Wahoo har et solid fotfeste som en av de beste produsentene av sykkelcomputere. Nå er tiden inne for å innta markedet for multisportklokker. Men hvor godt stiller de seg i konkurransen mot de allerede etablerte merkene?

I et marked der Garmin, Polar, Suunto og Coros allerede har et solid fotfeste, er det tøft at en produsent som Wahoo å kaste seg på bølgen å gi seg ut på ukjent farvann. Riktignok er ikke Wahoo helt ukjent med denne typen produkter, og har tatt det beste fra sine ELEMNT-sykkelcomputere, og tatt det et steg videre inn i multisport-verdenen. Wahoo ELEMNT RIVAL gjør mye bra, men det gjenstår fremdeles en god del.

Wahoo ELEMNT RIVAL – design og egenskaper

Først og fremst, dette er ikke klokken du kjøper dersom du ønsker en smartklokke fullstappet med funksjoner som lar deg gjøre alt mellom å bestille pizza til å tenne på lysene i garasjen. Wahoo ELEMNT RIVAL er designet for deg som dyrker idretter som triatlon, svømming, sykling og løping. Wahoo har mer eller mindre tatt sine populære sykkelcomputere, komprimert de inn i en slagkraftig, elegant og lett multisportklokke, og polert brukergrensesnittet til å bli et verktøy for dedikerte triatleter og utøvere.

RIVAL er solid og pen. Vekten stopper på beskjedne 53 gram, og hele sulamitten pakkes inn i en 1,2″ tommer fargeskjerm dekt med gorilla glass og omringet av en keramisk bezel. Du kan velge mellom fire ulike urskiver som du også kan endre farge på. EMENT RIVAL er tilgjengelig i fargene Kona White og Stealth Grey.

Klokken betjenes via fem knapper og er lett å betjene under trening med høy intensitet. Den øverste venstre knappen aktiverer bakgrunnsbelysningen, men RIVAL har også en lyssensor som automatisk justeres skjermbelysningen ut fra omgivelsen. Knapppen under tar deg gjennom de ulike widgetene som viser puls, skritt, distanse, kalorier, høyde, etc.. Holder du knappen inne kommer du rett til innstillinger og kan legge til nye sensorer, se treningshistorikk, videresende puls til andre enheter, sette timere, etc..

Øverste høyre knapp tar deg til de siste smartvarslene, samt fungerer som «runde»-knapp under en aktivitet. Den midterste knappen (høyre side) tar deg til de ulike sportsprofilene, og brukes til å starte/stoppe en aktivitet, og den nederste knappen blar deg gjennom dataskjermene i likhet med nedre venstre knapp. Ved å holde inne to valgfrie knapper (kan defineres i Element appen) aktiverer du «Perfect View Zoom», en nyttig funksjon som forstørrer hvert enkelt datafelt til å fylle hele skjermen. Denne funksjonen er unik for Wahoo, og gjør klokken godt egnet for alle som sliter med å lese av små tall på en klokkeskjerm.

 

Brukergrensesnitt og funksjoner

Er du kjent med Wahoo sine sykkelcomputere vil du raskt kjenne deg igjen i ELEMNT RIVAL. Klokken bygger på det samme brukergrensesnittet, men er tilpasset et bredere bruksområde. Knappeoppsettet er litt uvant med det vi finner hos samtlige konkurrenter, men du blir raskt vant til hvordan de fungerer. Wahoo lar deg enkelt pare til nye sensorer, både ANT+ og Bluetooth, og klokken snakker godt med en rekke tredjeparts tjenester som Strava, Training Peaks, Google Fit, Apple Health, m.m.. Klokken støtter også Live Track slik at du kan dele sanntids posisjonen din live med venner og bekjente.

Wahoo ELEMNT RIVAL tilbyr det meste du kan ønske deg fra en multisportklokke, og har den grunnleggende hardvaren på plass. Her finner du GPS, GLONASS, altimeter, kompass og barometer. Dessverre har Wahoo utelatt termometer og gyroskop, noe vi forventer å finne på klokker i denne prisklassen. Til tross for mangelen på gyroskop er ELEMNT RIVAL i stand til å registrere både hastighet, distanse, svømmelengder, antall svømmetak, kadens og SWOLF, når du svømmer ute eller inne. Du mister vanntemperaturen, og kan heller ikke se puls live mens du svømmer. Det siste er ikke Wahoo sin feil, men et faktum at verken ANT+ eller Bluetooth klarer å sende signaler mer enn et par cm under vann. For å måle puls under vann må du derfor benytte deg av en ekstern pulssensor med internminne som lagrer pulsdataene og senere kan synkronisere disse tilbake til appen.

