Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport ypper med trådløs lyd i særklasse, et kompakt design og lang batteritid. Men er det nok til å ta over tronen som kongen av trådløse ørepropper til trening?

I lydverdenen er Bang & Olufsen nesten like kjent som Usain Bolt eller Lionel Messi er for alle som følger med på idrett, eller Pippa Midleton for alle som elsker sladderbladder og kjendisliv. Selv om de kanskje er mest kjent for sine mer påkostede hodetelefoner med lyd og støydemping i særklasse, så har Bang & Olufsen også gjort seg bemerket i segmentet for trådløse ørepropper.

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport er deres siste tilskudd til familien og er en mer treningsfokusert utgave av den populære Beoplay B8.

Design og batteritid

Selve øreproppene på Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport er relativt små og nette, og i motsetning til Beoplay E8 som kun er en propp som fester seg i øret, kommer sportsutgaven med utskiftbare finner i tre ulike størrelser. Du kan fint benytte proppene uten disse, men finnene gir utvilsomt en tryggere passform under aktivitet. Vekten på 6,4 gram per ørepropp er helt på det jevne, og med silikontupper i tre ulike størrelser pluss et par i minneskumgummi som tilpasser seg ørene i større grad enn silikonen, skal det mye til for ikke å få proppene til å sitte i ørene.

Ladeetuiet er relativt stort og kantete, og tar merkbart mer plass enn ladeetuiet på konkurrentene fra Jaybird, Jabra, Apple, Huawei, osv.. Vekten på 55 gram er dog lett, og byggekvaliteten er solid og gir inntrykk av et sett trådløse ørepropper i høy kvalitet. Magnetene som holder proppene på plass i etuiet er kraftige nok til å holde øreproppene trygt på plass, samtidig som de er lette å ta ut med to fingre. Her er Beoplay E8 Sport mye bedre enn for eksempel Huawei FreeBuds pro som nesten sitter som limt i etuiet.

Batteritiden er imponerende god og Beoplay E8 Sport legger seg litt over snittet med sine 7 timer spilletid på en lading. Ladeetuiet gir deg ytterligere 23 timer, altså total 30 timer spilletid. Proppene kommer i fargene svart, Oxygen Blue og Anthracite Oxygen.

Ladingen gjøres unna på ca. 2 timer ved bruk av en USB-C kabel, eller på 2,5 timer om du lader de trådløst. «Hurtigladingen» er ikke veldig hurtig, og 20 minutter lading gir nok kraft til 1,5 timer musikkspilling.

Verdt å nevne er at Bang & Olufsen har kostet på Beoplay E8 Sport IP57 sertifisering som tilsier at øreproppene er vanntette ned til en meters dybde i inntil 30 minutter. Du er ikke noen genistrek å bruke øreproppene under svømming, men det er praktisk å kunne vaske de under rennende vann en gang i blant.

 

Betjening

Betjeningen på Beoplay E8 Sport er enkel og grei. Proppene betjenes ved å «tappe»/touche på utsiden av proppene, og lar deg styre det meste fra proppene uten at du behøver å finne frem telefonen.

Et trykk på høyre ørepropp starter/pauser musikken, eller besvarer/avslutter en samtale. Hold inne høyre ørepropp for å øke volumet, eller venstre propp for å redusere det. Dobbelttrykk på høyre ørepropp skifter spor fremover, og dobbelttrykk på venstre spoler en sang tilbake. Trykker du på venstre ørepropp vil du slippe inn lyd fra utsiden, og du kan finjustere dette i appen.

Betjeningen fungerer bra, selv om det kan være litt utfordrende å trykke/tappe riktig når du trener med høy intensitet, spesielt dersom du skal dobbel- eller trippel «tappe». Her er fysiske trykk i utgangspunktet bedre, men samtidig kan det føre til at du presser øreproppene ubehagelig hardt inn i øret. Det unngår du med Beoplay E8 Sport.

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport har ingen innebygd stemmestyring, men du kan bruke kontrollene til å aktivere stemmestyringen på mobilen (iOS/Google Assistant).

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport – Lydkvalitet og tilpasning

Lydkvaliteten er det området der Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport stiller sterkest. Som nevnt i innledningen er Bang & Olufsen veteraner innen lyd, og da snakker vi kvalitetslyd. Til tross for at lyden bare kan bli bedre av å finjustere lydbildet med den innebygde equalizeren i partnerappen, så låter de allerede svært bra. På forhånd kan du velge mellom fem ulike lyttemoduser, og ved hjelp av en litt utradisjonell equalizer der du trekker en markør i retning av den typen lyttemodus du ønsker mest, så endres lydbildet gradvis.

Vi tester mange par trådløse ørepropper gjennom et år, og det er lett å bli bortskjemte med god lyd og støydemping, men Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport viser at de i hvert fall ønsker å konkurrere om å være best på det første. Aktiv støydempingen er fraværende, så det kan du se bort fra med en gang. Her er det passiv støydemping som gjelder, og så lenge du får proppene med minneskum til å sitte godt, så er den overraskende god.

Her er det fyldige toner, klare vokaler og dyp og pirrende bass. Partnerappen gjør det mulig å tilpasse lydbildet etter egne preferanser, og i ekte sports-øreproppers ånd, så oppleves bassen helt nydelig fyldig og velbalansert. Til tross for at den er så tydelig som den er, så drukner den ikke de lysere tonene eller vokalene som slipper gjennom med perfekt balanse.

For de virkelige lyd-interesserte kan Bang & Olufsen skryte av at Beoplay E8 Sport støtter lydkoden aptX som gir bedre lydkvalitet for Android-enheter som støtter dette, men ikke aptX Adaptive. Beoplay E8 Sport benytter Bluetooth 5.1 og glitrer med en superstabil tilkobling som både gjør det rask og enkelt å koble til nye enheter, samtidig som rekkevidden er godt opp mot 25 meter. Forsinkelser er så godt som fraværende, og øreproppene egner seg derfor godt å se film eller å bruke under spilling.

