Silva har laget hodelykter siden 1935, og med Silva Trail Speed 4XT er det tydelig at de har brukt årene på å jobbe seg frem til det perfekte produktet. Dette er en lys-bombe!

Uansett hvor du bor i landet så er det ikke til å legge skjul på at store deler av året er preget av lange mørke morgener, og enda lengre og mørkere ettermiddager/kvelder. Bor du nord for Polarsirkelen står ikke engang sola opp over horisonten i en lang periode midt på vinteren. Litt enkelt forklart har man to valg; man kan velge å være inne eller til opplyste veier/løyper, eller man kan kjøpe en god hodelykt å føle den samme friheten som om sola skulle stått midt på himmelen og skint i all sin sommerprakt. Vi velger som regel det siste, og har derfor satt en av vinterens nyheter på prøve.

Silva Trail Speed 4XT
Silva Trail Speed 4XT

Product Name: Silva Trail Speed 4XT

Brand: Silva

MPN: 2199

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 95%
  95%
 • Funksjoner - 95%
  95%
 • Lysstyrke - 95%
  95%
 • Batteritid - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
94%

Konklusjon

Det er ikke så mye mer å si om Silva Trail Speed 4XT. I løpet av testperioden har lykten levert på alle områder, og lykten har blitt en slags motivasjonsfaktor for å gå ut i mørket – uansett vær! Silva Trail Speed 4XT er en portabel lyskaster du fester på hodet, og du bør heller fokusere på at du ikke skal blende de som kommer i mot deg, enn å bekymre deg for om du selv har nok lys.

Er du på jakt etter en hodelykt som perfeksjonerer forholdet mellom vekt, komfort, lysstyrke og god batteritid, så er Silva Trail Speed 4XT svaret.

En soleklar toppkarakter. Bra jobba Silva!

Pros

 • Fantastisk kraftig lys!
 • God spredning av lyskjeglen.
 • Lett til å vær såpass kraftig.
 • Sitter godt på hodet, lett å justere.
 • Lang batteritid.
 • Intelligent lykt som justerer lysstyrken selv.
 • Medfølgende ekstrautstyr utvider bruksområdet ytterligere.
 • Tåler regn.

Cons

 • Blir veldig varm!

Silva – pioneren som innoverer 

Silva lanserte sin første hodelykt «Zeiler» i 1935, og har en filosofi som bygger på «å forstå forbrukeren isteden for å fokusere på teknologi». Ved å forstå hvordan mennesket beveger seg, ser rundt seg og oppfører seg, vil man kunne produsere den beste lampen – helt grunnleggende informasjon, men ikke alltid innlysende å tenke over. Silva produserer lykter som er designet for å fungere som en «forlengelse» av din egen kropp slik at hodelykten følger hver minste bevegelse hele tiden, og uanvhengig av vær, mørke, temperatur eller terreng, gir lys som kan berike sanseopplevelsene dine. En hodelykt som klarer dette, vil gi deg større frihet.

Det høres kanskje ut som litt pompøs svada, men sannheten er at dette er slik Silva tenker, og det er en visjon som gang på gang ser ut til å fungere. En hodelykt er ikke lenger bare en stor «billykt» med et kraftig batteri som må bæres i en egen sele, og det er heller ikke en liten knert du fester på hodet som driftes av to små AAA-batterier. Med en økende interesse for friluftsliv og høypuls aktiviteter som løping, langrenn, sykling, skikjøring, etc., så krever det kraftig og god belysning over tid. Vinteraktiviteter som foregår i minusgrader bidrar til å redusere batteritiden på lyktene, og øsende regnvær eller tett snøvær kan være en utfordring for både batterier og lyktehoder dersom de ikke er fullstendig vanntett.

Nyere hodelykter kommer stadig med avanserte funksjoner som gjør de enklere å bruke uten at du trenger å foreta deg noe som helst. Silva Trail Speed 4XT er Silva sin toppmodell innen løp/sykling og er en av de råeste hodelyktene på markedet. Denne lykten er beregnet på aktiviteter som løping, sykling, skikjøring eller andre aktiviteter som foregår i høy hastighet der du gjerne ønsker at vekten du bærer på hodet skal være så lav som mulig. Lykten er lett og kompakt og lyser rett og slett utrolig kraftig! Selve lyktehodet er relativt lite og består av tre LED-dioder, hvorav to kraftige og en rød/grønn diode. Det finnes kun en´ knapp, og denne knappen bruker du til alle innstillinger på lykta.

Hodebåndet er bredt og innbrodert med silikongripper slik at det holder seg på plass samme hvor mye headbanging du måtte bedrive. Ønsker du å bruke lykten på ski eller sykkel, så følger det også med et eget hjelmfeste og en dedikert festebrakett til sykkelstyre.

Innhold i esken:

 • Silva Trail Speed 4XT hodelykt
 • Li-Ion 7.4V 3.3Ah batteri
 • Festebrakett til hjelm.
 • Festebrakett til sykkelstyre.
 • Ladekabel.
 • Oppbevaringspose.
 • Forlengingskabel som tar deg oppbevare batteriet i en sekk/jakkelomme om ønskelig.

