Vi vet alle at trening er sunt for kropp og sjel, men som alt annet kan det faktisk bli for mye av det gode. 

Hvis målet ditt med treningen er å bli sterkest mulig og i best mulig form, så krever det en god balanse mellom trening, hvile og riktig kosthold. De «beste» blir ikke best av å trene mest, men av å trene riktig samtidig som de restituerer best mulig. Trener du for mye uten at kroppen rekker å hente seg inn igjen, vil det rett og slett være bortkastet trening, og enda verre- du bryter ned kroppen!

Å oppdage en tilstand der kroppen er i ferd med å bli overtrent eller allerede er overtrent, kan være vanskelig. Her er fem kjenntegn på at du bør vurdere å roe ned for å tillate kroppen mer hvile:

 

1. Økt hvilepuls

I følge en rekke vitenskapelige studier er det klare signaler for at «en drastisk økning i hvilepulsen» er synonymt med at 1). kroppen er overtrent. 2). kroppen er syk/i ferd med å bli syk.

Kjenner du deg syk eller går rundt og snufser, så har du nok allerede forklaringen til den økte hvilepulsen, men dersom du kjenner deg frisk og likevel opplever at den laveste pulsen gjennom døgnet ikke er i nærheten av normalen, så er det mye som tyder på at du er overtrent.

En enkel måte å kontrollere dette på er å bruke en pulsklokke eller aktivitetsmåler. Moderne pulsklokker måler hjerterytmen din 24/7, og dersom du hver morgen sjekker den laveste pulsen gjennom natten, vil du se hvordan hvilepulsen endrer seg. Dette er etter vår mening en av de beste funksjonene på dagens pulsklokker.

Se også vår oversikt over: Best i test pulsklokker!

overtrening hvilepuls
Sjekk hvilepulsen som det første du gjør når du våkner om morgenen. Økt hvilepuls kan være et tegn på at du bør ta det roligere i en periode.

 

2.Du er konstant tørst

Hvis du tar deg selv i og konstant gå å nippe i deg væske fra en vannflaske og du hele tiden føler deg tørst, er det ting som tyder på at kroppen er i katabol tilstand- altså at den er i et så stort næringsunderskudd at den har begynt å forbrenne proteiner fra egne muskler. Å være i en katabol tilstand vil føre til økt tørthetsfølelse, så dersom du kjenner deg igjen, kan det være tegn på at du bør hvile.

 

3.Konstant ømme muskler

At musklene kjennes vonde rett etter en hard treningsøkt og gjerne dagen derpå, er ikke noen nytt. Men dersom du opplever at musklene er ømme og vonde hele tiden, er risikoen stor for at du er overtrent. Muskelsårhet varer sjelden lenger enn 72 timer etter en treningsøkt, så det kan være lurt å følge med på hvordan kroppen responderer etter trening.

 

4.Du får ikke sove

Opplever du problemer med å få sove om nettene? Det kan tyde på at nervesystemet eller hormonsystemet er overarbeidet. Ta sikte på å sove mellom mellom klokken 10 på kvelden og 02 på natten. Dette «vinduet» er tidspunktet der det som regel er høyest kvalitet på søvnen.

5.Du opplever ikke lenger fremgang

Hvis du pusher deg selv for hardt og ikke prioriterer å gi kroppen nok hvile og næring, vil du til slutt oppleve at det stopper opp. Mange vil nok i starten kjøre på enda hardere fordi de tolker stagenering som et tegn på at intensiteten og belasningen må økes, men dessverre tar mange feil på dette punktet.

Tenk gjennom hvor mye du har trent de foregående månedene, hvordan du har restituert, og ta heller noen uker der du reduserer intensiteten på økta. Ofte kan det å ta et steg tilbake, gjøre at du tar to nye steg fremover.

 

Pass på dette

En direkte konsekvens av treningen er at kroppen brytes ned. For å bygges opp igjen sterkere enn det den var før treningsøkten fant sted, er det avhengig av tilstrekkelig med hvile og riktig restitusjon. Dersom kroppen ikke får hvilen den trenger for å bygge seg opp igjen, eller næringsstoffene den trenger for å bygge opp igjen nedbrutte muskelceller, så vil treningen faktisk være mot sin hensikt. Sørg for å få i deg nok proteiner etter trening, og ikke minst karbohydrater i timene etter trening. Et anbefalt produkt er Ultimate Recovery Complex.

Ultimate Recovery Complex kan være et effektivt hjelpemiddel for raskere restitusjon.

Ultimate Recovery Complex er et meget godt kosttilskudd etter restitusjon etter trening. Denne blandingen fyller opp kreatin og glykogenlagrene (gir muskelvolum og energi) på rekordtid og gir optimale forhold for rask muskelvekst. Inneholder kreatin, BCAA, L-glutamin, karbohydrater og protein peptider og mineraler og antioksidanter.

 

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Mer enn 50% av alle hjertesykdommer kunne vært unngått ved hjelp av dette

Trenger du enda en grunn til å spise sunnere? Denne studien…
Dato: Okt 28, 2020
Fysisk og psykisk helse

Koffein gjør at du presterer bedre på trening

Koffein kommer i mange former. Både som tabletter, i kaffe og…
Dato: Okt 26, 2020
Skadeforebyggende

Unngå beinhinnebetennelse med disse tipsene

Beinhinnebetennelse er en skade som oppstår ganske hyppig, uansett aktivitet og…
Dato: Okt 23, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vektoppgang som følge av «lockdown» og Covid-19

Har du slitt, eller sliter fremdeles, med å holde vekta under…
Dato: Okt 19, 2020
Motivasjon

Guide: Slik lager du ditt eget hjemmegym!

Vi hjelper deg meg å sette sammen det perfekte hjemmegym som…
Dato: Okt 18, 2020
Helse og livsstil

Bør du trene dersom du er støl?

Å være støl etter en treningsøkt er ikke uvanlig. Kanskje er…
Dato: Okt 16, 2020
Skadeforebyggende

Å tøye ut eller og ikke tøye ut?

Å tøye ut eller og ikke tøye ut er spørsmålet, eller…
Dato: Okt 15, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skader & rehabilitering

Tips: Knebøy for deg med dårlige knær

Dette enkle trikset sørger for å spare knærne dine for unødvendig belastning. Slik…
Dato: Okt 07, 2020
Motivasjon

21 fakta som vil motivere deg til trening!

Vi har alle hatt dager hvor det føles ekstra tungt å…
Dato: Okt 06, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – oktober 2020!

Vi er godt i gang med høsten og innetrening blir mer…
Dato: Okt 01, 2020
Fysisk og psykisk helse

3 treningsmyter du ikke må tro på

Internett bugner av informasjon om trening og hvordan man skal trene.…
Dato: Sep 30, 2020
Ernæring

Sukker er like avhengighetsskapende som kokain

Godteskålen står på bordet og det skal mye viljestyrke til for…
Dato: Sep 28, 2020
Helse og livsstil

Kardiotrening, et elsk/hat forhold

Kondisjonstrening, eller rett og slett bare «kardio» som mange kaller det…
Dato: Sep 25, 2020
Motivasjon

5 treningspersonligheter du elsker å hate!

Du har garantert sett de. Han eller hun som absolutt må…
Dato: Sep 22, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Motivasjon

6 faktorer for helsen som faktisk betyr noe!

Markedet for aktivitetesmonitorer, pulsklokker, blodsukkermålere, kroppsskannere og avanserte baderomsvekter har eksplodert…
Dato: Sep 15, 2020