Asics er tilbake i gamet med sin råeste sko noen gang! Dette er våpenet som skal ta Asics tilbake på tronen der de hører hjemme.

Kjent for en gang i tiden å være størst og best på løpesko, for så å bli akterutseilt i kampen om å være lettest, raskest, mest respsonive og mest populære. Asics var kongen som ble degradert til prins, og deretter hofftjener. Den tidligere japanske storheten ble for glad i det som hadde fungert så godt, og i jakten på å lage «de beste løpeskoene», seilte konkurrenter som Nike og Adidas raskt i fra. Det er ikke til å legge skjul på at de to produsentene har dominert konkurransemarkedet de siste årene, og oversikten over løpesko blant topp 10 i mange av de best populære maratonløpene, viser en svært høy andel av Nike-sko.

Slik blir det ikke lenger fremover, i hvert fall ikke hvis «folket» oppdager Asics sin nye storsatsing i Meta-skoene. Metaspeed Sky er skoen som skal ta Asics tilbake til tronen der de en gang var, og der de hører hjemme. Denne skoen er så unik at den virkelig bare må oppleves for å forstå hva vi snakker om. Uansett, her skal vi gi deg vårt inntrykk.

Asics Meta-familien – laget for å gjøre deg raskere

Asics Metaspeed Sky er en «supersko». Dette er en sko som har hele pakka og som overrasker positivt i alt fra lange og seige maraton til raske 5 kilometere. Det nye sålemateriale FLYTEFOAM Blast Turbo, fullengde karbonplaten og den unike mellomsåle geometrien, gjør Metapeed Sky både lynrask og effektiv. Sammen med en perfekt overdel i pustende meshmateriale, og en trygg og god hælkappe, klarer Asics Metapeed Sky å levere kanskje den råeste skoen vi har testet noen gang.

Asics Metaspeed Sky er en´ av fire modeller i Asics sin nye Speed-serie der hver og en modell er laget for å maksimere hastigheten til ulike former for løpeteknikk. Etter å ha analysert hvordan ulike løpere øker hastigheten ved å ta lengre skritt eller raskere stegfrekvens, kom de frem til at løpere presterer bedre når de løper i sko som er tilpasset deres unike løpestil. Dersom du er en løper som øker hastigheten ved å ta lengre steg, så behøver du en sko som øker den vertikale «bouncen» fra mellomsålen slik at du kan ta lengre steg for hvert skritt.

Det er her Asics Metaspeed Sky kommer inn. Asics Metaspeed Sky ble laget for deg som vil løpe raskere, men med samme stegfrekvens som tidligere, altså med den samme teknikken uten at du behøver å gjøre noen endringer på hvordan du løper. Skoen gjør det for deg.

I motsetning til Asics Metaspeed Sky vil den andre skoen i Speed-serien; Asics Metaspeed Edge være best for løpere som gjerne øker stegfrekvensen etter hvert som hastigheten øker. Den tredje og fjerde modellen, Asics Magic Speed og Asics Hyper Speed, er laget for å være så raske, men passer best for kortere økter og opp til halvmaraton. For godt trente løpere vil også disse skoene være gode sko for lengre distanser som et maraton. Magic Speed har karbonplate kun under forfoten, mens Magic Speed ikke har karbonplate i det hele tatt. Prisen er også en god del lavere enn for Metaspeed Sky og Metaspeed Edge.

 

Asics Metaspeed Sky – design og funksjon

Hver enkelt del i Asics Metaspeed Sky er nøye gjennomtenkt for å gjøre både deg og skoen raskere. Den tynne meshoverdelen i 100% resirkulert polyester, og den halvveis fastsydde tungen gjør at skoen føles komfortabel og trygg samtidig som den puster godt. Hælpartiet sørger for å holde foten godt på plass slik at du ikke glir fremover i skoen når du lander med full tyngde fremover. Volumet er ganske stort, og tåboksen er romslig. Hvis du har brede føtter og aldri har funnet en konkurransesko eller lettvektssko som faktisk passer, så kan Asics Metaspeed Sky være et meget godt alternativ.

Mellomsålen for Asics Metaspeed Sky er unik. Det nye FLYTEFOAM Blast Turbo (FF Blast Turbo) materialet skal ha mye av æren for Metaspeed Sky sine råe egenskaper, og kommer til å være materialet som skal hjelpe Asics tilbake på toppen av resultatlistene. FF Blast Turbo består av kun ett enkelt lag, men det kombinerer demping og respons på en fantastisk måte. Under landing komprimeres materialet for å gi deg komforten du trenger under lange løp, men er ikke så mykt at du mister den gode løpsfølelsen. Samtidig klarer FF Blast Turbo og lynraskt gå tilbake til sin opprinnelige form og leverer egenskaper helt i den motsatte enden, altså meget god respons.

Under FF Blast Turbo sitter en karbonplate i full lengde. Sko med karbonplater kan oppleves som stive og lite fleksible, men ikke Asics Metaspeed Sky. Det unike designet i mellomsålen gjør at stegavviklingen går som en lek. Energien som skapes hver gang du setter foten ned i bakken lagres i mellomsålen og karbonplaten, som igjen bruker denne energien til og nærmest dytte deg opp og fremover. Sammen med rockerformen på sålen gjør denne kombinasjonen at Asics Metaspeed Sky nesten løper av seg selv. Den ruller av gårde, og jobben din er å følge med.

Droppet på 5 mm gjør også sitt til at skoen gir deg den gode løpsfølelsen, samtidig som det er nok til å gi den den lille ekstra hjelpen i stegavviklingen. Tykkelsen på skoen, 38 mm i hæl, 33 mm i front, er akkurat passe til å gi nok beskyttelse under lange løp, og den føles mindre tykk enn den egentlig er.

Såle, passform og bruk

Sålen på Asics Metaspeed Sky består av ASICSGrip og har forsterknings gummi på hele forfoten og den laterale delen av skoen. Asics har spart vekt ved å lage små hull i gummien, samtidig som de har utelatt gummi midt under sålen, og helt bakerst på hælen. I utgangspunktet er vi imponert over at Asics har forsterket skoen såpass som de har gjort, men det hadde vært enda bedre om den bakerste delen på bare et par centimeter, også hadde vært forsterket med gummi. Denne tar raskt slitasje dersom du lander mye på hæl.

Slitestyrken på Asics Metaspeed Sky er likevel imponerende med tanke på hvor lett denne type løpesko slites sammenlignet med en fullblods mengdetreningssko. Unngå grus, men asfalt og bane kan du løpe mange mil på. Gummiblandingen er relativt myk, og gir godt grep på både tørr og våt asfalt, og kombinert med den sikre passformen, kan du kutte svinger og hjørner som bare det.

Asics Metaspeed Sky
ASICSGrip gir godt grep og relativt høy slitestyrke, men vi skulle gjerne sett at skoen hadde forsterkningsgummi helt bakerst på hælen.

Asics Metaspeed Sky er litt store i størrelsen, så ønsker du en tight sko kan du gjerne gå ned et halvt nummer. Hæl og mellomfot er medium/smal, mens forfoten er medium bred. Volumet er relativt stort.

Hvem passer denne skoen for?

Alle. Og alle distanser. Asics Metaspeed Sky overrasker som nevnt på alle områder, og selv om den først og fremst ble laget for lengre distanser som halvmaraton og maraton, så er skoen så rask og leken at den like godt kan hjelpe deg til ny pers på en 5 eller 10 kilometer. Tradisjonelt kan en løpesko med karbonplate oppleves stiv og ukomfortabel for nye løpere, men Asics Metaspeed Sky klarer med sin unike mellomsålekonstruksjon, samt myke og responsive FF Blast Turbo materiale, å gjøre reisen komfortabel fra første løpesteg.

Asics Metaspeed Sky kan løpes i av hvem som helst, når som helst, på alt annet enn grus og terreng. Husk også at Metaspeed Sky først og fremst er for deg som bruker lengre steglengde til å øke hastigheten når du løper. Dersom høyere stegfrekvens er fartsvåpenet ditt, bør du velge Metaspeed Edge.

Er du i dag en ihuga fan av Nike Vaporfly NEXT%, så gjør deg selv en tjeneste og prøv Asics sitt nye flaggskip.

Fakta:
Hæl/forfot: 33mm/28mm
Dropp: 5mm
Vekt: 199g

Konklusjon

Asics Metaspeed Sky
Asics Metaspeed Sky

Product Name: Asics Metaspeed Sky

Brand: Asics

MPN: 2600

Currency: NOK

 • Løpsfølelse - 100%
  100%
 • Respons - 100%
  100%
 • Stabilitet - 80%
  80%
 • Demping - 100%
  100%
95%

Konklusjon

Er du i dag en ihuga fan av Nike Vaporfly NEXT%, så gjør deg selv en tjeneste og prøv Asics sitt nye flaggskip. Asics Metaspeed Sky er noe av det mest fantastiske vi har opplevd å løpe i, og vi mistenker det vil gjelde mange. Selv om du aldri får noe gratis i løping, så er den ekstra kraften du får av Asics Metaspeed Sky det nærmeste du kommer.

Pros

 • Fantastisk løpsfølelse.
 • Enorm respons.
 • God demping.
 • Luftig.
 • God plass i front.
 • Rockersåle hjelper til med stegavviklingen.

Cons

 • Slitestyrken er begrenset.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022