i to versjoner. Suunto 9 Baro og Suunto 9. Både designmessig og funksjonsmessig er klokkene like, men kun førstnevnte har innebygd barometer. Barometeret bidrar først og fremst til mer nøyaktig høydemåling og GPS sporing, men kommer også til nytte når det oppstår værendringer. Når barometeret oppfatter større trykkendringer som følge av lav-/høytrykk, vil den gi beskjed i form av ett stormvarsel. Kanskje ikke noe du tenker over trygt hjemme i stua, men en veldig fin fuksjon når du står et par mil inne på fjellet og lurer på om du skal fortsette eller snu.

Det meste i denne testen gjelder derfor likt for begge modellene, men alle funksjoner som inkluderer barometeret, er forbehold Suunto 9 Baro.

Når det er sagt, Suunto 9 Baro er en stor og relativt tung klokke. Med en vekt på 81 gram er det uungåelig og ikke legge merke til at du har klokken rundt håndleddet, selv om du raskt blir vant til den. Suunto har flere pulsklokker i produktsortimenentet sitt, og funksjonsmessig er det ikke altfor mye som skiller Suunto 9 Baro fra Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro modellen. Sistnevnte er både slankere og lettere, og kan være et godt alternativ for de som synes Suunto 9 Baro blir for stor. Sistnevnte er dog ikke like fremtidsrettet, og har ikke like god støtte for en del av funksjonene Suunto har sluppet i sine siste oppdateringer.

Suunto 9 Baro er tilgjengelig i en rekke ulike fargevarianter, og du kan til og mest tilpasse fargene på klokken selv på Suunto sine egne hjemmesider. Noen av modellene kommer også med titanium bezel (lavere vekt og og tåler mer) og safirglass som er ekstra ripebestandig.

Ser ut som en million…

Likevel, Suunto 9 Baro SER veldig bra ut. Klokken kommer i flere fargekombinasjoner, både hvit, svart, gull og kobber, og reimene lar seg enkelt bytte ut. Velger du å kjøpe klokken gjennom Suunto sine hjemmesider, kan du i tillegg velge ditt eget design, og da snakker vi farge og materiale på både reim, knapper, ladekabel, bezel (ringen rundt glasset), selve klokkehuset og på materialet på glasset. Det utrolige er at dette ikke koster noe ekstra med mindre du ønsker å oppgradere noe- faktisk kan du velge kombinasjoner som er såvidt rimeligere enn standardutgaven. Selv den «vanlige» utgaven leveres med et klokkehus i kraftig glassfiberforsterket polyamidplast med en bezel i rustfritt stål og tilnærmet ripesikkert safirglass.

Suunto beviser nok en gang at de behersker design til det fulle, og du trenger ikke skjemmes over å stille i et kongelig bryllup med Suunto 9 Baro på armen.

Sammenligner vi klokken med for eksempel Garmin Fenix 5-modellene, ser vi at Suunto 9 Baro er nokså lik Garmin sin største modell.

Suunto 9 Baro


Nydelig skjerm – enkel navigering

Pulsklokker benyttes ofte når aktiviteten er høy, og da gjelder det å ha en skjerm som er lett å lese av i fart. Suunto 9 har en stor og tydelig fargeskjerm som er lett å lese av, og du står fritt til å velge kontrasten selv (hvit/sort bakgrunn). Tallene er klare og teksten er passe stor. Når smartvarslene er aktivert og det tikker inn lange meldinger, kan det likevel være noe vanskelig å lese alt uten å stanse opp. Suunto skal ha kudos for å klare å presse inn så mye informasjon på skjermen, men det går til gjengjeld ut over hvor lett det er å lese de små bokstavene.

Suunto 9 Baro benytter touchskjerm for å navigere gjennom menyene. På klokkehuset finner vi kun 3 knapper i motsetning til Garmin Fenix og Forerunner modellene der de fleste klokkene har 5 knapper. Alle knappene sitter på høyre side, og mens du logisk nok bruker den øverste og nederste knappen til å bla deg opp og ned i menyen, så fungerer knappen i midten som en «OK» knapp, eller «velg funksjon». Du har også mulighet til å sveipe opp/ned eller til siden på skjermen for å manøvrere deg gjennom menyen. Skal du tilbake i menyene er faktisk det eneste alternativet ditt å sveipe til høyre. Akkurat her skulle vi ønske det var en egen knapp for å gå tilbake.

Selve touchskjermen er lett å betjene og passe følsom. Det slåes automatisk på en «skjermlås» som hindrer deg fra å komme borti skjermen i tide og utide, og alt du trenger å gjøre for å deaktivere låsen er å trykke inn en av knappene.

 

Menyer og aktivitetsprofiler

Menyene er enkle å forstå. Fra hovedskjermen kan du sveipe eller bla deg nedover gjennom widgeter som viser puls, søvn, kaloriforbruk, skritt, høydemåler, barometer, temperatur, etc.. Blar du oppover finner du menyen for trening, navigasjon, historikk og helt vanlig tidtaker. Under «trening» finnes det et hav av ulike aktivitetsprofiler. Suunto lar deg faktisk velge mellom hele 80 forhåndsinstallerte aktivitetsprofiler hvor hver og en har skjermbilder tilpasset med de feltene Suunto mener er mest nyttig i disse aktivitetene.

