Fitbit Sense tar opp kampen med Apple og Garmin i jakten på å gi deg mest mulig, og best mulig data om egen helse. Spørsmålet er om klokken er i stand til alt den lover.

Hvis du ikke allerede har hørt om Fitbit, så er det alvorlig på tide du blir kjent med det amerikanske selskapet som sent i fjor høst ble kjøpt opp av mektige Google. Fitbit er nemlig stort, og for mange er «en aktivitetsmåler eller pulsklokke» synonymt «en Fitbit».

Fitbit har laget aktivitetsmålere siden 2009, og siden har de ikke sett seg tilbake. Like sikkert som at påskeharen hopper innom når våren nærmer seg, kommer Fitibt med nye modeller, og like sikkert som at en overvektig rød klump dumper ned pipa i samtlige hjem i slutten av desember, så rulles det ut nye modeller på høsten.

Fitbit Sense er selskapets mest avanserte klokke til nå, og denne gangen handler det mer enn noen gang om helseovervåkning og forståelse av egen kropp. Med nye Sense ønsker Fitbit å hjelpe deg til å kunne avsløre tegn på sykdom og stress slik at du kan i større grad kan leve en avslappet og frisk hverdag. Her er Fitbit Sense.

Fitbit Sense

Product Name: Fitbit Sense

Brand: Fitbit

MPN: 3599

Currency: NOK

75%

Konklusjon

Fitbit Sense er helt klart en klokke som er i stand til veldig mye, og som potensielt kan gi deg veldig mye og god info om egen helse og kropp. At Fitbit endelig har fått innebygd GPS på plass, og ikke minst tilbyr såpass god batteritid, er et stort pluss.

Etter siste store oppdatering har Sense også fått EKG-MÅLINGEN som vi lenge savnet, og fremstår med ett som en mye mer komplett klokke. Google Assistant lar dog vente på seg.

Skrittelleren måler relativt korrekt, mens søvnmålingen registrer litt mye våkentid. Foruten om dette er Fitbit Sense en svært pen, velbygget og enkel klokke som egner seg til bruk i alle mulige sammenhenger.

Fitbit appen gir deg mye god info, og det er utrolig mye inspirasjon å finne i Fitbit sitt enorme nettverk av konkurranser og utfordringer på tvers mellom Fitbit-brukere over hele verden. Dessverre må du betale en månedlig sum gjennom Fitbit Premium for å ta del i det meste av dette, og det er tjenester som ellers er gratis hos for eksempel Garmin. Det skal også nevnes at denne konkurrenten har noen virkelig flotte aktivitetsmåler som kan nesten alt som Fitbit Sense kan, og som i tillegg er rimeligere… Fitbit gir deg heldigvis 6 måneder med fri tilgang til Fitbit Premium når du kjøper en ny klokke.

Alt i alt, i vår første vurdering av klokken skrev vi at «Fitbit Sense kan bli en svært god klokke dersom Fitbit sørger for å levere det de har lovet (les: EKG og Google Assistant), og i tillegg forbedrer pulsmålingen». Ettersom EKG nå er på plass, må vi si at Fitbit Sense fremstår som et bedre kjøp enn den gjorde ved lansering. Kjøper du Versa 3 sparer du deg fremdeles for en liten 1000-lapp, men du får derimot ikke EKG-målingen.

Pros

 • Liten, lett og elegant.
 • Sitter utrolig komfortabelt på hånden.
 • Lyssterk og lettlest skjerm.
 • Måler nesten alt som kan måles.
 • Endelig EKG-måling.
 • Enkel i bruk.
 • Relativt nøyaktig skritteller (men teller skritt for spinning).
 • SmartTrack fungerer imponerende bra.
 • Motiverende og inspirerende nettverk via Fitbit Premium.
 • Innebygd mikrofon og høyttaler.
 • Android-brukere kan sende enkle meldinger fra klokka.
 • Fitbit Pay fungerer utmerket.
 • Mulighet for å streame musikk fra Deezer og Pandora, samt styre Spotify fra klokka.

Cons

 • Google Assistant fungerer ikke i Norge enda.
 • Skjermen henger litt etter når den skal «våkne». Noe treg i bruk.
 • Pulsmålingen er for unøyaktig.
 • Mange av funksjonene krever Fitbit Premium som i våre øyne er dyrt.
 • Ingen offline støtte for Spotify.
 • SpO2-målingen og hudtemperatur-målingen kan kun utføres om natten.
 • Noe tungvint betjening med touch-knappen.

Liste over innhold:

Fitbit
Fitbit Versa 3 til venstre. Fitbit Sense til høyre.

Fitbit Sense – Design

Hva gjelder design er Fitbit Sense seg selv lik. Fitbit har for tradisjon å lage firkantede klokker, og klokken er tilnærmet lik som Versa-familien. Selve urkassen er laget i rustfritt står og måler 40,48mm x 40,48mm x 12,35mm, og veier kun 45 gram. Skjermen er dekket av kraftig Gorilla Glass 3, er av typen AMOLED, måler 1,58″ med en oppløsning på 336 x 366 px, og lyser opp med hele 1000 nits på det sterkeste. Du trenger med andre ord ikke å bekymre deg for at skjermen skal være vanskelig å lese av utendørs, for Fibit Sense lyser virkelig opp med sine klare og friske farger.

Reimen består av myk silikon, kan enkelt skiftes ut, og krever kun at du trykker inn en liten knapp under klokken som løser ut reimen før du dytter en ny på plass. Festemetoden under hånden er den samme som vi så på Polar Unite da vi testet denne i fjor sommer, og selv om vi ikke likte helt Polar sin løsning, så har Fitbit klart å løse det på en mye bedre måte. Reimen er litt kinkig å lukke, men når du først har fått gjort det, så sitter som støpt på hånden uten å gnage. Fitbit har også sørger for å sende med reimer i to størrelser slik at du er nærmest garantert å finne en passform som er optimal for deg. Reimene kommer i lengdene 140-180 mm og 180-220 mm. Det finnes et hav av alternativer både fra Fitbit og tredjeparts produsenter dersom du ønsker å bytte ut reimen.

Fitbit Sense og den nye reimen.

Det vi i likhet med flere er litt skeptiske til er den nye knappe-løsningen til Fitbit. Med Sense har amerikanerne gått helt vekk fra fysiske knapper, og isteden introdusert en berøringsfølsom knapp på venstre side. Tanken er definitivt god, og det bidrar nok til at Fitbit Sense faktisk har blitt vanntett ned til 50 meter, men funksjonen er likevel ikke helt optimal. Området som er berøringsfølsomt er nemlig svært lite, og utformet som en liten nedsunket grop på nedre halvdel av venstre side. Isteden for et lett trykk, må du «lete» litt for å finne punktet du skal trykke. Her kan Fitbit gjøre forbedringer til neste utgave.

 

Menysystem og navigering

Menysystemet på Fitbit er enkelt og rett frem, og minner en om fusjon mellom Garmin og Apple. Navigeringen foregår ved å sveipe fra en side til den andre, eller opp/ned på skjermen. Et sveip fra høyre mot venstre tar deg til hovedmenyen med treningsfunksjoner, kart, Spotify, Deezer og andre apper, mens et sveip mot høyre blar deg tilbake i menyen, eller til hurtiginnstillinger dersom du sveiper fra hjemskjermen (enkelt tilgang til innstillinger som alltid alltid-på-skjerm, ikke forstyrr, lysstyrke, etc.). Trekker du fra toppen og ned får du tilgang til smartvarsler. Holder du inne på et ikon kan du flytte det rundt på samme måte som på mobiltelefonen.

Menyene er som nevnt enkle å forstå og pent bygget opp, og det meste flyter sømløst og greit. Merkelig nok er det faktisk Fitbit sin egen «My Day» app som tar lengst tid å åpne. Dette bør Fitbit forbedre. Klokken benytter Fitbit sitt eget OS 5.1, altså det nyeste operativsystemet, men det er mulig tregheten ligger i begrenset maskinvare og ikke software. Du har mulighet til å installere en rekke forskjellige apper, men ikke forvent deg det samme utvalget som på en ren smartklokke som Apple Watch eller Samsung Galaxy-klokkene. Du kan installere apper som vær, hydreringssporing, nyheter, spill, Uber og diverse treningsapper. Enkelte utvider funksjonaliteten til klokka, mens andre ikke er like nyttige. Apper som Strava og MyFitnessPal er fraværende, men Fitbit Sense synkroniserer automatisk uansett med disse tjenestene.

En ting som er greit å være klar over er at app-butikken til Fitbit ikke er samlet under en felles betalingsplattform, så betalingen av en enkelt app må ofte gjøres via utviklernes hjemmeside. Det er enkelt og greit, men litt annerledes enn man er vant med fra App Store og Google Play.

Vi liker godt at Fitbit tillater alltid på skjerm slike at det er lett å lese av klokken bare ved et raskt øyekast, men det tar et Lie halvsekund for klokka å våkne til liv når du løfter armen. Dersom du benytter alltid på skjerm, så må du enten trykke inn knappen på siden eller vekke skjermen før du kan utføre en handling på klokka. Normalt skulle det holdt å løfte armen å vri håndleddet, så skulle klokka våknet til liv og vært klar til bruk. Men, klokka er langt i fra like konsekvent på når det våkner til liv, og det tar gjerne et sekund før den er klar til bruk når den først reagerer. Som regel tar vi oss i å trykke inn knappen for å vekke klokken. Her kunne vi ønsket at klokken reagerte raskere og mer konsekvent.

 

Batteritid

Fitbit oppgir batteritiden til opptil 6+ dager med «raise to wake»-skjerm, og 2+ dager med «alltid på skjerm», men dette vil så klart variere med bruk. Jo mer du bruker GPS, trener, bruker klokken for musikkavspilling, leker deg gjennom menyene, etc., desto raskere tappes batteriet. Det positive er at Sense lader raskt. Laderen har blitt fornyet fra forrige generasjon Fitbit-modeller og gjør det lettere å lade takket være magneter som holder klokken på plass, samtidig som den tilbyr hurtiglading og raskere lading generelt. Kun 12 minutter lading skal gi klokken nok sprut til å holde en ekstra dag. For å lade batteriet 100% kreves ytterligere 30 minutter.

Det er greit å være klar over at klokka må være 100% ren på undersiden slik at det er god kontakt mellom ladepunktene, hvis ikke risikerer du at klokka lader med «slow charging» som tar laaang tid.

I vår testing har klokken holdt rundt 2,5 dager, men så har vi vært veldig aktive i denne perioden også, i tillegg til at vi benyttet «alltid på skjerm». I snitt er det blitt registret 5 timer med aktivitet hver dag der GPS har blitt benyttet utendørs. Om du synes dette er bra eller dårlig er opp til deg, men vi er godt fornøyd med denne batteritiden, og synes Fitbit har gjort en god jobb. De færreste vil nok bruke klokken like aktivt, men undertegnede er over snittet rastløs.

 

EKG – Hudtemperatur – EDA (Stress)

Fitbit Sense viderefører alle de kjente og kjære funksjonene som Fitbit er godt kjent for. Klokka sporer alt av aktivitet 24/7, og måler blant annet puls, oksygenmetning, pustefrekvens, HRV (hjertevariabilitet), søvn og søvnfaser, aktivitetsminutter og aktivitetssoner, og automatisk sporing av aktiviteter. Men Sense introduserer også tre nye og spennende funksjoner, i hvert fall dersom Fitbit innfrir med lovnadene de kommer med.

EKG

Den første funksjonen er innebygd EKG. Den første klokken til å tilby dette var Apple Watch 4 så tidlig som i 2018, men siden den gang har også Samsung, og nå Fitbit, kommet med samme funksjon. Da denne testen ble skrevet var det kun kun Apple Watch som hadde godkjent EKG-måling i Norge, men en senere oppdatering har gjort at EKG endelig er tilgjengelig også for Fitbit Sense. EKG-målingen ligger som en egen app på klokka og tar 30 sekunder å gjennomføre.

Tanken bak EKG er at den på en enkel måte (i løpet av 30 sekunder) skal kunne skanne hjerterytmen din og deretter kunne avsløre tegn på arytmier (hjerterytmeforstyrrelser) som kan indikere atrieflimmer (Afib). EKG er ikke i stand til å avsløre hjerteinfarkt eller andre hjertesykdommer.

For å gjennomføre en EKG trenger må du først gå gjennom en raskt vurdering/test av hjerterytmen i Fitbit appen, før du åpner EKG appen på klokken. Sørg for at du sitter rolig og uforstyrret, og plasser en finger på hvert hjørne av klokken. Testen skal ta 30 sekunder å gjennomføre, og umiddelbart etterpå vil du få resultatet i form av en av tre tilbakemeldinger; normal sinus, tegn på atrieflimmer eller usikker. (Merk at dette som nevnt ikke er tilgjengelig i Norge enda, og er kun en beskrivelse av hvordan det skal fungere).

Hudtemperatur

Den andre nyheten er at Fitbit Sense nå er i stand til å registrere temperaturendringer i huden din ved hjelp av en egen temperatursensor. Denne funksjonen er ikke ment å erstatte det tradisjonelle termometeret som benyttes i for å ta kroppstemperaturen, men skal kunne gi et overblikk av den generelle helsen din. Klokken måler altså ikke kroppstemperaturen på linje med et termometer, men vil ut bra en baselinje angi om du fraviker fra den normale hudtemperaturen.

Målingene skjer i likhet med SpO2-målingene helt automatisk om natten mens du sover, og resultatene får du presentert i Fitbit appen. Fitbit Sense krever at du bruker klokken i tre dager før den gir deg de første resultatene. Etter tre dager vil klokka ha dannet seg et inntrykk av din grunntemperatur, og deretter vil den kunne registrere om du fraviker fra denne. Temperaturendringer i huden kan være et tegn på sykdom, men er kanskje enda nyttigere for kvinner som ønsker å holde oversikt over menstruasjonssyklusen. Det er nemlig et kjent fenomen at kroppstemperaturen kan stige/synke i forbindelse med menstruasjonen, og Fitbit Sense skal kunne være i stand til å registrere dette, og deretter spore det i appen. Hvor godt dette fungerer i praksis, er umulig for undertegnede å si, og det har heller ikke vært sykdom for vedkommende i test-perioden slik at det har vært mulig å sette klokken på prøve.

 

EDA-skanning

Den tredje og siste større nyheten på Sense er EDA-sensoren. EDA-sensoren estimerer stressnivået ditt ved å måle elektriske impulser og svette fra huden. EDA-sensoren sitter i metallrammen rundt skjermen, og aktiveres ved at du trykker på EDA appen på klokken og legger håndflaten over skjermen.

Gjennom EDA-målingen skal klokka kunne oppdage små elektriske forandringer i huden din, og deretter kunne gi deg informasjon om kroppens respons på stressfaktorer, samt fortelle deg hvordan du kan håndtere det. En EDA-måling tar 2 minutter, og ettersom du dekker skjermen med hånden under testen, vil klokken vibrere ved start og slutt for testen, før du blir bedt om å oppgi hvordan du føler deg. Resultatet av testen finner du i Fitbit-appen der du blir presentert med en Stress Management Score mellom 1-100. Tallet angir ditt fysiske stressnivå basert på faktorer som helse, søvn og aktivitetsnivå, og jo høyere tall, desto mer stresset. Egentlig en merkelig løsning ettersom det ville vært mer naturlig om et høyere tall indikerte mer stress.

I vår testperiode kan vi ikke si at stressmålingen virker veldig riktig, og heller ikke veldig nyttig. Fibit Sense har enormt potensiale til å utnytte all denne informasjonen på et eller annet fornuftig vis, men per dags dato savner vi en bedre «presentasjon» eller forståelse av hva eller hvordan stresset påvirker oss. Garmin bruker stressmålingen som en del av utregningen for det de kaller Body Battery, altså tilgjengelige energiressurser. Når du stresser, trener og er sliten, så synker Body Battery, mens når du hviler og sover godt, så stiger den. Vi skulle like å se noe av det samme for Fitbit.

Det skal likevel sies at Fitbit tilbyr en rekke pusteøvelser som kan velges gjennom Fitbit-appen, og de henviser til disse øvelsene dersom klokka viser at du er stresset. Disse øvelsene presenteres i form av videoer du er nødt til å se på telefonen din, og tilbyr ikke den samme guidede funksjonen på klokka som flere produsenter nå gjør med sine respektive modeller.

 

SpO2-måling

Det du derimot kan dra nytte av SpO2-sensoren som måler oksygenmetningen i blodet 24/7. For at dette skal være mulig kreves det en helt egen sensor (SpO2-sensor), og denne finnes på både Sense og Versa 3. For å aktivere denne funksjonen må du først gi klokken tillatelse til å samle inn nødvendige helsedata, og deretter gjør klokken automatisk jobben mens du sover søtt om natten. Da klokken var helt ny, måtte du velge en egen urskive før du la deg for at funksjonen skulle være aktiv, men nå måler den okysgenmetningen uavhengig om du gjør det eller ikke. Du må likevel velge en urskive med dette datafeltet tilgjengelig dersom du ønsker å se resultatet på klokken. Resultatet dukker merkelig nok ikke opp på klokken før en liten time etter at du har våknet. Det her kan Fitbit gjøre bedre.

Fitbit Sense
Fitbit Sense med SpO2 urskive.

Målingene skjer automatisk på lik linje med pulsmålingene, og du får presentert en detaljert oversikt i Fitbit appen neste morgen. Dersom du ønsker å se resultatet på klokka, må du fremdeles velge en av urskivene som har viser dette. Sammen med en graf over nattens oksygennivå, vil du også kunne lese av minimumverdien. Vi kan ikke verifisere med 100% sikkerhet om Fitbit Sense viser nøyaktig, men når vi sammenligner med en rekke Garmin-klokker, og ikke minst Fitbit Versa 3, så viser samtlige klokker like verdier, og vi føler det stemmer godt. Undertegnede har tidligere testet oksygenmetningsnivået med medisinsk utstyr, og dette stemte overens med Garmin Fenix 6 Pro, som igjen viser konsekvent likt med Sense.

Det vi savner er muligheten til å ta SpO2-målinger utenom nattestid. Med både Garmin, Apple og Samsung har du mulighet til å utføre en SpO2-måling når du selv ønsker det, mens Fitbit kun tillater dette om natten.

Ved å måle oksygennivået i blodet ønsker Fitbit å kunne avsløre tilstander som søvnapné og andre påbegynnende sykdomstilstander. Det er viktig å påpeke at dette ikke er et medisinsk verktøy, men kan være med på å avsløre sykdomslignende tilstander. Metoden som benyttes er den samme som vi finner på andre aktivitetsmålere, og benytter Fitbit Sense seg av refleksive sensorer. De refleksive sensorene lyser gjennom huden din, og en egen sensor på undersiden av klokken registrerer refleksjonen som stråler tilbake. Når du måler oksygenmetning hos legen, benyttes som regel et pulsoksymeter, en slags klype som festes rundt fingeren din og som benytter en transmissiv sensor som lyser gjennom fingeren fra den ene siden til den andre. Denne typen måling skal være mer pålitelig, men som nevnt har Fitbit Sense vist seg å levere stabilt gode verdier.

Trening og aktivitetssporing

Innebygd pulsmåling og GPS

Fitbit Sense lar deg velge mellom mer enn 20 ulike aktivitetsprofiler, hvorav disse er tilgjengelige:
Sykkel, bootcamp, sirkeltrening, ellipsemaskin, golf, fottur, intervalltrening, kickboksing, kampsport, pilates, løp, spinning, trapper, svømming, tennis, tredemølle, tur, vekter, trening og yoga.

For hver av aktivitetene kan du sette ulike treningsmål som f.eks. å trene på tid, distanse, kalorier eller aktivitets sone minutter, og du kan velge om klokken skal gi deg beskjed når du er inne/ute av en bestemt pulssoner, pause automatisk når du stanser, og ikke minst sette inn varsel for automatisk rundetid.

Du kan også velge å benytte dine egne pulssoner istedenfor de forhåndsdefinerte som Fitbit benytter, men da vil du samtidig klusse til hvordan Fitbit regner aktivitets sone minutter.

