Suunto 7 kan være klokken som tar Suunto tilbake i kampen om forbrukerne. Det er bare opp til de selv å innfri på veien videre.

Det har ligget lenge i kortene at Suunto skulle komme med en ny sportsklokke, men de tok alle på sengen da de lanserte Suunto 7 under årets CES 2020. Suunto 7 er nemlig ingen vanlig pulsklokke, men en smartklokke basert på operativsystemet Google Wear OS i tillegg til de kjente funksjonene du finner på Suunto sine vanlige pulsklokker.

Suunto 7 er ingen ny toppmodell som skal ta over for flaggskipet Suunto 9 Baro, men den vil nok appellere til enda flere bruker på grunn av sitt brede bruksområdet. Begrensingen ligger i batteritiden som er en direkte konsekvens av et batterislukende operativsystem, men ettersom Suunto 7 faktisk hører mer hjemme i «smartklokke»-kategorien, så er ikke batteritiden så aller verst.

Suunto 7

Product Name: Suunto 7

MPN: 4790

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 70%
    70%
  • Programvare (nett/mobil) - 85%
    85%
  • Verdi for pengene - 75%
    75%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
80%

Konklusjon

Suunto 7 er i utgangspunktet fremmed grunn for finnene, men det er også et stort steg. Suunto 7 kan like godt brukes til hverdags som til trening, men det er ikke klokken du bruker for å navigere lange dagsturer på fjellet, eller til lange løp og konkurranser der både batteritid og sporing nøyaktig er viktig. Til gjengjeld leverer den innebygde pulsmålingen bedre enn Suunto sine andre modeller, og OHR på Suunto 7 egner seg derfor godt til fjellturer/gåturer der kun klokka brukes for å registrere økta.

Suunto hevder at klokken skal vare opptil 2 dager i smartklokke modus, avhengig av innstillinger så klart. I treningsmodus med beste GPS-modus skal klokken holde opptil 12 timer, mens den nye funksjonen som gjør det mulig å forlenge batteritiden med utvidet GPS-modus, gjør at du kan presse ut en god del mer. I løpet av testperioden så har batteritiden gått fra å være skuffende til imponerende, og det er faktisk relativt bra til å være en smartklokke. Du klarer lett et helt døgn med mye bruk, og for de som ikke bruker klokken til trening hver dag, vil nok batteriet strekke seg mot 1.5-2 døgn. Men, vi skal også huske at Apple Watch klarer omtrent de samme resultatene, og denne klokken har ikke minst LTE innebygd.

Jakter du mange og lange mil i fjellet eller langs landeveien, har behov for mange timer batteritid og kanskje navigeringsmuligheter, da er ikke Suunto 7 klokken for deg. Er du derimot en person som lever et aktivt liv, sjonglerer mellom jobb, trening og fritid og ikke har de store behovene for ørten timer batteritid og avanserte treningsfunksjoner, så vil Suunto 7 kunne være midt i blinken. Klokken fungerer meget godt, ser bra ut og leverer gode målinger for både puls og GPS. Og ikke minst, etter siste store oppdatering sommeren 2021, så har klokken også støtte for offline streaming avspillelister fra Spotify, samt betaling via Google Pay.

NB: Husk at testen gjøres i betraktning av at dette er en smartklokke med utvidete treningsfunksjoner – ikke en tradisjonell sportsklokke. Dette gjør at klokken scorer bra på batteritid, til tross for at den ikke er i nærheten av batteritiden til de fleste pulsklokker.

 

Pros

  • Rålekker skjerm!
  • Solid byggekvalitet. Flott å se på.
  • Ligger meget godt på hånda.
  • God pulsmåling.
  • Responsiv touchskjerm.
  • Gode kart. Lett å navigere rundt i kartene.
  • Støtter import av ruter (gpx-filer) i Suunto App.
  • Praktiske varmekart som viser de mest brukte rutene i nærheten.
  • Sømløs nedlasting av kart i bakgrunnen når klokken lades.
  • Super rask lading!
  • Google Fit er undervudert. Flott og oversiktlig, og kan motivere til mer aktivitet.
  • Google Assistant fungerer stort sett bra så lengde du parer klokken med en Android-telefon.
  • Klokka er lynrask til å tenne/slukke skjermen når du vipper på håndleddet. Dette gjør det unødvendig å bruke «alltid på «-skjerm.
  • Mange aktivitetsprofiler.
  • God batteritid med utvidet GPS-modus.
  • Mulighet til å streame offline spillelister fra Spotify.
  • Google Pay.

Cons

  • Begrensede treningsfunksjoner (kan utvides ved å installere tredjeparts apper).
  • Ikke mulighet til å bruke ekstern pulssensor med Suunto App.
  • Ingen søvnregistrering.
  • Google Assistant fungerer ikke veldig bra med iOS.
  • Begrenset batteritid.

Design

Starter vi med designet så er det ikke å legge skjul på at finnene kan å lage pene klokker. Urkassen er lager i glassfiberforsterket polyamide, bezel (ringen rundt glasset) består av rustfritt stål, og skjermen er produsert i svært holdbart Gorilla glass. Reimen er i silikon og er utskiftbar. Suunto 7 kommer i 5 ulike farger hvorav samtlige kan tilpasses med reimer i ulike farger.

Størrelsesmessig er den ikke langt unna Suunto 9, men den er både litt tynnere og lettere, og sitter for så vidt litt bedre på hånden. Den myke og behagelige reimen bidrar til at den ligger så komfortabelt. Klokken er vanntett ned til 50 meter og er laget for røft bruk. I tillegg til en svært god og responsiv touchskjerm, så har den 4 knapper for enklere navigering.

DimensjonerVektSkjermstørrelsePris
Suunto 546 x 46 x 14,6 mm66g3290
Suunto 750 x 50 x 15,3 mm70g4799
Suunto 9 Baro50 x 50 x 16,8 mm72g5990
Garmin Fenix 6 Pro47 x 47 x 14.7 mm83g (72g for Sapphire Titanium)1.3″7799

På undersiden sitter den optiske pulsmåleren som stikker noen millimeter ut fra selve klokkehuset. Den gjør så lite ut av seg at du ikke vil merke den når du har på deg klokka.

Batteritid

Det store ankepunktet til smartklokker flest er batteritiden. Apple Watch som uten tvil er verdens mest solgte smartklokke, har en batteritid oppgitt til 18 timer, selv om de aller fleste klarer å presse ut minst ett døgn, eller kanskje to. Samsung Galaxy-klokkene har også begrenset batteritid, og de tar gjerne kvelden etter et par dagers bruk. Den nyeste Samsung Galaxy Watch Active 2 skal ha batteritid på opptil 5 dager, men den har vi ikke fått testet. Uansett er ingen av disse klokkene like treningsfokusert som Suunto 7.

Suunto 7 kjører på en Qualcomm Snapdragon Wear 3100 prosessor. Qualcomm er mest kjent for å lage prosessorer til mobiltelefoner, men lager også prosessorer til smartklokke og PC-er. Snapdragon Wear 3100 er den nyeste prosessoren til Qualcomm, og den har en viktig funksjon som gjør at at Suunto 7 skal kunne oppnå litt lengre batteritid enn tidligere smartklokker med lignende prosessor. Suunto hevder at klokken skal holde opptil 48 timer i smartklokkemodus, opptil 12 timer i treningsmodus med GPS og opptil 40 dager i vanlig klokkemodus.

SmartklokkeGPS aktivertGPS og musikkKlokkemodus
Suunto 5> 7 dager> 20/40 timer> 14 dager
Suunto 7> 48 timer> 12 timer> 8 timer> 40 dager
Suunto 9 Baro> 7 dager25/50/120 timer> 14 dager
Garmin Fenix 6 Pro> 21 dager36/72 timer> 10 timer> 14 dager

Når vi sammenligner batteritiden på Suunto 7 med de andre klokkene i tabellen, så er det egentlig ikke rettferdig ovenfor Suunto 7 som er en helt annen type klokke, men vi velger å ta med de andre klokkene likevel ettersom en stor del av leserne og den potensielle kjøpergruppen kommer til å stå mellom disse klokkene. Skulle vi gjort det hele mer rettferdig så burde klokken heller blitt sammenlignet med Samsung Galaxy Wear, Samsung Galaxy Active og Apple Watch-modellene. Det vi kan skrive om dette er at takket være den nye og mindre energikrevende prosessoren, og ikke minst bedre algoritmer for batterioptimalisering, så skal i følge Suunto klokken kunne holde 2-3 ganger lengre enn typiske Wear OS produkter.


Bedre enn ventet

Dette må nevnes med en gang. Den første dagen, eller kanskje til og med dag nummer to og tre, ble batteriet tømt på 12-15 timer, og det var i det hele svært skuffende. MEN, det vesentlige er å forstå hva som egentlig skjer i bakgrunnen på klokken. Da vi startet klokken første gang, begynte den automatisk å oppdatere apper i bakgrunnen, laste ned kart og systemoppdateringer. Dette trakk mye batteri uten at vi tenkte over det.
De første treningsøktene spiste også mye batteri, men det skyldtes at vi stilte skjermen til «alltid på» og lysstyrken var satt til maks. Etter litt testing av ulike innstillinger har batteriet gått fra å være skuffende til imponerende.

For det første registrerer klokken så lynraskt når du vipper på håndleddet, at «alltid på» skjerm overhodet ikke er nødvendig. Skjermen tennes når du vipper håndleddet mot kroppen, og slukkes når du vender det vekk fra kroppen. Du kan også stille på låseskjerm slik at du ikke kommer borti skjermen unødvendig når du har den under genseren eller jakka. Etter noen dager med mye bruk har batteriet holdt hele dagen med mye aktivitet, og den varer godt ut på neste morgen.

Her er et eksempel på en dags bruk:

  • Fulladet kl 0600.
  • 25 minutter spinning.
  • 2 timer og 10 minutter registrert treningsøkt med GPS.
  • Masse smartvarsler.
  • Mye navigering i menyene og skjermtid ettersom det ble tatt bilder til testen.
  • Ved leggetid kl. 2230 var det 28% batteritid igjen.
  • Klokken taper normalt 10-15% batteritid i løpet av natten.

Et tips er å skru av «alltid på» skjerm, og ikke minst bruke klokken som en kontroll for musikkavspilling på mobilen, ikke spille av musikk som er lagret direkte på klokken.

NB:
2020-høstens programvareoppdaering gjorde det mulig å endre klokkens registreringsfrekvens til å oppdatere GPS hver 10 sekund, og i steden benytte FusedAlti som en metode for distanseberegning. Dette fungerer rett og slett veldig bra, og distansen registreres nesten «spot on», samtidig som batteriet varer veldig mye lengre. Etter en lengre tur med om lag 5 timer aktiv bruk av klokken med GPS på, så gjensto fremdeles rundt 60% av batteriet.

 

En EKTE smartklokke

NB: Oppdatert September 2021

Suunto 7 støtter nå muligheten til å streame offline spillelister fra Spotify!

Og la det være klart med en gang – Suunto 7 er en smartklokke, og som andre Google Wear OS-baserte klokker, så favoriserer den Android telefoner, selv om den støtter begge plattformer. Det er ikke enorme forskjeller mellom Android og iOS, men det er noen, og de er merkbare. Likevel er det på langt nær slik som med Apple Watch der du er helt avhengig av å eie en iPhone.

Menysystemet på Suunto 7 er enkelt og oversiktlig. Du kan velge mellom å sveipe deg gjennom menyene, eller bla ned/opp med knappene. Sveiper du opp kommer du direkte til smartvarsler som synkroniseres fra mobilen, sveiper du ned kommer du til «innstillinger» som gir deg mulighet til å koble til Bluetooth-enheter, WiFi, justere skjerminnstillinger, m.m.. Sveip til venstre og du kommer inn i såkalte «infobrikker» der du får rask tilgang til informasjon som Google Fit, værmelding, nyheter, Suunto treningsdagbok og noen få infobrikker til. De ligner for så vidt på appene du henter fra Google Play, men er en del av Google Wear OS og Suunto 7 klokken, og dermed mer integrert.

Sveiper du til høyre får du opp Google Assistant, nyheter, kalender, mer vær og diverse Google-tjenester du får mulighet til å velge i Google kontoen din.

Trykker du på knappen til venstre så kommer du til oversikten over alle appene du har lastet ned, og ikke minst til Google Play Store som gir deg mulighet til å laste ned enda flere apper. Og det er her Suunto 7 virkelig kan briljere som en ekte smartklokke. Her kan du laste ned de kjente og kjære appene du bruker i dagliglivet, som Google Translate, Nike Run Club, Strava, Norwegian reiseassistent med booking kortet rett på klokka, og mange andre nyttige apper. Hva med en app som viser deg guidede treningsøkter? Du finner mange av de i Google Play Store.

Tilpass klokken slik du selv ønsker. Denne appen heter Seven – 7 Minute Workout.

Du kan også opprette dine egne treningsøkter. Dette gjer du via mobilappen der du finner alle mulige styrkeøvelser du kan velge mellom å sette sammen til en økt. Deretter markerer du den som favoritt, og den havner rett på klokka. Til slutt er det bare å åpne appen, velge treningsøkten du lagde, tast inn hvor mange runder du ønsker å gjennomføre av hver øvelse, og sett i gang.

