Tanken på vegetarianere med mye muskler høre lite logisk ut, for vi har hele tiden innen trening sett sammenhengen mellom inntak av kjøtt (protein) og muskelvekst. Man kan nesten se for seg at man ser hvem som er vegetarianere og ikke på treningsstudio, og man har et bilde av meget slanke mennesker med litt muskler og lav fettprosent.
Dette stemmer ikke med virkeligheten. Det er faktisk vegetarianere innenfor enhver toppidrett, og mange av dem med kolossal muskelmasse. Om du er i tvil, søk på internett etter vegetarian bodybuilding, så vil du få se et utvalg av ganske imponerende atleter som ikke spiser kjøtt.
Om du har lest endel om trening og muskler kan det hende du har lest om Myostatin. Myostatin er et stoff vi har i kroppen som kontrollerer muskelveksten vår, og gjør at vi når en viss størrelse og stagnerer deretter. Det gjøres i dag forskning på dette stoffet og såkalte Myostatin-Inhibitorer, altså stoffer som skal stoppe kroppen vår fra å begrense muskelveksten sin. Fremtidens medisin for mange sykdommer, og fremtidens «perfekte doping» ligger i å hemme «myostatin» fra å gjøre sin effekt i kroppen vår.
Interessant nok har forskere ved Universitetet i Bonn sett at en gruppe grønnsaker faktisk kan hemme myostatin, og tillate at muskler kan vokse forbi deres ordinære genetiske potensiale.
Kålslekta er en planteslekt med det vitenskapelige navnet Brassica. Av kjente matvarer i denne familien finner vi Kål, Raps, Brokkoli, Blomkål, nepe med mer.
I disse matvarene finner vi et kjemisk stoff som heter Glucoraphanin. Når vi spiser dette stoffet omdannes det til flere stoffer, deriblant sulforaphane som har enormt mange helsefremmende effekter for oss, blant annet at det er kreftforebyggende, og bra for immunforsvaret.
Men, under studien som ble gjort ved Universitetet i Bonn så behandlet forskere satellittceller hos griser med sulforaphane og cellene utviklet seg til voksne muskelceller. Dette er interessant da cellestrukturen hos griser og mennesker ikke er så forskjellige.
Forskerne skrev i notater til studien;
«Dersom effekten bekreftes og går videre til kliniske forsøk, kan sulforaphane ha terapeutiske fordeler i behandlingen av muskel og skjelettsykdom hos mennesker, og praktisk verdi innenfor kjøttproduksjon.»
Det er ikke urimelig å anta at dette kan være en medvirkende årsak til at det finnes vegetarianere med meget utviklet muskulatur, og den opplagt enkleste måten for oss å forsøke å oppnå samme effekt er å spise mye brokkoli og blomkål.
Det er ikke registrert noen negative effekter med daglig inntak av brokkoli og blomkål, så et visst inntak daglig som tillegg til vanlig mat kan være bra å teste ut.
Foreløpig finnes ikke Sulforaphane i en ren kosttilskuddvariant, så det må komme gjennom maten vi spiser.
Det anbefales at man koker grønnsakene akkurat riktig for at næringsstoffene skal være intakte og lett opptakelig for kroppen, så les deg gjerne litt opp på hvor lenge man skal koke dem.
Om du ikke kjenner til forskningen som gjøres på myostatin og myostatinhemmere, så anbefaler jeg dere til å kikke litt på nettet. Det er spennende forskning, og om Blomkål og Brokkoli hemmer myostatin, så vet iallefall jeg hva jeg skal ha til middag i dag.
Lykke til med treningen
Kilde:
Fan H, Zhang R, Tesfaye D, Tholen E, Looft C, Hölker M, Schellander K, Cinar MU. «Sulforaphane causes a major epigenetic repression of myostatin in porcine satellite cells.» Epigenetics. 2012 Dec 1;7(12):1379-90.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene