Trening og aktivitet er gull for helsa! Men er du klar over at valget av treningsform har mye å si for hvor mange ekstra leveår du kan få?

Kanskje har du akkurat fullført noen harde intervaller i frisk luft, eller løftet X antall kilo på treningssenteret, mens din beste venn har trent badminton i sola. Det er liten tvil om hvilken av disse treningsformene som har størst innvirkning på den aerobe og anaerobe kapasiteten din. Intervaller og tunge løft vil automatisk framprovosere høyere puls og dermed ha en direkte gunstig effekt på hjerte og karsystemer, samt de musklene som belastes. Men, hva om du skulle drevet med denne formen for trening hyppig over svært lang tid? Gjennom et helt liv?

 

Et slag for racketsporten

Du som leser dette kan nok få deg en overraskelse. I en omfattende studie som tok for seg hvilke treningsformer som har størst livsforlengende effekt, publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, tyder mye på at valget av treningsform er avgjørende for hvor mange ekstra leveår du kan oppnå.

Du kan fortsette å løpe intervaller eller løfte vekter med god samvittighet, men det er den badminton-spillende vennen din som trekker det lengste strået i livskappløpet. De som driver med en form for racketsport (badminton, tennis eller squash), reduserer nemlig risikoen for å dø med 47%, sammenliknet med inaktive personer.

To andre idretter som skiller seg ut ved å ha en tydelig livsforlengende effekt er svømming og aerobic. Her reduseres risikoen med henholdsvis 28% og 27. Til gjengjeld er det lite som tyder på høyintensitetsidretter som fotball og løping har noen livsforlengende effekt.

sports-tennis-1200x630

Krever mer forskning

Selv om studiet gir en pekepinn på hvilke idretter som er mest gunstig for oss, så skal man likevel være forsiktig med å tolke resultatene svart på hvitt. Studien er basert på elleve ulike forskningsrapporter som inkluderer over 80 000 mennesker fra England og Skottland, og gikk over en periode på 9 år. De som drev aktivt med løping og fotball var generelt yngre enn personer som drev med andre idretter, og det kreves nøyere studier for å kartlegge treningseffekten over lengre tid.

 

Hva betyr dette egentlig?

Det viktigste budskapet i studien er at det gjelder å finne en treningsform du synes er artig og som du kan holde på med over lengre tid. En av årsakene til at racketsport og svømming kom såpass godt ut er at dette er idretter som er lite skadeutsatt og at det generelt er en mild belastning på leddene. Dersom idretten i tillegg har et sosialt perspektiv så teller det som et stort pluss. Når man omtaler en idrett som livsforlengende så knytter man begrepet opp mot god helse. Verdens Helseorganisasjon (WHO) definerer god helse som

”En tilstand av fullkomment legemlig, sjelelig og sosial velvære og ikke bare fravær av sykdom”.

Det hjelper altså ikke bare å være i god fysisk form, men du skal også ha det godt på det mentale og sosiale planet. Med dette i bakhodet er det kanskje ikke overraskende at golf også er en idrett som scorer høyt. Felles for racketsport og golf er at dette er idretter som gjerne inkluderer flere personer, det er lite skadeutsatt og du kan drive med de lenge, langt inn i pensjonstilværelsen.

 

Løp og løft med glede

Så, til deg som løper. Ikke bli skuffet. Har du nettopp fullført dagens økt eller planlegger en løpetur i morgen tidlig, da skal du ha god samvittighet til langt oppover øra. En annen studie viser at om du løper to timer i uken, vil du i løpet av de neste 40 årene ha løpt tilsvarende seks måneder med kontinuerlig løping. Gevinsten; 3,2 ekstra leveår. Litt forenklet kan vi si at ”en´ time løping gir syv timer ekstra levetid”.

Trener du i tillegg styrke er risikoen for beinbrudd og belastningsskader betraktelig mindre, og ikke minst bremser du kroppens naturlige frafall. Med andre ord, du har alt å vinne på å gjennomføre både kondisjonstrening og styrketrening.

 

Bedre livskvalitet

Det finnes ingen garantier for hvor lenge man vil leve uavhengig om man trener eller ikke, men det som er sikkert er at trening er med på å opprettholde en sunn og god helse. En sunn og frisk kropp vil igjen ha større sannsynlighet for økt livskvalitet i de årene man lever!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilder:
1.”Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults”. British Journal of Medicine, Volume 51, Issue 10
2.Fremstad, Mads (2017): Studie:- Tennis og badminton forlenger livet

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Test: Jaybird Vista

Jaybird Vista er øreproppene som kan få deg til å overgå…
dato: Jul 07, 2020
Styrketrening

AMRAP-trening for sterkere kjernemuskulatur!

Kjernemuskulatur eller magemuskler? Samme det. Dette supereffektive AMRAP-settet med 4 øvelser…
dato: Jul 06, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Styrketrening

Øvelsen du trenger for å løfte mer i benkpress

Benkpress er kanskje den mest populære øvelsen sammen med knebøy og…
dato: Jul 03, 2020
Kondisjon & løping

Hvilken aerob treningsmetode forbrenner mest fett?

Hva er fordelene av å drive kondisjonsbasert trening? Og hvilken øvelse…
dato: Jul 02, 2020
Styrketrening

Slik dobler du antallet pull-ups på 30 dager

Ønsker du å forbedre styrken i overkroppen og å kunne gjennomføre…
dato: Jul 02, 2020
Slanking & forbrenning

Øvelsene som forbrenner mer kalorier enn løping!

Løping er en av de mest effektive formene for å sette…
dato: Jun 30, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Gratis Treningsprogram

Tren hele kroppen på 15 minutter!

Denne effektive fullkroppsøkten med kettlebells tar deg kun 15 minutter å…
dato: Jun 29, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020
Motivasjon

Kan aktivitetsmålere føre til at vi er mer aktive?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmåler har skutt i været i løpet av…
dato: Jun 25, 2020
Nybegynnere

6 treningsregler du bør bryte for å se resultater!

Ikke alt du har lært om trening er riktig dersom du…
dato: Jun 24, 2020
Fysisk og psykisk helse

Ikke dropp frokosten! Dette er forklaringen

Du har kanskje hørt at frokosten er "dagens viktigste måltid"? Denne studien…
dato: Jun 23, 2020