Silje Nordnes, kjent fra NRK, har gjennom sine mål og utfordringer gått fra pliktfølelse til treningsglede. På veien inspirerer 39-åringen «vanlige folk» til fysisk aktivitet. Journalisten og programlederen fra NRK, har gjennom podcasten Skiklubben blitt en ivrig mosjonist. I vinter deltok hun i Birken på ski, i juni løp hun Birken og i september venter halv distanse i Oslo Maraton.
Nå har den folkekjære programlederen fått en inspirerende stemme innen trening og fysisk aktivitet. Men hvordan gikk 39-åringen fra plikt til treningsglede?
39-åringen fra Hamarøy har hatt en aktiv barndom, bestående av flere ulike former for organisert aktivitet.
– Jeg var veldig aktiv som barn og var egentlig med på det meste av det som foregikk av organisert aktivitet. Både idrett, musikk og teater. Jeg var innom de fleste idretter, men det var fotball og langrenn jeg holdt på lengst med, forteller Nordnes.
Selv om hun avsluttet karrieren som aktiv langrennsløper i 15-årsalderen og fotballkarrieren på videregående, forteller Nordlendingen at hun likevel har tatt med seg fysisk aktivitet inn i voksenlivet.
– I voksen alder har jeg ikke holdt på med organisert idrett, og derfor har det vært litt tilfeldig. Jeg har gått på klassiske gruppetimer på treningssenter, trent styrke, yoga, litt sykkel og løping og gått en del på langrenn.
Til tross for en hverdag preget av variert trening, påpeker Nordnes at det har vært uten mål og med lite kontinuitet. I fjor høst endret dette seg.
September 2023 fikk norske lyttere høre den første episoden av Skiklubben. En podcast ledet av journalist Emil Gukild, tidligere langrennsløper Anders Aukland og NRK-profil Silje Nordnes.
Da 39-åringen fikk spørsmål om å bli med i podcasten, måtte hun likevel gå noen runder med seg selv.
– Det var Emil Gukild som spurte om jeg ville bli med i podcasten, og et ja til det ville også innebære å trene til Birken. Jeg måtte tenke meg litt om, fordi jeg hadde gått Birken en gang før, i 2018, forteller Nordnes.
Og det var etter opplevelsen i 2018 at Nordnes egentlig hadde lovet seg selv å aldri delta i Birken igjen. Den gang gjennomførte hun distansen fra Rena til Lillehammer på 8 timer.
– Det var så som så med forberedelsene den gangen, og det ble en forferdelig opplevelse. Jeg ble likevel nysgjerrig på hvordan det kunne bli med skikkelig forberedelser.
Etter en høst med debut på rulleski og en vintersesong med nye treningsrutiner, fullførte Nordnes i mars Birken. Denne gangen med en mer positiv erfaring.
– Det korte svaret er at det gikk veldig mye bedre, hele 2 timer og 20 minutter bedre, og det var en helt nydelig opplevelse.
Hva var mest utfordrende underveis?
– Det var mange utfordringer på veien. Alt fra å få hodet til skjønne at jeg måtte prioritere treningen til å få kroppen til å spille på lag. Tidvis har jeg ikke hvilt og restituert nok, jeg har bare lempet treningen oppå alt annet, noe som har resultert i både skader og sykdom. Den balansen er fortsatt noe jeg jobber med, svarer Nordnes.
Til tross for en aktiv barndom med idrett og fysisk aktivitet, er det ikke målsetting og resultat som har motivert Nordnes.
Realistiske målsettinger i trening og livet er viktig for de fleste, hva er din erfaring med å utfordre seg selv til å sette større mål?
– Det å sette seg mål er nytt i mitt liv. Som barn og ungdom likte jeg ikke konkurranseaspektet i idretten og det føltes som et ubehagelig press. I løpet av dette året med Skiklubben har jeg lært meg å like konkrete målsettinger. Jeg har skjønt at det handler om hva jeg ønsker å oppnå for meg selv, ikke for andre.
Nordnes påpeker også en annen essensiell faktor med viktigheten av hvorfor og hvordan sette treningsmål.
– Hvis jeg ikke når målet så er ikke det helt katastrofe. Det viktigste er at målet har fått meg til å være i aktivitet og at det gjør meg godt.
Er du bitt av treningsbasillen og hva er neste treningsmål?
– Det har vært så positivt for meg at jeg kommer nok til å holde på så lenge jeg klarer, uavhengig av podcasten. Neste mål er Oslo Halvmaraton, da er målet å løpe på under 2:05. Oppladningen har ikke vært helt optimal på grunn av skader og sykdom, men det får bare stå sin prøve. Også er det jo egentlig veien som er målet, svarer Nordnes.
I likhet med mange andre, har også Nordnes en travel hverdag med jobb og privatliv. Selv om de fleste av oss vet at fysisk aktivitet er viktig for egen helse, opplever mange likevel lav motivasjon og lang dørstokkmil.
Hva motiverer deg til å trene, delta i Birken og etter hvert Oslo Maraton?
– I starten var det rett og slett plikt som drev meg. Jeg hadde forpliktet meg til Skiklubben og treningsopplegget til Aukland, og målene for Birken og Oslo Halvmaraton ble sagt høyt til tusenvis av mennesker. Etter hvert har treningen blitt mye mer lystbetont.
Hva er grunnen til det, tror du?