Samtalekvaliteten har fått et løft fra forrige generasjon ved at Beoplay E8 Sport nå benytter to mikrofoner til å oppfatte stemmen din. Kvaliteten er god, men ikke «AirPods Pro eller Huawei FreeBuds Pro god». Det skal uansett litt til med tanke på det mer diskre designet til Beoplay E8 Sport. De to andre øreproppene har begge et større fokus på nettopp samtaler og har en ekstra «stamme» med mikrofoner som strekker seg et par centimeter ned fra øret. Disse sitter heller ikke like godt i øret og mangler den gode værtettingen vi finner på Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport.

Vi savner dog at musikken pauses automatisk når vi tar ut en propp fra øret. Dette burde vært på plass på et par ørepropper til nesten 4000 kroner.

Enkel app kontroll

Lydkvaliteten er upåklagelig, og vi kan godta at Bang & Olufsen har utelatt ANC (aktiv støydemping). En av de viktigste funksjonen med ørepropper beregnet for trening er muligheten for å slippe inn lyd fra omgivelsene. Bang & Olufsen har kalt denne funksjonen «transparens», og lar deg justere hvor mye lyd du ønsker å slippe inn fra omgivelse i fire ulike nivåer (av, lav, middels, høy). På det laveste fungerer det ganske greit, det samme på middels, men på «høy» så er det umulig å høre musikken i det hele tatt. Her er Jabra, Huawei og Apple bedre. Innstillingen kan gjøres i appen eller ved å trykke lett på venstre ørepropp.

Ellers er det ikke mye annet du kan gjøre i appen. Volumet kan justeres opp/ned, og appen brukes til å oppdatere programvaren. Det er ingen mulighet til å endre på funksjonen til knappene.

Konkurrenter

Den høye prisen på Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport gjør at det finnes plenty av konkurrenter å trekke frem. De mest nærliggende øreproppene å nevne er Jabra Elite Active 75t som fremdeles den dag i dag er vår klare favoritt til trening. Disse har i tillegg en bedre støydemping, selv om den ikke er like god som på storebroren Jabra Elite 85t. Sistnevnte sitter dog ikke like godt i øret, og har heller ikke den samme værtettingen (IP55) som Jabra Elite Active 75t.

Apple AirPods Pro er de beste øreproppene dersom du er ute etter et sett ørepropper som kan brukes til alt mulig, og som leverer topp støyreduksjon og god samtalekvalitet. Verdt å merke seg at disse fungerer best med iPhone og ikke er like glad i Android. Sverger du til Google plattformen kan vi anbefale Huawei FreeBuds Pro som gir mye av de samme egenskapene vi finner hos AirPods Pro.

Nylig lanserte Jaybird sin nyeste utgave av de populære sports øreproppene Jaybird Vista 2. Disse har nå fått støtte for både støydemping og SurroundSense som tillater lyd fra omgivelsene å slippe inn. Lydkvaliteten på Vista 2 er upåklagelig, og en 6-trinns equalizer i appen lar seg leke DJ slik at du kan tilpasse lydbildet etter eget ønske. Passformen er meget god, og batteritiden også helt i topp. Minuset er at øreproppene er nesten ubrukelig med støydemping og SurroundSense aktivert ettersom det skaper mye vindstøy. I «vanlig» lydmodus er de derimot supre. Prisen er også «kun» 1990kr – nesten halvparten av Beoplay E8 Sport.

I våre øyne er Beoplay E8 Sport priset altfor høyt, og du får mye mer for pengene ved å velge Jaybird Vista 2 eller Jabra Elite Active 75t. Likevel, det er umulig å fornekte at øreproppene leverer meget god lyd, i tillegg til et strøkent design. De vil også gi deg stabil og god tilkobling, samt lang levetid takket være den gode værtettingen.

Egenskaper

– Type: In-ear, true wireless
– Drivere: Elektrodynamisk 5,7 mm
– Støyreduksjon: Passiv
– Batteritid: 7 timer. Totalt 30 timer
– App: Bang & Olufsen
– Tilkoblinger: USB-C, Bluetooth 5.1, Trådløs lading
– Trådløs rekkevidde: Opptil 25 meter
– Vekt: 6,4 g per ørepropp
– Værtetting: IP57-sertifisert

Konklusjon

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport
Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Product Name: Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Brand: Bang & Olufsen

MPN: 3750

Currency: NOK

  • Passform - 90%
    90%
  • Lydkvalitet - 95%
    95%
  • Støydemping - 65%
    65%
  • Samtalekvalitet - 80%
    80%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 70%
    70%
82%

Konklusjon

Hvis du er på jakt etter et par trådløse ørepropper til trening som leverer noe av den beste lydkvaliteten som er å oppdrive, da er det umulig å komme uten om Beoplay E8 Sport. Bang & Olufsen viser hvorfor de alltid er å regne med når det kommer til virkelig god lyd, og har noe å lære bort til andre aktører, men også noe å lære selv. Klarer du å leve uten aktiv støydemping og en svært høy pris, så kommer du til å bli strålende fornøyd med Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport.

Pros

  • Høy lydkvalitet.
  • Sikker og god passform.
  • Lang batteritid. Trådløs lading.
  • Vanntett. Kan vaskes.
  • Relativt god samtalekvalitet.
  • Enkel betjening.
  • Pent design.

Cons

  • Kostbare.
  • Mangler aktiv støydemping (ANC).
  • Ingen auto-pause når du fjerner en propp fra øret.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024