Ute på reise og forstår ikke språket? Google Translate appen fungerer faktisk helt supert. Trykk inn den venstre knappen, åpne appen Translate, trykk på mikrofon-symbolet, og prat i vei. Klokka oppfatter alt du sier og oversetter det umiddelbart til språket du har valgt. Helt ærlig var vi veldig skeptisk til dette før vi testet, men det fungerer problemfritt.

Google Assistant er også lett tilgjengelig, men av eller annen merkelig grunn vil den ikke alltid fungere. I de tilfellene vi har prøvd, så er det nærmest 50% sjanse for at den fungerer. Likevel, de gangene den faktisk fungerer, så gjør den det veldig bra.

Trykker du på knappen øverst til høyre kommer du direkte inn i Suunto sin egen Suunto Wear OS app som er integrert som en slags utvidet del av programvaren til Google Wear OS. Dette kan på sett og vis sammenlignes med hvordan ulike produsenter legger på sitt eget «skall» over standard Android slik at de kan tilpasse programvaren ut fra egne behov. Suunto Wear OS går vi nøyere gjennom lengre ned i testen.

Nydelig skjerm!

Touchskjermen fungerer aldeles strålende og er en million ganger raskere enn skjermen på Suunto 9. Den er også svært lett å lese takket være en relativt høyoppløst 454×454 AMOLED-skjerm. Lysstyrken vil normalt gå opp til 300 nits, men kan strekke seg opp til hele 1000 nits ved behov. Dette er ekstremt lyssterkt og er spesielt nyttig på solfylte dager.

Suunto 9 test
Skjermen er lyssterk og lett å lese i sterkt sollys eller i mørke omgivelser.

Og når vi er inne på skjermen så må vi nevnte hvor lekker klokka er når den får lyse opp med den innebygde urskiven. Suunto har gjort et briljant trekk ved å la urskiven gjenspeile et varmekart av området du befinner deg i. Om du forflytter deg til et nytt område, så vil bakgrunnen etterhvert oppdateres til et nytt kart. Varmekartet er enkelt og greit en kart over de mest brukte treningsrutene som er logget av andre Suunto-brukere i området. Du kan selv velge om du ønsker at urskiven skal speile et varmekart for aktivitetene løping, sykling, gå, ski, etc., og du kan bestemme zoom-nivået til ulike nivåer. Skulle du ikke like denne urskiven, så finnes det enormt mange andre å velge mellom.

Du finner et stort utvalg av urskiver i Goole Play Store, samt et utvalg som allerede ligger på klokken.

 

Integrasjon med mobilen

Suunto 7 er fullt kompatibel med mobilen og du kan laste ned mange av de mest kjente og kjære appene du finner iGoogle Play appene. Suunto 7 støtter også Google Pay slik at den skal kunne brukes til å betale med. Etter siste oppdatering (sommer 2021) fungerer dette fint. Klokka har ellers innebygget mikrofon slik at du kan spørre om f.eks. «Hei Google. Blir det regn i dag?», og klokka vil vise deg værmeldingen og svaret på skjermen. Den har ingen høyttaler slik at den kan svare deg.

Suunto 7 mottar alt av varsler fra telefonen, og du kan besvare/avise en samtale ved å trykke på klokka. Har du en Android telefon vil du kunne besvare mail og meldinger med korte forhåndsskrevne meldinger – typiske «ja», «nei», ringer senere», eller en emoji. Wear OS gir deg egentlig en hel liten verden av funksjoner, men du kan også holde det helt enkelt til kun det grunnleggende. Merk at iOS-brukere må ha Google Wear OS-appen åpen i bakgrunnen for at klokken skal kunne motta varsler.

Suunto 7 pulsklokke
Sveiper du opp får du oversikt over smartvarsler. Med Suunto 7 kan du heldigvis slette varslene på telefonen direkte fra klokka.

 

Optisk pulsmåling – ny og bedre sensor

Det er ikke til å legge skjul på at Suunto har slitt med å levere presise målinger når det kommer til optisk pulsmåling. Hverken Suunto 9, 5 eller 3 har imponert i den grad at vi tar sjansen på å la pulsbelte ligge hjemme. Optisk pulsmåling er i seg selv en vanskelig øvelse, og det er utrolig mange faktorer som spiller inn. Hudfarge, hudtype, behåring, blodtype, lufttemperatur, luftfuktighet, plassering av klokken, etc., og vi kunne fortsatt. I tillegg vil en større og tyngre klokke være negativt for pulsmålinger sin presisjon ettersom den beveger seg mer på håndleddet og kan forstyrre målingene.

Da Suunto 9 kom var det ingen overraskelse at pulsmålinger var heller unøyaktig, og finnene hadde lenge kviet seg mot å inkludere optisk pulsmåling i klokkene sine. Dessverre er det nærmest et unisont krav fra forbrukerne, og mange skjønner ikke at denne formen for pulsmåling ikke nødvendigvis er riktig.

Suunto 7
Pulssensoren på Suunto 9 Baro til venstre. Suunto 7 til høyre.

Suunto 3 er en langt mindre og lettere klokke, og ut fra disse målene kunne man tro at denne ville levere bedre resultater. Men heller ikke denne klarte å gi gode målinger uten bruk av beltet. Så hva har Suunto gjort denne gangen? Jo, de har byttet leverandør av ikke bare hardwaren, men også softwaren til pulsmåleren. Tidligere benyttet Suunto pulsmåler fra Valencell, en relativt kjent aktør på markedet. Denne gangen har de valgt å gå for en sensor fra PixArt og en algoritme fra LifeQ. Ingen av disse er veldig kjent, bortsett fra at LifeQ tidligere har levert noen sensorer til TomTom sine klokker. Det er uansett ikke dumt å prøve noe nytt når det du har prøvd i tidligere år ikke fungerer optimalt.

En annen ting som er nytt med Suunto 7 er at denne klokken er den første fra Suunto til å benytte ekte 24/7 sporing der den registrerer pulsen din hvert sekund døgnet rundt. Selv om de fleste Suunto-klokkene har denne funksjonen, så har de benyttet en annen algoritme for å spare batteri, der det ble gjort et færre antall målinger fordelt gjennom døgnet, og pulsen som ble speilet i grafen i appen eller på klokka var et gjennomsnitt av pulsen innenfor et gitt intervall. Ekte 24/7 sporing går hardere ut over batteriet, men samtidig vil det gi mer nøyaktig aktivitetsmåling.

 

Optisk pulsmåling (OHR) i bruk

Etter å ha brukt Suunto 7 til litt av hvert av aktiviteter i testperioden, kan vi raskt konkludere med at den nye pulssensoren er mye bedre enn på tidligere modeller. Så lenge forholdene er optimale, som vil si «ingen store armutslag, ekstremt hurtige tempoøkninger, relativt varme omgivelser og normal luftfuktighet», så leverer Suunto 7 svært nøyaktige målinger.
I grafen under ser vi den optiske pulsmålingen på Suunto 7 (blå) satt opp mot Garmin Fenix 6 Pro paret med et Polar H10 pulsbelte. Gjennomsnittlig puls er identisk, og makspuls skiller kun ett pulsslag.
(DC Rainmaker Analyze Tool – komplett oversikt)

Suunto 9 pulsklokke gtest
Suunto 7 (blå). Garmin Fenix 6 Pro (rød). Polar H10 (grønn)

Vinteren er ikke den beste tiden for å basere seg på optisk pulsmåling. Kald og tørr luft er OHR sin verste fiende, og det gir utslag på målingene. Dessverre er det kjente problemet med altfor høye pulsmålinger tilbake når vi benytter Suunto 7 utendørs til løping eller fjellturer/gåing. Det skal sies at dette ikke nødvendigvis trenger å gjelde alle, og denne type pulsmåling bruker å være veldig individuell.
Suunto 7 har blitt bedre, og det har vært helt nødvendig for at den skal kunne yppe seg mot de mest nøyaktige sensorene på markedet. Både Garmin, Polar og Coros, samtlige med sine siste modeller, har levert imponerende resultater.

I grafen under sammenligner vi optisk pulsmåling på Suunto 7 og Garmin Fenix 6 Pro med et Polar H10-pulsbelte koblet mot en iPhone. Turen ble gjennomført utendørs i 2-3 plussgrader og tørr luft. Både Garmin og Suunto leverer verdier som er langt fra gode, og det er overraskende nok Suunto 7 som gir de mest riktige verdiene.
(DC Rainmaker Analyze Tool – komplett oversikt)

Suunto 7 (blå). Garmin Fenix 6 Pro (rød). Polar H10 (grønn).

Suunto Wear OS app og KART!

Så langt har vi skrevet om Suunto 7 som en smartklokke, men det som gjør Suunto 7 så spesiell, er hvordan Suunto har klart å legge til alle de kjente Suunto treningsfunksjonene. I det du trykker inn øverste knapp til høyre, så starter du Suunto Wear OS appen. Fra nå av handler det for det meste om Suunto og deres programvare. Det første som møter deg er den vanlige listen med en rekke ulike aktivitetsprofiler som du kan velge fra. Og selv om Suunto 7 ikke er en reinspikket sportsklokke, så har den likevel rundt 70 ulike aktiviteter å velge mellom. Kort oppsummert så er det alle aktivitetene du finner på Suunto 5 og Suunto 9, bortsett fra «multisport» og «triatlon». Som vi har skrevet tidligere skal du være ganske kreativ for å bedrive en idrett som ikke står her.

Oppdatering juli 2020:

Suunto 7 har gjennom en programvareoppdatering i juni/juli 2020 åpnet for muligheten til å tilpasse de ulike aktivitetsprofilene slik at du selv kan velge hvilke data du ønsker å se under en treningsøkt. Du har også mulighet til å opprette din egen aktivitetsprofil. I tillegg til å velge aktivitetsprofil er nå informasjon om skritt, kalorier og restitusjonstid tilgjengelig via Suunto App slik at du ikke er avhengig av å benytte Google Fit. Suunto har med andre ord integrert sin egen software i mye større grad i klokken, og det eneste som gjenstår på 24/7-sporingen er nå søvnmåling.


Under hver aktivitetsprofil har du mulighet til å gjøre enkelte innstillinger. Du kan slå av/på ulike varsler som vibrasjon, toner, «alltid på» skjerm å velge kartlag. Kartlagene er de nevnte varmekartene, eller det som også kalles popularitetsruting, der du kan velge å se varmekart for ulike aktiviteter. Velger du «løping», vil de løypene som er mest populære lyse opp på kartet. Jo sterkere farge, desto mer populær er den. Suunto har også et dedikert kart for vinteraktiviteter.

Kart

Suunto 7 er den første Suunto-klokken som støtter kart, og i kombinasjon med den flotte skjermen og det lynraske brukergrensesnittet, så blir hele kart-opplevelsen ganske så flott. I motsetning til Garmin som i sine toppmodeller som kommer med topografiske kart for hele Europa med et begrenset detaljnivå, så henter Suunto kartene fra Mapbox og OpenStreetMap med et lang høyere detaljnivå. For å begrense mengden plass som kartene opptar på klokka, så lastes de inn i kartutsnitt på 40×40 km som du selv velger på forhånd, og deretter lastes kartene ned via WiFi. Innlastingen går relativt raskt, og en kjekk funksjon er at de lastes ned automatisk for området du befinner deg så når klokka settes på lading.

Når klokka har funnet nok satellitter til å lokalisere deg, samt oppdaget pulsen via håndleddet, så er du «good to go». Trykker du inn den øverste høyre knappen en gang til, så starter du treningsøkta. Her får du 3 ulike skjermbilder å velge mellom, med mindre du har tilpasset en egen aktivitetsprofil med flere datafelter. Velger du å benytte en av de eksisterende aktivitetsprofilene, så er datafeltene er automatisk utvalg til å passe best mulig for den aktiviteten du velger. Under gir vi oversikt over hva de ulike datafeltene i aktivitetsprofilen «løping» viser:

  • Datafelt 1: Distanse, Puls, Hastighet (Tempo), Totaltid
  • Datafelt 2: Rundetider, Gjennomsnittlig puls/runde, Totaltid
  • Datafelt 3: Kart

Og for alle som lurer på hvordan det fungerer å bruke kart på en liten klokke; det er rett og slett helt topp. Garmin har hatt kart på sine klokker en god stund, men navigeringen kan være noe knotete når man ønsker å zoome inn/ut eller flytte rundt på kartet. På Suunto 7 skjer navigeringen rundt på kartet mye raskere og uten noe problemer. Du kan velge mellom å bruke touchskjermen til å flytte rundt eller zoome, eller knappene på siden. Detaljnivået på kartene er også svært god, og den kontrastrike og lyssterk skjermen gjør at det er lett å se skjermen både i dårlig belysning og i kraftig sollys. Suunto 7 er slik sett en meget godt egnet klokke til alle som ønsker en klokke med tydelig skrift og tall.

En annen kjekk funksjon som faktisk er nytt for Suunto 7 og som finnene så absolutt bør inkludere i samtlige modeller, er at du kan stanse økta og deretter gå tilbake til skjermbildene for å se gjennom rundetider, totaltid, avstand, etc., uten at du behøver å avslutte økta. Du kan også se hvor du befinner deg på kartet uten å måtte avslutte økta, eller stresse med å se hvor du befinner deg samtidig som klokka tikker videre. Helt supert når du lurer på hvor langt det er til neste turistforeningshytte som selger boller og kakao i ukjente områder.

Oppdatering september 2020!

September-oppdateringen for Suunto 3, 5, 7 og 9 er den største oppdateringen i samtlige modellers levetid, og inneholder en hel rekke forbedringer. Den største nyheten for Suunto 7 brukere, er sannsynligvis støtten for ruteimport i Suunto App. Nå støtterkan du med andre ord bruke Suunto App til å opprette en rute, eller importere en rute i form av en gpu-fil, og deretter sende over til klokka slik at du kan følge den på kartet. Du kan faktisk opprette veipunkter også (POIs), og klokka vil guide deg fra veipunkt til veipunkt underveis på turen. Når du beveger deg utenfor stien gir klokka beskjed, og du får en ny beskjed når du er tilbake på riktig vei.

En detalj som er viktig å være klar over er at Suunto 7 ikke har støtte for «finn hjem» funksjon, og den har heller ingen mulighet for å navigere annet enn å se hvor du befinner deg på kartet.

 

Suunto App

Ved lanseringen av Suunto 7 var det (i motsetning til andre Suunto klokker der Suunto App på mobilen gir deg oversikten over all info fra trening til 24/7 aktivitetssporing) kun treningsøktene dine fra Suunto 7 som ble vist i Suunto App. Dette skyldtes at Suunto 7 frem til i sommer ikke benyttet Suunto sin software til annet enn selve treningen, og skritt og puls ble dermed registrert i Google Fit. Etter sommerens oppdatering derimot, vises alt av informasjon i Suunto App slik du er vant med fra tidligere Suunto klokker. Det eneste som mangler er søvn.

Suunto App er fin og oversiktlig, og treningsøktene dine synkroniseres raskt med appen i bakgrunnen når du har avsluttet en treningsøkt. I galleriet under finner du all info på skjermbildene.

 

GNSS og presisjon

Suunto 7 benytter ikke den samme Sony-chippen som finnes i de fleste nyere pulsklokker fra Suunto, Polar, Garmin og Coros, men en innebygd sporings-chip som sitter på Qualcomm Snapdragon Wear 3100-prosessoren. Vi var spent på hvordan denne ville levere, og foreløpig er det litt delte erfaringer. På noen av turene er klokken helt «spot on» hele løypa, og leverer mer nøyaktige sporinger enn for eksempel Garmin Fenix 6 Pro. Andre ganger er Suunto 7 helt på bærtur, men det er den heller ikke alene om.

Det virker likevel som at det er et gjennomgående mønster i dette, og løsningen er å være litt tålmodig før du setter i gang økta. Gir du klokken et par minutter ekstra til å hente inn informasjon fra satellittene etter at den har funnet signalet, så er risikoen for feilmålinger betraktelig lavere.

Det mange ikke er klar over, er at umiddelbart i det klokken har fått kontakt med minimum 4 satellitter slik at du i utgangspunktet er klar til å starte, så vil klokken starte å hente inn informasjon om satellittenes fremtidige bane/posisjonering. Ved å gi klokken tid til å sample inn denne informasjonen, vil du i de aller fleste tilfeller oppnå langt bedre nøyaktighet enn dersom du trykker «start» så snart klokken har gitt deg klarsignalet. Dette gjelder ikke kun for Suunto 7, men generelt for alle klokker som benytter satelittsporing.
(DC Rainmaker Analyze Tool – komplett oversikt)

Bildene under er fra en annen tur der klokka ble startet umiddelbart etter at den hadde fått kontakt med satellittene. Pilene indikerer hvor den har vært på bærtur. Pilen til venstre på friidrettsbanen viser hvordan klokken tar en «avstikker» til tross for at jeg kun var på banen. Pilen til høyre viser at klokken skjener voldsomt til venstre for veien der løypen egentlig skal gå.
(DC Rainmaker Analyze Tool – komplett oversikt)

Oppsummert kan vi si at Suunto 7 stort sett leverer ok målinger, men ikke like nøyaktig som Garmin Fenix 6 Pro, Garmin Forerunner 945 eller Suunto 9.

 

Oppsummering av treningsøkta

Så snart du avslutter økta vil du bli møtt av et skjermbilde som er rimelig kjent. Her får du den samme oppsummeringen av treningsøkten som du gjør på andre Suunto-modeller. Klokka viser deg totaltid, rundetider, gjennomsnittspuls, makspuls, hastighet, EPOC, PTE (treningseffekt), restitusjonstid og ikke minst en flott grafisk oversikt over både hastighet og puls.

 

Treningseffekt og restitusjon

EPOC, PTE og restitusjonstiden har tidligere blitt estimert ved hjelp av analyseverktøyet fra Firstbeat, et av de ledende selskapene i verden på analytisk utstyr for sports- og aktivitetsprodukter. Uten og vite hvorfor så har Suunto valgt å utelatte samarbeidet med Firstbeat for Suunto 7. Dette er egentlig ganske overraskende ettersom de senest i høst oppdaterte toppmodellen Suunto 9 ble en rekke Firstbeat-funksjoner, men det er godt mulig de velger å integrere det i Suunto 7 i fremtiden. Det er uansett naturlig at resultatene fra beregningene til Suunto og Firstbeat vil kunne være noe forskjellig, og blir spennende å se hvilke av de to «modellene» som oppleves mest riktig for folk etterhvert som flere har fått tatt klokken i bruk. Etter en treningsøkt får du opp informasjon om hvor stor belastning treningsøkten har påført kroppen. Suunto 7 Baro gir deg tilbakemelding i form av PTE og EPOC.

PTE (Peak Training Effect) måler effektiviteten på treningsbelastningen på en skala fra 1-5 der 5 er hardest. Skalaen «favoriserer» langvarig og intensiv trening slik at lange og harde økter får en høy PTE verdi, mens kortere og mindre intensive økter får en lavere PTE verdi. Enda lavere verdier får du for langvarige økter i rolige tempo. Det betyr ikke at treningsøkten har vært dårlig, men at stresset som er påført kroppen, er minimalt. Se bare for deg at du løper en 10 km i maksimal hastighet av det du klarer. PTE verden vil antageligvis være høyere etter denne økta enn for en halvmaraton i rolig tempo.

EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Treningseffekten blir beregnet ut fra EPOC. EPOC er hvor mye ekstra oksygen kroppen din trenger når den restituerer seg etter en hard treningsøkt. Opprinnelig tenkte man på EPOC som det mange omtaler som «oksygen gjeld» etter en hard treningsøkt etter at man har opparbeidet mye laktat.
Som et eksempel kan vi bruke en kjøretur med en bil:

Se for deg at du kjører en lang tur med bilen din. Etter kjøreturen vil motoren være varm en god stund selv etter at den er avslått- det tar tid å avkjøle den. Det samme skjer med kroppen din etter en treningsøkt. På samme måte som at bilens motor forblir varm etter at den slåes av, bruker kroppen din tid på å komme tilbake til vanlig modus etter trening, og den vil fortsette å forbrenne kalorier i et høyere tempo enn tidligere. Jo større belastningen har vært på kroppen, desto høyere vil EPOC være, og du vil ha en høyere forbrenning i tiden etter treningsøkten er avsluttet.