Vekten på Silva Trail Speed 4XT er totalt 257g med batteriet inkludert. Selve lyktehodet veier ikke mer enn 86g. Silva har også flere andre modeller som veier enda mindre, blant annet lyktene i den populære Cross Trail-serien. Likevel, denne lykten er LETT, spesielt med tanke på hvor vanvittig kraftig lys den leverer.
Silva Trail Speed 4XT er IPX5-sertifisert, noe som betyr at den tåler MYE regn, men den er ikke så vanntett at du bør bruke den som dykkerlykt… Å for sin skyld, dette gjelder både lyktehuset og batteriet.


Betjening og funksjonalitet

Silva Trail Speed 4XT har som nevnt kun en´ knapp. Denne knappen befinner seg på venstre side av lyktehodet og styrer alt av funksjoner. Trail Speed 4XT kan stilles inn på 3 ulike lysstyrker med følgende lyslengder:

 • 1200 lumen: 160 meter
 • 600 lumen: 80 meter
 • 80 lumen: 40 meter

I tillegg har den en smart funksjon som gjør at lykten automatisk justerer belysningen etter terrenget og dermed sørger for best mulig lys til enhver tid uansett terreng. Har du forsøkt å bruke en hodelykt i tett skog eller tett snødrev, så skjønner du raskt fordelen av å kunne dimme ned lyset. På den kraftigste innstillingen er lyset nemlig så skarpt at du blendes av lysstrålene som reflekteres. For at du skal slippe å fomle med å trykke på «dimme-knappen» når du beveger deg i høy hastighet, så bruker Silva en kombinasjon av det de kaller Intelligent Light og Flow Light, til å justere dette for deg. Intelligent Light sørger for at lengden på lyskjeglen justeres i takt med terrenget foran deg. Er utsikten åpen og uten hindringer, så økes styrken og lengden på lyskjeglen, mens dersom du befinner deg i tett skog eller midt i en snøstorm, så reduseres den.

Flow Light tar denne funksjonen enda et steg videre og optimaliserer lysstrålen ytterligere. Ved å tilte lykten ned mot bakken, vil lyskjeglen automatisk bli bredere slik at du får bedre synsfelt. Intelligent Light vil også medvirke ved at den demper selve styrken på lyset. Så snart du tilter lykten opp igjen, vil lysstrålen bli kraftigere og noe smalere. Det skal likevel sies at Trail Speed 4XT lyser relativt bredt uansett hvilken modus du stiller den i.

Den ene knappen er enkel å trykke inn, samtidig som den gir nok motstand til at du unngår å trykke den inn ved et uhell i det du forsøker å justere lyktehodet. Lykten betjenes kort forklar som følger:

 • For å starte hodelykten med Flow Light aktivert, trykk på trykknappen med et kort trykk.
 • For å starte hodelykten med Flow Light deaktivert, trykk og hold inne trykknappen i 1 sekund.
 • For å bla mellom de forskjellige modusene, bruk korte trykk.
 • For å slå av hodelykten, trykk og hold-knappen i 1 sekund.

Temperaturkontroll og reservemodus

Lys generer varme, og jo kraftigere lyset er, desto mer varme produseres. Hvor varm selve lykten blir vil være helt avhengig av temperaturen utendørs, luftfuktighet og luftstrømmen. Når et batteri blir utsatt for sterk varme vil levetiden svekkes, og for selve lyktehuset er det heller ikke gunstig at temperaturen blir svært høy. For å motvirke dette har Silva inkludert en temperaturregulator som motvirker at lykten overopphetes ved å redusere lysstyrken på LED-liodene. Uten å være rakettforsker forstår du sikkert at «jo kjøligere omgivelsestemperatur, desto sterkere lys kan lykten generere». MEN, samtidig vil den kalde luften redusere batterikapasiteten. Når du bruker lykten i kaldt vær, spesielt når temperaturen kryper ned mot -10 celsius eller mer, så vil du oppleve at driftstiden til batteriet reduseres betraktelig.

I tillegg til temperaturkontroll har lykten en «low battery» kontroll. Når det gjenstår 10% av batteritiden, vil lykten automatisk gå i reservemodus, men før den gjør dette, så signaliserer lykten av det er i ferd med å skje ved at samtlige LED-dioder vil blinke i 1 sekund å gjenta dette hvert 5 sekund. For å unngå diskotek-faktor midt ute i villmarka, kan du enkelt overstyre reservemodus ved å trykke på knappen en enkelt gang. Vi setter uansett pris på at Silva har inkludert denne funksjonen slik at vi får en påminnelse om at det er på tide å vende hjemover, og i det minste skru lyset på laveste styrke.

Det eneste vi kan trekke Silva Trail Speed 4XT for, er at den blir svært varm etter langvarig bruk. Faktisk blir den så varm at du risikerer å brenne deg på lampen dersom du kommer borti med bar hud. Det virker ikke som at det er skadelig for lykten, men det er likevel rart at den skal bli så innmari varm, og vi skulle gjerne sett at den ikke ble det.

