Sliter du med vedvarende muskel- og leddsmerter? Vi gir deg oversikten over de beste kosttilskuddene som kan hjelpe deg til mindre smerter.

Visste du at så mange som 7 av 10 opplever muskelsmerter i løpet av et år? Muskelsmerter kan oppstå som følge av alt fra fysiske anstrengelser til psykiske påkjenninger. Felles for alle typer muskelsmerter er at musklene er smertefulle, stive og har nedsatt funksjonsevne. Det samme gjelder for leddsmerter som fortoner seg med smertefulle og stive ledd, og gjerne nedsatt funksjonsevne.

Under listen finner du mer informasjon om noen av årsakene til at muskel- og leddsmerter oppstår, og hva du kan gjøre for å forebygge/behandle disse smertene.

 

Kosttilskudd for muskler og ledd – Best i test 2023

Hardworkout.no har i testen lagt vekt på kriterier som blant annet mengde ingredienser/virkestoffer og hva disse kan bidra til, pris pr dagsdose, leverandørens påståtte effekt, samt EU sin liste over godkjente påstander om hva det enkelte virkestoffet kan bidra til.

Ved å handle gjennom linkene i testen mottar vi en liten provisjon fra leverandørene/butikkene som bidrar til at vi kan fortsette å publisere kvalitetsbevisste tester og artikler.

Du betaler uansett den samme rimelige prisen som butikkene oppgir. Vi setter derfor pris på om du bruker linkene i artikkelen. Her kan du lese mer om våre samarbeidspartnere.

SORTER ETTER:

1.

Vitamail Flex5x

Antall serveringer:

60

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 199,-
Bestill her

Annonselenke

Vitamail Flex er et kraftig kosttilskudd bestående av utelukkende naturlige virkestoffer som virker direkte på muskler og ledd ved å tilføre viktige næringsstoffer slik at de har best mulig forutsetninger for å fungere optimalt.

Vitamail Flex inneholder en kombinasjon av boswellia serrata, grønnleppet musling, gurkemeieekstrakt, kollagen type II, Bioperine sort pepperekstrakt, vitamin K2, vitamin C og vitamin D3. Sammen jobber disse virkestoffene for at kroppen skal fungere som et velsmurt maskineri.

2.

Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals

Antall serveringer:

60

Score: 85/100

Rating: 5.1/6
Kr 189,-
Bestill her

Annonselenke

Star Nutrition Ultimate Vitamins & Minerals lever opp til navnet og leverer et nærmest komplett kosttilskudd for å optimalisere muskel- og leddfunksjon!

Ultimate Vitamins & Minerals inneholder hele 12 ulike vitamin og 8 forskjellige mineraler. Produktet er tilsatt virkestoffene astaxanthin, et karoteinoid med dokumentert effekt på muskler og ledd, og er spesielt godt egnet for alle som er mye i aktivitet. Karotenioder bidrar til et strekt immunforsvar og en fin og gylden hudtone. Kombinasjonen av de ulike vitaminene, mineralene og de ulike antioksidante, bidrar til å beskytte kroppens celler mot frie radikaler fra omgivelsene.

Et ekstra pluss er at Ultimate Vitamins & Minerals, inneholder Oliola (olivenekstrakt) som beskytter mot oksidering av LDL kolesterol og hjelper med å bevare hjerte- karsystemet.

 

3.

Eduflex

Antall serveringer:

30

Score: 75/100

Rating: 4.5/6
Kr 315,-
Bestill her

Annonselenke

Eduflex er et kosttilskudd spesielt utviklet for å lindre ømme og stive ledd og muskler. Produktet består av en kombinasjon av Ruis Omega-3 selolje og gurkemeie. Studier har vist at Gurkemeie har en svakt smertestillende effekt, i tillegg til at det kan virke betennelsesdempende og styrkende for immunforsvaret.

Eduflex inneholder to spesielle som skal virke lindrende ved ømme og stive ledd: Ruis Omega-3 Selolje og gurkemeie (curcumin.

Ruis Omega-3 Selolje inneholder flere av  de essensielle omega-fettsyrene omega-3, -6, -7 og -9. Leddene dine merker stor forskjell mellom fiskeolje og selolje, og selolje inneholder mer av den gode omega-3 fettsyren DPA.

4.

Gurkemeie Max

Antall serveringer:

30

Score: 70/100

Rating: 4.2/6
Kr 249,-
Bestill her

Annonselenke

Gurkemeie Max er et nyutviklet kosttilskudd som kombinerer mange av de kjente naturlige virkestoffene som har vist seg å ha en god effekt på kroppen.

Gurkemeie inneholder det svært kraftige virkestoffet curcumin, en kraftig antioksidant som virker anti-inflammatorisk og samtidig styrke immunforsvaret.

Studier viser at curcumin kan ha en lindrende virkning på ømme og stive ledd, og gurkemeie anses derfor i dag å være et godt supplement ved behandling av svake leddplager.

 

5.

Helhetshälsa Citikolin

Antall serveringer:

30

Score: 68/100

Rating: 4.1/6
Kr 379,-
Bestill her

Annonselenke

Helhetshälsa Citikolin gir deg rikelig påfyll av dett essensielle næringsstoffet kolin. Kolin omdannes lett til acetylkholin og fosfatidylkolin – to næringsstoffer som er viktige hjernen. Acetylkholin og fosfatidylkolin er blant annet viktig for hukommelsen.

Kolin er blant annet viktig for å opprettholde hukommelses- og innlæringsevnen,  samt den mentale skarpheten. Kolin er i slekt med vitamin B-gruppen, og er viktige for energiomsetningen i cellene. Kolin finnes naturlig i alle kroppens celler.

Det er spesielt en ingrediens som gjør dette produktet så bra, nemlig stoffet cyztidin. For at hjernen skal kunne utnytte kolin må den også tilføres cytidin. Cytidin er en helt nødvendig komponentet for at kolinet skal være funksjonelt. Citikolin inneholder både kolin og cytidin, slik at kolinet lett kan omdannes i hjernen til de viktige stoffene acetylkolin og fosfatidylkolin.

Citikoling inneholder også vitamin C  som kan virke styrkende på immunforsvaret, samt sink.

6.

Eduflex leddkrem

Antall serveringer:

-

Score: 68/100

Rating: 4.1/6
Kr 149,-
Bestill her

Annonselenke

Eduflex leddkrem reduserer leddsmerter og symptomer på betennelser i leddområdet og virker lindrende ved ømme muskler.  

Kremen inneholder mentol og eukalyptus for kjølende effekt, og glukosamin, kondriotin og MSM. Eduflex Leddkrem gir rask smertelindring, og er vel utprøvd som effektiv behandling ved inflammasjon, hevelse og smerter i leddområdene. Eduflex Leddkrem kan med fordel brukes i kombinasjon med Eduflex Kapsler. Produktet er fri for parabener.

7.

Life Flexilett

Antall serveringer:

60

Score: 65/100

Rating: 3.9/6
Kr 379,-
Bestill her

Annonselenke

Life Flexilett Curcumin inneholder NovaSOL® gurkemeie ekstrakt forsterket med vitamin C og D. Den unike produksjonsmetoden bidrar til høy biotilgjengelighet.

Opptaket av NovaSOL® opptil 185 ganger bedre i blodplasma enn den gurkemeien som brukes i vanlig matlaging. Dette skyldes hovedsakelig NovaSOLs unike produksjonsmetode som gjør den både fett- og vannløslig samt ph-stabil. NovaSOL® inneholder også vitamin C som bidrar til normal kollagendannelse som har betydning for bruskens normale funksjon. Vitamin D bidrar til normalt immunsystem og til å beholde en normal muskelfunksjon

Produktet er klinisk testet i flere studier Unik produksjonsmetode utviklet av AQUANOVA® i Tyskland.

8.

Gelenk Collagen

Antall serveringer:

30

Score: 72/100

Rating: 4.3/6
Kr 198,-
Bestill her

Annonselenke

Gelenk Collagen er basert på en østerrisk resept som skal bidra til å motvirke ledd- og muskelplager.

Hovedingrediensene i Gelenk Collagen er hydrolysert collagen type ll som er viktig for kroppens brusk, ledd, muskler og sener. MSM (en naturlig og organisk svovelkilde) og haibruskkonsentrat bidrar til å bygge opp slitt brusk i leddene samtidig som de kan motvirke ømmhet i ledd, muskler og sener.

Gelenk Collagen inneholder i tillegg mangan som kan ha en positiv virkning på dannelsen av brusk- og bindevev, samtidig som det beskytter cellene for oksidativt stress. Gelenk Collagen inneholder også vitamin B6, B9 og B12 som er bra for blodsirkulasjonen og immunsystemet.

9.

Vita Pura OptiFunction

Antall serveringer:

30

Score: 91/100

Rating: 5.5/6
Kr 299,-
Bestill her

Annonselenke

Vita Pura OptiFunction er et avansert kosttilskudd laget for  lindre og forebygge betennelsestilstander i muskler og ledd. Produktet inneholder utelukkende virkestoffer med dokumentert effekt.

Vita Pura OptiFunction er et nytt produkt på markeded, laget av kvalitetsbevisste Vita Pura. OptiFunction inneholder kun virkestoffer med dokumentert effekt, fremstilt av naturlige ingredienser.

Blant ingrediensene finner vi vitamin K2 – et vitamin som er svært viktig for beinbygningen. Kurkumin som har vist seg å ha en betennelsesdempende effekt. Ashwagandha, en urt med flere egenskaper og bruksområder. Denne har blant annet vist seg å øke kroppens evne til å håndtere stress, samtidig som den bidrar til psykisk og fysisk velvære. I tillegg kan Ashwagandha øke evnen til å bygge muskler, samt motvirke tap av muskelmasse.

Vita Pura OptiFunction inneholder også vitamin D3, et av de mest sentrale vitaminene for optimal benhelse og muskelfunksjon. For å øke kroppens evne til å oppta virkestoffene, er Vita Pura OptiFunction tilsatt piperin (ekstrakt fra sort pepper).

Vita Pura OptiFunction er nok et kvalitets produkt fra Vita Pura, og leverer en solid pakke dokumentert virkningsfulle næringsstoffer.

10.

Gelenk Collagen

Antall serveringer:

30

Score: 88/100

Rating: 5.3/6
Kr 198,-
Bestill her

Annonselenke

Gelenk Collagen er basert på en østerrisk resept som skal bidra til å motvirke ledd- og muskelplager.

Hovedingrediensene i Gelenk Collagen er hydrolysert collagen type ll, MSM (en naturlig og organisk svovelkilde) og haibruskkonsentrat. Sammen skal disse virkestoffene bidra til å bygge opp slitt brusk i leddene samtidig som de kan motvirke ømmhet i ledd, muskler og sener. Gelenk Collagen inneholder i tillegg mangan som kan ha en positiv virkning på dannelsen av brusk- og bindevev, samtidig som det beskytter cellene for oksidativt stress. Gelenk Collagen inneholder også vitamin B6, B9 og B12 som er bra for blodsirkulasjonen og immunsystemet.

11.

Collagen Vital

Antall serveringer:

30

Score: 90/100

Rating: 5.4/6
Kr 199,-
Bestill her

Annonselenke

Collagen Vital er et norskprodusert kosttilskudd utviklet og markedsført av Norwegian Lab.

Collagen Vital inneholder en rekke virkestoffer som skal være bra for muskler og ledd. i følge Norwegian Lab vil Collagen Vital også kunne styrke immunforsvaret å gi mer overskudd i hverdagen.

På listen over virkestoffer finner vi kollagen, MSM, mangan, kobber, magnesium, vitamin C, vitamin B6 og B12, vitamin D og Boswella serrata.

Vitamin B6 og B12 bidrar til å redusere utmattelse og tretthet. Vitamin D og mangan er viktig for å opprettholde normale knokler og bein, samt optimal utnyttelse av kalsium og fosfor.

Vitamin C er med på å styrke immunforsvaret samtidig som det hjelper på normal kollagendannelse. Kollagen er med på å styrke bindevevet og brusk, mens kobber er med på å øke transporten av friske blodceller ut til cellene og dermed dannelsen av nytt og frisk bindevev. Boswellia serrata og OptiMSM kan bidra til å holde ledd og muskler komfortable.

Om forhold knyttet til testen

Vi gjør også oppmerksom på at denne testen omfatter Vita Pura AS sitt produkt OptiFunction. Vita Pura AS er eid av Hefner Holdings-konsernet, som også eier Proguiden. Proguiden driver blant annet nettstedet Hardworkout.no. Testen er derfor satt opp i henhold til markedsføringslovens regler om reklame.

Vi gjør oppmerksom på at kosttilskudd ikke er personlig testet av forfatteren, da alle typer kosttilskudd og legemidler vil kunne ha noe forskjellig individuell effekt på den enkelte person.

 

Slik oppstår muskel- og leddsmerter

Som nevnt kan muskel- og leddsmerter komme av både fysiske og psykiske årsaker, og det er ikke alltid like lett å identidisere årsaken. Akutte muskelsmerter skyldes gjerne skader som for eksempel en strekk, et støt eller slag mot muskulaturen, eller en feilbelastning av muskelen. Disse er lettere å identifisere enn muskel- og leddsmerter som oppstår over tid, som følge av stress, langvarig fysisk slitasje, eller psykiske påkjenninger.

Når musklene er stive og ømme er det ofte et tegn på feilstillinger, stress, psykiske belastninger, eller vedvarende muskelspenninger over en lengre periode. Slike muskelspenninger kan oppstå uten at du tenker over det, og det kan være nok at du oppholder deg mye i et kaldt klima og fryser mye slik at musklene spenner seg.

De akutte muskel- og leddsmertene lar seg lettere behandle enn de vi regner som kroniske. Typiske kroniske muskel- og leddsmerter er de som forårsakes av sykdommer som leddgikt, kronisk senebettenelse, fibromyalgi, Bekhterevs sykdom, etc.. Også kroniske tilstander kan behandles, men krever oftere reseptbelagte legemidler. I denne artikkelen har vi fokus på kosttilskudd som på en naturlig måte kan bidra til å redusere smertene som oppstår i forbindelse med stvive og ømme muskler og ledd.

 

Slik forebygger du muskel- og leddsmerter

Muskel- og leddsmerter kan av og til fortone seg uutholdelig, men heldigvis er det som regel mulig å forebygge smertene. Et av de beste rådene for å forebygge muskel- og leddsmerter er å være i regelmessig aktivitet. All form for mosjon og trening er bra, men spesielt styrketrening anbefales som forebyggende medisinen mot muskel- og leddsmerter. En sterk kropp vil lettere kunne motstå belastningsskader, slag, monotone bevegelser, og ikke minst hyppig bruk.

Styrketreningen trenger ikke å bestå av mange tunge og lange treningsøkter, men den bør inneholde øvelser som har fokus på å aktivere de store muskelgruppene i kroppen. Ved å trene mer spesifikke muskelgrupper som for eksemepel nakke og skuldre, vil du også kunne øke disse muskelgruppenes motstandsevne mot potensielle skader og smerter.

Husk at en av de aller beste forebyggende tiltakene du kan gjøre også er blant de enkleste – nemlig å gå.

Behandling av muskel- og leddsmerter

Det finnes ingen universal behandling av muskel- og leddsmerter ettersom disse smertene kan fortone seg så vidt forskjellig, og ikke minst i ulike muskelgrupper, men ofte vil behandlingsformer som massasje, akupunktur og varmebehandling være effektive. Av reseptfrie produkter brukes ofte Ibux, Volatorol gel eller Ibux-krem. I de fleste tilfeller er det viktig at muskelen/leddet holdes i ro.

Dersom du har vedvarende muskel- og leddsmerter som ikke gir seg eller avtar i styrke, anbefaler vi å ta kontakt med en lege. Produktene i denne listen er alle reseptfrie kosttilskudd som kan tilføre kroppen viktige næringsstoffer som kan motvirke inflammasjon/betennelser, og ikke minst hjelpe kroppen til å bli mer motstandsdyktig mot muskel- og leddsmerter.

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022