Suunto 7 gir deg også tilbakemelding om restitusjonstid. Restitusjonstiden er den tiden kroppen din trenger for å samle kreftene igjen etter trening. Tiden er anslått i timer og baserer seg på varigheten og intensiteten til de registrerte aktivitetene dine, samt total helhetlig tretthet (PTE og EPOC). Restitusjonstiden er et resultat av alle de ulike aktivitetene dine, både korte og lange. Selv om restitusjonstiden skulle vise 15 timer, betyr det ikke at du ikke kan trene noe som helst, men at du kanskje bør unngå veldig intensiv trening. Tiden er kumulativ over treningsøkter, så hvis du trener igjen før tiden har utløpt, legges den ny-akkumulerte tiden til resterende tid fra forrige treningsøkt.

Aktivitetsmåling 

NB: Oppdatert juli 2020!

Suunto 7 har gjennom en programvareoppdatering i juni/juli 2020 åpnet for muligheten til å tilpasse de ulike aktivitetsprofilene slik at du selv kan velge hvilke data du ønsker å se under en treningsøkt. Du har også mulighet til å opprette din egen aktivitetsprofil. I tillegg til å velge aktivitetsprofil er nå informasjon om skritt, kalorier og restitusjonstid tilgjengelig via Suunto App slik at du ikke er avhengig av å benytte Google Fit.


Ved lansering av Suunto 7 ble trening og aktivitetsmåling håndtert i to ulike appen, Suunto App og og Google Fit. SÅ snart du synkroniserte klokka med telefonen, ble informasjonen om treningen tilgjengelig i Suunto App, mens resten av aktivitetsmålingen som antall skritt, kalorier forbrent, pulsen gjennom hele døgnet, ble håndtert i Google Fit appen. Suunto 7 registrer ikke søvn.

Suunto 7 baserer seg i utgangspunktet på Google Wear OS, og i bunnen ligger Google sin egen «helse-app» Google Fit. Fra dag en´ var det slik at «når du bruker klokka til vanlig bruk gjennom dagen og natten, så er det Google Fit som registrer all informasjon som skritt, kaloriforbruk, puls, etc.. Suunto Wear OS tar kun hånd om selve treningen». Så hva betyr egentlig dette? Jo, når du bruker synkroniserer klokka med mobilen og venter spent på å se dagens statistikk i Suunto App, så var det eneste du ville få opp informasjonen om treningen din. Google Fit tok nemlig hånd om resten, og Suunto brukte ikke informasjonenen om skritt, kaloriforbruk eller puls til noe som helst. Du stod med andre ord med to litt «halveis»-tjenester der den ene tar seg av treningen, den andre av «resten».

Heldigvis har Suunto nå oppdatert klokken slik at den er fullstendig integrert med Suunto App, og du får som «vanlig» for resten av Suunto-klokkene, all informasjon tilgjengelig i Suunto App (bortsett fra savn som enda ikke støttes). Og har du forelsket det helt i Google Fit, så har Suunto gjort det slik at både treningsinformasjonen og akitivtesmålingen også kan vises i Google Fit. Du har med andre ord to ulike tjenesten som fungerer fint uavhengige av hverandre.

 

Google Fit – en undervurdert  helseapp

Google Fit er appen som håndterer all info som registreres av klokka, og er på mange måter selve «hjertet» i Suunto 7. Google Fit er ikke annet en «enda en helse app», men den er faktisk virkelig fin, enkel og oversiktlig. Mye av essensen i Google Fit ligger i å motivere deg til å være mer aktiv. Da Google utviklet appen jobbet de med WHO (World Health Organization) for å utvikle to aktivitetsmål basert på WHO sine anbefalinger for fysisk aktivitet som skal bidra til å gi bedre helse. Disse to aktivitetsmålene er Aktivitetsminutter og Hjertepoeng.

Suunto 7 test
Aktivitetspoeng og hjertepoeng opparbeidet i løpet av en dag.

Aktivitetsminutter opparbeider du løpende gjennom dagen så lenge du er i bevegelse. Uansett om du går, steller i hagen, vasker huset, løper, sykler, svømmer, etc., opparbeider du aktivitetsminutter så lenge du er fysisk aktiv. All aktivitet som har varighet over 1 minutt og innebærer minimum 30 skritt, teller som 1 aktivitetsminutt.

Hjertepoeng opparbeider du når du gjennomfører aktiviteter som får opp pulsen. Aktivitet som får opp pulsen din har større helsefordeler enn roligere aktiviteter, og på samme måte får du flere hjertepoeng desto mer intensivt du trener.  Du får 1 hjertepoeng for hvert minutt med moderat aktivitet (for eksempel en rask gåtur med mer enn 100 skritt i minuttet). Mer intensiv trening/aktivitet gir flere poeng. Om du løper, sykler, går i motbakke eller noen annet som får opp pulsen, vil hvert minutt gi deg 2 hjertepoeng.

WHO sin ukentlige anbefaling for fysisk aktivitet er minimum 150 minutter moderat trening, eller 75 minutter moderat trening i uken (eller en kombinasjon av begge). Med Google Fit er det enkelt å vite når du har nådd denne målsettingen. Så lenge du har opparbeidet minst 150 hjertepoeng, så har du fulgt anbefalingene fra Verdens Helseorganisasjon.
Og det positive, når du bruker Suunto 7, så vil klokken automatisk registrere all aktiviteten du foretar deg, og den kjenner også igjen hva slags aktivitet det er. Dette fungerer bra når det er aktiviteter som å gå, løpe, sykle eller svømme, mens roligere aktiviteter som å gjøre rent i huset eller lignende ting, ikke alltid registreres like godt.

I tillegg til aktivitetspoeng og hjertepoeng, vil appen vise deg en oversikt over skritt, kaloriforbruk og puls registrert gjennom dagen. Og ikke glem Suunto 7 oppi det hele, for alle registreringen gjøres nemlig av klokka, det er bare det at infoen ikke havner i Suunto appen, men i Google Fit.

 

Google Fit – Veiledet trening

Etterhvert som du har brukt klokka over en lengre periode og Google Fit har blitt matet med nok opplysninger til å få et bilde av aktivitetsnivået ditt, så vil appen kunne komme med personlig tilpassede forslag om hvordan du kan nå eller øke målene dine. Appen er også kompatibel med en rekke veletablerte tredjeparts-apper som MyFitnessPal, Endomondo, 8Fit, Runkeeper, Strava, m.m., og kan settes opp til å sende all informasjon direkte til disse. Google Fit er enkel i bruk, men for noen kan den nok bli «litt for enkel», og det er derfor supert å kunne videresende informasjonen til en app som er enda bedre på analyse og det du ønsker.

Komplett oversikt over trening og aktivitet

Akkurat som i Suunto appen har Google Fit en egen Dagbok som gir deg en komplett oversikt over all trening, aktivitet, kaloriforbruk, skritt og puls som er registrert med klokken. Her ligger det likevel noen begrensninger for iOS-brukere. Av en eller annen merkelig grunn er ikke dagboken like komplett for iOS som den er i Android. I iOS vises kun aktiviteter som er registrert direkte med Google Fit appen, men i Android får du en komplett oversikt over all aktivitet som klokka har registrert når du har hatt den på. Det vil si, all trening, men også all bevegelse. Har du gått en tur til butikken og det tar deg 10 minutter, så registrer klokka dette og sender det til appen.

Du kan velge å se dag for dag, eller kalendervisning som enkelt lar deg bla tilbake i tid. De dagene du har opparbeidet ekstra aktivitets- eller hjertepoeng, vil det stå godt merket i dagboken. Absolutt en motiverende detalj! Vi skulle likevel sett at Google fikset på appen slik at også iOS-brukere fikk full glede av denne, for appen er virkelig fin og oversiktlig ellers. Det du kan «trøste» deg med som iOS-bruker er en ukes – og måneds oversikt over aktivitetbsminutter og hjertepoeng.

 

Google Fit treningsapp

Google Fit har også innebygd en egen treningsfunksjon som tar deg bruke appen på samme måte som Suunto App – altså slik at du får full oversikt over total treningstid, kaloriforbruk, antall skritt, puls, distanse, etcc.. Dette vises som daglig, ukentlig og månedlig statistikk.

Ønsker du mer info om Suunto App kan du se den i funksjon i testen av Suunto 9 her.

Sensor kompabilitet

Vi har allerede skrevet at det nærmest er nødvendig med bruk av ekstern pulsmåler for at målingene skal bli mest mulig riktig, og det skulle vel bare mangle at en så sportsfokusert smartklokke har støtte for pulsbelte eller andre sensorer. Og Suunto 7 støtter det meste, men med begrensninger. De fleste som har lest om klokke på forhånd har nemlig hengt seg opp i at Suunto 7 ikke kan brukes med eksterne sensorer, og at man må basere seg op den optiske pulsmålinger. Det er litt riktig, og litt feil.

Når du bruker den innebygde treningsfunskjonen i Suunto 7, altså Suunto Wear OS, så kan du foreløpig ikke koble til eksterne sensorer annet enn Bluetooth ørepropper/hodetelefoner for å lytte til musikk. Men, du kan fint laste ned treningsapper fra Google Play som støtter eksterne sensorer. Velger du å benytte Nike+, Strava eller SportyGo, så kan du trene med hvilket som helst Bluetooth-kompatibelt pulsbelte uten problemer. Hvorfor Suunto har utelatt støtte for dette i sin egen app? Svaret er egentlig ganske enkelt.

Qualcomm Snapdragon 3100-prosessoren har en litt heldig funksjon der en kjører en hovedprosessor, og en tilleggsprosessor. Hovedprosessoren trer i kraft når strømbehovet er ekstra stort, som for eksempel når tredjeparts-apper kjører, når GPS er aktivert eller en ekstern sensor. Når denne prosessoren trekker lasset vil også batteriet tømmes raskere. Suunto har på en smart måte klart å gjøre appen sin (Suunto Wear OS) så strømgjerrig at den kun benytter tilleggsprosessoren når den er aktiv. På denne måten kan du bruke klokken i treningsmodus enda lengre enn dersom den tok i bruk hovedprosessoren, eller kanskje til og med begge prosessorene på en gang.

Vi skulle så klart hatt mulighet til å velge å bruke Suunto Wear OS appen med støtte for eksterne sensorer mot at batteritiden ble redusert, men det er foreløpig ikke mulig. Så lenge Suunto sier at det sannsynligvis blir mulig i en fremtidig oppdatering, så godtar vi det. Og Suunto har presset på seg og må levere varene, for det er litt «briste eller bære» med denne klokken. Med hyppige oppdateringer og optiamilsetring av både batteritiden og appen, så kan dette bli en real suksess. Om oppdateringene utelates, eller skjer i et altfor sakte tempo, så kan det være «natta» for det finske selskapet og Suunto 7.

Sammenlignet med andre klokker

Det kan nesten være litt utfordrende å vite hvor man skal plassere Suunto 7. Suunto 7 er nemlig ikke en tradisjonell sportsklokke, og hadde den vært lansert under navnet Samsung Galaxy-«ett-eller-annet», så hadde de fleste forstått at dette handler mer om en smartklokke. Det som gjør det spesielt er integrasjonen av Suunto Wear OS – appen som utvider treningsfunksjonaliteten til noe langt mer enn det en tradisjonell smartklokke har for vane å tilby.

På bakgrunn av dette kan vi si at for alle som ønsker en smartklokke med gode funksjoner for trening, som kanskje er fortrolig med Suunto-universet fra tidligere og som ønsker å holde seg til dette, så er Suunto 7 et meget godt valg. Skal klokken sammenlignes med andre pulsklokker, så er det Garmin Venu som er den nærmeste konkurrenten, og den er nok hakket passere når det kommer til treningsfunksjoner.

Suunto 7 vs. Garmin Venu

Suunto 7 tilbyr flere aktivitetsprofiler enn Garmin Venu, men Venu har til gjengjeld langt bedre muligheter til å tilpasse de ulike aktivitetsprofilene slik du selv ønsker, stille intervaller, bruke klokken til navigering, m.m.. Garmin Venu er ingen smartklokke, men den bygger på Garmin sin egen Garmin Connect IQ Store der du kan laste ned en rekke ulike appen som utvider klokkens funksjonalitet.

Slik Suunto 7 og Garmin Venu fremstår i dag, er det helt klart Garmin Venu som gir deg «mest for pengene», i hvert fall om du er ute etter en en klokke som primært skal brukes til trening, men som du også ønsker skal se pen ut. For iOS-brukere er forskjellen mellom klokkene enda mindre – du kan laste ned apper på Suunto 7, men mange av appene som utvider klokkens funksjonalitet gir deg bare funksjoner som allerede er til stede på Garmin Venu. Android-brukere vil ha noen ekstra fordeler, men det er ikke enormt. Garmin Venu gir deg flere treningsfunksjoner i tillegg til:

  • Bedre egnet til navigering. «Finn tilbake-funksjon».
  • Ferdiglagde treningsprogrammer for både styrke og kondisjon (Suunto 7 tilbyr dette gjennom tredjeparts apper)
  • Bedre batteritid. 3-5 dager.
  • Mer avansert treningsstatistikk.
  • Mer avansert aktivitetsmåling.
  • Søvnsporing.
  • Tynnere og lettere.
  • Mer stabil WiFi-tilkobling.
  • Bedre pulsmåling.

Suunto 7 har til gjengjeld et stort potensiale til å ta igjen dette «forspranget», og det er allerede en meget god klokke. Vi påpeker igjen at dette er en smartklokke, og kan kjøre mange Android apper som ikke ikke Garmin Venu har mulighet til. Bruker du for eksempel Nike Run Club, Seven – 7 Minute Workout, Adidas Running eller en annen helseapp til å logge treningsturer, kaloriforbruk, etc., så får du disse rett på klokka slik at du kan la telefonen være hjemme. Du kan også få YR.no, GoogleKeep, Todoist, ViewRanger og en rekke andre populære appen på klokken. Hva med boarding kortet fra SAS eller Norwegian rett på hånden når du skal ut å fly? Listen blir bare lengre og lengre. Og for all del ikke glem at Suunto 7 har kart. Det som gjør det hele litt vanskelig å svelge er at de færreste av disse appene gjør at Suunto 7 i dag er i stand til å gjøre ting som Garmin Venu ikke allerede kan..

Suunto 7 har mulighet til å bli langt bedre dersom Suunto følger opp med nye utfyllende programvareoppdateringer som utvider klokkens funksjonalitet. Klokken er solid bygget, har en rask og god prosessor, og synkroniserer automatisk med både Suunto App og Google Fit – sistnevnte en veldig flott helseapp. Det er også viktig å understreke at Android-brukere vil få større glede av klokkens fulle potensiale enn iOS-brukere. JA, det er litt frustrerende, men ingenting Suunto kan klandres for. Ser vi hvordan det fungerer motsatt vei, så fungerer ikke engang Apple Watch med android-telefoner.

 

Husk også…

Så skal vi huske på at Suunto 7 ikke må sammenlignes med Suunto 9, Polar Vantage-modellene eller Garmin Fenix eller Forerunner-klokkene. Suunto 7 havner i samme avdeling som smartklokkene fra Samsung og Apple, men er enda bedre tilpasset de som lever et aktivt liv og liker å trene. Er du en Android-bruker, vil du helt klart få mer ut av klokka, og hva du får for prisen på 4790 kroner er – tja – ganske forsvarlig. Holder du en knapp på iPhone og iOS, må du ta til takke med litt færre funksjoner, selv om du får det viktigste.

Suunto har kanskje ikke så stor innflytelse på Google Wear OS og hvordan dette operativsystemet oppfører seg, men det er Suunto som skal sørge for at menyene og appene flyter greit og ikke henger seg opp i tide og utide. Klokken fungerer stort sett fint, men enkelte ganger henger den seg opp i en app og den eneste løsningen er å avslutte appen. Dette er stort sett relatert til Google Assistent, og det er for så vidt den minst nyttige funksjonen på klokka – heldigvis. Det klokken med stor fordel kunne vært bedre på, er WiFi-stabilitet. Her er det dessverre virkelig dårlig forbindelse.

Konklusjon

Suunto 7

Product Name: Suunto 7

MPN: 4790

  • Brukervennlighet - 80%
    80%
  • Treningsfunksjoner - 80%
    80%
  • Batteritid - 70%
    70%
  • Programvare (nett/mobil) - 85%
    85%
  • Verdi for pengene - 75%
    75%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
    85%
80%

Konklusjon

Suunto 7 er i utgangspunktet fremmed grunn for finnene, men det er også et stort steg. Suunto 7 kan like godt brukes til hverdags som til trening, men det er ikke klokken du bruker for å navigere lange dagsturer på fjellet, eller til lange løp og konkurranser der både batteritid og sporing nøyaktig er viktig. Til gjengjeld leverer den innebygde pulsmålingen bedre enn Suunto sine andre modeller, og OHR på Suunto 7 egner seg derfor godt til fjellturer/gåturer der kun klokka brukes for å registrere økta.

Suunto hevder at klokken skal vare opptil 2 dager i smartklokke modus, avhengig av innstillinger så klart. I treningsmodus med beste GPS-modus skal klokken holde opptil 12 timer, mens den nye funksjonen som gjør det mulig å forlenge batteritiden med utvidet GPS-modus, gjør at du kan presse ut en god del mer. I løpet av testperioden så har batteritiden gått fra å være skuffende til imponerende, og det er faktisk relativt bra til å være en smartklokke. Du klarer lett et helt døgn med mye bruk, og for de som ikke bruker klokken til trening hver dag, vil nok batteriet strekke seg mot 1.5-2 døgn. Men, vi skal også huske at Apple Watch klarer omtrent de samme resultatene, og denne klokken har ikke minst LTE innebygd.

Jakter du mange og lange mil i fjellet eller langs landeveien, har behov for mange timer batteritid og kanskje navigeringsmuligheter, da er ikke Suunto 7 klokken for deg. Er du derimot en person som lever et aktivt liv, sjonglerer mellom jobb, trening og fritid og ikke har de store behovene for ørten timer batteritid og avanserte treningsfunksjoner, så vil Suunto 7 kunne være midt i blinken. Klokken fungerer meget godt, ser bra ut og leverer gode målinger for både puls og GPS. Og ikke minst, etter siste store oppdatering sommeren 2021, så har klokken også støtte for offline streaming avspillelister fra Spotify, samt betaling via Google Pay.

NB: Husk at testen gjøres i betraktning av at dette er en smartklokke med utvidete treningsfunksjoner – ikke en tradisjonell sportsklokke. Dette gjør at klokken scorer bra på batteritid, til tross for at den ikke er i nærheten av batteritiden til de fleste pulsklokker.

 

Pros

  • Rålekker skjerm!
  • Solid byggekvalitet. Flott å se på.
  • Ligger meget godt på hånda.
  • God pulsmåling.
  • Responsiv touchskjerm.
  • Gode kart. Lett å navigere rundt i kartene.
  • Støtter import av ruter (gpx-filer) i Suunto App.
  • Praktiske varmekart som viser de mest brukte rutene i nærheten.
  • Sømløs nedlasting av kart i bakgrunnen når klokken lades.
  • Super rask lading!
  • Google Fit er undervudert. Flott og oversiktlig, og kan motivere til mer aktivitet.
  • Google Assistant fungerer stort sett bra så lengde du parer klokken med en Android-telefon.
  • Klokka er lynrask til å tenne/slukke skjermen når du vipper på håndleddet. Dette gjør det unødvendig å bruke «alltid på «-skjerm.
  • Mange aktivitetsprofiler.
  • God batteritid med utvidet GPS-modus.
  • Mulighet til å streame offline spillelister fra Spotify.
  • Google Pay.

Cons

  • Begrensede treningsfunksjoner (kan utvides ved å installere tredjeparts apper).
  • Ikke mulighet til å bruke ekstern pulssensor med Suunto App.
  • Ingen søvnregistrering.
  • Google Assistant fungerer ikke veldig bra med iOS.
  • Begrenset batteritid.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022