Batteritid

På batteriet er det en push-knapp som aktiverer et LED-lys som viser batteristatusen. I det du trykker inn knappen indikerer 1-5 LED-lys hvor mye batterikapasitet som er igjen.
En av de tingene vi virkelig liker med Silva, er at de oppgir to ulike brenntider på lykten. ettersom omgivelsestemperaturen har så stor betydning for driftstiden til batteriet, har Silva oppgitt reel brenntid ved temperaturer på 20 celsius og -5 celsius.

 • Brenntid ved 20 ̊C Max/Med/Min: 5t/7.5t/20t
 • Brenntid ved -5 ̊C Max/Med/Min: 2t/5t/20t
 • Reservemodus: 0.5t

Å lade batteriet tar ca. 4 timer til det er fullt. Trenger du å utvide batteritiden ytterligere, kan du enten koble batteriet til en batteribank/powerbank, eller kjøpe et større batteri.

Sammenlignet med andre lykter

Silva tilbyr et hav av lykter, og det finnes en lykt til alle formål. Den kraftigste lykten til Silva heter Silva Exceed 3XT. Denne byr på vanvittige 2200 lumen og opptil 12 timer brenntid. Selv om vekten også er lav på denne lykten, så er den med sine 500 gram bortimot dobbelt så tung som Trail Speed 4XT. Skal du bruke lykten på sykkelen eller vet at du alltid bærer batteriet i en sekk eller jakkelomme, så har ikke vekten så stor betydning. Men, så snart du fester batteriet til hodebåndet og baserer deg på å ha det festet til selve lykten, så merkes vekten veldig godt. Til løping og skigåing er derfor Trail Speed 4XT en mye bedre valg.

Vi hadde «tilfeldigvis» en annen populær hodelykt liggende, Petzl nao+. Denne lyktene er svært populær blant ultraløpere og blant utøvere i konkurranseidretter som innebærer løping i mørket. Frem til vi prøvde Silva Trail Speed 4XT første gang, så var vi ganske fornøyd med Petzl Nao+. Vekten er lav (kun 185 gram) og den kan stilles inn i flere ulike lys-moduser ved hjelp av en app på mobilen som kobles til gjennom Bluetooth. Maks lysstyrke er 750 lumen, og lykten kan skilte med den samme «intelligente» lysreguleringen som Silva Trail Speed 4Xt. Men, forskjellen i lysstyrke er enorm. En ting du skal være klar over når du leser om ulike hodelykter, er at «lysstyrke er ikke bare lumen». Til tross for at lumen er et må for lysstyrke og burde gitt et 100% riktig inntrykk av hvor godt en lykt lyser, så er det en del produsenter som tar litt vell hardt i når de oppgir lumen på sine lykter. Det handler heller ikke bare om hvor langt lykten lyser, men også om hvor bredt lykten lyser.

Silva Trail Speed 4XT utklasser Petzl Nao+ på lysstyrke. Selv i modusen med 800 lumen så er det klasseforskjell. Petzl har sin fordel i at vekten er en god del lavere, men brenntiden er også en god del kortere. Brenntiden varierer så klart med lysstyrken, og du får full oversikt over dette i den kompatible appen, men uansett hvordan du vrir og vender på det så kommer du ikke unna at lyset tar kvelden lenge før Silva Trail Speed 4XT.

Et lettere alternativ

Ønsker du en lettere lykt med mindre batteripakke er Silva Trail Runner Free-serien et godt alternativ. Disse lyktene kan varte opp med 400 lumen og har en relativt unikt passform ettersom det er de første hodelyktene med alle ledninger integrert i hodebåndet. Vekten er latterlig lav, og lyset er imponerende bra til å være en så liten lykt. Testen av Silva Trail Runner Free lyktene kan du lese her.

Konklusjon

Silva Trail Speed 4XT
Silva Trail Speed 4XT

Product Name: Silva Trail Speed 4XT

Brand: Silva

MPN: 2199

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 95%
  95%
 • Funksjoner - 95%
  95%
 • Lysstyrke - 95%
  95%
 • Batteritid - 95%
  95%
 • Verdi for pengene - 90%
  90%
94%

Konklusjon

Det er ikke så mye mer å si om Silva Trail Speed 4XT. I løpet av testperioden har lykten levert på alle områder, og lykten har blitt en slags motivasjonsfaktor for å gå ut i mørket – uansett vær! Silva Trail Speed 4XT er en portabel lyskaster du fester på hodet, og du bør heller fokusere på at du ikke skal blende de som kommer i mot deg, enn å bekymre deg for om du selv har nok lys.

Er du på jakt etter en hodelykt som perfeksjonerer forholdet mellom vekt, komfort, lysstyrke og god batteritid, så er Silva Trail Speed 4XT svaret.

En soleklar toppkarakter. Bra jobba Silva!

Pros

 • Fantastisk kraftig lys!
 • God spredning av lyskjeglen.
 • Lett til å vær såpass kraftig.
 • Sitter godt på hodet, lett å justere.
 • Lang batteritid.
 • Intelligent lykt som justerer lysstyrken selv.
 • Medfølgende ekstrautstyr utvider bruksområdet ytterligere.
 • Tåler regn.

Cons

 • Blir veldig varm!

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022