I tillegg har du mulighet til å opprette din egen aktivitetsprofil dersom du ikke finner noe som passer. Dessverre får du ikke mulighet til å endre på noen av de forhåndsinstallerte profilene, så her må du sette opp alt selv. Det er likevel fort gjort og tar kun noen minutter før du har alt overført og klart på klokka. For de som er ute etter mest mulig informasjon på et enkelt skjermbilde, så er det greit å vite at Suunto tillater maksimalt fire skjermbilder hvorav ett bilde er forbeholdt navigasjonen og brødsmule-kartet. For de tre andre skjermbildene kan du tilpasse hvert enkelt bilde med fire felter. For de fleste vil dette være nok, men vi skulle gjerne sett at det var mulig å legge til flere datafelter i et skjermbilde.

Uansett, Suunto 9 Baro passer til alle former for aktivitet og kan tilpasses etter eget ønske. Den mangler dog de dedikerte styrke- og HIIT funksjonene du finner på treningsklokkene fra Garmin og Coros der klokkene er i stand til å gjenkjenne antallet sett, repetisjoner og hvilken øvelse du utfører (selv om det strengt tatt ikke alltid like nøyaktig).

Det robuste klokkehuset gjør at Suunto 9 Baro er vanntett til 100 meters dybde. Klokken registrerer ikke puls i vann, så du må eventuelt et pulsbelte med innebygget minne som f.eks. Suunto Smart Sensor, Polar H10 eller Polar Verity Sense. Det viktigste er likevel at klokken registrerer både hastighet, distanse, svømmetype, antall tak, effektivitet (SWOLF), m.m.. I basseng vil klokken i Till registrere hvor mange lengder du har svømt. Effektiviteten måles i SWOLF, en verdi som beregnes ved å tiden og antallet tak du bruker på å svømme en bassenglengde (25m). Bruker du 30 sekunder og 10 tak på en bassenglengde, tilsvarer dette en SWOLF på 40. Jo mer effektivt du svømmer, desto lavere SWOLF verdi.

Som en ekte multisportklokke skal gjøre, kan du endre aktivitetsprofil underveis i økta, og klokka kommer med egne profiler for duathlon og triatlon. Du har også mulighet til å stille inn varsler for ulike pulssoner, intervaller, etc., som kan guide deg gjennom treningsøkten.

Treningseffekt og restitusjon

I likhet med Garmin samarbeider Suunto med Firstbeat, en av de ledende foretakene innen analyse av fysiologiske målinger. Suunto 9 Baro bruker dataene fra treningsøkten og aktivitetetssporing til å anslå kondisjonsnivået og restitusjonstiden din. Firstbeat bruker informasjonen fra klokka og estimerer treningseffekten og restitusjonstiden. Etter en treningsøkt får du opp informasjon om hvor stor belastning treningsøkten har påført kroppen. Suunto 9 Baro gir deg tilbakemelding i form av PTE og EPOC.

PTE (Peak Training Effect)
Måler effektiviteten på treningsbelastningen på en skala fra 1-5 der 5 er hardest. Skalaen «favoriserer» langvarig og intensiv trening slik at lange og harde økter får en høy PTE verdi, mens kortere og mindre intensive økter får en lavere PTE verdi. Enda lavere verdier får du for langvarige økter i rolige tempo. Det betyr ikke at treningsøkten har vært dårlig, men at stresset som er påført kroppen, er minimalt. Se bare for deg at du løper en 10 km i maksimal hastighet av det du klarer. PTE verden vil antageligvis være høyere etter denne økta enn for en halvmaraton i rolig tempo.

EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption).
Treningseffekten blir beregnet ut fra EPOC. EPOC er hvor mye ekstra oksygen kroppen din trenger når den restituerer seg etter en hard treningsøkt. Opprinnelig tenkte man på EPOC som det mange omtaler som «oksygen gjeld» etter en hard treningsøkt etter at man har opparbeidet mye laktat.

Se for deg at du kjører en lang tur med bilen din. Etter kjøreturen vil motoren være varm en god stund selv etter at den er avslått ettersom det tar tid å kjøle den ned. Det samme skjer med kroppen din etter en treningsøkt. På samme måte som at bilens motor forblir varm etter at den slåes av, bruker kroppen din tid på å komme tilbake til vanlig modus etter trening, og den vil fortsette å forbrenne kalorier i et høyere tempo enn tidligere. Jo større belastningen har vært på kroppen, desto høyere vil EPOC være, og du vil ha en høyere forbrenning i tiden etter treningsøkten er avsluttet.

Suunto 9 Baro gir deg også tilbakemelding om restitusjonstid. Restitusjonstiden er den tiden kroppen din trenger for å samle kreftene igjen etter trening. Tiden er anslått i timer og baserer seg på varigheten og intensiteten til de registrerte aktivitetene dine, samt total helhetlig tretthet (PTE og EPOC). Restitusjonstiden er et resultat av alle de ulike aktivitetene dine, både korte og lange. Selv om restitusjonstiden skulle vise 15 timer, betyr det ikke at du ikke kan trene noe som helst, men at du kanskje bør unngå veldig intensiv trening. Tiden er kumulativ over treningsøkter, så hvis du trener igjen før tiden har utløpt, legges den nyakkumulerte tiden til resterende tid fra forrige treningsøkt.

Suunto 9 test
Restitusjonstiden vises i antall timer og tar høyde for all tidligere aktivitet registrert med klokka.

Restitusjonstiden vises ved ved at du fra urskiven sveiper oppover eller trykker på den nedre høyre knappen inntil du ser trenings- og restitusjonsdisplayet. Trykk for å bytte mellom trening og restitusjon.

sunnto 9 Baro
Etter endt treningsøkt får du mulighet til å vurdere selv hvordan du følte økta gikk.

Sensorer

Suunto 9 Baro støtter det meste av Bluetooth-kompatible sensorer, blant annet:

  • Pulsbelte
  • Foot POD (frekvensmåler for løping)
  • Bike POD (hastighets- og frekvensmåler for sykkel)
  • Kraftmåler (wattmåler)

Sunnto har sitt eget Suunto Smart Sensor pulsbelte, men du kan også benytte Bluetooth-kompatible sensorer fra andre merker. Beltene fra før sommeren 2020 hadde problemer med interferens og gav dessverre voldsomt mye feilmålinger, men Suunto løste raskt problemet og de nye beltene fungerer godt. De nye beltene har et svart felt der hvor sensorene mot huden sitter, mens et gamle hadde gråe felter.

SuuntoPlus

Sommeren 2020 lanserte Suunto tjenesten SuuntoPlus. SuuntoPlus er egentlig en egentlig en egen funksjon i klokka som gjør det mulig å utvide klokkens funksjonalitet med nye og spennende funksjoner som stadig vekk lanseres. Tjenesten er tilgjengelig på Suunto 9, Sunnto 9 Baro og Suunto 5.

SuuntoPlus har etterhvert fått en god liste med nyttige «treningsverktøy» som kan være nyttige i treningsarbeidet. Det store ankepunktet er at SuuntoPlus er noe som må aktiveres hver gang før en treningsøkt, og du kan kun ha en´ av de mange tjenestene aktive samtidig. Du kan med andre ord ikke veksle mellom to ulike skjermbilder, som for eksempel Strava Relative Effort og Climb funksjonen som viser masse nyttige data om stigning i ett skjermbilde.

Suunto har sagt at det vil komme støtte for flervisning i en senere oppdatering, men selv ett år etter lanseringen (i skrivende stund mai 2021), har det ikke kommet støtte for dette. Det Suunto derimot har gjort, er å integrere den populære og anerkjente trenings- og restitusjonsberegningen fra TrainingPeaks.

Du sporer treningsøktene dine som vanlig med Suunto-klokka, og i Suunto App kan du etter hver treningsøkt analysere pulsen, kraften, tempoet og andre data for å bestemme hvor du er.

I Suunto App kan du nå se treningsbelastning for

Imponerende batteritid

Battertiden er selve høydepunktet på Suunto 9 Baro. For de som tidligere har slitt med å få batteriet tid å være gjennom lange konkurranser og treninger, har Suunto løst dette ved å gi deres nyeste tilskudd en «smart batterihåndtering» og FusedTrack, som sammen sørger for opp mot 120 timer batteritid. I en ny oppdatering er det faktisk mulig å presse Suunto 9 Baro til opptil 170 timer i den nye Tour Mode.

Den store batterikapasiteten er nok også grunnen til at klokka er såpass stor, men for de som har behov for laaaang batteritid, er dette utvilsomt løsningen. Selv om det kanskje ikke virker unikt med 120 timer- Spartan (eldre modell) varte jo over 140 timer, så er det spesielle med denne klokken at den gir 120 timer med nøyaktig sporing. Der de fleste klokker tilbyr utvidet batteritid ved å redusere antallet registreringen som GPS-en foretar til en registrering per minutt eller andre minutt, så bruker Suunto 9 en algoritme som kombinerer GPS (en registrering hvert 60. sekund), akselerometer, gyroskop og kompass, til å lage en nøyaktig sporing.

Suunto 9 Baro

GPS og FusedTrack

Når du løper i ulendt terreng med mange små svinger, vil kun en GPS-sporing per minutt tegne en rett linje mellom registreringspunktene, og distansen og høydemetrene som klokken teller vil være langt mindre enn det du i realiteten har tilbakelagt. FusedTrack-funksjonen benytter alle de innebygde sensorene til å registrere avstanden du tilbakelegger mellom registrenreingspunktene til GPS-en, noe som sørger for en overlegent fra tracking selv i utvidet batterimodus! Ønsker du enda større nøyaktighet kan du velge å stille GPS-en til en´ registrering per sekund, og likevel ha 25 timer batteritid.

Videoen under viser godt hvordan FusedTrack fungerer i praksis:

Suunto 9 Baro gir deg 4 ulike alternativer for batterimoduser:

  • Performance (1-sekund intervaller mellom registrering)
  • Endurance (60-sekunders intervaller mellom registrering)
  • Ultra (120-sekunders intervaller mellom registrering)
  • Tour

Ingeniørene hos Suunto har lagt til en veldig hendig detalj når det gjelder batteritiden. I det du skal starte en økt, så begynner klokka å søke opp satellitter og pulsbelte, men samtidig gir den deg en oversikt over hvor lenge batteriet vil vare. Dersom du vet at du skal ut på en 5 timers tur, og klokka viser at du får maks 3 timer batteri i beste batterimodus, så endrer du til utvidet batteritid ved kun ett enkelt trykk på den øverste knappen. Vipps så har du over det dobbelte av batteritid å leke deg med- nok til både kaffestopp og 14 selfies.

 

GPS – nøyaktighet

Ikke overraskende fremstår Suunto 9 Baro en av de mest nøyaktige GPS-klokkene på markedet. Med sin FusedTrack teknologi, og ikke minst støtte for både GPS, Glonass, Galileo, Beidou og QZSS, så har klokken alt av hardvare som skal til for å gi presise målinger. Det mange glemmer er at halve jobben ligger i å produsere en programvare som står i stil med selve klokken. Her har Suunto gjort en god jobb, og klokken leverer gode og nøyaktige sporinger både i åpent fjell landskap og i tett skog. Vi har faktisk til gode å miste kontakten med satellittene i løpet av testperioden.

Nesten samtlige pulsklokker fra Suunto har levert svært presise GPS målinger siden de kom på markedet for 20 år siden. Flere dedikerte ultraløpere har sverget til Suunto som sin trofaste venn på grunn av nøyaktigheten som klokkene leverer. Da Garmin lanserte sin nye Garmin Forerunner 945 byttet Garmin til samme GPS chipset som Suunto har benyttet i lengre tid, på lik linje med både Polar og Coros. Denne GPS chippen bruker mye mindre strøm enn tidligere og skal gi mer presise målinger. Utfordringen ligger i å kombinere software og algoritmene som skal regne ut nøyaktige avstander basert på informasjonen fra GPS-er, akselerometer, gyroskop, etc., så eventuelle feilmålinger trenger ikke nødvendigvis og skyldes dårlige mottaksforhold for GPS-en.

Som outdoor-klokke krysser Suunto 9 Baro av på de fleste punkter. Fra menyen er det enkelt tilgang til ABC-funksjoner som høydemåler, barometer og kompass, og det er enkelt å velge om du ønsker å navigere til et POI (point of interest) du allerede har lagret, om du vil følge en rute du har registrert tidligere, eller om du vil følge en rute som du har lagt inn på klokke gjennom Suunto-appen. Når du bruker navigeringsfunksjonen vil klokken vise deg en skjermbilde med såkalt «brødsmuleruting». Her er ruten du skal følge tegnet inn som en stiplet linje som er enkel å navigere etter.

Du finner også en god oversikt over høydemetrene du enten har foran deg, eller er heldig å ha tilbakelagt.

Suunto 9 Baro vs Suunto 9

En ting som er viktig å merke seg ved disse modellene er hvordan klokkene beregner høydemeter. Prismessig er det kun 1000kr som skiller modellene fra hverandre hva gjelder veiledende pris, men Suunto 9 selges ofte til nesten halve prisen av Suunto 9 Baro i en rekke butikker. Det er det en grunn til.

Når Suunto 9 beregner høydemeter, gjør den dette basert på intervaller på 7 meter. Dette betyr at klokka må registrere at du beveger deg 7 meter oppover før den noterer dette som tilbakelagte høydemeter. Dersom du løper en rute på 10 km der du hver 50 meter løper en motbakke på 3 høydemeter og 3 meter ned igjen, vil ikke klokka registrere noe som helst. Etter avsluttet økt vil du stå igjen med 0 høydemeter. Suunto 9 Baro måler dette annerledes. Den registrer høyde i 3 meters intervaller, noe som betyr at den teller 3 høydemeter hver gang du klatrer en motbakke på 3 meter eller mer.

I løpet av en lengre tur i kuppet terreng kan dette utgjøre vanvittig mye! Og opplever du å stå igjen med 30% færre høydemeter enn det du faktisk har tilbakelagt, så er det lov å være oppgitt. Heldigvis korrigerer 3.parts appen som Strava for dette direkte i appen, men det er kjedelig å få feil data i Suunto App.

 

Heatmaps – oppdag nye stier

Heatmaps er et fantastisk verktøy som viser de mest populære rutene som er brukt av Suunto-brukere over hele verden. Rutene er basert på millioner av registreringer og nye ruter kommer til hver eneste dag. Du kan planlegge dine egne ruter ved hjelp av detaljerte topografiske kart, og deretter enkelt overføre de til klokken via Suunto-appen. Det geniale med denne funksjonen, er at i motsetning til nesten samtlige ruteplanleggere på markedet, så følger Suunto-appen automatisk stiene som er avmerket på kartet. Dette gjør oppregningen av ruten i appen mye lettere og det er rett og slett utrolig inspirerende å utforske nye områder. Legg til et punkt for «start» og «stopp», og eventuelle mellompunkter, og appen tegner automatisk opp ruta for deg.

Du får også opp en oversikt over total avstand og antall høydemeter og estimert varighet (du kan justere gjennomsnittshastigheten selv). Via et par enkle tastetrykk deler du ruten trådløst til klokken. Når du ønsker å følge ruten kan du velge å følge den under profilen «navigasjon» eller i en aktivitetsprofil. Førstnevnte vil stort sett vise deg veien og ikke lagre turen som en treningsøkt, mens velger du å følge ruten gjennom en av aktivitetsprofilene, enten det er sykkel, løp, ski eller gange, så blir hele turen registrert som en treningsøkt.

 

Under ser du skjermbilde av Heatmaps i Suunto appen.

Android brukere kan i tillegg glede seg over en funksjon som ikke iOS brukere har- foreløpig. Under «kart»-tjenesten er det på Android mulig å se andre treningsøkter som er registrert i samme område, noe som ikke er mulig på iOS. Legg merke til forskjellen på bildene under.

 

Pulsmåling på håndleddet (optisk pulsmåling)

Suunto 9 Baro benytter tre led dioder for å måle pulsen på håndleddet. To av disse er grønne, mens den siste er gul. Flere farger på LED-diodene skal bidrar til mer nøyaktig målinger ettersom fargetonen i huden kan påvirke målingene, og flerfarget lys vil redusere feilmarginen.

Suunto kvidde seg lenge for å inkludere optisk pulsmåling i klokkene sine, og det forstår vi egentlig godt. Optisk pulsmåling er gjenstand for mye diskusjon, og det er enormt utsatt for ulike feilkilder. Akkurat hvor nøyaktig målingen er vil variere fra person til person, og det er et hav av faktorer som spiller inn, blant annet hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc.. Generelt er blodgjennomstrømningen større ut til ekstremitetene i høyere temperaturer, og større blodgjennomstrømning vil gi utslag i mer pålitelige målinger. Høyere temperatur og fuktig luft kan gi mer nøyaktige målinger, mens lav temperatur og tørr luft gir større feilmåling.

En annen svakhet ved optisk pulsmåling er at den fanger opp stegfrekvensen din og mistolker dette som en del av pulsen. Til tross for at du jogger rolig nedoverbakke med en puls på 90-100, så kan klokken fint finne på å vise puls på 160-170. Her dobles nærmest pulsen som følge av denne feilkilden. Jo større og tyngre klokken er, desto mer vil den også bevege seg på håndleddet. Dette fører til enda mer unøyaktige resultater.

Unøyaktig pulsmåling

La det være sagt med en gang, pulsmåleren på Suunto 9 Baro er ikke veldig imponerende. Klokka har som nesten samtlige nyere pulsklokker en innebygd pulssensor som måler pulsen din 24/7, samtidig som klokken registrer skritt, kalorier, stress, høyeste/laveste puls registrert i løpet av dagen og en beregnet kondisjonsalder. Optisk pulsmåling må alltid taes med en klype salt, men flere produsenter som Garmin, Polar og Apple har etterhvert klart å lage pulssensorer med imponerende god nøyaktighet.

Suunto 9 Baro bør definitivt kobles til en ekstern pulssensor. Vår soleklare favoritt er den superenkle og komfortable pulssensoren Polar Verity Sense som er et armbånd du fester rundt overarmen. Med denne koblet til Suunto 9 Baro vil du få nøyaktige pulsmålinger, og du slipper det ukomfortable pulsbeltet.

Det positive med den innebygde pulssensoren på Suunto 9 Baro er muligheten til å registrere puls om natten. Om natten når du forholder deg relativt i ro, så måler den optiske pulsmåleren svært nøyaktig. Å kunne holde øye med hvilepulsen og hvordan den endrer seg over tid, er svært praktisk og kan brukes til å spore formutvikling, eventuell overtrening, sykdom, stress, etc..

Suunto 9 baro test
Pulsen (sammen med mye annen info) målt gjennom klokkens innebygde pulsmåler. I varmen er blodgjennomstrømningen ut til ekstremitetene større enn under lavere temperaturer, og målingene ble derfor overraskende bra.

Oversikten under viser en lett fjelltur der vi brukte den optiske pulsmåleren på Suunto 9 Baro og Garmin Forerunner 945, samt et Polar H10 pulsbelte paret med iPhone som referanseverdi. Turen startet med en bratt motbakke og pulsen gikk raskt opp. Den optiske målingen på både Suunto 9 Baro og Forerunner 945 henger litt etter, men følger kurven til Polar H10 veldig bra. Deretter faller pulsen for alle tre enhetene, men Suunto 9 Baro faller tydelig mye lavere enn de andre og forblir i kjelleren en stund før den stiger noe voldsomt. Dette er en tydelig feilmåling, og du ser at den raskt faller rett til bunns igjen. Garmin Forerunner 945 er relativt stabil og følger Polar H10 nærmest hele veien.

Suunto 9 Baro har en god periode mellom ca. 15 minutter ut i økta til 45 minutter, deretter er det fullstendig krise. Garmin Forerunner 945 leverer imponerende resultater nesten hele veien, og ender opp med omtrent samme gjennomsnittspuls som Polar H10 beltet.

Garmin Forerunner 945 / Polar H10 / Suunto 9 Baro

Det skal sies at denne målingen antageligvis var svært dårlig, altså gjentstand for ett eller annet som gikk galt for Suunto 9 Baro. Vi har hatt flere økter der pulsen har vært mye mer lik den reelle pulsen, men måtte ta med denne siden den også er gjengitt i testen av Garmin Forerunner 945.