I likhet med tidligere Fitbit klokker så gjør Fitbit Sense en god jobb med å spore alt du foretar deg, og ikke foretar deg… Som nevnt tidligere er det en gledelig nyhet at Fitbit Sense har innebygd GPS slik at du slipper å ta med deg telefonen for å registrere turen. Sense finner satellittsignalene raskt, og leverer mer enn gode nok GPS-målinger for de aller fleste. Om du først velger å kjøpe en Fitbit Sense, så er du antageligvis ikke i målgruppen for de aller mest kresne når det gjelder puls- og GPS verdier. Fitbit Sense kan nemlig ikke kobles til en ekstern pulssensor, og du må klare deg med den innebygde PurePulse 2.0 pulssensoren i klokken.

Fitbit
PurePuse 2.0 – pulssensoren. Fitbit Versa 3 til venstre. Fitbit Sense til høyre.

Under våre tester viser målingene at klokken litt «både og». Enkelte økter er pulsmålingen ganske «spot on», mens andre ganger er den på bærtur. Klokker med optisk pulsmåling ligger som regel 5-10 sekunder bak den reelle pulsverdien, men det er ikke konsekvent hvordan Sense oppfører seg. Faktisk opplever vi vell så ofte at pulsverdiene skyter i været, og viser gjerne 30-40 slag for mye. Når Fitbit Sense ikke er mer stabil, så blir den i hvert fall vanskelig å forholde seg til under for eksempel pulsstyrt trening eller intervaller. Dette betyr ikke at den ikke vil fungere for andre, for optisk pulsmåling er svært individuelt og lar seg påvirke av en rekke faktorer som blant annet hudfarge, behåring, underhudsfett, temperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc..

Optisk pulsmåling fungerer som regel bedre i varmt og fuktig vær, enn i kaldt og tørt vær. Når det er varmt og fuktig vil blodgjennomstrømningen ut til ekstremitetene være større, og sensoren på klokka vil lettere oppfatte pulsvariasjonene. En av de største svakhetene til optisk pulsmåling er at den kan fange opp stegfrekvensen din og mistolker dette som en del av pulsen. Til tross for at du jogger rolig nedoverbakke med en puls på 90-100, så kan klokken fint finne på å vise puls på 160-170. Her dobles nærmest pulsen som følge av denne feilkilden.

Eksempel på pulsmåling:

I eksempelet under benyttet vi en Garmin Fenix 6 (blå) Pro koblet til et Polar H10 pulsbelte som kontroll mot den innebygde pulsmålingen i Fitbit Sense (lilla). For de som kun ser på gjennomsnittspuls, så virker målingen veldig nøyaktig ettersom begge har snittpuls på 96 bpm (beats per minute). Når vi ser på pulsgrafene derimot, så ser vi at Fitbit Sense stort sett er på megabærtur hele veien. I motbakkene der pulsen faktisk er høy, så viser Sense svært lav puls, mens i nedoverbakkene der pulsen er lav, så viser Fitbit Sense altfor høy puls. Her regner vi med at klokka fanger opp skrittfrekvensen og dermed nærmest dobler pulsverdiene. Totalen blir at snittpulsen blir nokså lik for de to klokkene, men det er åpenbart at det ikke fungerer.

Fitbit Sense
Garmin Fenix 6 Pro med Polar H10 / Fitbit Sense

I andre økter har pulsen plutselig vist seg å være veldig riktig, så det er vanskelig å bli helt klok på PurePulse 2.0 – sensoren. Som nevnt er det langt i fra sikkert målingene vil være like for deg eller hvem som helst andre, og vi har hørt flere som har opplevd pulsmålingen som relativt god.

Fitbit Sense er også i stand til å gi deg et estimat på VO2 maks (maksimalt oksygenopptak). VO2 maks defineres som den maksimale evnen til å ta opp og forbruke oksygen, og er et godt mål på den fysiske formen din. Det er likevel greit å være klar over at dette langt i fra sikkert er riktig ettersom du ikke får målt pulsen med en ekstern pulsmåler, og målingene dermed langt i fra sikkert er reelle.

I appen får du en mer detaljert oversikt over treningsøkten/aktiviteten.

 

Eksempel på GPS nøyaktighet:

Garmin Fenix 6 Pro og Fibit Sense. Det kan være vanskelig å se på kartene, men begge klokkene viser relativt gode GPS målinger.

 

Automatisk registrering av trening

En nyttig funksjon er SmartTrack som sørger for at aktiviteten registreres selv om du har glemt å starte en treningsøkt. SmartTrack er en kjekk funksjon som fungerer relativt bra. Det absolutt beste er å starte økta selv, men dersom en gang i blant glemmer det, så kan SmartTrack være en redning. SmartTrack fungerer for aktivitetene gange, løp, sykling utendørs, sykling innendørs, sport (generelt), aerobic og svømming, og vil dukke opp som en aktivitet i Fitbit appen etter at du har avsluttet aktiviteten (altså når klokken registrerer at du ikke lenger beveger deg). Du kan selv stille «følsomheten» på SmartTrack slik at det tar 10 min, 15 min, 20 min, 25 min, osv. før klokken skal registrere det som en aktivitet.

Det er greit å vite at dersom du bevist velger og ikke aktivere en treningsøkt fordi du baserer deg på SmartTrack, så kommer du til å ende opp med et relativt feil totalbilde på treningstid, distanse, kaloriforbruk, puls, etc., for treningsturene. Denne funksjonen er nemlig langt i fra like nøyaktig som når du faktisk starter GPS-en selv. Men, i våre tester av SmartTrack for både spinning og gange, har tiden på økta stemt nesten på en prikk med kontrollenheten. Her imponerer virkelig Fitbit. Pulsen er sånn midt på treet, mens distansen går du glipp av. Hvis du ikke bryr deg om distanse, men synes det er viktigere å bruke skritt som motivasjon, og virkelig ikke ønsker å tenke på noe som helst når du skal registrere trening og aktivitet, så er faktisk SmartTrack imponerende bra.

 

Aktivitets Sone Minutter

I mangelen på en bedre oversettelse kaller vi denne funksjonen aktivitets sone minutter (Fitbit kaller den Activity Zone Minutes). Denne funksjonen er ny for både Fitbit Sense og Fitbit Versa 3, og er en ny og bedre måte å måle aktivitet på gjennom uken. Tidligere har fokuset stort sett handlet om å innfri et bestemt skrittmål – for eksempel 10 000 skritt per dag. Med Activity Zone Minutes tar Fitbit i større grad hensyn til hva du gjør, og hvor lenge du gjør denne aktiviteten. Mer intensiv aktivitet gir deg flere aktivitets sone minutter. For eksempel vil 1 minutt i fettforbrenningssonen (lett/middels intensitet) gi 1 poeng, mens 1 minutt i «peak zone», altså mer intensiv trening, vil gi 2 poeng.

Denne måten å måle aktivitet på er også mer «rettferdig» og riktig ettersom du kanskje er veldig aktiv noen dager, mens andre dager er du hindret fra å legge ned like mange skritt. Du kan også selv velge hva du ønsker å benytte som dagesns mål, om det er skritt, kalorier, aktivitets sone minutter eller antall etasjer klatret.

Dersom du utfører en 30 minutter HIIT økt som ikke gir deg mer enn 5000 skritt, så er det innlysende at denne aktiviteten gir deg bedre treningseffekt enn en rolig gåtur på 10 000 skritt. Fitbit vil ta hensyn til alder og hvilepuls til å vise deg hvor hardt du har trent/belastet kroppen under en aktivitet. Du vil også få sanntids informasjon og varsler om når du skifter intensitetssone/pulssone underveis i økta.

Aktivitetssporing og skritteller

Av erfaring er det mange som er interessert i å vite hvor mange skritt de tilbakelegger i løpet av en dag, og skritt legger grunnlaget for mange av konkurransene og utfordringene du kan delta i gjennom Fitbit Premium. Etter å ha testet både Fitbit Sense og Fitbit Versa 3 gjennom en rekke ulike aktiviteter og i mange forskjellige sammenhenger, så kan vi nok konkludere med at begge klokkene er relativt god til å spore skritt riktig, men ettersom de også teller skritt under f.eks. spinning, så kan du få litt mer skritt enn du faktisk tilbakelegger. Hvor nøyaktig en klokke er til å telle skritt, avhenger i stor grad av hvordan de ulike produsentene velger at klokkene skal telle skritt, og hvordan de algoritmene for å filtrere ut feilkilder, etc., fungerer. Fitbit Sense teller for eksempel skritt mens du sykler spinning, mens Garmin-klokkene fullstendig utelukker skritt under en spinningøkt.

Dette er vel også mye av grunnen til at Fitbit Sense kan regnes som litt raus, så dersom du utelukker dette punktet er den relativt god til å beregne antall skritt i løpet av en dag.

Fitbit Sense
Fitbit Sense er nokså god til å telle skritt, men får med seg litt ekstra «bonus» ettersom den også registrer skritt når du sykler/spinner.

 

Fitbit app og Fitbit Premium

Fitbit har gjort en god jobb med partnerappen, og den er oversiktlig og enkel i bruk, selv om noe av statistikken kan oppleves litt bortgjemt til tider. Synkroniseringen med klokka skjer sømløst uavhengig om du bruker iOS eller Android, og du får mulighet til å studere treningsdata, kart, søvn, og aktivitetssporingen gjennom døgnet i minste detalj. Etter en treningsøkt vil du også kunne se hvor i økta du har trent hardt/lett ved å se på et intensitetskart som viser ulike farger for stedene du har anstrengt deg hardt/lite.

Ønsker du å få enda mer ut av treningen kan du dra nytte av Fitbit Premium. Dette er en betaltjeneste som i utgangspunktet koster 10 dollar i måneden, eller 799kr for et år dersom du ønsker å binde deg for 12 måneder. Heldigvis følger tjenesten med gratis i 6 måneder når du kjøper en ny klokke, for prisen er i våre øyne altfor høy. Innholdet i tjenesten er uten tvil bra, men det skiller ikke stort mellom dette og de tjenestene som Garmin og Polar allerede tilbyr gratis.

Vi kan også legge til at Fitbit har en nettjeneste med god oversikt over den samme informasjonen du finner i appen. Du kan tilpasse siden, eller «dashbordet» etter eget ønske, og tjenesten fungerer svært bra.

Fitbit
Fitbit tilbyr en nettjeneste der du får tilgang til denne samme informasjonen som du finner i appen.

Treningsprogrammer og treningsøkter

Fitbit Premium byr på alt fra dedikerte treningsprogrammer for styrketrening, løpetrening, bevegelighetstrening til programmer for avspenning – totalt 16 ulike programmer. Det er til og med egne programmer som skal hjelpe deg å få kontroll på søtsuget og kostholdet.

I tillegg til de guidede programmene vil du finne et hav av ulike treningsøkter som spilles av som videoer i Fitbit appen, eller egne «lyd økter» som du kan lytte til mens du trener. Her er det virkelig noe for alle!

 

Konkurranser og utfordringer

En annen virkelig inspirerende del av Fitbit Premium er muligheten til å utfordre venner. Du trenger ikke bokstavelig talt å være venn med den/de du utfordrer, og du kan selv velge om du ønsker å utfordre noen bestemte personer, eller bare delta i en gruppeutfordring. Her kan du ta del i gruppeutfordringer der det handler om å tilbakelegge flest skritt i løpet av en dag, en uke, måned, etc.. Eller hva med å ta del i et virtuelt race der du må konkurrere med andre om å komme i mål først gjennom en bestemt løype. Dette kan for eksempel være en virtuell fjelltur i Yosemite-fjellene, og du får presentert ulike bilder av stien og området etterhvert som du passerer de. Konkurransen starter på det samme tidspunktet for samtlige deltakere, og det er enkelt og greit førstemann til å tilbakelegge det oppgitte antallet skritt som kreves.

Du får også tilgang til en egen helserapport som omfatter alt klokken har klart å samle inn av informasjon om deg i løpet av de siste 30 dagene.

I tillegg vil Fitbit Premium gi deg tilgang til mye mer inngående data enn du ellers ville fått fra klokken. Et eget Helse dashbord gir deg tilgang til 7-dagers og 30-dagers historikk og oversikt for pulsvariabilitet, pusterytme, SpO2-målinger og hudtemepratur.

 

Søvnsporing

Fitbit Sense gjør en god jobb med å spore søvn og søvnsyklusen din, selv om den ikke er like nøyaktig som pulsklokkene vi har testet fra Garmin og Polar de siste par årene. Fitbit Sense klarer fint å registrere når vi legger oss og står opp, men den registrerer konsekvent at vi har for lange våkenperioder midt på natten. Dette går igjen ut over søvnkvaliteten og søvnscoren som blir lavere enn det vi hadde forventet. Det er mulig å stille hvor sensitiv klokken skal være for å registrere bevegelse, men selv på «normal» modus så registrerer den for mye våkentid. Det andre alternativet er «sensitiv», men det fører bare til enda mer våkentid…

For å registrere søvn er det eneste du behøver å gjøre og ha klokken på deg, og den registrerer automatisk hvor lenge du sover, de ulike søvnstadiene (våken, lett søvn, dyp søvn og REM), hvilepuls under søvn, oksygenmetning, rastløshet og et par andre parametre. Deretter vil klokken gi deg en søvnscore fra 0 til 100 basert på total søvntid, tid i de ulike fasene og rastløshet.

For å unngå at skjermen lyser opp og lager disko på soverommet midt på natten, er det anbefalt å aktivere søvnmodus når du skal legge deg. Dette gjør at skjermstyrken dempes, og du unngår at klokken gir varsler om du skulle motta smartvarsler.

I Fitbit appen vil du få en dypere innsikt i nattens søvn. Ønsker du full innsikt kan du trykke deg inn på de ulike fasene å se ytterligere informasjon. Klokka vil som nevnt også måle SpO2, hudtemperatur, pusterytme og HRV (hjertevariabilitet). Sistnevnte kan være med på å avsløre tegn på sykdom, stress eller overtrening.

 

Smartklokke funksjoner

Fitbit Sense er helt klart i hovedsak en helse – / treningsklokke, men den har også egenskaper som gir deg begrenset smart-funksjonalitet. I likhet med Garmin og Huawei vil Fitbit kunne tilby ytterligere funksjonalitet som smartklokke dersom du har en Android-telefon ettersom du da vil kunne svare på meldinger rett fra klokken. Du har ikke ubegrenset med valgmuligheter, men det finnes noen forhåndsdefinerte meldinger på klokken, samt at du får mulighet til å lage fem egenskrevne meldinger. iOS har restriksjoner som gjør at dette ikke er mulig.

Felles for både iOS og Android er muligheten til å betale med klokke gjennom Fitbit Pay, laste ned en rekke apper, strømme musikk fra Deezer eller Pandora, styre Spotify på telefonen, lese smartvarsler, sjekke værmelding, kalender, etc..