Wahoo ELEMNT RIVAL benytter den samme appen som sykkelcomputerne, og er relativt enkel og rett frem. Appen er delt inn i fire seksjoner hvorav den første egentlig speiler informasjonen fra klokka mens du trener, den andre seksjonen viser siste treningsøkt og treningshistorikk + sammendrag av daglig aktivitet, den tredje seksjonen, profile, er der du tilpasser pulssoner, kraftsoner, og setter opp synkronisering til tredjeparts apper. Den siste seksjonen er der du gjør det meste av innstillinger på klokka og hvor du blant annet får mulighet til å tilpasse hver enkelt sportsprofil, rekkefølgen på de få widgetene klokka har, samt bestemmer urskiven.

ELEMNT RIVAL har en haug av sportsprofiler å velge mellom, og et greit utvalg detafelter. Du kan velge å endre på allerede eksisterende profiler, eller du kan opprette din egen fra scratch. Wahoo har ikke differensiert veldig mye på datafeltene til de ulike aktivitetene, så dette må du eventuelt tilpasse selv. Du kan aktivere en rekke dataskjermer med opptil seks datafelter per skjerm, og den nevnte «Perfect View Zoom» lar deg forstørre hvert felt. Alt dette gjøres enkelt i ELEMENT appen og foregår enkelt og greit. Innstillingene synkroniseres lynkjapt til klokka.

Wahoo ELEMNT RIVAL

Sømløs integrasjon og Touchless Transition

En annen funksjon som er helt unik for Wahoo ELEMNT RIVAL er «Touchless Transition». Touchless Transition er selve ikonet på at RIVAL er en klokke designet for triathleter. Funksjonen lar klokken automatisk skifte mellom de ulike aktivitetene i et triatlon helt uten at du foretar deg noe som helst. Trykk start ved start, og trykk stopp når du er ferdig. Wahoos smarte algoritmer og akselerometer klarer å registrere når du er ferdig å svømme, når du er opptatt med å skifte, og når du begynner på neste etappe. Skulle du ikke være fornøyd med jobben Touchless Transition gjør, kan du enkelt redigere tidspunktet på de ulike start-/stopp punktene i Wahoo ELEMNT appen. Wahoo gir deg faktisk valget om å redigere hver eneste økt før den lastes opp til Strava eller andre tredjeparts apper. Ved å slide frem/tilbake på en på en skala for tid/distanse, kan du justere start/stop og pauser akkurat slik du vil.

Wahoo ELEMNT RIVAL
Wahoo ELEMNT RIVAL kobler seg automatisk til en KICKR sykkelrulle og fungerer blant annet som kontroll for rulla.

Wahoo har virkelig sørget for at produktene i Wahoo-familien fungerer sømløst med hverandre. For eksempel vil ELEMNT RIVAL sømløst koble seg til en KICKR sykkelrulle dersom du benytter deg av det, og bruker du en Wahoo ELEMNT sykkelcomputer vil den automatisk speile all informasjonen fra ELEMNT RIVAL slik at du slipper å ta fokuset bort fra veien når du skal sjekke viktige treningsdata.

Wahoo ELEMNT RIVAL
Wahoo ELEMNT RIVAL synkroniserer sømløst med andre ELEMNT enheter.

GPS og pulsmåling

Når det kommer til nøyaktigheten på GPS og pulsmålingene, leverer ELEMNT RIVAL litt todelt. GPS sporingen er ganske spot on, men vi sliter veldig med å få gode målinger ut av pulssensoren. Vårt tips blir helt klart å benytte et pulsbelte. De fleste produsenter i dag støtter også navigasjonssystemene Galileo og BeiDou, og ikke minst A-GPS som sørger for at klokka klarer å hente i posisjonen raskere ved å huske satellittenes posisjon 13 dager fremover i tid, men dette har ikke Wahoo fått med seg.

Wahoo ELEMNT RIVAL
Den optiske pulssensoren gjør en grei jobb, men ikke mer. For seriøs trening som Wahoo ELEMNT RIVAL legger opp til med sitt fokus på triatlon, vil vi absolutt anbefale å bruke pulsbelte.

 

Stort potensiale, men…

Så langt virker det kanskje som at Wahoo ELEMNT RIVAL er fullspekket med funksjoner, og for triatleten har klokken egentlig alt du trenger. Klokka kan også varte opp med 24 timer i beste GPS-modus, og opptil 14 dager i smartklokkemodus, og vil lett kunne ta deg gjennom en full Ironman. Men, listen over funksjoner og treningsverktøy stopper også her.