I oversikten under ender gjennomsnittspulsen på det nesten det samme etter en kort 20 minutters spinningøkt. Her er Garmin Foreunner 945 referanseverdien ettersom den ble brukt med pulsbelte, mens Suunto 9 Baro benytter optisk pulsmåling. Det merkelige er at pulsmålingene på Suunto 9 Baro ofte går både høyt og lavt, men det skjer så ofte, og i tydeligvis i et slags system, som gjør at gjennomsnittspulsen likevel fremstår relativt riktig.

Garmin Forerunner 945 vs. Suunto 9 Baro
Garmin Forerunner 945 / Suunto 9 Baro

For deg som ønsker mest mulig utbytte av klokka og treningsdataene som den produserer, anbefaler vi helt klart å benytte et pulsbelte. Suunto 9 Baro kan kobles sammen med hvilket som helst Bluetooth-pulsbelte, enten det er Suunto sitt eget Smart Smart Sensor belte, eller et Bluetooth-kompatibelt belte fra Polar, Garmin, Wahoo, etc..

Aktivitetsmåling

Suunto 9 Baro har alt som trengs av egenskaper for å fungere som en 24/7 aktivitetsmåler, og gjør for så vidt det allerede. Dessverre baserer aktivitetsmålingen seg på data hentet fra pulssensoren og skrittelleren, og ingen av disse er særlig nøyaktig på Suunto 9 Baro. Klokka registrerer puls gjennom hele døgnet og registrer skritt, kalorier, stress, høyeste/laveste puls registrert i løpet av dagen og beregner kondisjonsalderen din. Suunto 9 Baro er faktisk kapabel til veldig mye, men med et så dårlig utgangspunkt som pulssensoren og skrittelleren legger grunnlaget for, så er det lite troverdighet i helsedataene som klokka produserer – dessverre.

Med andre ord; du kjøper ikke Sunnto 9 Baro fordi du trenger en aktivitetsmåler, men fordi du skal ha en skikkelig god treningsklokke.

Smartklokke

Suunto 9 Baro har begrenset funksjonalitet som smartklokke og er kanskje den klokken blant toppmodellene som minst mulig grad gir deg «smarte funksjoner». Det eneste Suunto 9 Baro støtter, er p speile varslene fra telefonen. Når du mottar et varsel på telefonen, så får du opp dette på klokka. Meldingen skal være rimelig lang for at du ikke får lest hele, men Suunto har ikke klart å løse dette like bra som Garmin. På Garmin klokkene har du nemlig mulighet til å lese hele meldingen, og i tillegg vil du i det du sletter varselet på klokka, fjerne det fra telefonen. Dette er ikke mulig på noen av Suunto klokkene. Suunto-klokkene har i tillegg slitt med at varslene forblir på klokka selv om du har slettet de på telefonen, akkurat som om det har vært en «bug» i selve Suunto-appen.

Du får med andre ord verken betalingsmuligheter eller musikkstyring. Suunto 9 Baro er og blir en treningsklokke.

Ønsker du deg en smartklokke fra Suunto kan vi heller anbefale Suunto 7 som faktisk er en ekte smartklokke basert på Google Wear OS. Test av Suunto 7 kan du lese her.

Suunto appen

Suunto App er partnerappen Suunto bruker for å synkronisere klokken med mobilen. Det er her du får oversikt over alle treningsøktene, treningsbelastning, skritt, kalorier, søvn, etc.. Det er også her du får også mulighet til å legge til egne aktivitetsprofiler, opprette nye ruter og å sende de trådløst til klokken.

I Suunto appen får du også mulighet til å opprette egne egne aktivitetsprofiler og ruter som enkelt overføres til klokken. Det som lenge forvirret og frustrerte mange, er overgangen fra den gode gamle Movescount-appen som Suunto brukte på tidligere klokker. Movescount var i utgangspunktet en webtjeneste som fungerte som en forløper til dagens Suunto-app, men i det Suunto lanserte den nye appen, ble ikke treningsøktene fra den gamle webtjenesten automatisk overført til den nye appen. Det skapte en del frustrasjon blant Suunto-brukere og det var en periode vanskelig å vite hvilken app man skille forholde seg til. Suunto har nå fullstendig faset ut Movescount, og alle filer er overført (eller blir det når du selv velger det) fra den gamle tjenesten til den nye Suunto appen.

Suunto-appen er uansett enkel og oversiktlig. Her får du egentlig fem valg:

  • Hjemskjerm: Viser oversikten over den siste ukens aktiviteter.
  • Dagbok: Mer detaljert oversikt over alle aktivitetene dine. Her får du alt du trenger av informasjon, enten det er distanse, hastighet, høyde, puls, kalorier, søvn, etc..
  • Leaderboard: Konkurrer du mot noen av vennene dine? I så fall kan du enkelt se hvordan du ligger ann.
  • Kart: Opprett nye ruter, eller oppdag nye ruter. Her finner du også Suunto Heatmaps.
  • Profil: Her kan du endre profilen din, koble til 3.parts tjenester som Suunto, Endomondo, TrainingPeaks, SportTracks, etc.

Suunto-appen har virkelig blitt detaljert og god, og fra å være «verst i klassen», nærmer den seg faretruende «best i klassen». Det er verdt å merke seg at den faktisk er bedre på Android enn på iOS. Under «kart»-tjenesten er det på Android mulig å se andre treningsøkter som er registrert i samme område, noe som ikke fungerer like godt på iOS.

En liten ting som kan være frustrerende er at klokka automatisk begynner å synkronisere med appen i det du åpner den. Det er forsovet en bra ting, men det gjør at du ikke får gått inn i for eksempel «aktivitetsprofiler» for å endre et skjermbilde eller noe annet før klokken er ferdig synkronisert. På Garmin har du mulighet til å gjøre endringer selv når klokka synkroniseres og vi trenger aldri å vente på at klokka skal bli ferdig å synkroniser før vi kan foreta oss noe i appen. Heldigvis er synkroniseringen mellom Suunto 9 Baro og Suunto appen relativt rask.

Og ja, Suunto kan automatisk laste opp treningsøktene dine til 3.parts tjenester som Strava, Endomondo, TrainingPeaks, Runalyze, Adidas, Relieve, SportTracks, Wikiloc, Komoot og et hav av andre tjenester.

Wikiloc og Komoot åpner for ganske muligheter og alt deg enkelt utforske nye ruter verden over. Wikiloc  og Komoot samler ruter fra alle mulige enheter uavhengig av merke, og er dermed mye større enn Suunto App alene. Når du har funnet en rute du ønsker å følge i Wikiloc eller Komoot, åpner du ruten og finner knappen som sier «Send til min Suunto». Og vipps, på noen få sekunder har du ruten på klokka og er klar til å bli guidet videre.

Hvis du er Komoot-medlem, kan du finne eller planlegge ruter med Komoot og synkronisere disse Suunto 9 via Suunto-appen. I tillegg blir øvelsene dine som registreres av klokken automatisk synkronisert med Komoot. Når du bruker rutenavigering på Suunto 9 sammen med ruter fra Komoot, gir klokken deg turn-by-turn instruksjoner med et lydvarsel og en melding på klokka som forteller deg hvilken vei du skal svinge.

Suunto 9 Baro vs. andre pulsklokker

Markedet for pulsklokker har tatt fullstendig av, og kampen om å bevare gamle brukere, for ikke å snakke om å vinne nye brukere, er mer presset enn noen gang. Garmin har seilt på en bølge av innovasjon og et bredt produktsortiment i mange år, mens Polar har vunnet kunder ved å tilby enkle og brukervennlige produkter. Suunto har egentlig kjørt sin egen greie, og isteden for å forsøke å bli best på alt, har finnene valgt å fokusere på noen viktige områder som de ønsker å gjøre best mulig. Suunto klokkene har ikke flest funksjoner, men de funksjonene som er der fungerer i hvert fall. Greit, de trøblet lenge med overgangen fra Movescount til Suunto appen, men beslutningen om å endre på noe så grunnleggende som hele treningsplattformen måtte taes, og det har de så absolutt lyktes med.

Suunto har ikke klokker som gir deg mulighet til å streame «Sommerkroppen» eller» «Danza Kuduro» rett fra klokka, og du kan ikke betale bollene dine med trådløs betaling på Ullevålseter. Du får heller ikke like avansert treningsanalyse og restitusjonsrådgiver som Garmin tilbyr i Forerunner 945 og flere av klokkene sine, men du får likevel en helt ok en. Uansett, samme hvor smart klokka blir, så blir den ikke smartere enn kroppen din- og du bør alltid kjenne etter dagsformen din selv.

Men, det Suunto gir deg er det samme verktøyet som flere av verdens beste ultraløpere benytter- en bombesikker klokke som viser puls, distanse, hastighet, høydemeter, navigasjon, gir stormvarsler, smartvarsler, og mulighet til å opprette POI (interessepunkter), 24/7 aktivitetsmåling, søvnsporing, oversiktlig treningsinnsikt og ikke minst muligheten til å legge inn nye ruter fra Suunto appen raskt og lettvint – dag etter dag etter dag, takket være den gode batteritiden. Og til slutt, du får en klokke som er stor, men som rett og slett er veldig pen.

 

Suunto 9 Baro vs. Garmin Fenix 5 Plus og Garmin Forerunner 945

Fordeler med Suunto 9 Baro:

  • Lengre batteritid.
  • Større skjerm og bedre oppløsning.
  • Smartere batterihåndtering.
  • FusedTrack gir meget gode GPS målinger i terreng der GPS-en normalt sliter.
  • Touchskjerm (for de som liker det).
  • Suunto Heatmaps

Fordeler med Garmin Fenix 5 Plus:

  • Kart på klokka.
  • Bedre navigasjonsmuligheter.
  • Musikk lagring og streaming muligheter.
  • Garmin Pay (mulighet til å betale med klokka).
  • Større frihet til å gjøre innstillinger direkte i klokka.
  • Flere trenngsfunksjoner.
  • Live Tracking.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.
  • ClimPro (viser hvor lang/antall høydemeter hver enkelt motbakke på ruta er).
  • Bedre tilpasset for smartvarsler.
  • Mulighet til å tilpasse klokka med egne apper (datafelter, widgeter, watchface).
  • VirtualPartner + mulighet til å konkurrere mot tidligere aktiviteter.
  • Tilpassede treningsprogram.

