Trening er åpenbart bra for å opprettholde en god fysisk helse, men det er like viktig for den mentale helsen.
Fysisk aktivitet brukes som behandlingsform for ulike psykiske lidelser, og har i mange tilfeller vist seg å ha bedre effekt på symptomer som angst, depresjon og nedstemthet, enn medisiner.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til bedre humør, bedre selvtillit og en mer positiv innstilling.
Trening bidrar til å øke nivåene av nevrotransmittere i hjernen, som lykke- og velværehormonene dopamin og serotonin, som spiller en viktig rolle for humør og velvære.
Styrketrening aktiverer muskelcellene slik at de opptar og omdanner tryptofan til serotonin.
Tryptofan er en essensielle aminosyre som vi får i oss fra kostholdet, i nesten alle matvarer som inneholder proteiner. Et sunt og variert kosthold er derfor også viktig for den mentale helsen.
Hos deprimerte personer har man i stor grad sett et høyt inflammasjonsnivå i blodet. Inflammasjon kan oppstå ved langvarig stress, og som gjør at kroppen omdanner tryptofan til andre stoffer som påvirker hjernecellene på en negativ måte.
Tryptofan er i tillegg også forløper for melatonin, som er kroppens søvnhormon. Treningen vil derfor også bidra til bedre søvn, som igjen hjelper mot stress, angst og tankekjør.
Biokjemiske ubalanser i hjernen fører til dårligere konsentrasjon, hukommelse, kreativitet, søvn og humør. Regelmessig trening vil derfor bidra til både mindre stress og høyere serotoninnivåer.
Regelmessig fysisk aktivitet gjør det også lettere å ta gode matvalg, og et sunt kosthold vil bidra både til bedre fysisk og mental helse.
All form for trening hjelper, enten det er en gåtur, joggetur, styrkeøkt, kroppsvekttrening eller gruppetime, den beste treningen er den man faktisk gjennomfører.
Les også: Melatonin- kroppens søvnhormon! – Slik sovner du raskere
Siden treningen påvirker flere biokjemiske prosesser i hjernen til det bedre, vil den mentale innstillingen til andre ting i livet også forbedres.
Bedre humør vil gi bedre selvtillit, og det å klare å opprettholde regelmessig trening vil også bidra til økt mestringsfølelse, gi en bedre struktur i hverdagen og et sosialt fellesskap.
Trening bidrar til å gi mer energi og overskudd, det reduserer stress og påvirker både søvn og humør på en positiv måte. Når alle disse faktorene faller på plass, vil det gi økt følelse av velvære og bedre selvtillit.
Start i det små og bygg gradvis opp en treningsrutine med noe du liker å holde på med. Utfordre deg selv og sett deg delmål, slik at du opplever mestring på veien. Fokuser på det du får til, fremfor det du ikke kan enda.
Les også: Hva gjør ultraprosessert mat med kroppen?
Kilder:
Role of physical activity on mental health and well-being – National Library of medicine(NIH)/ Pubmed
Tryptofan – Store Norske Leksikon
The Effect of Resistance Training Interventions on ‘The Self’ in Youth: a Systematic Review and Meta-analysis – National Library of Medicine(NIH)/Pubmed
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene