Når du trodde du allerede hadde funnet den letteste og beste hodelykten på markedet, dukker plutselig Silva Trail Runner Free opp og redefinerer hodelyktene slik vi kjenner de i dag.

De siste årene har vi sett et hav av hodelykter fra ulike produsenter. Noen store, kraftige og tunge, andre mindre, kompakte og lette. En´ hodelykt kan ikke tilfredstille alle behov, og med så mange millioner aktive brukere av hodelykter, er det en selvfølge at det må finnes ulike typer. Den personen som skal kjempe seg dagevis gjennom Finnmarksløpet midt i stummende mørke, har helt andre krav til en hodelykt enn han/hun som løper en enkel treningstur i marka eller på fjellet etter jobb. Og heldigvis finnes det mange alternativer å velge mellom.

Lettvekts bølgen

I fjor lanserte Silva hodelykten Silva Trail Speed 4XT, en kraftig hodelykt med mulighet for lang levetid gjennom tilkobling av eksternt batteri. Lykten er relativt kompakt og lett til å være så kraftig, og kan fint brukes til løpeturer og skiturer, men den var/er likevel litt for tung og stor til de kortere turene der du ønsker å ta med deg minst mulig, men likevel trenger mye lys.

På dette området har Silva sin Trail Runner-serie dekt mangt et behov i en lang årrekke, og lykten vi nå har testet – den femte utgaven av Trail Runner-lyktene – er uten tvil den utgaven med størst forbedring!

Silva Trail Speed Free
Innholdet i esken. Silva Trail Speed Free lykt, Hybrid-batterikassett, 1,15Ah oppladbart batteri og forlengningskabel.

 

Silva Trail Runner Free

Silva Trail Runner Free har det mest passende navnet i hele Silva sin produktlinje, for her er du virkelig fri. Er det noe vi lettvektsorienterte løpere ikke liker, så er det ledninger som henger i veien og virker forstyrrende. Det har Silva forstått. Silva Trail Runner Free er nemlig den første hodelykten der strømkabelen er integrert i hodebåndet slik at «problemet» med ledninger er totalt fraværende. Den eneste antydning til ledning, er den superkorte koblingen (ca. 5 cm) mellom det ene festet langt bak på hodebåndet og selve batterikassetten, og til og med dette er ikke en tradisjonell ledning, men et vevd materiale som ligner mer på en flat skolisse.

Ledningen er sydd inn i hodebåndet slik at du unngå problemet med ledninger som kommer i veien. Den eneste ledningen på lykten er den ca. 5 cm korte biten mellom det ene justeringsfestet og batterikassen.

Silva kaller løsningen for den integrerte strømkabelen for «Free Technology», og gjorde seg umiddelbart fortjent til ISPA Award, en pris som deles ut til spesielt gode produkter i mange ulike kategorier.

 

Tre modeller

Silva Trail Runner Free selges i tre ulike utgaver, men selve lykten er den samme for alle tre variantene.

Som nevnt er lykten den samme, men batteripakken er noen ulik på de tre modellene. De to første modellene har en Hybrid-batterikassett som kan brukes med vanlige AAA-batterier, eller et oppladbart batteri. Den første lykten kommer altså med den samme kassetten, men du får ikke med det oppladbare batteriet – kun 3 AAA batterier.

Den andre modellen, Silva Trail Runner Free H, selges med Hybrid-batterikassett OG oppladbart batteri. Dette er modellen vi fikk til test og som sannsynligvis kommer til å selge best.

Ultra-modellen har et langt større batteri og er beregnet for deg som tilbringer mange timer utendørs uten mulighet til å lade lykten underveis, og som likevel ønsker en lett hodelykt og størst mulig frihet. Batteriet på 4.0Ah kan ikke benyttes i Hybrid-batterikassetten, men du kan fint kjøpe en ekstra batterikassett og deretter benytte vanlige AAA batterier eller kjøpe det mindre oppladbare batteriet dersom du ønsker det.

Utvid batteritiden med ekstra batterier

Samtlige lykter kan brukes med både vanlige batterier og oppladbare batterier. Du kan med andre ord kjøpe et oppladbart batteri til Silva Trail Runner Free dersom du velger å begynne med den enkleste utgaven, eller ta med deg ekstra AAA-batterier til «H»-utgaven dersom du skal på en lengre tur uten mulighet til å lade. Det følger også med en forlengningskabel som gjør det mulig å oppbevare batteriet i en varm lomme, topplokket på sekken, etc.

Bildet under viser batteritiden for Silva Trail Runner Free H under ulike forhold, og i de ulike styrkmodusene. Batteritiden tar utgangspunkt i det oppladbare batteriet på 1,15Ah.

Bildet under viser batteritiden med 3xAAA batterier. Ett AAA batteri tilsvarer 1,5Ah, og du vil derfor få mye lengre batteritid dersom du velger å bruke tre vanlige AAA batterier enn det oppladbare.

Lett, kompakt og værbestandig

Silva Trail Runner Free er lett og kompakt, og du kan virkelig ikke forvente å finne noe lettere med det første. Vår utgave, Silva Trail Runner Free H med det oppladbare batteriet og batterikassetten med oppladbart batteri veier 119 gram. Batterikasseten alene veier 53 gram. Lyktehodet er forsvinnende lite, består av to ulike LED-lamper og kan tiltes opp og ned. Til tross for den kompakte størrelsen har Silva har designet det slik at «av/på»-knappen (på venstre side) er enkel å betjene selv med hansker.

Hodebåndet er bredt og komfortabelt. Båndet er laget i et elastisk strikket materiale, og innsiden har silikonstriper for bedre friksjon og å hindre bevegelse. Som nevnt er ledningene sydd inn i båndet, så her er det null kabler.

Lyktehodet består av to LED-dioder so, sammen sørger for at lykten lyser langt og kraftig, men også bredt.

Lykten og batterikassetten er også IPX5-sertifisert, som betyr at du fint kan bruke lykten i regn og skikkelig uvær. Bak på batteripakken sitter også et lite rød LED-lys som bidrar til ekstra trygghet når du er ute og løper. Dette må slåes på før det fungerer, og har to ulike moduser; konstant lys eller hyppig blink. Lyset er overraskende kraftig og lett å se for noen som kommer bakfra. Det eneste vi har å trekke på lykten, er at du må huske å slå av bryteren på innsiden av dekselet når lykta ikke er i bruk. Det holder altså ikke å slå av hovedbryteren på lyktehodet. Det ideelle hadde vært at du først kunne slå på bryteren for sikkerhetslyset, og deretter ville det blitt aktivert/deaktivert samtidig som du slo på hovedbryteren på lykta.

Bli lys!

Sett Silva Trail Runner Free på hodet, trykk på «power»-knappen, og vær klar til å bli overrasket. Den vesle saken kan nemlig varte opp med en utrolig lysstyrke! Silva benytter to ulike LED-lamper der begge lampene til enhver tid benyttes. Ved ett trykk aktiverer du det kraftigste lyset (400 lumen – 80 meter)), ytterligere ett trykk vil dimme lyset til 200 lumen, og et tredje trykk demper lyset til 50 lumen. Trykker du en fjerde gang, vil lykten blinke raskt (Max Mode Indication) et par ganger før den går over til maksimal styrke igjen. Denne funksjonen skal gjøre det enklere å vite når du faktisk bruker lykten på maksimal styrke, og kan være nyttig når du er ute i dårlig vær eller begynner å bli sliten og er usikker på hvilken styrke du faktisk benytter. Holder du knappen inne i 2 sekunder, begynner den å blinke med jevne mellomrom (egnet for å tilkalle hjelp i en nødssituasjon).

At Silva benytter to LED-lamper istedenfor en veldig kraftig, er slett ikke tilfeldig. For å unngå tunnelsyn og en lyskjegle som bare er lang og kraftig, bruker Silva en´ LED-lampe som sørger for å lyse langt og kraftig, og en LED-lampe som lyser bredere og mindre kraftig. På denne måten får de spredd lyset både bredt og langt slik at du unngår tunnelsyn og får mye bedre oversikt over omgivelsene.

Hvor kraftig lys du ønsker å bruke er helt opp til deg og hva du gjør. Dersom du bruker lykten under gange, så kommer du langt med selv det svakeste lyset på 50 lumen. Jogger du langs vei eller en fin sti, så er det mer enn nok med 200 lumen, og faktisk kanskje også 50 lumen. Vi brukte 400 lumen først ved løp nedover fra fjellet når hastigheten økte og vi ønsket bedre oversikt over terrenget. 400 lumen høres lite ut, men merk at det er forskjellige måter å måle lumen på (dessverre). En «billig-lykt» til 300 kr som skal gi deg 1000 lumen, trenger ikke å lyse like godt som en lykt av langt bedre kvalitet med «bare» 400 lumen.

Silva måler etter lumenverdier i henhold til ANSI FL1 STANDARD, og målingen starter 30 sekunder etter at lampen er slått på. ANSI FL1 STANDARD-en er den første internasjonale standarden for bærbar belysning, og gjør det enkelte for forbrukeren å sammenligne forskjeller mellom ulike typer bærbar belysning som lommelykter, håndlykter og hodelykter.

Intelligent Light-teknologien sørger for at lykten lyser både langt og bredt nok til at du unngår tunnelsyn, og at du fremdeles får mer enn nok lys med 50 lumen så lenge du lyser rett foran deg.

Nytt eksempel:

Er det en ting vi savner på Silva Trail Runner Free, så er det muligheten til å stille på rødt lys. Rødt lys er ikke det du bruker oftest, men det er utrolig praktisk på nattestid når man ønsker å bevare nattsynet. Dersom du for eksempel skal navigere etter kart i mørket, så vil rødt lys ha en klar fordel over tradisjonen hvit/gult lys.

 

Konklusjon

Silva Trail Runner Free H
Silva Trail Runner Free

Brand: Silva

MPN: fra 849

Currency: NOK

90%

Konklusjon

Silva Trail Runner Free har vist seg å være alt vi ønsker oss av en liten og lett hodelykt, og egentlig enda litt mer. Løsningen med å integrere ledningen i hodebåndet, samt den smarte hybrid-batterikassetten som tar deg veksle mellom vanlige og oppladbare batterier, gjør dette til den beste hodelykten vi har testet i denne klassen.

Vår anbefaling er å velge Silva Trail Runner Free H – modellen med den oppladbare batteripakken på 1.15Ah. Her er det vanskelig og ikke bli fornøyd. En klasse-lykt!

Pros

  • Fenomenalt liten og lett!
  • Suveren løsning med innebygd ledningen i hodebåndet.
  • Enkel betjening.
  • Kraftig lys.
  • Hybrid-batterikassett lar deg veksle mellom vanlige batterier og oppladbare batterier.
  • Lader raskt.

Cons

  • Sikkerhetslyset aktiveres ved hjelp av en egen bryter og må slåes av selv om hovedlyset er av.
  • Ingen mulighet for rødt lys.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022