Nøtteblandinger eller energimikser har eksistert i lang tid. Tilsynelatende sunne og næringsrike, men er de egentlig det?

Nøtteblandingen har blitt en god venn for mange av oss, enten vi nyter den ute på tur, på treningssenteret, hjemme, ute på farten eller på kontoret. Ideen bak selve nøttemixen oppstod da en ivrig friluftsmann, Horace Kephart, som var med å kartlegge den verdenskjente stien Appalachian Trail, anbefalte en blandingen av nøtter, rosiner og sjokolade til turgåere i boken The Book of Camping and Woodcraft som ble utgitt i 1908. Helt siden sin opprinnelse har denne snacken hatt rykte på seg for å være «sunn snacks». 

Burde nøttemixen være forbehold aktive vandrere som tilbringer timesvis med trasking i fjellet, eller er det like greit å hive innpå nøttemix på kontoret?

nøtteblanding
En sunn og god nøtteblanding kan være den perfekte snacken for deg som er mye i aktivitet!

 

Det gode 

EN nøtteblanding er ikke en nøtteblanding uten MYE nøtter. Vanlige ingredienser er peanøtter, mandler, valnøtter og cashews. Nøtter er super snacks, de er lettvinte å spise, smaker fantastisk og inneholder rikelig med viktige næringsstoffer. Selv om de ulike nøttene inneholder noe forskjellige vitaminer og mineraler, så er innholdet av næringsstoffer relativt likt. I følge Mayo Clinic inneholder nøtter betydelige mengder  umettet fett, omega-3 fettsyrer, proteiner, vitamin E, L-Arginin og fiber. Umettede fettsyrer er kjent for å redusere det dårligere kolesterolet. Omega-3 fettsyrer er bra for hjertet. Proteiner er avgjørende for at ødelagte muskelceller skal repareres og bygges opp igjen sterkere, noe som gjør at du kan restituere deg fra trening å bli sterkere og sprekere. Vitamin E motvirker opphopning av plakk på innsiden av blodårene. L-Arginin hjelper blodårene å holde seg friske ved å gjøre arterieveggene mer fleksible. Fiber er bra for fordøyelsen, senker kolesterol nivået, regulerer blodsukkeret og sørger for en god og langvarig metthetsfølelse. 

Et daglig inntak av nøtter vil gi en rekke viktige fordeler inkludert redusert risiko for hjertestans, kardiovaskulære sykdommer, inflammasjon, hypertensjon og diabetes. Frø, en annen vanlig ingrediens i nøtteblandinger, har mange av de samme egenskapene.

nøtteblanding
Det er svært stor variasjon i hvor mye sunne ingredienser det er i en nøtteblanding. Men enkelte inneholder utelukkende nøtter og tørket frukt, er andre blandinger fulle av sjokolade og chips.

Mye tørket frukt

Tradisjonelle nøtteblandinger inneholder også som regel tørket frukt som rosiner, tranebær, banan hips, etc.. Tørker frukt benyttes istedenfor vanlig frukt blant annet fordi det holder seg mye bedre, og fordi det er mye mer lettvint med å ha med seg. 

Ettersom tørker frukt stort sett er fersk frukt der det meste av vannet er fjernet, så beholder det de fleste egenskapene. I enkelte tilfeller har faktisk tørket frukt et høyere næringsinnhold enn fersk frukt. En studie fra 2005 fant at innholdet av kalium og jern i tørket aprikos var høyere enn i ferske aprikoser, og tørket fiken hadde et høyere innhold av kalsium og fiber en ferske fiken. De fant også at mange typer tørket frukt hadde et høyere innhold av fenoler, en type antioksidant som kan motvirke kreft og hjertesykdommer.

Hovedbasen i alle nøtteblandinger bør være nøtter og tørket frukt. Disse to ingrediensene har mye bra for seg og er et mye bedre alternativ enn sjokoladebarer og andre søtsaker. En 2016-studie som ble publisert i Nutrition Journal hevder «det er klare funn som tyder på at et høyere inntak av både nøtter og tørket frukt kan hjelpe amerikanernes ernæringsstatus, samt redusere risikoen for kronisk sykdom «. 

nøtteblanding
Tørket frukt inneholder mye gode næringsstoffer som kroppen har bruk for.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Det dårlige 

De fleste nøtteblandinger inneholder mer enn bare nøtter og tørket frukt, og uheldigvis kan disse «ekstra ingrediensene» ofte trekke ned helhetsvurderingen av blandingen. 

M&Ms og sjokoladebiter er to faste innslag, og denne type sjokolade tilfører ingen eller liten næringsverdi annet enn ekstra kalorier. Og kaloriene blir fort mange og unødvendige…

Mørk sjokolade derimot kan tilføre blandingen noen viktige næringsstoffer forutsatt at det er minst 70% kakaoinnhold i sjokoladen. Denne typen sjokolade er fullstappet med kraftige antioksidanter,, såkalte epikatekiner, som blant annet har vist seg å senke blodtrykket, øke blodtilførselen til hjernen og å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. 

Andre ingredienser som gjerne dukker opp i ulike nøtteblandinger og som vi gjerne kunne vært foruten, er yoghurtkuler, søtede havrekorn og potetgull. Ingen slike ingredienser tilfører noen viktige næringsstoffer med spesielle egenskaper, kun uønsket sukker og mettet fett. En god tommelfingerregel er: «Jo flere andre ting enn nøtter og tørket frukt som står på innholdslisten på en nøtteblanding, desto verre er den». 

nøtteblanding
Denne nøtteblandingen ser kanskje god ut, men hvor mye av blandingen er egentlig nøtter?

 

X-faktoren!

Jo mer nøtter og tørket frukt nøtteblandingen din består av, desto bedre. Likevel, det er fullt mulig å spise for mye av det gode selv om det er en sunn nøtteblanding bestående av utelukkende nøtter og frukt.

Begge disse ingrediensene er svært kaloritette, noe som betyr at de har et svært høyt innhold av kalorier i hver enhet. Selv om det er bra for de som skal på langtur og trenger mye energi på grunn av høy forbrenning gjennom hele dagen, så er det ikke bra dersom du er moderat aktiv eller passiv store deler av dagen. Derfor er serverings størrelsen helt avgjørende og den ultimate X-faktoren når det kommer til hvor sunt nøtteblandinger egentlig er. Dersom du forbrenner mye kalorier til daglig, enten du er en utøver som trener til konkurranse, en ivrig mosjonist eller aktiv fjellvandrer som tilbringer timesvis på stiene hver eneste dag, så spiller ikke porsjonene så stor rolle. Men dersom du ikke er fullt så aktiv, så er serverings størrelsen plutselig mer avgjørende. På grunn av det høye kaloriinnholdet er også anbefalt servings størrelse overraskende liten. Bildet under illustrer en typisk serverings størrelse (en håndfull). Som regel inneholder slike nøtteblandinger rundt 500-660 kcal per 100g. En liten neve nøtteblanding veier fort 25g. Dersom du hiver innpå tre-fire never med nøtter, tørket frukt og sjokoladebiter, så har du fått i deg overraskende mye kalorier gjennom veldig lite mat! Og uten å analysere de ulike nøtteblandingene i fillebiter, så er det generelt et høyt innhold av karbohydrater og fett. Dersom du forsøker å gå ned i vekt vil det med andre ord være vanskelig å kombinere det med store mengder nøttemix.

nøtteblandinger
En håndfull nøttemiks regnes gjerne som en´ porsjon. Tenkt over at denne lille porsjonen med nøtteblanding faktisk gir deg mellom 120-150 kcal!

 

Bruk fornuften

Men, om du klarer å begrense deg til anbefalt serverings størrelse, eller omtrent det samme, så kan nøtteblandinger, turmikser, nøttemikser, eller hva du nå kaller det, være supert som snacks (i hvert fall så lenge de ikke inneholder store mengder usunne ingredienser som sjokolade, yoghurtkuler, chips, etc.). For å sikre at du får i deg mest mulig verdifulle næringsstoffer bør du velge en nøtteblanding som består av for det meste nøtter og tørket frukt. I følge Cleveland Clinic  trenger du ikke mer enn ca. 140 gram av forskjellige nøtter per uke, for å oppnå de viktigste helsefordelene. Med tanke på vekt, så inneholder tørket frukt omtrent 3.5 ganger mer fiber, vitaminer og mineraler sammenlignet med fersk frukt. Det betyr også at du ikke nødvendigvis trenger så store mengder for at det skal være bra for helsen.

 

Kilde
Hall, Brandon. (2017). Is trail mix actually healthy?Stack.com

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan fordele kalorier mellom måltider?

Er du en av dem som stadig prøver å gå ned…
Dato: Sep 24, 2020
Oppskrifter

Sunne sjokoladecookies med kun 3 ingredienser

Sjokolade er kanskje en matvaren de flest liker og setter pris…
Dato: Sep 23, 2020
Ernæring

Boost energinivået ditt med B12

Vitamin B12 er et vitamin som er viktig for flere deler…
Dato: Sep 17, 2020
Oppskrifter

Sunn og digg energibar

Hva er vel bedre enn en energibar med smak av kakao…
Dato: Sep 16, 2020
Ernæring

Kaffe er skadelig for helsen, eller?

Kaffe er en beryktet synder, og mange vil påstå at det…
Dato: Sep 11, 2020
Ernæring

Spis deg sterk med supermat

Muskler bygges gjennom styrketrening, og for å danne nye muskler er…
Dato: Sep 10, 2020
Ernæring

Rask guide til proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers!

Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene,…
Dato: Sep 08, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Få bedre utholdenhet med sjokolade

At trening gir bedre utholdenhet er vel ganske innlysende for de…
Dato: Sep 08, 2020
Oppskrifter

Sunt proteinbrød med gulrot

Er du av typen som ikke klarer å legge fra deg…
Dato: Sep 01, 2020
Ernæring

Dette viste du kanskje ikke om alkohol!

Sommeren er på hell og du har kanskje tatt deg et…
Dato: Sep 01, 2020
Oppskrifter

Den ultimate oppskriften som fungerer til frokost, lunch OG middag

Internett florerer av oppskrifter på ting du kan ha enten til…
Dato: Aug 25, 2020
Oppskrifter

Superenkel og sunn potetchips

Nyt potetgull og guacamole med denne herlige oppskriften! Sunn og enkel…
Dato: Aug 14, 2020
Ernæring

En guide til vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

Har du et ønske om å gå ned i vekt uten…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

Plantebaserte proteiner vs. kjøtt – hva er best?

Det dukker stadig opp plantebaserte alternativer til tradisjonelle kjøttretter. Men er…
Dato: Aug 13, 2020
Ernæring

3 måter å spise sunn sjokolade på!

Selv om sjokolade regnes som søtsaker og godteri bant de fleste…
Dato: Jul 29, 2020
Ernæring

Sunnhet rett på døren!

Er det egentlig mulig å få levert sunn, god og lettlagd mat…
Dato: Jul 28, 2020