Lett, smart, liten, og kraftig. Det er ordene som oppsummerer Petzl Swift RL. Dette er en lykt som kan bli med deg nesten overalt, uten at du engang merker det.

Petzl har laget hodelykter siden 1973, og siden har de ikke sett seg tilbake. Enhver person som noen gang har rettet tankene mot konseptet «hodelykt», bør i minste ha sett, hørt, eller prøvd en Petzl-lykt. Noe annet vil være en prestasjon på høyde med Norge-Brasil kampen i 98.

Dette er lykten som spenner over en brukergruppe like bred som Mjøsa er lang. Her har du en enkel og grei lykt som like gjerne kan fungere som teltlykt på helgeturen i marka, løpelykt i stummende mørket på fjellet, sykkeltur på kronglete stier, eller skitur i oppkjørte spor eller i bunnløs pudder. Petzl Swift RL er med andre ord allsidig. Og skulle vi definert en perfekt målgruppe for denne lykta, så er det de som elsker å pakke lite og lett, enten det er for turer i skog og fjell, eller for reise over landegrensene.

100 gram!

Man skulle tro det var feil i spesifikasjonene, men Petzl Swift RL veier faktisk kun 100 gram. Dette er latterlig lett. Ja, det finnes lykter som veier det samme, men det finnes ikke mange lykter som klarer å pakke inn 900 lumen, like lang batteritid, og ikke minst REACTIVE LIGHTNING. Dette gjør Petzl Swift RL ganske unik i sin klasse.

Petzl har tydeligvis tatt med seg all erfaringen fra hodelykter de har laget de siste tiårene, og kommet frem til noe de virkelig kan være stolte av. Både lysstyrke, funksjon, brukervennlighet og komfort innfrir.

 

Passform og justerbarhet

Hodebåndet er faktisk et av de bedre vi har testet. Petzl har valgt å gå for en løsning der båndet deler seg i to på den bakre halvdelen av hodet, og på denne måten får du en passform som gjør at lykten sitter som støpt nesten uansett hvor mye du headbanger deg gjennom en løpetur i skauen. Båndet kan også hektes av selve lyktehodet slik at du kan vaske det i vaskemaskinen. Utrolig praktisk enten det har blitt skittent, eller du bare ønsker å få ut svetten. Hodebåndet benytter også en reflektiv søm for økt synlighet. Egen synlighet er noe mange glemmer ettersom det kan virke som en selvfølge når man løper med en lys på hodet, men hvor mange ser lykten din når de kommer bakfra?

Selve lyktehodet består av to LED-lamper, en liten og en stor, pluss RL-sensoren. En hendig funksjon er at lyktehodet kan justeres over ti trinn. Du kan med ander ord stille lykta i nesten enhver vertikal vinkel, og i tillegg kan den vinkles til å lyse nesten rett opp dersom du ønsker å henge den rundt nakken.

Lykten er IPX4 sertifisert, og selv om du ikke akkurat kan bruke Petzl Swift RL som dykkerlykt, så holder den fint gjennom både regnvær og massive svettetokter.

Lykten kommer i tre ulike farger; blå, oransje og svart.

Og bare for å ha det klart først som sist; Petzl har også en lykt som heter Petzl Swift RL Pro. Hovedforskjellen fra «vanlige» Swift RL er at Pro-utgaven er kompatibel med Petzl-hjelmer og kan festes ved hjelp av en medfølgende monteringsplate. Lykten er også kompatibel med andre hjelper dersom du benytter ekstra monteringsutstyr.

 

Imponerende batteritid

Jo mindre en lykt er, desto mer utfordrende er det å imponere på batterifronten. Isteden for å benytte AAA-batterier som veier lite og kan byttes ut, har Petzl valgt å gå for et oppladbart 2350 mAh batteri som lades via micro-USB. For å maksimere batteritiden har de også puttet inn sin nyeste og mest avanserte REACTIVE LIGHTNING teknologi som sørger for å maksimere batteritiden, samtidig som du og jeg hele tiden er sikret best mulig lys under alle mulige situasjoner.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men kombinasjonen fungerer faktisk akkurat slik det er tenkt. På det meste har du lys i opptil 100 timer, mens det kraftigste lyset vil gi deg rundt 2 timer brenntid.

En annen smart funksjon er indikatorlyset som angir gjenværende batteritid i fem nivåer. Ett lys tilsvarer 20%, så er det fire lys tent vil du ha mellom 60-80% batteritid igjen. Å fullade lykten tar ca. 6 timer, noe som er i drøyeste laget. Vi skulle gjerne sett at dette var halvert.

 

REACTIVE LIGHTNING – Lys som tilpasser seg

Petzl var tidlig ute med sin REACTIVE LIGHTNING teknologi, og har gjennom årene forbedret den til et vi ser i dagens Petzl Swift RL. REACTIVE LIGHTNING fungerer slik at lyset tilpasser seg omgivelsene du befinner deg i. På samme måte som en lyssensor i mobilskjermen din reagerer på lyset i omgivelsene rundt seg, vil en lyssensor i Swift RL sørge for å justere lysstyrken og bredden etter lyset i omgivelsene du befinner deg i. Dette bidrar til at lykta ikke bruker mer batteri enn nødvendig ettersom den heller ikke lyser kraftigere enn det den tror du har bruk for.

REACTIVE LIGHTNING fungerer i prinsippet likt som Silva sin Intelligent Light som finnes i blant annet Silva Trail Speed 4 XT som vi har testet her. Intelligent Light sørger for at lengden på lyskjeglen justeres i takt med terrenget foran deg. Er utsikten åpen og uten hindringer, så økes styrken og lengden på lyskjeglen, mens dersom du befinner deg i tett skog eller midt i en snøstorm, så reduseres den. Når vi sammenligner disse, holder vi en liten knapp på REACTIVE LIGHT teknologien til Petzl.

Petzl Swift RL har både en standard modus og en REACTIVE LIGHTNING modus. Begge modusene har tre ulike lysstyrker, men det er stor forskjell på hvordan de fungerer.

Standard modus: 10 lm (max burn), 200 lm (standard burn), 550 lm (max power)
REACTIVE LIGHTNING: 100 lm (max burn), 300 lm (standard burn), 900 lm (max power)

Standard modus fungerer rett frem. Ett klikk og lykta skifter til neste lysstyrke og holder lysstyrken helt til du skifter til et lavere/høyere nivå, endrer til REACTIVE LIGHTNING eller slår lykta av. I standard modus benytter lykten kun den ene LED-lampen.

REACTIVE LIGHTNING er tilgjengelig i tre ulike lysstyrker, men her justeres lyset som nevnt ut i fra omgivelsene. For å skifte mellom de to lysmodusene, holder du inne av/på knappen i ca.1 sekund. For å slå av lykta, blar/trykker du deg gjennom de tre lysstyrkene til lykta går i svart. Når du benytter REACTIVE LIGHTNING vil Swift RL benytte begge LED-lampene, og du vil få en bredere lysstråle enn når du kun benytter standard modus og den ene LED-lampen.

Petzl har også bakt inn en smart funksjon der lykten automatisk går over i reservemodus når det er kun 10% gjenværende batteritid i den lysmodusen du befinner deg i. For maks brenntid og standard vil lykten gå over i reservemodus straks batteritiden begynner å bli faretruende lav. For standard og maks brenntid er denne på ca. 2 timer med en lysstyrke på 15 lm. For maksimal brenntid er reservemodusen på ca. 2 timer med en lysstyrke på 10 lm. Dette er mer enn nok lys til å se godt når du beveger deg med vanlig ganghastighet.

Er det en ting vi savner  så er det muligheten til å stille på rødt lys. Rødt lys er ikke det du bruker oftest, men det er utrolig praktisk på nattestid når man ønsker å bevare nattsynet. Dersom du for eksempel skal navigere etter kart i mørket, så vil rødt lys ha en klar fordel over tradisjonen hvit/gult lys.

Petzl Swift RL
Det var vanskelig å få tatt gode testbilder med været som har vært i det siste, men her er Petzl Swift RL med lyset på full styrke. Den lyser bra opp!

Enkel i bruk

Hvis du er lei av superavanserte tekniske dingser, så er kan vi glede deg med at Petzl Swift RL er svært enkel i bruk. Her er det kun en knapp å forholde seg til, og den bruker du til å både slå på/av lykten, endre lysstyrke å endre lysmodus. Knappen er responsiv og passe stor. I tillegg har Petzl inkludert en praktisk låseknapp som hindrer lykten i slå seg på av seg selv når du oppbevarer den i sekken, i en lomme, etc.. Låseknappen kan også brukes for å unngå og skifte lysmodus underveis. For å aktivere/deaktivere låsen, skyver du den bare til siden.

Petzl Swift RL
Låseknappen hindrer at du ved et uhell slår på lykta når du for eksempel oppbevarer den i sekken.

Er det en ting vi savner med Petzl Swift RL, så er det en funksjoner som gjør det lettere å vite om man faktisk benytter REACTIVE LIGHTNING, eller om man benytter standard modus. Det har blitt mange runder der vi må ta av oss lykten for så å se etter om det er ett eller to lys som er tent. Som beskrevet er det enkelt å skifte mellom de to modusene, men det burde altså vært lettere å vite hvilken modus man til enhver tid benytter.

Rask sammenligning

Vi tar med en rask sammenligning av Petzl Swift RL og to andre populære Petzl-lykter, og ikke minst en «konkurrent» fra Silva. Størrelsesmessig er lyktene ganske like, men Swift RL tar minst plass av disse. Iko Core veier minst, men tar også størst plass. Petzl Nao + gir størst rom for å tilpasse lysstyrken nøyaktig slik du ønsker det, men det er strengt talt begrenset hvor pinlig nøyaktig lysstyrke du behøver. Her har Petzl Swift RL faktisk en styrke i at du enkelt kan svitsje mellom totalt seks ulike moduser – hver med sine styrker.

Da vi testet Silva Trail Runner Free H lykten var vi svært begeistret for både vekt, passform og ikke minst lysstyrken som den lille lykta klarte å lire ut av seg. Begeistringen er der fremdeles, men Petzl Swift RL tar rett og slett lurven av Silva-lykten. Silva oppgir 400 lumen for Trail Runner Free, mens Petzl klinker til med 900 lumen på Swift RL. Det merkes. Og kanskje det mest imponerende er at Petzl har klart å lage lykten både lettere og mer intuitiv med sin REACTIVE LIGHTNING enn det SIlva har klart med sin lykt. Petzl-lykten ser ved første øyekast større ut, men her er det viktig å huske på at batteriet sitter i selve lyktehodet, mens det for Silva-lykten sitter i en batterideksel på baksiden av lykta. Begge lyktene lar seg folde sammen i en lomme lett som en plett, så størrelsesmessig er det lite som skiller. Petzl vinner dog på batteritid – og på lysstyrke. Silva-lykten har imidlertid mulighet til å bytte batterier underveis, noe som helt klart er en fordel.

Unasett. Vi er imponert.

Konklusjon

Petzl Swift RL
Petzl Swift RL

Product Name: Petzl Swift RL

Brand: Petzl

MPN: 1209

Currency: NOK

90%

Konklusjon

Petzl Swift RL leverer mer enn du kan forvente, i en innpakning mindre og lettere enn det som burde vært mulig. Lykta leverer utrolig lysstyrke, og en meget velfungerende funksjon i REACTIVE LIGHTNING. Batteritiden imponerer, og brukervennligheten er svært god. Når dette toppes med god passform og all right pris, så er det ikke mer å be om.

For alle som ønsker en superlett lykt med lysstyrke nok til å ta deg gjennom de meste av aktiviteter utenom krevende skikjøring og rask stisykling, er Petzl Swift RL et særdeles godt valg.

Pros

  • Utrolig liten og lett.
  • Svært god lysstyrke.
  • Smart passform gjør at den sitter godt.
  • Mulig å vinkle lykten i 10 nivåer.
  • Låseknapp hindrer lykten i å slå seg på under transport.
  • REACTIVE LIGTHNING fungerer veldig bra.
  • God batteritid.
  • Avtagbart hodebånd som kan vaskes.
  • God batteriindikator for gjenværende lysnivå.
  • Reservemodus gir deg lang levetid når batteriet nærmer seg tomt.

Cons

  • Mangler rødt lys.
  • Bruker lang tid på å lade.
  • Til tider vanskelig å vite om man benytter REACTIVE LIGHTNING eller standard lys.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Pulsklokker – Best i test 2024!

På jakt etter ny pulsklokke? Vi gir deg den mest omfattende…
Dato: Mai 03, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024