Når det gjelder sammenligning av Suunto 9 Baro vs. Garmin Forerunner 945, gjelder de samme punkte som over, og i tillegg kommer disse i favør Garmin Forerunner 945:

  • Mer avansert restitusjonsrådgiver.
  • Varme- og høydeakkklimatisering.
  • Mindre og lettere.
  • Mye bedre optisk pulsmåler.
  • PulseOX sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

 

Suunto 9 Baro vs. Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro

Fordeler med Suunto 9 Baro:

  • Lengre batteritid.
  • Større skjerm og bedre oppløsning.
  • Støtter GPS, Glonass, Galilieo og QZSS
  • Smartere batterihåndtering.
  • FusedTrack gir meget gode GPS målinger i terreng der GPS-en normalt sliter.
  • SuuntoPlus gir rom for flere funksjoner i fremtidige oppdateringer.

Fordeler med Suunto Spartan Sport Wrist HR Baro:

  • Mindre og lettere.
  • Noe mer nøyaktig pulsmåling på håndleddet (samme sensor, men vekten og størrelsen bidrar til mindre forstyrrelser/risting av klokka).

 

Er Suunto 9 Baro verdt pengene?

Det korte svaret er «nei». Det lange svaret er: Les alle testene av pulsklokker på siden vår, finn ut hva du har mest behov for, kjenn etter hvilken klokke som appellerer mest til deg, og være realistisk med tanke på hvilke funksjoner du har bruk for. Det virker kanskje merkelig å kjøpe en klokke som åpenbart ikke er i nærheten av å være like funksjonsrik som de mest avanserte klokkene på markedet, men Suunto har konsentrert seg om å være best på de grunnleggende tingene en pulsklokke egentlig er laget for, og ikke minst vinner de brukere på å tilby en batteritid av en annen verden. En pulsklokke er ikke bare noe som måler puls og hvor langt du løper, sykler eller hva du nå gjør, men det er en viktig motivasjonsfaktor for i det hele tatt å komme seg i aktivitet. Hvis Suunto 9 Baro er klokken som appellerer til deg aller mest, så velger du Suunto 9 Baro med visshet om at du har gjort et godt kjøp.

Dersom du har behov for musikk eller mulighet for å betale med klokka, så bør du heller ta en kikk på Garmin Fenix-modellene, Garmin Forerunner 945, Garmin Forerunner 245 Music eller Forerunner 645 Music. Alle disse modellene tilbyr streaming av musikk og mye mer, men på bekostning av kortere batteritid. De to førstnevnte Garmin klokkene har i tillegg innebygd kart.

 

Konklusjon

Suunto 9 Baro
Suunto 9 Baro

Product Name: Suunto 9 Baro

Brand: Suunto

MPN: 5999

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 85%
    85%
  • Programvare (nett/mobil) - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 50%
    50%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 95%
    95%
  • Verdi for pengene - 70%
    70%
77%

Konklusjon

Suunto 9 Baro setter strek over ordet «batteriangst», og sørger for å være med deg selv på de lengste turene i krevende terreng. Suunto 9 Baro leverer glimrende GPS-målinger og de viktigste dataene du trenger fra enhver treningsøkt. Til tross for sin størrelse og vekt sitter den godt på armen, og har en skjerm som er lett å lese av i høyt aktivitet. Den kan ikke måle seg med Garmin sine toppmodeller når det gjelder funksjonalitet, enten det er trening eller navigasjon, men til gjengjeld har den imponerende god batteritid og presise satellittmålinger.

Suunto 9 Baro passer best til deg som ønsker en venn du kan dra ut i stormen med, og som tar deg sikkert tilbake igjen. Vi skulle ønske synkroniseringen med Suunto appen var litt smidigere, og at klokken håndterte smartvarsler litt bedre, men i bunn og grunn er en pulsklokke- ikke en smartklokke.

Velger du Suunto 9 Baro som din neste treningsklokke har du mye moro i vente. Bare sørg for å teste ut Heatmaps!

Pros

  • God batteritid.
  • Mange ulike aktivitetsprofiler å velge mellom.
  • Klar og tydelig skjerm.
  • Touchskjerm fungerer utmerket.
  • Suunto Heatmaps og ruteplanlegging fungerer strålende.
  • Presis GPS måling.
  • Enkelt å navigere etter brødsmule-visningen.
  • Finnes i mange fine fargekombinasjoner, og kan i tillegg designes selv.
  • «Bombesikker» og robust!
  • Enkelt oppsett av aktivitetsprofiler i Suunto appen.
  • Oversiktlig og god app.
  • Kompatibel med en rekke 3.partstjenester.
  • Oppdateres stadig med nye funksjoner gjennom SuuntoPlus.

Cons

  • Litt stor og tung.
  • Upresis optisk pulsmåler.
  • Ikke mulighet til å slette smartvarsler direkte fra klokka.
  • Mangler like avanserte treningsfunksjoner og restitusjonanalyse som Garmin toppmodellene.
  • Skulle gjerne hatt en «tilbake»-knapp.
  • Suunto 9 (uten Baro) er ikke like stødig på å måle totale antall høydemeter.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022