– Jeg kjenner hvor godt det er for kroppen, og ikke minst hodet. Å klare målet på Birken med god margin ga en enorm mestringsfølelse, som igjen ga motivasjon til nye mål. Men det er nok fortsatt plikt som driver meg på de tyngste dagene, den forpliktelsen jeg har gjort til meg selv og lytterne av podcasten.
Nordnes forklarer nærmere hvordan forpliktelse påvirker egen motivasjon til trening på tyngre dager.
– Da er det bare å komme seg ut, selv om kroppen er tung eller været dårlig, og det er litt klisje, men jeg kan si med hånda på hjertet at jeg aldri har angret på en treningsøkt.
Les også: Motivasjon til trening med realistisk målsettinger
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Gjennom Skiklubben får Nordnes hjelp av Anders Aukland til å planlegge treningen.
En vanlig treningsuke for Nordnes består av tre til fire økter, som regel en kombinasjon av styrke, langrenn og løping. Hvor også øktene varierer i intensitet.
– Jeg har lært veldig mye i løpet av dette året og det beste har vært å ta det litt ned, ikke gjøre det så komplisert. Tidligere har jeg grublet og tenkt alt for mye, i stedet for å bare dra ut og få det gjort, forteller 39-åringen.
Hvordan kombinerer du treningsrutiner med en hektisk hverdag?
– Jeg prøver å få inn kvalitetsøkter tidlig i uka, sånn at det er gjort, også blir resten bonus. Det er mange som sverger til å trene tidlig på morgenen, men der har jeg akseptert min skjebne som skikkelig B-menneske. Jeg trener gjerne sent på kvelden. Det viktigste for meg er å legge en plan og så følge den.
Har du noen spesielle rutiner som hjelper deg med motivasjon til trening?
– Jeg prøver å ha faste dager til treningen, det legges inn i kalenderen og prioriteres på lik linje med andre forpliktelser. I starten var det litt uvant og jeg slet litt med prioriteringen hvis det dukket opp andre ting, men etter hvert har det blitt en vane, noe som hjelper veldig.
Flere studier viser at fysisk aktivitet og trening har positive effekter på mentalt velvære. Mens mestring og måloppnåelse i trening påvirker motivasjon, humør og selvfølelse.
Nordnes har selv erfart hvordan fysisk aktivitet bidrar til eget mental velvære.
– Treningen påvirker meg veldig positivt mentalt. Jeg opplevde det først i skiløypa i vinter, jeg kunne få en lykkefølelse inne i skogen. Etter hvert har jeg begynt å føle det samme med løpingen. Det er mestring, ikke nødvendigvis fordi jeg er så god, men fordi jeg kommer meg ut. Det gir meg ro i hodet. I en hverdag som domineres av utrolig mye informasjon og mange inntrykk.
Den aktive 39-åringen trekker også frem det sosiale aspektet som en viktig faktor.
– Det er et fellesskap, særlig på startstreken i et løp, men også på stiene eller i skiløypa. Mosjonistmiljøet er rett og slett en hyggelig gjeng å være med i.
Hvordan kan folk, uansett nivå, la seg inspirere av deg?
– Det viktigste jeg har lyst til å kommunisere er at du trenger ikke være på et høyt nivå for å ha utbytte av å sette deg mål og stille til start i løp. Det viktigste er ikke å sammenligne seg med andre, men gjøre det for seg selv.
Ettersom Nordnes selv driver podcast sammen med to ivrige menn, hvor den ene er tidligere langrennsstjerne, får hun selv kjenne på nettopp dette.
– Det er ikke alltid jeg klarer å huske på det, men da må jeg minne meg på at jeg har klart å trene tre ganger i uka i ett helt år. Selv om det er langt unna det Emil (Gukild) og Anders (Aukland) gjør, så er det veldig bra til å være meg.
Les også: Best i test av terrengsko løping 2024
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Den folkekjære nordlendingen fra Hamarøy har gjennom det siste året inspirert mange til en mer aktiv hverdag. Også Skiklubben generelt har fått stor respons og engasjert tusenvis av lyttere.
– Jeg tror det er fordi treningsglede er det viktigste for oss. Også er det at alle nivåer på et vis er representert, fra en mosjonistspire som meg via supermosjonisten Emil og helt opp til proffe Anders. Det gjør at de fleste kan finne noen å identifisere seg med og strekke seg etter, forklarer Nordnes.
Hva er dine beste tips til lesere som synes det er vanskelig å starte med trening, men ønsker å komme i gang?
– Jeg tror ikke jeg kan komme med noe revolusjonerende, men begynn med en forpliktelse til deg selv. For eksempel to eller tre økter i uka, noe som er overkommelig for deg. Også gjennomfører du det. Ikke tenk på at det må gå så fort eller at du må løpe så langt, bare møt opp til avtalen du har med deg selv.
Den blide 39-åringen trekker også frem podcast og musikk som gode tips.
– Lytt til noe du liker skikkelig godt, også får du bare lov til å høre på det mens du trener. Det er et triks jeg har benyttet meg mye av.
I tillegg påpeker Nordnes viktigheten av å være fysisk aktiv sammen med andre.
– Lag avtaler med andre, om det er trening eller et løp. Det å være i aktivitet med andre er det hyggeligste av alt, også blir det litt lettere å holde avtalen hvis det er noen andre involvert, avslutter Nordnes.
Kilder
Role of Physical Activity on Mental Health and Well-Being: A Review – Cureus
The «What» and «Why» of Goal Pursuits: Human Needs and the Self-Determination of Behavior – Taylor & Francis
Goal Setting and Achievement Motivation in Sport – Encyclopedia of Applied Psychology
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene