Linser er en god kilde til løselig fiber, som er med på å senke det dårlige kolesterolet. Fiberet bidrar også til en langsommere blodsukkerstigning og lengre metthetsfølelse.
Linser er i tillegg en svært god proteinkilde, og inneholder like mye proteiner per 100 g som kyllingfilet. I tillegg er linser en god kilde til jern, antioksidanter, magnesium, folat og kalsium.
Linselapskaus
Næringsinnholdet for hele oppskriften finner du nederst i artikkelen, samt næringsinnholdet for matvarene, slik at du enkelt kan regne ut hvor mye du skal ha, i forhold til ditt energibehov.
(1 porsjon)
Ingredienser
- 80 g røde linser
- 50 g gule linser
- 200 g søtpotet
- 1 gulrot
- 100 g kålrot
- 50 g purre
- 200 g sjampinjong
- 100 g østerssopp
- 1 liten gul løk
- 1 rød chili
- 5 dl utblandet grønnsaksbuljong
- 2 dl vann
- Salt
- Grønn pepper
Slik gjør du det
- Skrell søtpotet, gulrot og kålrot og skjær de opp i små terninger
- Finhakk løk, purre og chili
- Skjær opp soppen i små strimler
- Ha alle grønnsakene og linsene over i en kjele
- Tilsett grønnsaksbuljong og vann og kok opp
- La lapskausen småkoke i 30-40 minutter
- Knus grønn pepper og smak til lapskausen med salt og grønn pepper (eventuelt også cayennepepper)
Næringsinnhold i hele oppskriften
Kalorier: 809 kcal
Proteiner: 46 g
Karbohydrater: 139 g
Fett: 6 g
Fiber: 27 g
Næringsinnhold per 10 g matvare
Røde linser: 35 kcal, P: 2,4 g, K: 5,2 g, F: 0,2 g
Gule linser: 36 kcal, P:2,6 g, K: 6 g, F:0,3 g
Søtpotet: 8 kcal, K:2 g
Gulrot: 4 kcal
Kålrot: 4 kcal
Purre: 3 kcal
Sjampinjong: 3 kcal
Østerssopp: 3 kcal
Gul løk: 4 kcal
Chili: 4 kcal
Kcal= Kalorier
P= Proteiner
K= Karbohydrater
F= Fett
Les også: Boost immunforsvaret med supermaten Acai!
Kilder:
Lentils: Nutrition, Benefits and how to cook them – Healthline