Konklusjon

Logitech har laget hjelpemidler for IT-bransjen i en årrekke, og det er ikke tvil om at de kan sakene sine godt. Med sin «Ergo»-serie viser de at gode kvalitetsprodukter kan bidra til å redusere og motvirke eventuelle slitasje- og belastningsskader som følge av feil bruk over lang tid. Vi er storfornøyd med produktene i denne testen, og kan varmt anbefale de videre.

Pros

 • Svært komfortabel i bruk.
 • Gjennomtenkte løsninger.
 • Mulig å tilpasse begge musene gjennom Logitech Options.
 • Tastatur med hurtigtaster for både Windows og MacOS.
 • Lang batteritid.

Cons

 • Begge musene krever noe tilvenning.

Har du noen gang tenkt over at jobben du gjør foran en PC-skjerm faktisk kan påføre deg belastningsskader i likhet med overtrening? Her er utstyret som kan hjelpe deg å unngå det!

Du kan umulig ha unngått å lese om utøvere som pådrar seg belastningsskader i idrett og under trening, og kanskje har du gjort det selv både en og to ganger. Det du kanskje ikke har tenkt over, er at du faktisk kan pådra deg belastningsskader mens du sitter stille foran en PC-skjerm. Jepp, crazy, men sant.

Vi har tidligere skrevet en sak om musearm og hvordan dette er en vanlig kontorplage som kan forebygges. De som har opplevd å slite med musearm, vet hvor ubehagelig det er og at det kan i verste fall sette deg helt ut av spill en lengre periode. I tillegg til at du må holde deg unna jobb og PC-bruk og kanskje ender opp sykemeldt, så bidrar det til at du ikke får trent som du gjerne skulle. Og hvor kjipt er det ikke å falle ut av en god treningsrytme?

Men, på samme måte som du kan trene fornuftig å bruke en riktig tilnærming/progresjon for å unngå skader og overbelastning i størst mulig grad, så kan du legge til rette for å unngå overbelastning ved å bruke riktig utstyr når du jobber. Når du faktisk tilbringer 7,5 time av hverdagen din på jobb, så er det svært viktig at du har utstyr som jobber med deg, isteden for mot deg.

Logitech Ergo m575
Jobber du i lengre perioder med feil armstilling, risikerer du i større grad å ende opp med belastningsskader.

Ergonomi 

Kødder du med ergonomien, så kødder den med deg. Et dårlig utformet produkt, kan risikere å føre til de plager som hindrer deg fra å gjøre det du skal. For deg som jobber mye foran PC, er et godt tastatur og en god mus to av de viktigste arbeidsredskapene du har, akkurat som en snekker må ha en god sag, drill, spikerpistol, etc., og en langrennsutøver må ha gode ski, sko og staver.

Det er slutt på tiden der alle tastaturer var nøyaktig likt utformet og det eneste som skilte de var nyansene i hvitfargen, og det er slutt på knøttsmå muser med høyre-venstre knapp som var begrenset til kun en oppgave hver. Noen smartinger har funnet ut hvordan de best mulig kan legge til rette for at du skal kunne jobbe problemfritt og effektivt for både å øke produktiviteten, samtidig som belastningen på sener og ledd blir mindre.

 

Logitech fører ann

Logitech har laget IT-produkter siden Noas Ark igjen så tørt land, og de er kjent for å levere svært gode produkter. Logitech er også et av selskapene som har brukt mye tid på å forske på, og ikke minst utvikle nye og ergonomiske produkter som tilrettelegger for en mer naturlig posisjon for armer og hender når du arbeider, slik at du unngår å anstrenge de unødvendig mye.

Feil bruk over for lang tid kan føre til musearm, eller karpaltunnelsyndrom, som gjerne gjenkjennes på tap av følelse, stikkende smerter og nummenhet i fingre og armene. Tro oss, det vil du ikke oppleve. Med riktig tastatur og mus kan du i stor grad unngå dette.

 

Logitech Ergo K860

Logitech Ergo K860 er et slikt tastatur. Trådløst, elegant, funksjonelt og nøye gjennomtenkt. Her er hver eneste detalj gjort med hensikt, og hver eneste knapp er plassert etter nøye planlegging.

Vi skal ikke henge oss for mye opp i designet, men den buede formen både ser og føles utrolig bra ut. Da Logitech valgte dette designet var nok først og fremst fordi studier viser at dette er den beste løsningen for best mulig komfort. I følge Logitech har Ergo K860 vist seg «å redusere muskelaktiviteten med 21 % i øvre trapesmuskel (s stabilisere og styre bevegelser i skulder og nakke.

Logitech Ergo K860
Den bølgete fasongen deler tastaturet nærmest i to, og gjør at hendene dine kan hvile naturlig på støtteputen

Tastaturet skiller seg også fra de fleste andre tastaturer ved at føttene som løfter opp tastaturet fra underlaget er plassert i front slik at det heller litt bakover når du skriver. Tastene er utformet slik at de er lettere å treffe når du skriver og er plassert slik at fingrene skal treff de mer naturlig uten at du trenger å «strekke» deg etter de. Det ergonomiske designet gjør at halvparten av tastene befinner seg på hver sin side av «bølgen», og en polstret håndleddsstøtt skal gi 54% bedre støtte enn tradisjonell håndleddsstøtte, og 25% mindre belastning ved bøying av håndleddet. Vi liker hånleddsstøtten svært godt, men skulle gjerne sett at det var mulig å ta den av ved behov slik at tastaturet ble litt mindre ´.

Undertegnede har skriving som levebrød, tilbringer flere timer foran skjermen og skriver flere tusen ord hver dag. At Logitech K860 oppleves behagelig og mindre belastende enn et tradisjonelt tastatur, for ikke å snakke om tastaturet på en laptop, er det ikke tvil om. Tastene har perfekt vandring, og utformingen gjør det enkelt å treffe riktig tast i blinde. Det føles også lettere å slappe av i skuldrene, og hendene hviler mer naturlig på den oppbygde håndleddsstøtten.

Logitech Ergo K860
Tastene ligger ikke på en «rett linje», men er utformet slik at de skal falle naturlig med hvor fingrene de ligger.

K860 er også utstyrt med hurtigtaster som gir deg rask tilgang til de viktigste funksjonene, og det fungerer ypperlig med både Windows og Mac. Tilkoblingen skjer via Bluetooth eller 2.4GHz WiFi.

Logitech Ergo K860 koster 1299kr og gir definitivt mye for pengene.


Logitech MX Vertical

Like viktig som et godt tastatur er en god mus. Du har nok neppe sett en mer spesiell datamus enn Logitech MX Vertical, men den karakteristiske utformingen skal i følge Logitech redusere muskelbelastningen med 10% sammenlignet med en tradisjonell mus, og legger til rette for en mer ergonomisk holdning. Musen ser nesten ut som et bratt fjell i miniatyr, og har en høy kant som danner en 57 grader bratt vinkel mot underlaget. Denne stillingen gjør at trykket på håndleddet reduserer, samtidig som tommelen kan hvilke behagelig på tommelstøtten.

Når du bruker en tradisjonell mus som ligger flatt på bordet, vil du få en unaturlig knekk i håndleddet og armen, noe som kan virke belastende over tid. Utformingen til MX Vertical gjør at håndens posisjon faller mer naturlig med hvordan du holder og bruker musen.

Hvis du tviler på MX Vertical sin nytte og funksjon, kan vi legge til at musen er utviklet og testet på kriterier som er fastsatt av ledende ergonomer. Det er med andre ord ikke en gimmick som Logitech har kommet frem til selv.

 

Perfekt utforming

Med sin teksturerte overflate i gummi, ligger MX Vertical svært godt i hånden. Designet er utviklet for å passe godt til både store og små hender, og både undertegnedes relativt store hender og prøvekanin nummer 2 sine små hender, opplevde musen som veldig komfortabel i bruk. Det eneste du bør være klar over det at musen ikke er tilpasset venstrehendte.

Logitech MX Vertical
Logitech MX Vertical ligger vært godt i hånden, men vær obs på at den ikke er egnet for venstrehendte.

Ved å laste ned Logitech sin egen programvare på PC-en, kan du enkelt tilpasse fire av knappene til å utføre de funksjonene du selv ønsker. I tillegg til de vanlige venstre/høyre tastene, er det to taster som kan tilpasses slik du ønsker. Fra start er satt til til å bla frem/tilbake i nettsider. En egen bryter lar deg endre markørens presisjon og hastighet ved et enkelt klikk, men du kan også velge å la den utføre en bestemt handling som å åpne et program.

Og bare for å nevne det, markøren er presis som juling. Logitech skryter av at presisjonssensoren i MX Vertical er på hele 4000 PPT, noe som skal bidra til fire ganger færre håndbevegelser sammenlignet med en tradisjonell mus som benytter 1000 PPT. Færre håndbevegelser skal igjen redusere risikoen for overbelastning ,og i verste fall musearm.

 

Ta kontroll over flere enheter

En annen fordel med denne musen er at den kan styre flere enheter samtidig (opptil tre) gjennom det Logitech kaller «Flow». Bruker du f.eks. en stasjonær PC og en laptop, kan du enkelt kopiere/lime, eller dra/slippe elementer fra dem ene maskinen til den andre. Bare beveg markøren til kanten av skjermen, eller trykk på en egen knapp, og den spretter automatisk over til den andre. Det hele skjer sømløst uavhengig om du bruker Windows eller Mac.

Logitech MX Vertical
Logitech Flow gjør det mulig å koble musen til opptil tre enheter samtidig slik at du enkelt kan dele elementer mellom de.

Batteritiden trenger du nesten ikke å tenke på ettersom den skal holde i 4 måneder, og kun 1 minutt lading gir nok batteri til 3 timers bruk. Ladingen skjer via en USB-C inngang i front, mens tilkoblingen går via Bluetooth eller 2.4GHz WiFi.

Logitech MX Vertical koster 1199,-. Denne prisen er absolutt forsvarlig ut i far hva du får. Satt det litt i perspektiv vil en time hos fysioterapeut raskt koste deg 5-600kr, og kostnaden for arbeidsgiver ved en eventuell sykemelding, er om lag fem ganger høyere.


 

Logitech Ergo M575

Kvalitet koster, og hvis du synes MX Vertical er for dyr, så har Logitech et annet godt produkt som kan komme deg til gode. Nye Ergo M575 gir deg god ergonomi til en langt mer overkommelig pris og koster bare halvparten av nevnte MX Vertical. Denne musen har ikke den karakteristiske bratte vinkelen, men besitter derimot en stor styrekule som skal bidra til at du ikke behøver å flytte armen for å bevege markøren, som igjen gjør at du kan slappe av i armen.

Logitech Ergo M575
Logitech Ergo M575 er lett å kjenne igjen med den store tommelstyre styrekulen på høyre side.

Musens utforming minner i større grad om en tradisjonell mus, og i tillegg til styrekulen som styres med tommelen, har Ergo M575 et rullehjul, to knapper for høyre/venstre klikk, samt to ekstra knapper som blar deg frem/tilbake. På samme måte som for MX Vertical kan disse knappene tilpasses gjennom programvaren Logitech Options. Du kan justere hastigheten på pekeren, men du får ikke den samme dedikerte knappen for presisjonsmodus som på MX Vertical.

En annen ting du må klare deg uten er Logitech Flow, muligheten til å koble musen til flere produkter samtidig. Heldigvis er ikke dette noe som går veldig ut over ergonomien.

På et område er likevel Ergo M575 enestående, og det er i situasjoner der du har begrenset med plass. Sitter du ved en trang kontorpult, er ute på reise, eller har tilrettelagt din egen kontorplass med en gåmølle eller noe lignende, så er denne musen perfekt. Takket være den presise tommelstyrte styrekulen, kan du prinsippet unngå å bevege musen i det hele tatt. Styrekulen krever uten tvil litt tilvenning, og kan oppleves upresist og rart i starten, men når du først har fått dreisen på det, så er musen en fryd i bruk.

Logitech Ergo m575
Logitech Ergo M575 er perfekt i situasjoner der du har liten plass til å bevege rundt på musen. Ergo M575 holder seg i ro takket være gummsiknastene på undersiden, og styres kun ved hjelp av den tommelstyrte styrekulen.

Ergo M575 ligger godt i hånden og passer både store og små hender. I motsetning til MX Vertical som har en gummiert overside, har denne kun hard plast. Det bidrar kanskje til at den fremstår litt mindre eksklusiv, men en stor fordel (særlig nå i disse Corona tider), er at den glatte overflaten lettere lar seg vaske. I tillegg gjør materialvalget at musen er svært slitesterk og mer miljøvennlig. Ergo M575 bestått faktisk av resirkulert plast, og drives av kun et AA-batteri som gir to års levetid. Tilkoblingen skjer via Bluetooth eller 2.4GHz WiFi, og musen fungerer uavhengig om det er Windows eller Mac.

Logitech Ergo M575 koster 549kr, og legger seg på den rimeligere siden av skalaen. Her får du etter år mening mye for pengene. Husk bare at dette er en mus for litt mer spesiell bruk ettersom du ikke kan bevege den rundt som vanlig da du er «tvunget» til å navigere med styrehjulet.

 

Invester i utstyret = invester i helsen

Setningen over inneholder mer sannhet enn det først kan virke som. Å investere i godt utstyr kan nemlig være bedre både for deg selv og lommeboka enn å spare seg til fant. Få ting er mer kostbart for en arbeidsgiver enn en sykemelding, og få ting er kjedeligere for deg selv enn å pådra deg belastningsskader eller andre plager som setter deg ut av spill i lengre tid. Kostnaden av en god ergonomisk mus og et godt ergonomisk tastatur er rett og slett ganske minimal med tanke på hvilken belasting du sparer deg for. Og levetiden på slike produkter er vanligvis flere år, så du kan like gjerne ta totalsummen å dele den på X antall dager du forventer å ha det i besittelse.

Undertegnede har lenge klart seg godt med en helt enkel tastatur, og i mange tilfeller et enkelt iPad-tastatur. Når både Ergo K860, MX Vertical og Ergo M575 fungerer så godt som de gjør, så er det liten tvil om at disse kommer til å få kjørt seg MYE fremover.

Vi kan på det varmeste anbefale Logitech sine Ergo-produkter!

Konklusjon

Logitech har laget hjelpemidler for IT-bransjen i en årrekke, og det er ikke tvil om at de kan sakene sine godt. Med sin «Ergo»-serie viser de at gode kvalitetsprodukter kan bidra til å redusere og motvirke eventuelle slitasje- og belastningsskader som følge av feil bruk over lang tid. Vi er storfornøyd med produktene i denne testen, og kan varmt anbefale de videre.

Pros

 • Svært komfortabel i bruk.
 • Gjennomtenkte løsninger.
 • Mulig å tilpasse begge musene gjennom Logitech Options.
 • Tastatur med hurtigtaster for både Windows og MacOS.
 • Lang batteritid.

Cons

 • Begge musene krever noe tilvenning.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Icebug Detour BUGrip GTX

Hvis Icebug Detour BUGrip GTX var et piggdekk for bil, hadde…
Dato: Jan 13, 2021
Produkttest

Test: On Cloudventure Waterproof

On Cloudventure Waterproof er vår nye favoritt vanntette sko for tur,…
Dato: Jan 10, 2021
Produkttest

Test: Icebug NewRun BUGrip

Icebug NewRun BUGrip er selskapets første dedikerte asfaltsko med pigger. Har…
Dato: Jan 06, 2021