Fra før av vet vi at treningsøkter kan påvirke menstruasjonsplager, men kan menstruasjon påvirke hvor mye man yter og hvor mye effekt man får av treningen?
Grunnet hormonelle variasjoner kan menstruasjonssyklusen på både trening og energi.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Hormonelle endringer
På første dag med mensen, har kvinner lavest nivå av østrogen og progesteron. Dette bidrar til at man raskere føler seg utmattet eller sliten.
De neste dagene blir hormonutskillelsen økt.
Det at du kan kjenne en følelse av utmattelse når blødningene har startet, betyr imidlertid ikke at du ikke kan trene.
Underveis i treningen og etter økten blir endorfiner og serotonin frigjort. Dette kan ha en positiv effekt på både humør og eventuelle smerter. Dessuten har trening en stimulerende effekt på tarmen, noe som kan hjelpe mot oppblåsthet.
Føler du at det er tungt å trene de dagene du har mensen? Disse dagene kan det være gunstig å trene med en lavere intensitet eller holde seg aktiv ved å gå turer. Dette kan lindre menstruasjonsplagene.
Energinivået endrer seg
I fasen hvor man har eggløsning, økes østrogen- og testosteronnivået i kroppen. Progesteronnivåene holder seg lave og stabile.
Dette er en kombinasjon som ofte fører til en god effekt på humør, energinivå og yteevne. Det er dessuten mange kvinnelige toppidrettsutøvere som sier at de trener best i denne fasen av syklusen.
Ser vi på perioden mellom eggløsning og menstruasjon, kan mange kvinner oppleve denne som en del tyngre. Her kan man kjenne at hjertet jobber hardere eller man blir raskere sliten.
Kort om menstruasjon: Mer enn halvparten av menstruerende kvinner opplever en smertefull menstruasjon. Så mange som 10 prosent mener smertene er så vonde at de er forstyrrende i 1-3 dager hver måned.


Trening kan forebygge menstruasjonssmerter ifølge studie
I en studie publisert i Journal of Education and Health Promotion, fant man ut at kvinner som la inn tre treningsøkter på minst 30 minutter hver uke i åtte uker, opplevde mindre menstruasjonssmerter enn kvinner som ikke gjorde det.
Her ble det konkludert med at trening før og underveis i menstruasjonen kan bidra til å redusere mensensmerter.
Menstruasjonstap
Å trene regelmessig kan samtidig føre til mindre blødninger under menstruasjonen. Det kan være treningen i seg selv som bidrar til dette, eller vekttap som kan føre til lavere nivåer av østrogenutskillelse.
På en annen side kan store vekttap og svært hard trening føre til helsemessige ugunstigheter. Skulle du oppleve uregelmessig menstruasjon eller at du ikke får mensen i det hele tatt, bør du kontakte legen din.
Mister man menstruasjonen helt kan dette føre til langsiktige problemer, som for eksempel problemer med å bli gravid.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)

Metaanalyse peker mot liten effekt på ytelse
Tidsskriftet Sports Medicine publiserte i 2020 en metaanalyse hvor personene bak analysen hadde funnet at treningsytelse under den tidlige follikulære fasen av menstruasjonssyklusen, kan være ubetydelig redusert sammenlignet med andre faser i syklusen.
Skal man tro amerikanske Office on Women´s Health, er det ingen forskere som har funnet at de ulike fasene i menstruasjonssyklusen påvirker kvinners treningsevne. Man har likevel funnet at trening med lang varighet, som for eksempel maraton, utgjør en forskjell for kvinner med menstruasjon.
I et slikt tilfelle kan kvinner som er i fasen mellom eggløsning og menstruasjon kjenne på at det er mer krevende å trene i varmt vær og når luftfuktigheten er høy.
Oppsummering
Når man ser på totalen, vil trening ha en positiv effekt på vår helse. Dette gjelder også for kvinner under menstruasjon. Imidlertid reagerer ikke alle mennesker likt på hormonelle forandringer.
Noen kan føle seg sterk og har mye energi gjennom hele syklusen, mens andre har behov for å trene alternativt i noen dager når smertene er på sitt verste.