Dersom du har et premium abonnement på Deeezer vil du kunne bruke Fitbit Sense til å strømme musikken, altså de samme spillelistene som du har på Deezer kontoen din. Hvis du benytter Spotify, så sitter du med skjegget i postkassen og kan skule misunnelig bort på Deezer-klanen. Av en eller annen merkelig grunn har ikke Fitbit klart å få til et samarbeid med Spotify, noe som er synd ettersom dette er den desidert mest utbredte tjenesten. Det er heller ikke mulig å legge inn sanger fysisk slik som det var på for eksempel Fitbit Ionic.

 

(Nyttig) stemmestyring…

En av de nyttigere funksjonene som skulle vært tilgjengelig på Fitbit Sense, er stemmestyring gjennom Google Assistant og Alexa. Dessverre fungerer ikke Google Assistant på Fitbit i Norge per dags dato, og Alexa er ikke veldig mye til hjelp. Alexa fungerer nok bedre i en rekke andre land, men det er begrenset hva den er i stand til, og er uansett begrenset til engelsk. Fitbit skriver at Google Assistant forhåpentligvis blir lansert i Norge i løpet av 2021, så det er ikke veldig mye å rope hurra for her.

Det er med andre ord skuffende, men likevel lov å håpe. Slik det skal fungere, kan stemmestyringen aktiveres ved å holde inne venstre sideknapp, og kan brukes til en rekke ulike oppgaver som å aktivere en treningsøkt, spørre om været, aktivere alarmer, sette opp påminnelser, lese opp nyhetene, m.m..

Det du derimot kan benytte stemmestyringen til, er å besvare samtaler eller svare på meldinger med «tale til tekst» (sistnevnte kun for Android). Fitbit Sense har forresten innebygget høyttaler og mikrofon, så du kan også bruke klokken til å gjennomføre samtaler gjennom med mobilen, og det fungerer uavhengig av operativsystem. Lyden er litt forsinket og helt ok, og løsningen fungerer som en backup om mobilen skulle være utilgjengelig når du trenger å besvare en samtale.

 

Sammenligning mellom Fitbit Versa 3, Versa 2 og Sense

Konklusjon

Fitbit Sense

Product Name: Fitbit Sense

Brand: Fitbit

MPN: 3599

Currency: NOK

75%

Konklusjon

Fitbit Sense er helt klart en klokke som er i stand til veldig mye, og som potensielt kan gi deg veldig mye og god info om egen helse og kropp. At Fitbit endelig har fått innebygd GPS på plass, og ikke minst tilbyr såpass god batteritid, er et stort pluss.

Etter siste store oppdatering har Sense også fått EKG-MÅLINGEN som vi lenge savnet, og fremstår med ett som en mye mer komplett klokke. Google Assistant lar dog vente på seg.

Skrittelleren måler relativt korrekt, mens søvnmålingen registrer litt mye våkentid. Foruten om dette er Fitbit Sense en svært pen, velbygget og enkel klokke som egner seg til bruk i alle mulige sammenhenger.

Fitbit appen gir deg mye god info, og det er utrolig mye inspirasjon å finne i Fitbit sitt enorme nettverk av konkurranser og utfordringer på tvers mellom Fitbit-brukere over hele verden. Dessverre må du betale en månedlig sum gjennom Fitbit Premium for å ta del i det meste av dette, og det er tjenester som ellers er gratis hos for eksempel Garmin. Det skal også nevnes at denne konkurrenten har noen virkelig flotte aktivitetsmåler som kan nesten alt som Fitbit Sense kan, og som i tillegg er rimeligere… Fitbit gir deg heldigvis 6 måneder med fri tilgang til Fitbit Premium når du kjøper en ny klokke.

Alt i alt, i vår første vurdering av klokken skrev vi at «Fitbit Sense kan bli en svært god klokke dersom Fitbit sørger for å levere det de har lovet (les: EKG og Google Assistant), og i tillegg forbedrer pulsmålingen». Ettersom EKG nå er på plass, må vi si at Fitbit Sense fremstår som et bedre kjøp enn den gjorde ved lansering. Kjøper du Versa 3 sparer du deg fremdeles for en liten 1000-lapp, men du får derimot ikke EKG-målingen.

Pros

 • Liten, lett og elegant.
 • Sitter utrolig komfortabelt på hånden.
 • Lyssterk og lettlest skjerm.
 • Måler nesten alt som kan måles.
 • Endelig EKG-måling.
 • Enkel i bruk.
 • Relativt nøyaktig skritteller (men teller skritt for spinning).
 • SmartTrack fungerer imponerende bra.
 • Motiverende og inspirerende nettverk via Fitbit Premium.
 • Innebygd mikrofon og høyttaler.
 • Android-brukere kan sende enkle meldinger fra klokka.
 • Fitbit Pay fungerer utmerket.
 • Mulighet for å streame musikk fra Deezer og Pandora, samt styre Spotify fra klokka.

Cons

 • Google Assistant fungerer ikke i Norge enda.
 • Skjermen henger litt etter når den skal «våkne». Noe treg i bruk.
 • Pulsmålingen er for unøyaktig.
 • Mange av funksjonene krever Fitbit Premium som i våre øyne er dyrt.
 • Ingen offline støtte for Spotify.
 • SpO2-målingen og hudtemperatur-målingen kan kun utføres om natten.
 • Noe tungvint betjening med touch-knappen.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022