Trening og aktivitet er gull for helsa! Men er du klar over at valget av treningsform har mye å si for hvor mange ekstra leveår du kan få?

Kanskje har du akkurat fullført noen harde intervaller i frisk luft, eller løftet X antall kilo på treningssenteret, mens din beste venn har trent badminton i sola. Det er liten tvil om hvilken av disse treningsformene som har størst innvirkning på den aerobe og anaerobe kapasiteten din. Intervaller og tunge løft vil automatisk framprovosere høyere puls og dermed ha en direkte gunstig effekt på hjerte og karsystemer, samt de musklene som belastes. Men, hva om du skulle drevet med denne formen for trening hyppig over svært lang tid? Gjennom et helt liv?

 

Et slag for racketsporten

Du som leser dette kan nok få deg en overraskelse. I en omfattende studie som tok for seg hvilke treningsformer som har størst livsforlengende effekt, publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine, tyder mye på at valget av treningsform er avgjørende for hvor mange ekstra leveår du kan oppnå.

Du kan fortsette å løpe intervaller eller løfte vekter med god samvittighet, men det er den badminton-spillende vennen din som trekker det lengste strået i livskappløpet. De som driver med en form for racketsport (badminton, tennis eller squash), reduserer nemlig risikoen for å dø med 47%, sammenliknet med inaktive personer.

To andre idretter som skiller seg ut ved å ha en tydelig livsforlengende effekt er svømming og aerobic. Her reduseres risikoen med henholdsvis 28% og 27. Til gjengjeld er det lite som tyder på høyintensitetsidretter som fotball og løping har noen livsforlengende effekt.

sports-tennis-1200x630

Krever mer forskning

Selv om studiet gir en pekepinn på hvilke idretter som er mest gunstig for oss, så skal man likevel være forsiktig med å tolke resultatene svart på hvitt. Studien er basert på elleve ulike forskningsrapporter som inkluderer over 80 000 mennesker fra England og Skottland, og gikk over en periode på 9 år. De som drev aktivt med løping og fotball var generelt yngre enn personer som drev med andre idretter, og det kreves nøyere studier for å kartlegge treningseffekten over lengre tid.

 

Hva betyr dette egentlig?

Det viktigste budskapet i studien er at det gjelder å finne en treningsform du synes er artig og som du kan holde på med over lengre tid. En av årsakene til at racketsport og svømming kom såpass godt ut er at dette er idretter som er lite skadeutsatt og at det generelt er en mild belastning på leddene. Dersom idretten i tillegg har et sosialt perspektiv så teller det som et stort pluss. Når man omtaler en idrett som livsforlengende så knytter man begrepet opp mot god helse. Verdens Helseorganisasjon (WHO) definerer god helse som

”En tilstand av fullkomment legemlig, sjelelig og sosial velvære og ikke bare fravær av sykdom”.

Det hjelper altså ikke bare å være i god fysisk form, men du skal også ha det godt på det mentale og sosiale planet. Med dette i bakhodet er det kanskje ikke overraskende at golf også er en idrett som scorer høyt. Felles for racketsport og golf er at dette er idretter som gjerne inkluderer flere personer, det er lite skadeutsatt og du kan drive med de lenge, langt inn i pensjonstilværelsen.

 

Løp og løft med glede

Så, til deg som løper. Ikke bli skuffet. Har du nettopp fullført dagens økt eller planlegger en løpetur i morgen tidlig, da skal du ha god samvittighet til langt oppover øra. En annen studie viser at om du løper to timer i uken, vil du i løpet av de neste 40 årene ha løpt tilsvarende seks måneder med kontinuerlig løping. Gevinsten; 3,2 ekstra leveår. Litt forenklet kan vi si at ”en´ time løping gir syv timer ekstra levetid”.

Trener du i tillegg styrke er risikoen for beinbrudd og belastningsskader betraktelig mindre, og ikke minst bremser du kroppens naturlige frafall. Med andre ord, du har alt å vinne på å gjennomføre både kondisjonstrening og styrketrening.

 

Bedre livskvalitet

Det finnes ingen garantier for hvor lenge man vil leve uavhengig om man trener eller ikke, men det som er sikkert er at trening er med på å opprettholde en sunn og god helse. En sunn og frisk kropp vil igjen ha større sannsynlighet for økt livskvalitet i de årene man lever!

Kilder:
1.”Associations of specific types of sports and exercise with all-cause and cardiovascular-disease mortality: a cohort study of 80 306 British adults”. British Journal of Medicine, Volume 51, Issue 10
2.Fremstad, Mads (2017): Studie:- Tennis og badminton forlenger livet

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Trening ved graviditet og etter fødsel!

Det anbefales at gravide kvinner trener gjennom hele svangerskapet hvis de…
Dato: Sep 17, 2021
Styrketrening

Trening for power – maksimal kraftutvikling!

Styrketrening og trening for power kan høres ganske likt ut, men…
Dato: Sep 16, 2021
Kondisjon & løping

Vo2 maks for helse og prestasjon!

VO2 maks, også kalt maksimalt oksygenopptak, er en egenskap som kan…
Dato: Sep 15, 2021
Sponset only

Dette kan gjøre underverket for luftkvaliteten i hjemmet

Tørr og sprukken hud? Flisete hår og negler? Eller kanskje sliter…
Dato: Sep 14, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Push/Pull/Legs – trening for muskelvekst

Sett fart på muskelveksten med dette solide push/pull/legs treningsprogrammet! Her får…
Dato: Sep 13, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict 2

Salomon Predict 2 er en oppdatert versjon av den originale Predict-skoen,…
Dato: Sep 13, 2021
Fysisk og psykisk helse

De beste aktivitetene for å booste immunforsvaret

Du er sannsynligvis allerede klar over at trening kan gjøre underverker…
Dato: Sep 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

5 sunne alternative snacks

Ikke alt som smaker søtt trenger å være usunt, det er…
Dato: Sep 09, 2021
Produkttest

Test: Salomon Sense Ride 4

Salomon Sense Ride 4 viderefører alt det vi likte så godt…
Dato: Sep 09, 2021
Styrketrening

Slik gjennomfører du en Biceps Push-Up

Pus-ups kan faktisk trene bicepsene dine i tillegg til både skuldre…
Dato: Sep 09, 2021
Intervjuer

Endret perspektivet på trening og kosthold: slik trener og spiser Sandra som nybakt mamma!

Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av,…
Dato: Sep 08, 2021
Produkttest

Test: Salomon Sense Pro 5 og Sense Pro 10

Salomon Sense Pro 5 og Sense Pro 10 har store sko…
Dato: Sep 08, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – september 2021!

September byr på friskere luft og en "ny start" etter sommeren.…
Dato: Sep 07, 2021
Sponset

Nå kan du gjøre en treningskupp på treningsutstyr i høst!

Produkttest

Test: Miiego MiiBUDS ACTION II

Sliter du med å finne trådløse ørepropper som sitter godt, leverer…
Dato: Sep 07, 2021
Produkttest

Test: Miiego MiiRYTHM

Små, lette og fulle av kraft - slik er de nye trådløse øreproppene…
Dato: Sep 07, 2021