Wahoo ELEMNT RIVAL har ikke kart, musikk, betalingsfunksjon, navigering, virtuell partner, PacePro/tempo, ClimbPro, animerte/guidede treningsøvelser, Watt-måling, trenings- og restitusjonsanalyse, søvnmåling eller respirasjonsmåling, påminnelser om å drikke/spise, Strava Live-segmenter, pusteøvelser, stressovervåkning, kontinuerlig pulsovervåkning (varsler ved for høy/lav puls) eller SpO2-sensor som måler oksygenmetningen i blodet. Til tross for innebygd altimeter så teller ikke klokken trapper/etasjer i løpet av dagen, og du får ingen statistikk som viser daglig aktivitetsovervåkning mer enn det siste døgnet, ei heller intensitetsminutter. Trener du med alarmer som varsler om hvilken pulssone eller hastighet du skal trene i, glem dette også. Og nevnte vi den knotete ladekontakten?

Liker du å kunne motta smartvarsler på klokka er også dette svært begrenset. For iPhone-brukere vil Wahoo ELEMNT RIVAL motta kun SMS, innkommende anrop og mail, mens Android-brukere må se seg fornøyde med kun SMS og innkommende anrop (mail skal komme i en fremtidig programvareoppdatering).

Wahoo ELEMNT RIVAL er en klokke med potensiale til å være et beist av en klokke, men for alle andre enn triatleter og de som ønsker et verktøy som lar de fullt og helt konsentrere seg om det de driver med, så er funksjonaliteten til ELEMNT RIVAL mer begrenset. Wahoo introduserer noen virkelig spennende funksjoner, men for de fleste vil ikke dette være nok til å forsvare en pris på 4200kr. Konkurrentene har allerede produkter med funksjoner langt utover det RIVAL er i stand til å levere, og det til en langt lavere pris. Er du derimot på jakt etter et rent «treningsverktøy», så kan Wahoo ELEMNT RIVAL være et godt valg.

Konklusjon

Wahoo ELEMNT RIVAL
Wahoo ELEMNT RIVAL

Product Name: Wahoo ELEMNT RIVAL

Brand: Wahoo

MPN: 4199

Currency: NOK

 • Brukervennlighet - 75%
  75%
 • Treningsfunksjoner - 65%
  65%
 • Batteritid - 85%
  85%
 • Programvare mobil/nett - 70%
  70%
 • Optisk pulsmåling - 70%
  70%
 • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 65%
  65%
74%

Konklusjon

Wahoo ELEMNT RIVAL har potensiale til å være en kjempeflott klokke, og for noen vil den også være det. For den jevne bruker mangler dessverre svært mye av det vi vil si er grunnleggende fitness-funksjoner, men ELEMNT RIVAL kan skryte av å være den eneste klokke med Touchless Transition og «i app redigering» av treningsfiler, samtidig som den har en genial funksjon i Prefekt View Zoom. Men det stopper egentlig der…

Utseendemessig ser den bra, ligger godt på armen, og byggekvaliteten er av ypperste klasse. Wahoo har lovet at det skal komme oppdateringer som utvider klokkas funksjonalitet, og det kan forhåpentligvis rette på mye. Spørsmålet er om disse oppdateringene er i stand til å rette på nok. For deg som er ute etter en rendyrket treningsklokke derimot, så er Wahoo ELEMNT RIVAL et godt alternativ.

Pros

 • Lett og samtidig robust.
 • TouchlessTransition er unikt for Wahoo og en super funksjon for triatleter.
 • Nydelig redigeringsverktøy i appen.
 • Perfect View Zoom gjør det svært lett å lese av skjermen.
 • God batteritid.
 • Kobles automatisk til andre ELEMNT-enheter samt KICKR sykkelruller.
 • Enkelt å tilpasse dataskjermer og datafelter i Element appen.
 • LiveTracking.
 • Enkel i bruk.

Cons

 • Begrenset funksjonalitet som aktivitetsmåler.
 • Ikke mulighet til å sette alarmer for pulssoner/wattsoner.
 • Begrenset håndtering av smartvarsler.
 • Lite presis pulssensor.
 • Mangler termometer og gyroskop.
 • Litt tungvint menysystem.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produktomtaler

Test: UA Project Rock Over-Ear Training Headphones by JBL

Hva får du hvis du kombinerer egenskapene til en av verdens…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: Hoka One One Zinal

Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til…
Dato: Okt 13, 2021
Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar Grit X Pro tar det beste fra toppmodellen og pakker…
Dato: Okt 11, 2021