Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle dets positive og negative egenskaper. Skal vi tro en helt fersk studie, kan rødvin være bra for deg med høyt blodtrykk.
Kan ett glass rødvin virkelig være bra for hjertehelsen? I følge en ny studie publisert i tidsskriftet Hypertension, kan du kanskje skåle med god samvittighet fremover.
Forskerne undersøkte og evaluerte matinntaket på over 100 varer for 904 voksne personer mellom 25 og 82 år. I tillegg ble det gjort undersøkelser som tok for seg tarmflorabakterier og blodtrykk. Resultatene de kom frem til viste at de som inntok mest flavenoidrik mat, hadde et lavere systolisk blodtrykk sammenlignet med de som inntok minst.
I tillegg til rødvin, finnes flavenoider i matvarer som:
Mørk sjokolade har forresten en rekke virkestoffer som kan påvirke helsen vår i positiv retning. Mer om dette kan du lese i artikkelen Derfor kan du nyte sjokoladen i kveld!
I studien fant forskerne at «å drikke i underkant av tre enheter med rødvin i uken kan assosieres med en gjennomsnittlig reduksjon på 3.7 mm Hg i systolisk blodtrykk sammenlignet med de som ikke inntar rødvin. En del av effekten skyldes sannsynligvis en bedre tarmflora. Nyere studier har funnet en sammenheng mellom en sunn tarmflora og et sterkt hjerte, noe som kan forklares med en reduksjon i risikoen for inflammasjon (betennelse). Selv om det trengs mer forskning på området, er det i følge lederen bak studien, Aedín Cassidy, lovende å se at det er en kardiovaskulær beskyttelse som følge av økt forbruk av flavenoidrike matvarer.
Og, det er ikke bare hjertet ditt som kan ha godt av flavenoidene. I følge en annen studie publisert i tidsskriftet Neurology, har personer som inntar et kosthold bestående av mye flavenoider opptil 20% lavere risiko for kognitiv tilbakegang når de blir eldre (også på grunn av redusert inflammasjon).
Det er en indikasjon på at å redusere risikoen for inflammasjon ved å spise sunt, og også et glass rødvin i ny og ne, kan ha en positiv effekt på kroppen – selv om du skulle starte å spise sunnere selv i sein alder.
Forfatteren bak studien legger til at «Å legge disse matvarene til kostholdet, er en enkel endring alle kan gjøre, og det kan gi fordeler for hvem som helst. Du trenger ikke å spise som dette i presis for å oppnå en betydelig effekt, men oppnå fordeler med en gang. Og du vil sannsynligvis kunne se en større effekt jo lengre du fortsetter».
Kilde
1. www.ahajournals.org
2. www.eatthis.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene